Kirjoitukset avainsanalla sijoittaminen

Aiemmasta työpaikastani sain hilpeäksi läksiäislahjaksi kuvassa näkyvän timantti-kellon. “Ihan aito”, kuulemma, vaikkakin hankittu Kreikan lomamatkalta rannan kaupustelijoilta. Olipa kellon arvo euro tai satatuhatta, palautti se minut hetkeksi ajan kartalle, sekunnit tikittämään käteen – kunnes se lakkasi toimimasta.

Aika on pääomistasi se, jota et omista, se on vain lainaa. Sinä et tiedä, kuinka paljon aikaa sinulla on jäljellä, ja se voidaan ottaa sinulta pois silmänräpäyksessä. Kuljemme kuin varkain oman aikamme läpi.  Pankkitilisi saldon voit aina tarkistaa, työsuhteen kestokin on usein tiedossa ja verkostojesi ja hyvänpäivän tuttujen määrää voi laskea osoitekirjasta tai Facebookista. Jokaisena päivänä aikapankissasi on 1440 minuuttia.

Joka ikinen päivä kulutat minuuttisi loppuun, viimeistä sekuntia myöten, eivätkä ne koskaan palaa.

Elämä kulkee lineaarisesti. Siihen ei myydä paluulippuja. Valokuvien, päiväkirjojen ja joskus unien kautta voit palata menneisiin hetkiin ja tunnelmiin, mutta ei oikeasti. Ainoat investoinnit jotka voit enää tehdä, kohdistuvat tulevaisuuteen.

Viimeistään keski-iässä jokaisen tulisi vierailla omassa vanhuudessaan.

Viisas äijä, Paul Tournier muistutti, että viimeistään keski-iässä jokaisen tulisi vierailla omassa vanhuudessaan. Katso siis vanhuuttasi silmiin hyvissä ajoin, ja mieti, millaiseksi elämänkaaresi haluat tehdä. Mitä asiaa harmittelisit jos se jäisi tekemättä, talenttisi käyttämättä, rahasi sijoittamatta hyvään? Ryhdy tekemään sitä, nyt.

Jos sisäinen kutsumuksesi on “joskus” ryhtyä kahvilanpitäjäksi, opetella uusi ammatti, kirjoittaa kirja tai perustaa lastenkoti, ryhdy tekemään sitä hyvissä ajoin. Moni kutsumus on mahdollista toteuttaa tutuissa raameissa, vanhassa työpaikassa, saman perheen ja puolison kanssa, eikä vaadi radikalisoitumista muualla kuin omassa päässä.

Wall Street-Money never sleeps – elokuvassa vävykokelas haastaa sijoittaja Gordon Gekkoa: “Vaikka tienaisit kuinka paljon, sinusta ei koskaan tule rikasta.” Gekko katsoo kuvaruudulta ultraäänikuvaa pian syntyvästä ensimmäisestä lapsenlapsestaan ja ymmärtää, ettei hän katso rahaa, vaan aikaa– rahaakin kalliimpaa.

Jos lasket hinnan myös ajallesi, otat todennäköisesti paremmin huomioon sen vaikutukset onnellisuuteen ja sosiaalisiin suhteisiin.

Siksi aika on kriittinen tekijä kun teet päätöksiä, olivatpa ne taloudellisia, uraan tai ihmissuhteisiin liittyviä. Siksi aika kannattaa ottaa huomioon kaikessa päätöksenteossa. Aika on vahvasti kytköksissä käsitykseemme identiteetistä. Jos teet päätöksesi puhtaasti rahan (tai palkan suuruuden) perusteella, johdatat itsesi ajattelemaan kylmän rationaalisesti. Jos taas lasket hinnan myös ajallesi, otat todennäköisesti paremmin huomioon sen vaikutukset onnellisuuteen ja sosiaalisiin suhteisiin. Laskukone ei laske kuin ensimmäistä. Ihminen taitaa molemmat. Menetytettyä aikaa rakkailta ei voi korvata niin kutsutulla laatuajalla. On vain aikaa.

Olet ehkä juuri nyt pisteessä, jossa mietit miten lähivuodet tai jopa loppuelämäsi haluat käyttää, mitä uusia taitoja kehittää, mistä luopua. Haluatko jatkaa nykyisessä työpaikassasi tai ihmissuhteissa? Vai olisiko aika uudelle, uusille taidoille ja oppimiselle, ja minkä hinnan olet valmis siitä maksamaan?

Valitsemisesta on ehkä tullut yhä vaikeampaa koska  toiveesi risteilevät, sinulla on liikaa tai liian vähän tietoa tai resurssien ja ajan puutetta arjessa. Seuraava Suzy Welshin kysymyspatteristo 10-10-10 on mainio apuväline, kun miettii isoja siirtoja tai päätöksiä elämässä.

Kysy siis itseltäsi, mitä vaikutuksia ja seurauksia päätökselläni (tai sillä, etten nyt tee päätöstä tai lähde asian kanssa liikkeelle) on

-       10 minuutin päästä?

-       10 kuukauden päästä?

-       10 vuoden päästä?

Ala kävellä sitä kohti, mitä haluat elämässäsi näkyvän 10 vuoden päästä, jo tänään. Voimia sille matkalle.

 

- Unna Lehtipuu

Kommentit (2)

Unna L.
Liittynyt19.10.2017

Kiitos Elisa palautteesta! Ajan sijoittamista pohdin jo Timanttipesula-kirjassani, mutta huomaan, että koko ajan sen painoarvo omassa ajattelussa vain kasvaa (lieneekö ikäkysymys). Mainiota kevättä sinulle, tartu hetkeen! 

Kuinka usein mietit omien tulojesi kasvattamista? Uskotko, että tulosi voisivat olla kymmenen vuoden päästä moninkertaiset?

Aika harva jaksaa miettiä ja uskoa.

Minua harmittaa se, että usein raha-asioissa tunnutaan ajattelevan, että käytettävissä olevat tulot eivät muuksi muutu ajan saatossa. Ihmiset myös usein ajattelevat, ettei omiin tuloihin voi juuri vaikuttaa omalla toiminnalla. Elämä nyt vain menee näin, niin kuin on aina mennyt.

Tämä taloudellinen näköalattomuus on kuitenkin oikeasti vain uskomus. Jos jäämme sen vangiksi, on varmaa, etteivät tulomme lähde hurjaan laukkaan.

Kun olin äitiyslomalla kymmenen vuotta sitten, käytettävissä olevat tuloni olivat noin tuhat euroa kuukaudessa. En halunnut missään nimessä velkaantua, joten sovitin oman kulutukseni juuri sille tasolle, mihin minulla oli varaa. Muistan miettineeni, etten voi käydä kahvilassa syömässä kahden euron pullaa, saati kampaajalla, koska rahat piti käyttää ensisijaisesti perustarpeisiin.

Punnitessani näitä erilaisia kulutusvaihtoehtoja ymmärsin samalla hyvin kirkkaasti, etten halunnut loppuelämäni ajan tehdä valintoja haluamieni asioiden välillä – tuhlaanko kampaajaan vai ostanko lapselle välikausihaalarin.

Sisäistin kaksi ajatusta: sen, että tulot saattavat vaihdella, ja sen, että omalla toiminnallani voin tehdä tulevaisuudestani erilaisen.

Tuolloin ympärilläni oli useita yrittäjiä, joiden tulotaso oli muuttunut äkisti. Sisäistin kaksi ajatusta: sen, että tulot saattavat vaihdella, ja sen, että omalla toiminnallani voin tehdä tulevaisuudestani erilaisen.

Suuremmat tulot eivät tietenkään tipu kenenkään syliin noin vain. Minun kohdallani se on vaatinut sijoittamista omaan koulutukseen, opitun soveltamista käytännössä, eli itse työn ja sijoitustoiminnan tekemistä, sekä uusien työkalujen opettelua.

Kymmenen vuoden aikana tuloni ovat moninkertaistuneet. Nykyään ei tarvitse miettiä, voinko käydä kahvilassa ja kampaajalla. Omien tulojen kasvattaminen vaatii suunnittelua ja tekemistä, mutta palkkio onkin sitten huikea.

Tunne siitä, että tietää olevansa itse elämänsä ohjaksissa, on jotain, mitä rahalla on vaikea mitata. Luottamus itseen kasvaa, mitä enemmän osaat. Ja tämä taas innostaa oppimaan lisää. Positiivinen kierre on alkanut!

- Terhi

Kommentit (0)

Suomessa on verrattain nuori rahakulttuuri – emme ole rahasta juuri puhuneet, jolloin sanoille ei ole muodostunut yhteistä käsitettä. Siksi on hyvä kertoa keskustellessa, mitä eri sanat itselle merkitsevät ja toisaalta myös selvittää toiselta, mitä sanat hänelle tarkoittavat.

Kun puhutaan taloudellista tavoitteista, monet puhuvat taloudellisesta riippumattomuudesta.

Mitä tämä tarkoittaa? Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa, että voisit elää HALUAMAASI elämää varallisuutesi tuotoilla välittämättä siitä, mitä korvausta saisit tekemästäsi työstä. Taloudellinen riippumattomuus ei ole sidottu ikään. Se ei myöskään tarkoita tietyn varallisuustason ja kassavirtojen saavuttamista, sillä nämä ovat täysin riippuvaisia elintasosta, jonka haluat saavuttaa. Tarvittava kuukausittaisen kassavirran suuruus riippuu siitä, minkälaista on haluamasi elämä ja mikä on sen kustannus. Varallisuustasoon taas vaikuttaa taitosi sijoittajana – kuinka hyvin saat varallisuutesi tuottamaan.

Toisaalta esimerkiksi Tony Robbins määrittelee taloudellisen riippumattomuuden niin, että olet riippumaton, kun sijoitustesi tuotot kattavat NYKYISEN elämäsi kulut. Hänen asteikossaan tämän jälkeen tulee taloudellinen vapaus, joka tarkoittaa, että voit hankkia elämääsi myös ylellisyyksiä kuukausittaisilla sijoituksesi tuotoilla. Näin ollen kaksi ihmistä voivat olla omalla määritelmällään taloudellisesti riippumattomia, vaikka oikeasti eivät ota samoja asioita huomioon määritellessään taloudellista riippumattomuutta.

Saman ilmiön olen huomannut vuokratuotoista puhuttaessa. Joku toinen laskee vuokratuoton niin, että vuokrasta vähennetään hoitovastike, tämä kerrotaan 12:lla ja jaetaan asunnon velattomalla hinnalla. Toinen taas saattaa ottaa huomioon esimerkiksi vuokrauksesta tulevat kustannukset, taloyhtiön tulevat remontit, arvion tyhjistä kuukausista ja varainsiirtoveron. Jos nämä kaksi sitten vertaavat tuottoprosentteja keskenään, ne ovat melko kaukana vertailukelpoisista.

Tullakseen taloudellisesti riippumattomaksi, tulee kerätä tarpeeksi iso varallisuusmassa.

Tätä kutsutaan kriittiseksi massaksi. Varallisuuden arvo eli kriittinen massa riippuu kahdesta asiasta: mitkä ovat kuukausittaiset elämisen kustannuksesi ja kuinka paljon saat tuottoa sijoituksillesi.

                                                (Kuukausittaiset kulut x 12)*vero
            Kriittinen massa =      ____________________________

                                                Tuottoprosentti

Esimerkiksi, jos kulusi ovat 3920 euroa kuukaudessa ja veroprosentti olisi 30, sinun tulee saada 5600 euroa tuloja kuukausittain. Tällöin 5 % vuosittaisella tuotolla kriittinen massasi on 1 344 000 euroa. Jos olet taitava sijoittaja ja saat 10 % tuoton, kriittinen massa 672 000 euroa.

Taloudellisen riippumattomuuden luvut siis vaihtelevat. Kahdella ihmisellä voi olla täysin sama varallisuus, mutta jos toinen saa sille kymmenen prosentin tuoton verrattuna toisen viiteen, silloin kymmenellä saa tuplasti euroja tilille. Toisaalta viiden prosentin henkilö voi olla myös taloudellisesti riippumaton, jos hänen elintasonsa on puolet verrattuna tähän toiseen. Esimerkkiluvut voisivat olla varallisuus 500 000 euroa, tuotot 50 000 ja 25 000 euroa. Jos hän, joka tarvitsee 50 000 euroa vuodessa taloudelliseen riippumattomuuteen, saisikin vähemmän kuin kymmenen prosenttia tuottoa, hänen varallisuutensa tulisi taas olla isompi kuin 500 000 euroa päästäkseen 50 000 euron tuottoihin.

Oman luvun saa selville vain laskelmalla!

-Terhi

PS. Tämän viikon Rikastamon Raati ruotii harhaluuloja palkkapussista. Tämän ja muut osiot löydät Suplasta.

Kommentit (0)

Tasan 20 vuotta sitten 19-vuotiaana kävelin pankkiin ja avasin itselleni ASP-tilin tallettamalla 1000 markkaa. ASP-tilille piti säästää tietty aika ja kun avasin tilin vielä maaliskuussa, sain ensimmäisen kolmen kuukauden jakson täyteen. Pääsin syksyllä kauppakorkeaan ja suurin osa ansaitsemistani kesätyörahoista meni ASP-tilille. Valmistuin keväällä 2002 ja silloin ostimme ASP-säästöillä ensimmäisen ja ainoan omistusasuntomme.

Näin alkoi minun vaurastumistarinani. Tänään 20 vuotta myöhemmin voin todeta, että olen saavuttanut sen, mistä silloin unelmoin – taloudellisen riippumattomuuden. Jos elintasoa haluaa tästä nostaa, tarkoittaa se toki varallisuuden kasvattamista.

En ole koskaan uskonut pikaratkaisuihin vaan siihen, että kun hankin itselleni hyvät rahatavat, aika on minun puolellani.

Se, mikä matkan aikana on ollut haastavaa, on yrittäjyys. Kun tulot ovat olleet hyvin epäsäännölliset, oma mielen on pitänyt tehdä enemmän töitä, että joskus on myös pystynyt luopumaan saavutetusta elintasosta suuremman tavoitteen takia.

En koe olevani sen erikoisempi kuin muut. Mutta mikä minut saattaa erottaa muista, on se, että minulla on ollut kirkas tavoite, olen ollut valmis tekemään töitä sen eteen, ottamaan riskiä, joskus myös luopunut jostain ja rakkaus numeroihin. Tavoitteeni on tuonut eteeni saman henkisiä ihmisiä, joilta olen ostanut palveluja, saanut ideoita ja apua. Monet heistä ovat menestyneet minua paremmin, jotkut ovat vielä matkalla, mutta kaikkia meitä yhdistää halu sparrata toinen vieläkin paremmaksi.

Kukaan meistä ei voi päättää varallisuuden tasoa tai tulojen suuruutta. Itsekään en voi lukita tilannetta tästä eteenpäin juuri täksi. Itselleni kuitenkin tietoisuus siitä, että kukaan ei voi viedä minulta pois sitä, mitä olen oppinut matkasta, on tärkeää.

Vaikka omaisuudelleni tapahtuisi mitä tahansa, tiedän, miten pääsen uudestaan alkuun.

Monet pohtivat, onko rahalla oikeasti väliä. Jos sitä olisikin enemmän, niin mitä sitten tekisi? Itse päätin tammikuussa, että maaliskuussa alan tehdä vain nelipäivästä viikkoa.  Lisäksi pääsen tekemään enemmän sitä, mistä pienenä tyttönä unelmoin eli matkustamaan. Kuitenkin tärkein on tunne, että on saanut aikaan sen, mikä pitkään on ollut tavoitteena ja se auttaa elämän kaikilla osa-alueilla uskomaan itseeni.

-Terhi

Kommentit (4)

Lähihoitaja

Onnea upeasta saavutuksesta ja iso, lämmin kiitos kaikista jakamistasi ajatuksista ja opeista. Ja kiitos tekemästäsi arvokkaasta työstä naisten taloudellisen aseman kehittämiseksi. Toivon, että pitkän aikavälin talousosaaminen tulisi osaksi kaikkien naisten elämää. Toivon, että ennakkoluulot säästämisen ja sijoittamisen elitistisyydestä puretaan, ja yhä useammalla ammattikoululla käydään kertomassa parturi-kampaaja- ja lähihoitajaopiskelijoille, miten helppoa aloittaminen oikeasti on. Kiitos Terhi ja onnea jatkossakin matkallasi. <3

Terhi Majasalmi
Liittynyt26.10.2017

Kiitos kauniista sanoistasi! Olen todella iloinen, että vaurastumisen kulttuuri on ottanut uuden suunnan. Työtä toki on tehtävänä, mutta selvä muutos on tapahtunut. Kaikkea hyvää elämääsi.

Palmu

Hyviä ajatuksia tässä. Mukavaa, että tarjoat uudenlaista ajattelemisen tapaa ja avaat omia kokemuksiasi. Niistä voi ottaa oppia. Raha-asioitaankin voi hoitaa useammalla tavalla, ei vain sillä perinteisellä.

Terhi Majasalmi
Liittynyt26.10.2017

Kiitos sinulle. On totta, rahapäätöksiä voi tehdä hyvin erilaisia. Itse olen pitänyt tärkeänä, että teen päätöksiä, jotka kasvattavat mahdollisuuksiani tulevaisuudessa, eivät kavenna niitä. Menestyksellistä matkaa!

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat