Kirjoitukset avainsanalla sijoittaminen

Monella saattaa olla tilanne, että paperilla on todella varakas, mutta kun tulisi tarve kurottaa käteiseen, syntyykin ongelma. Varallisuuden muuttaminen rahaksi syystä tai toisesta osoittautuu odotettua hankalammaksi. Tämä on erityisen tyypillistä talouden matalasuhdanteiden ja laman aikaan. Silloin lähes kaikki haluavat realisoida omistuksiaan ja harvalukuiset ostajat ymmärtävät olevansa niskan päällä.

Varallisuutta voidaan arvioida myös likviditeetin perusteella eli

  • Kuinka nopeasti varallisuuserän saa muutettua käteiseksi?
  • Kuinka monella on halukkuutta tai varaa ostaa juuri kyseessä oleva omaisuuserä?
  • Kuinka paljon omaisuuserä tuottaa?
  • Mihin tuotto perustuu?

Ihmiset arvostavat eri aikoina eri omaisuuslajeja.

Omaisuuslajeilla on myös eri syklit. Ihmiset arvostavat eri aikoina eri omaisuuslajeja. Lisäksi omaisuuslajien sisällä tapahtuu muutoksia. Yksittäisiä yrityksiä tarkasteltaessa huomataan, kaikki yritykset eivät tuota tasaisesti vuodesta toiseen, kun maailman muuttuessa asiakkaiden tarpeet muuttuvat. Jos yritykset eivät pysty luomaan nahkaansa yhä uudelleen ja uudelleen, ne kuolevat pois. Tämä näkyy myös osakemarkkinoilla, mutta erityisen selvästi pienempien osakemarkkinoiden ulkopuolella toimivien yhtiöiden keskuudessa. Samalla tavalla asuntojen hintakehitys voi olla eri kaupungeissa toisistaan voimakkaastikin poikkeava. Asuntojen hintojen kehitykseen vaikuttaa luonnollisesti lainarahoitus ja sen hinta, mutta lopulta ratkaisijan rooliin nousee kuitenkin työpaikkojen määrä ja kehityssuunta.

On tärkeää, että on varallisuutta. Vielä tärkeämpää on se, että tiedämme, mitä voimme sillä tehdä ja toisaalta myös, milloin omistuksiin ja valittuihin toimintamalleihin kannattaa muutoksia tehdä. Esimerkiksi säästäminen oli jossain vaiheessa hyvinkin relevantti varallisuuden kasvattamisen muoto, mutta se ei yksin riitä tänä päivänä. Säästetyt rahat on syytä muuttaa arvoa kasvattavaksi ja tuloa tuottavaksi varallisuudeksi, jottei inflaatio pääse niihin käsiksi.

Vielä tärkeämpää on se, että tiedämme, mitä voimme sillä tehdä ja toisaalta myös, milloin omistuksiin ja valittuihin toimintamalleihin kannattaa muutoksia tehdä.

Minulta kysytään monesti mm: ”Kannattaako minun ostaa sijoitusasunto?” Kysymykseen ei voi vastata kyllä tai ei, koska se riippuu merkittävästi sinun taidoistasi ja kyvyistäsi sijoittajana sekä siitä mistä olet sitä ajatellut ostavasi. Lisäksi riippuu, millainen sijoittaja olet. Oletko kiinnostunut asuntosijoittamisesta ja valmis tekemään työtä ollaksesi hyvä siinä?

Oma polkuni sijoittajana on ollut mutkikas ja kuoppainen. Asuntosijoituksissani lähtevät vuokratuotot ovat vaihdelleet hurjasti, 6–22 prosentin välillä. Vuosien varrella kokemusten ja opiskelun kautta taidot ovat karttuneet ja on ollut mahdollista löytää tilaisuuksia, joita ennen ei osannut edes katsoa. Uusien ideoiden ja oppien kautta tuotot ovat vuosien varrella pikkuhiljaa nousseet ja tehdyistä virheistä on yritetty oppia.

Mikään ei tipahda valmiina taivaalta syliin – ei edes sijoitusten tuotot.

Mikään ei tipahda valmiina taivaalta syliin – ei edes sijoitusten tuotot. Osa onnistumisesta varmasti voi olla onnesta kiinni, mutta vuosikymmenestä toiseen ei pelkällä onnella kyllä kukaan pärjää. Matkan varrella käy helposti niin, että ruusunpunaiset kuvitelmat karisevat ja todellisuus tulee kylään. Se tapahtuu kaikille, eikä sitä pidä pelästyä.

Omista kokemuksistani olen huomannut, että olen pystynyt parantamaan juoksua matkan edetessä. Kehitys ei ole ollut suoraviivaista vaan menestyksiä on seurannut uudet opinkappaleet. Se kuuluu kehityskulkuun, jossa noustaan tasolta toiselle. Sanonta siitä, että onni suosii rohkeaa sekä valmistautunutta, tuntuu jotenkin jännästi pitävän paikkansa. Mikäli ei ole valmistellut itseään vastaan tulevaa mahdollisuutta varten, ei sitä todennäköisesti edes tunnista kohdattaessa. Samalla tavalla maailman muhkeinkaan mahdollisuus ei meitä hyödytä, ellemme uskalla siihen tarttua peloistamme huolimatta. Menestystä matkaan!

-Terhi

Kommentit (0)

Kun kesällä istuu laiturin nokassa, pihakeinussa tai kesämökin saunan laiteilla, mieleen nousee ajatuksia, joita arjen pyörteissä ei ehdi ajatella. Siksi kesä on otollisinta aikaa unelmoinnille ja uusien tapojen opettelulle.

Itse uskon, että kesällä kannattaa suunnitella oma talous uuteen uskoon – tai vähintään ottaa asioista selvää. 

Elintason nousun on oltava seurausta omien tulojen kasvusta.

Kokemuksesta olen oppinut, että taloussuunnitelman laatimisessa on neljä kriittistä kohtaa. Kun niitä toteuttaa säännöllisesti, tulot kasvavat vääjäämättä pitkällä aikavälillä.

1. Pidä huoli omasta osaamisestasi. Se tarkoittaa, että päivität säännöllisesti tietosi nykyisestä alastasi, opiskelet uusia taitoja ja seuraat ympärillä olevia ilmiöitä. 

2. Laita joka kuukausi vähintään kymmenen prosenttia nettotuloistasi säästöön. Tästä säännöstä jankutetaan usein, mutta se toimii! Aloita vaikka yhdestä prosentista, kunhan aloitat. Nosta säästösummaa niin kauan, että pääset kymmeneen prosenttiin.

3. Mieti, mistä saisit lisätuloja oman työn lisäksi. Olisiko se toinen, sivutoiminen työ, yrittäjyys tai sijoittaminen? 

4. Opettele säästämisen ja sijoittamisen niksejä. Keskeistä on saada ansaitut eurot työskentelemään sinulle ja kerryttämään työstä riippumattomia tuloja. Sijoittamisessa, kuten missä tahansa muussakin lajissa, kokemuksesta on hyötyä. Mitä enemmän kilometrejä karttuu, sitä paremmin pystyt käyttämään kuulemaasi ja näkemääsi tietoa hyödyksi.

Älä kuluta sitä, mitä sinulla ei ole.

Itse olen toteuttanut tätä suunnitelmaa yli 20 vuotta ja todennut sen toimivaksi. Uskon, että moni muukin voi saada vinkkien avulla hyviä tuloksia. 

Kun teet taloussuunnitelman jo kesällä valmiiksi, on siihen helppo tarttua heti kesälaitumilta palattuasi. 

Eikä kukaan kiellä tarttumasta toimeen vaikka heti. Mitä nopeammin toimit unelmasi eteen, sitä nopeammin se voi myös toteutua.

Elintason nousun on oltava seurausta omien tulojen kasvusta. Älä kuluta sitä, mitä sinulla ei ole. Se on ehkä tärkein ohje meille kaikille. 

Virkistäviä kesälomia kaikille!

- Terhi

Kommentit (0)

Sain tuttavalta yllättävän WhatsApp-viestin. Vuosi sitten kierrätykseen laittamamme jalkapallopaita oli kävellyt vastaan nairobilaisessa slummissa, pienen pojan päällä. Selässä komeili poikani nimi ja pelinumero. Uuden kodin löytyminen tavaralle ilahduttaa aina.

Vaatekaapeissamme lojuu noin 3 000 euron edestä käyttämätöntä tai hyvin vähän käytettyä tavaraa, väittää suosittu ruotsalainen podcast Pengapodden. Vain hyvin pieni osa vaatteista on ahkerassa käytössä. Käytämme ahkerasti arviolta vain noin viidesosaa vaatteistamme ja niitäkin korkeintaan 80-prosenttisesti, todennäköisesti paljon harvemmin.  Kova väite, mitä sinun vaatekaappisi siitä kertoo?

Jos ostamasi housut maksoivat satasen ja käytät niitä sata kertaa, on kertahinta euron. Jos taas designer-pukusi maksoi 2 000 euroa ja käytät sitä kahdesti, maksat tonnin kerralta. Hinta voi toki tuntua edulliselta, jos se takaa sinulle viisitoista minuuttia näkyvyyttä Linnan juhlissa.

Kiertotalous on trendikäs sana, mutta vielä kaukana todellisuudesta. Esimerkiksi autot seisovat käyttämättöminä 92 prosenttia ajasta, ja silloinkin, kun niillä ajetaan, kyydissä on keskimäärin vain 1,5 henkilöä. Mikä hukka!

Joskus on vaikea tehdä eroa sanojen ”minä” ja ”minun” välille. Saatamme ajatella, että omistamamme tavara on osa minuuttamme.

Me ylivarustelemme arkemme ja maksamme siitä kovaa hintaa, niin henkilökohtaisesti kuin ilmastovaikutuksinkin.

Turhasta luopuminen on hyvä alku. Sitäkin parempi on jättää moni asia ostamatta. Asioita voi jakaa, lainata, kierrättää ja jopa löytää. Säästyneet summat kannattaa säästää tai sijoittaa. Jos esimerkiksi sijoitat säästyneitä varoja 150 euroa kuussa 10 vuoden ajan ja saat sille 10 prosentin tuoton, olisi sinulla lopulta jemmassa yli 30 000 euroa. Neljässäkymmenessä vuodessa tuo summa samalla tuotolla olisi kasvanut yli 900 000 euroon.

Joskus on vaikea tehdä eroa sanojen ”minä” ja ”minun” välille. Saatamme ajatella, että omistamamme tavara on osa minuuttamme. Erityisesti pahoina päivinä on kiusaus hoitaa tunteita ostamalla tavaraa. Paikkaamme sillä kolhiintunutta minäämme. Se terapia käy kuitenkin kalliiksi. Ainakin itse haluan tulla määritellyksi mieluummin sillä perusteella, mitä olen, mitä osaan ja mitä teen, kuin sillä, mitä omistan.

- Unna

Kommentit (2)

Vierailija

Jes!!! Tiesin että joskus vielä tekisin pätäkkää vanhoilla pieruverkkareillani...

Vierailija

plesae kertokaa mistä saa 10% vuosituoton... olen jo aloittanut vaatekaapin karsimisen ja nyt pitäisi löytää se tuottoista sijoituskohde

Omaa taloudellista tilannetta voi esimerkiksi hahmottaa nettovarallisuuden avulla. Mutta onko se hyvä mittari?

Varallisuuden arvo on aina arvio. Todellinen arvo ratkeaa sillä hetkellä, kun omaisuuserä myydään. Ihmiset arvottavat omaisuuserät eri tavalla.

Ihmiset arvottavat omaisuuserät eri tavalla.

Joillekin tietty omaisuuserä on huomattavasti arvokkaampi kuin toisille ja he saattavat olla valmiita maksamaan myös korkeamman hinnan. Esimerkiksi yrityskaupoissa jotkut hyötyvät enemmän ostettavasta liiketoiminnasta kuin toiset. Ostettavan sijoituskohteen tuotto voi olla joillekin huomattavasti parempi kuin nykyiset, kun taas toisille tuotto on huomattavasti huonompi verrattuna nykyiseen. Sijoituskohdetta ei siis silloin ole järkevää vaihtaa.

Varallisuustasot riippuvat myös markkinatilanteesta. Kun talous käy kovilla kierroksilla, kaikilla tuntuu olevan varaa maksaa pikkusen liikaa kaikesta. Kun talous sakkaa, vain todella rikkailla on varaa tehdä mitä vain.

Veloista voidaan olla aina varmoja, että ne eivät häviä minnekään.

Veloista voidaan olla aina varmoja, että ne eivät häviä minnekään.Varallisuuden taso taas on arvio. Tällöin myös nettovarallisuus on arvio. Sen sijaan mitä varallisuutesi tuottaa kuukausittain voidaan melko hyvin todeta, kun nähdään, kuinka paljon tilille on rahaa virrannut.

Sijoitustoiminnalla voidaan hakea arvonnousua tai kassavirtaa tai molempia. Kassavirtaa lisää nettovarallisuutta todellisesti kuukausittain, jos oletetaan, että taseessa ei tapahdu muita muutoksia. Arvonnousukin voi lisätä, mutta niin kauan kuin se kirjattua arvonnousua eikä myynnissä realisoitunutta, sitä ei oikeasti ole olemassa.

Tämän takia kannattaa pitää huoli erityisesti, että varallisuudesta tulee myös tuloja, jotta ei päädy tilanteeseen, että on taserikas mutta kassavirtaköyhä.

-Terhi

Kommentit (0)

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat