Kirjoitukset avainsanalla sijoittaminen

Oman talouden osalta kannattaa miettiä aina ensin itseään ja sitten vasta muita. Lisäksi on tärkeää katsoa asioita pidemmällä perspektiivillä yli ajan eikä sortua välittömän tarpeentyydytyksen mielitekoihin. Ensisijainen ajatus on aina hoitaa oma talous niin, että pärjää itsenäisesti talouden myrskyissä ja toisaalta pystyy kasvattamaan omia tulojaan, jotta tulevaisuudessa voi nostaa elintasoaan.

Kun pankki tarjoaa lyhennysvapaata, kannattaa miettiä kumpaa näistä tavoitteista asia palvelisi parhaiten omassa taloudessa. Pankin intressi on saada lainasta mahdollisimman paljon korkotuloja.

Omassa taloudessa on todella paljon merkitystä sillä, mitä tekee rahalla, jonka ansaitsee.

Tulot, jotka muuten käyttäisi lainanlyhennykseen, voi käyttää hyvin tai huonosti tulevaisuuden kannalta. Päätös joko lisää tai kaventaa taloudellista liikkumavaraa.

Vararahaston kerääminen

Jos sinulla ei ole vielä vararahastoa, lyhennysvapaa pitäminen olisi melko kivuton tapa kerätä vararahasto. Kun jo luontaisesti säästät osan tuloistasi vararahastoon, lyhennysvapaan pitäminen nopeuttaisi merkittävästi tavoitteeseen pääsyä. Tämä tapa kasvattaa vararahastoa maksaa sinulle asuntolainan koron verran, mutta kustannus on huomattavasti vähemmän kuin on kulutusluotoissa, jos niihin joutuisi turvautumaan.

Vararahaston idea on pitää oman talouden likviditeetti tarpeellisella tasolla.

Sijoittaminen

Velkavivun käyttäminen sijoittamisessa on järkevää, jos sijoituksen kassavirta verrattuna lainasta maksettavaan korkoon on tarpeeksi korkea. Lainanlyhennysvapaan käyttäminen sijoitusvarallisuuden kasvattamiseen on siis fiksua, jos olet sijoittajana opetellut vipujen käyttöä. Parhaassa tapauksessa pystyt kasvattamaan pääomaa merkittävästi tulevien vuosien aikana ja pystytkin esimerkiksi maksamaan lainan huomattavasti lyhyemmässä ajassa kun alkuperäisenä oletuksena on, että lainanmaksuaika pitenee lyhennysvapaan takia.

Jos taas et ole niin taitava sijoittaja, pahimmassa tapauksessa menetät osan tai koko pääoman sekä siitä maksamasi koron.

Tällä tavalla päädyt ikävästi takamatkalle.

Kuluttaminen

Jos käytät lyhennysvapaan kuluttamiseen, niin tämä ei poikkea muusta kulutusluoton ottamisesta kuin vain lainankoron suhteen, joka on matala ja vielä osittain verovähennyskelpoinen. Kun kulutat vuoden päivät huomattavasti enemmän verrattuna oikeaan tulotasoosi, on kulutusta varmasti haastavaa vähentää tämän jälkeen. Vaikka kuinka itselle uskottelee, ettei asia minun kohdallani ole näin, niin valitettavasti ajatus on meihin aika voimakkaasti ohjelmoitu.

Saavutetuista eduista on vaikea luopua. Tähän suohon ei kannata upota.

-Terhi

Kommentit (0)

Pienillä asioilla on joskus merkitystä. Esimerkiksi sillä, ajatteletko taloudessasi ensisijaisesti tuloja vai tasetta.

Tuloihminen miettii, kuinka maksimoisi omia tulojaan. Hänen maailmassaan rahaongelmat ratkeavat, jos käytettävissä olisi vain enemmän rahaa. Tuloihminen pyrkii kasvattamaan mahdollisimman paljon tuloja, jotta voisi myös kuluttaa enemmän rahaa. Tuloihmisellä ei välttämättä jää mitään säästöön. Hän ajattelee, ettei säästöjä tarvita, koska omalla työllään voi tehdä aina lisää rahaa.

Taseihminen miettii ensisijaisesti oman nettovarallisuuden ja tuottavan varallisuuden kasvattamista. Myös hänelle tulojen kasvattaminen on tärkeää. Hän kuitenkin kokee, ettei tulojen haalimisesta ole hyötyä, ellei tasekin kasva. Tuottava varallisuus kuten osakkeet ja asunnot lisäävät käytettävissä olevia tuloja myöhemmin, mutta se ei usein näy heti. Taseihminen lykkää omaa kulutustaan, koska haluaa lisätä taloudellista turvaa ja mahdollisesti kurottaa kohti taloudellista riippumattomuutta.

Lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna tuloihmisellä voi olla merkittävästikin rahaa käytössä, mutta taseihminen kulkee sen sijaan matkaa hitaasti mutta varmasti.

Moni ajattelee, että ei pysty säästämään, koska tulot eivät riitä. Kaikki hyvätuloisetkaan eivät saa rahaa välttämättä säästöön, sillä säästäminen ei ole suinkaan riippuvainen tulojen määrästä vaan omista menoista. Vastaavasti monet pienituloiset voivat saada suhteessa hurjia määriä rahaa säästöön tuloihinsa verrattuna. Taseihminen eroaakin tuloihmisestä niin, että hänen mielestään on aina mahdollista säästää edes vähän, jos vain joustaa hieman omasta kulutuksesta.

Lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna tuloihmisellä voi olla merkittävästikin rahaa käytössä, mutta taseihminen kulkee sen sijaan matkaa hitaasti mutta varmasti. Vuosien päästä taseihminen voi olla huomattavasti paremmassa taloudellisessa tilanteessa. Hän voi miettiä, mitä oikeasti ajallaan tekee. Kun varallisuus tuottaa tuloja, voi tehdä esimerkiksi vähemmän töitä. Tuloihminen joutuu aina paiskimaan töitä tulojensa eteen.

Isäni työttömyyden myötä minusta tuli taseihminen. Koin, että minulla tulee olla omaa varallisuutta, joka myös tuottaisi tuloja silloin, kun hätä iskee. Toisaalta halusin rakentaa tuloja, jotta voisin päättää omasta ajankäytöstäni. Tämän vuoden tavoitteena on organisoida omaa työntekoa niin, että minulla on vuoden lopussa kolmipäiväinen työviikko. Vaikka rakastan työtäni, huomaan, että elämässä on muitakin asioita, joihin haluan panostaa. Ja sen mahdollistaa vuosia sitten tehty muutos ajattelussa – ei ne tulot vaan tase.

- Terhi

Kommentit (2)

Vierailija

Vai olisiko niin, että taseihminen ei luota tarpeeksi omiin kykyihinsä ja osaamiseensa.

Vierailija

Varsin outo johtopäätelmä. Hyvä tase tuo turvaa. Työttömyyden iskiessä tuloihmisellä voi mennä sormi suuhun kun ei töitä löydykään vaikka kuinka hyvät kyvyt löytyisikin.

Kukaan ei saa syntymälahjana taitoa pyöräillä, mutta moni oppii taidon. Taito käyttää rahaa viisaasti on myös opettelun ja oppimisen tulos. Jokainen meistä voi oppia paremmaksi rahan kanssa.

Kun suhtaudumme rahaan taitona ja riisumme mystiikan sen ympäriltä, olemme avoimia oppimaan. Uskon, että rahataidot lisäävät merkittävästi hyvinvointia ja parantavat elämänlaatua.

Rahataitoja on neljä. Ne ovat

1. Kyky ansaita rahaa

2. Kyky säästää

3. Kyky sijoittaa

4. Kyky käyttää vipuvoimia

Ensimmäinen rahataito on kyky ansaita. On hyvä miettiä, miten omasta osaamisestaan voi pitää huolta.

Kun ennen myimme lähtökohtaisesti omaa aikaamme, nykyään myymme osaamistamme.

Mitä sinä osaat erinomaisesti tai missä asiassa haluaisit olla todella hyvä? Osaatko myydä osaamisesi heille, jotka sinulta sitä ostavat?

Toinen rahataito on kyky säästää. Säästäminen on prioriteettikysymys ja pienilläkin summilla on pitkässä juoksussa merkitystä. Säätösumma joustaa tulojen mukaan. Pienillä tuloilla on toki vaikea saada isoja summia kasaan. Siksi säästäminen onkin vasta toinen rahataito. Ensin siis kiinnitetään huomiota omiin ansaintamahdollisuuksiin.

Kyky säästää pitää oman talouden ylijäämäisenä.

 Säästäminen on hyvä hoitaa ensin ennen muiden kulujen hoitamista, jolloin se todella tulee tehtyä. Toki ei voi elää toisesta päästä velaksi, koska silloin säästämisestä ei ole hyötyä.

Kolmas rahataito on kyky sijoittaa. Pitkällä aikavälillä säästetystä eurosta kasvaa sijoittamisella suurempi summa, joten meillä on enemmän mahdollisuuksia kuin sillä hetkellä, kun laitoimme rahan säästöön emmekä kuluttaneet sitä.

Kun opit sijoittamaan, tulosi eivät ole pelkästään sinun tekemisistäsi kiinni vaan osa ansaitsemistasi rahoista jatkaa työn tekemistä.

Tämän taidon avulla voit tehdä itsellesi toisen tulonlähteen.

Neljäs rahataito on kyky käyttää vipuvoimia. Vipuja ovat mm. toisten ihmisten raha, ideat, aika, osaaminen, systeemit ja kontaktit.

Vipujen avulla pääset useimmiten nopeammin ja helpommin omiin tavoitteisiisi.

Esimerkiksi toisten osaaminen saattaa olla helpommin ja nopeammin ostettavissa kuin että itse lähtisit opettelemaan uutta taitoa ja investoisit merkittävästi omaa aikaasi.

-Terhi

Kommentit (0)

Vuosia sitten asetimme mieheni kanssa tavoitteeksemme hankkia 20 sijoitusasuntoa. Teimme laskelmia ja pohdimme, miten saisimme asunnot ostettua. Päädyimme siihen, että kaksi asuntoa per vuosi olisi hyvällä tuurilla mahdollinen tahti.

Lopulta ostimme ensimmäiset 20 sijoitusasuntoa murto-osassa siitä ajasta, jota alun perin pidimme mahdollisena.

Saimme neuvoteltua rahoitusta asuntojen ostoon nopeammalla aikataululla kuin alun perin ajattelimme.

Asuntotavoite oli hyvin selkeä. Lähdimme tekemään töitä tavoitteen eteen, opiskelimme ja kouluttauduimme. Otimme käyttöön muiden hyväksi todettuja ideoita asunnon ostamisessa. Saimme neuvoteltua rahoitusta asuntojen ostoon nopeammalla aikataululla kuin alun perin ajattelimme. Panostimme aikamme siihen, että tulisimme paremmiksi, ja tämä näkyi myös tuloksissa.

Vuorokaudessa on 24 tuntia, mutta jokainen meistä käyttää aikansa hyvin eri tavoin. Moni jakaa vuorokautensa tasan kolmeen osaan: kahdeksan tuntia työhön, kahdeksan tuntia lepoon ja saman verran vapaa-aikaan. Monet voivat itse päättää, mitä vapaa-ajalla tekevät. Esimerkiksi vuodessa vapaa-ajan tunteja kertyy valtava määrä. Se, mitä tällä ajalla teemme, ei näy heti elämässämme. Mutta pidemmällä aikavälillä on merkitystä, katsommeko viihdettä kolme tuntia päivässä vai käytämmekö tämän ajan tai ainakin osan siitä esimerkiksi kirjojen lukemiseen.

Kun aikaa kuluu, valinnat rahankäytössä alkavat näkyä.

Myös varallisuuserot näkyvät vasta vuosien päästä. Muistatteko sen ajan, kun opiskeluaikana kenelläkään ei ollut rahaa eikä asiaan kiinnitetty sen enempää huomiota? Kun aikaa kuluu, valinnat rahankäytössä alkavat näkyä. Kun opiskelukaverit kohtaavat kymmenen tai 20 vuoden päästä, rahasta ei enää puhutakaan yhtä vapautuneesti, koska ihmisten taloudelliset tilanteet saattavat erota merkittävästikin toisistaan.

Uskon, että osittain kysymys on siitä, kuinka suhtaudumme aikaan. Joskus mietin, mihin ihmeeseen sen kaiken ylimääräisen ajan saikaan käytettyä ennen lasten syntymää. Lapsiperhearjessa olen pyrkinyt liikkumaan ja pitämään huolen ammatillisesta osaamisestani. Viihteen kulutus on selvästi jäänyt vähemmälle.

Monesti yliarvioimme sen, mitä vuodessa on mahdollista saavuttaa. Ja aliarvioimme sen, mitä päättäväisellä tekemisellä on saatavissa aikaiseksi 3–5 vuodessa. Tai vuosikymmenessä.

- Terhi

Kommentit (9)

Terhi Majasalmi
Liittynyt26.10.2017

Kiitos kommentistasi. Olet ihan oikeassa, että tällä hetkellä asuntomarkkinat ovat eri vaiheessa kuin tuolloin. Uskon kuitenkin, että jossain on nytkin samantyyppinen mahdollisuus olemassa mikä silloin oli asuntomarkkinoilla. Mahdollisuudet eivät kuitenkaan realisoidu, jos ei tee tekoja, joiden avulla ne konkretisoituvat. Rohkeasti vaan tekemään.

Vierailija

Harhaanjohtava otsikko: eipä tuossa oikein kerrottu konsteja, miten se onnistui

Evell

Konkreettiset neuvot miten tavallinen palkansaaja voi rahoittaa 20 sijoitusasuntoa Suomen asuntomarkkinoilla olisivat kiinnostavampaa luettavaa kuin tällainen ympäripyöreä ”everything is possible”-jaarittelu. Muistan lukeneeni jostain että sijoitusasuntonne ovat suurimmaksi osaksi Jenkeissä?

Terhi Majasalmi
Liittynyt26.10.2017

Kiitos kommentistasi. Ensin ostimme Suomesta ja sen jälkeen siirryimme Amerikan markkinoille. Sijoitusasunnoissa rahoitus perustuu vuokratuloon ja mahdolliseen arvonnousuun. Mitä enemmän kassavirta on positiivinen, sitä enemmän rahaa jää uusiin sijoituksiin. Toisaalta jos asuntojen arvo nousee, voi arvonnousua vastaan mahdollisesti lainoittaa uusia kohteita.

Ei nyt ihan niin tyhmâ lukija

Kyllâ tâssâ kirjoitetaan nyt ympâri pyôreâsti henkilôn elâmâstâ mutta mitâân asuntosijoitukseen liittyvââ ei ole.

Niin ensin ostetaan suomesta ja sitten amerikasta!

Ja ymmârrâttehân ettâ vuokratuloilla maksetaan lyhennykset ja arvo voi jopa nousta.Tâssâ nâmâ konstit.

sijoittaja

Mistä näitä kommentteja tulee ? Lukijoilta jotka eivät ymmärrä lukemaansa. Juuri näin olemme mekin toimineet, päättäväisesti ja pitkällä aikajänteellä. Ota laskin käteen ja laske paljonko saisit lainaa, mieti mistä saat sillä rahalla asunnon jossa pysyy sekä arvonettä vuokralaiset. Ei se sen korkeampaa matematiikkaa ole.

Vierailija

Hienoa ja ihmisarvoista on rahastaa köyhiltä joilla ei varaa ostaa asuntoa kun sijoittajat nostaa hinnat pilviin. Toivottavasti kupla puhkeaa ja nämä ihmisten perustarpeilla rahastavat joutuu ahdinkoon!

Vierailija

Maksettavaksi jää kuitenkin vastike ja muut asunnon mahdollisesti isotkin kulut. Ei se tuotto aina huimaa ole, voi tulla jopa takkiin. Myös vuokralaisten kanssa voi olla ongelmia.

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat