Kirjoitukset avainsanalla Rikastamo

“On se vaan tyhmää ettei sijoittamisesta voi puhua avoimesti, vatsan toiminnasta kyllä”, avautuu nainen Facebook-ryhmässä ja herättää pitkän keskusteluketjun. Hän oli yrittänyt avata keskustelua rahasta ja sijoittamisesta naisporukassa, mutta saanut viileän vastaanoton.

“Naispuolista sijoittajaa pidetään kylmäkiskoisena ja ahneena pyrkyrinä, kun taas sijoittajamies on määrätietoinen”, komppaa toinen. “Thaimaanmatkoista, luksuslaukuista ja kalliista autoista on ihan ok puhua, mutta jos sanot ostaneesi osakkeita, sitä pidetään kehuskeluna”, kuvaa kolmas. 

Niinpä. Suomalainen avautuu mielellään intiimisti vatsansa toiminnasta, mistä todisteena se, että Helsingin Sanomien luetuimpia juttuja verkossa ovat kaikki vatsan ja suoliston toimintaan liittyvät artikkelit. Mutta uskallatko kysyä kaverin palkan suuruutta?

Aiheuttaako taloudesta puhuminen yhä henkistä ummetusta meissä naisissa?

Useiden naisten kokemukset rahasta puhumisesta ovat tylyä – ja ikävä kyllä  todenperäistä – luettavaa. Siksi on hyvä, että naiset ja talous -teeman ympärille on syntynyt useita some-ryhmiä.

Olen itse mukana monessa ryhmässä ja seurannut mielenkiinnolla huimaa myönteistä muutosta viimeisen vuoden aikana. Näistä ryhmistä on tullut tuhansille naisille turvapaikkoja keskustella vapaasti oman taloutensa haltuunotosta. Sitä avittaa myös se, että finanssimaailman johtopaikoilla naisia näkyy nyt enemmän.

Olen myös itse kirjoittanut blogeja merkitystaloudesta jo kolmen vuoden ajan, aluksi sparratakseni omia ajatuksia Timanttipesula-kirjaani, myöhemmin jatkaakseni asioiden ihmettelyä. Oma motivaationi sijoittamiseen ja säästämiseen on rakentaa hyvää, arvojeni mukaista arkea perheelleni. Kiinnostus numeroihin tulee vasta sijalla kaksi.

Raha on silti ollut keskeinen kriteeri monissa päätöksissäni: siirtyminen nelipäiväiseen työviikkoon lasten ollessa pieniä tai siirtyminen kokopäiväyrittäjäksi yrittäjäksi. Niissä tilanteissa säästöpuskureita ja rohkeaa rahasta puhumista on tarvittu.

Yhdessä keskusteluryhmässä pyysin naisilta kommentteja siitä, mikä heitä on hidastanut itse tarttumaan omiin talousasioihinsa tai aloittamaan sijoittamista. Vastauksia tulvi kymmenittäin: Taloudellinen tilanne, pienet tulot. Miehen asenne. “Jos olisin sitkeästi uskonut aikoinaan omaan tietotaitooni, niin olisi torpasta köyhyys poistunut jo aikoja sitten”, jatkaa toinen. 

Ja lista syistä jatkuu: Huono sijoituskokemus, kun ekakerta osui lamaan ja osakkeiden arvo romahti.  Pelko siitä, ettei tiedä tarpeeksi. Sijoittamista pidetään miesten juttuna. Harhaluulot omasta taloudellisesta selviämisestä. Pankin välittämä mielikuva, että sijoittaminen vaatii erityistä erikoisosaamista. Hukkuminen ruuhkavuosien kiireeseen.

Kommentit puhuvat karvasta kieltä siitä, että meillä naisilla on edelleen rahakatto.

Vaikka lasikatto onkin jo paikoin ohentunut, päätösvallan rahasta nainen näyttää liian usein jättävän puolisolle, pankille tai työnantajalle.

Lasikatossa ja rahakatossa on yksi merkittävä ero. Lasikaton päällä seisovat usein jarruina muut kuin nainen itse, mutta rahakaton nainen voi puhkaista itse ottamalla oman taloutensa ja numeronsa haltuun. Se vaatii, että naiset myös keskuudessaan rikkovat rahasta, sijoittamisesta ja palkasta puhumisen tabut.

Jotta suhde rahaan tervehtyy, on uskallettava puhua myös rahaan liittyvistä vaikeista tunteista ja ongelmista. Lupaan, ettei se tunnu sen häijymmältä tai intiimimmältä kun vatsavaivoista avautuminen.

Joko sinä olet sen tehnyt?

- Unna L.

Ps. Nähdäänkö Sijoitus-Invest-messuilla Messukeskuksessa 30.11.?

Kommentit (6)

Vierailija

Siitäkin voisi keskustella, onko sijoittaminen sinänsä eettisesti enemmän tai vähemmän arveluttavaa. Kuinka hyvin rahojaan sijoittava on perillä tavoista, millä tuottoa sijoittajille hankitaan?

Unna L.
Liittynyt19.10.2017

Kiitos palautteesta ja hyvästä aihe-ehdotuksesta, ehdottomasti palaamme siihen vielä!

MamaBlue

Ihana Unna! Olen niin kiitollinen näistä teksteistänne Unna ja Terhi. 

Naisena, pienyrittäjänä, yksinhuoltajana olen saanut taistella välillä niin suuria tuulimyllyjä vastaan että ihan hirvittää kun omaa historiaani katselen taaksepäin. Ja edelleen, nyky-Suomessa jossa mm. miesten ja naisten tasa-arvo on aikoja sitten saavuttanut maailmankin mittapuussa nykyisen tason jota muu maailma ääneenkin ihmettelee. 

Hämmentää se että jos nainen puhuu rahasta, menestymisestä, sijoittamisesta jne. syntyy niin voimakkaita vastareaktioita. Minulle on käynyt samoin kun olen ottanut esiin esimerkiksi sijoittamis"harrastukseni".  Ikään kuin se olisi jotenkin syntistä toimintaa joka vie perikatoon ja ellei maanpäälliseen helvettiin niin ainakin ikuiseen! Olen vastannut nykyään leppoisasti että tiedän kyllä mitä tienaamilleni rahoille teen ja kyllä kykenen hallitsemaan omia vähäisiä varojani, eiköhän se ole ihan sallittua kun en riko lakeja enkä ketään riistä, päin vastoin, annan hyväntekeväisyyteen säännöllisesti ja avustan mm. opiskelevia lapsiani ja kummilastani, siinä ohessa säästän lapsenlapselle tulevaisuuden varalle. Verottajakin muistaa kovalla 24 % ALV: lllä joten korteni kannan siihenkin kekoon! 

Ainoa "syntini" taitaa olla se että olen liian epäitsekäs, voisin ruveta lopulta itsekin nauttimaan elämästä ja hyödyntämään hedelmiä joita ahkeruus ja sisukkuus on kypsyttänyt. Siksi sijoitusasiat ovat ajankohtaisia.  Eläkepäiviä odotellessa. . . .  :) 

Unna L.
Liittynyt19.10.2017

Kiitos palautteesta, ja miten hieno, rohkaiseva tarina sinulla onkaan. Hedelmistäänkin kannattaa kyllä ajoissa nauttia, koska elämä on tässä ja nyt. 

Tuttavani kertoo ostaneensa sijoitusasunnon vanhasta syötävän ihanasta puutalosta. Kysyn, mikä sen vuokratuotto on, eli paljonko hän saa tuottoa sijoittamalleen rahalle. “En mä sellaisia ole laskenut, mutta luotan kyllä vuokralaisia riittävän", sanoo hän.

Tuttu pariskunta hehkutti myös ryhtyneensä asuntosijoittajiksi ja ostaneensa heti kolme sijoitusasuntoa, yhden ulkomailta asti. Facebookissa ystävä kertoi nostaneensa ison sijoitusasuntolainan. Joka puolella kuuluu nyt korkkien poksahtelua, kun sijoittajaneitsyet juhlivat ensimmäistä asuntolöytöään kilistelemällä.

Onnittelut uusille sijoitusasunnonomistajille! 

Asuntosijoittaminen on nyt se juttu. Suomessa on reilu parisataa tuhatta sijoitusasuntoa, lisäksi moni vuokraa asuntoaan tai kesäasuntoaan väliaikaisesti sijotusmielessä esimerkiksi Airbnb:n kautta. Erityisesti alle nelikymppiset ovat iskeneet markkinaan kiinni. Mutta uskaltaako ensikertalainen enää sukeltaa kuumille markkinoille mukaan?

 

Laske vuokratuotto oikein

Aina on hyvä ja oikea hetki ryhtyä asuntosijoittajaksi – mutta vain, jos löytää kohteen, joka kestää tiukatkin tuloslaskelmat ja oman budjettisi. Jollei näin ole, kannattaa pitää pää kylmänä, vaikka naapuri juuri kehuisi tehneensä loistokaupat. 

Asuntosijoitusta ei kannata laskea tunteella, vaan laskimella. Ja ajan merkkejä kannattaa opetella lukemaan.

Pistin joku aika sitten automaattihaun päälle asunnonvälitysfirmojen sivuille – tosin tällä kertaa vain tirkistelymielessä. Meiliini ilmestyy nyt hälytys uusista myyntiin tulevista yksiöistä ja kaksioista pääkaupunkiseudulla. Iso osa avoimeen myyntiin tulevista on 1970-luvun betonisettiä, jossa on isot remontit edessä, tai sitten uutta kalliimpaa tuotantoa. 

Nopea laskutoimitus osoittaa, että useimmissa tapauksissa tuotto remonttikulujen jälkeen on enää muutaman prosentin, parhaimmillaan neljä–viisi prosenttia. Kokeneet sijoittajat eivät noilla prosenteilla liikahda. Muualta Suomesta parempia tuottoprosentteja voi hyvin vielä irrota. Muistin virkistykseksi: parhaina vuosina tuottoprosentit ovat olleet jopa kaksinumeroisia. Alkaa siis olla iltalypsyn makua.

Monessa asuntoilmoituksessa on mainosteksti "sopii sijoitukseksi", mikä harvoin pitää paikkansa numeroiden valossa. Pidä siis laskin mukana.

Miten vuokratuotto lasketaan? Vähennä kuukausivuokrasta hoitovastike ja muut pakolliset kulut ja kerro se 12:lla (kuukaudella).  Jaa se summalla, johon olet laskenut yhteen asunnon velattoman hinnan, arvioidut remonttikulut ja varainsiirtoveron. Kerro lopuksi saamasi summa nyt sadalla (prosentilla). Tämä on vuokratuottosi prosenttiluku.

Huomioi laskutoimituksessa erityisesti tulevat kalliit remontit. Esimerkiksi putkiremontti lisää kuluja 400-900 euroa neliöltä, julkisivuremontti noin 100-500 euroa neliöltä – ne lisäävät roimasti hintaa.

Osa sijoitusasunnoista myydään erilaisten sijoittajaverkostojen kautta, eivätkä ne koskaan tule julkiseen myyntiin. Jos tuttavapiirissäsi on asuntosijoittajia, kysäise heiltä, mitä kautta he ovat parhaimmat löytönsä tehneet.

Kun korot nousevat

Pienet vuokratuotot eivät ensisilmäyksellä vaikuta merkittäviltä, mutta tasaisena virtana ja sopivalla velkavivulla nekin toki kasvattavat hyvin pääomaasi 10–20 vuodessa ja lyhentävät velkaasi.  Mutta pienessä vuokratuotossa piilee riski.

Kun (tulonhankkimis)lainasi korko nousee, hyytyvät prosentitkin. Euroopan keskuspankin on arvioitu alkavan nostaa ohjauskorkoa vuoden 2019 lopulla.

Jos sinulla on myös tavallista asuntolainaa, sen koroista voi vielä tänä vuonna vähentää melkein puolet, mutta vuonna 2019 vähennyskelpoinen osuus koroista laskee 25 prosenttiin. Miten se vaikuttaa sinuun?  Kun otat lainaa asuntoon tai sijoitukseen, kannattaa harkita lainan tai lainan osan suojaamista korkosuojauksella

 

Kestääkö kukkarosi, jos korko olisikin nykyisen matalan koron sijaan neljä tai jopa kuusi prosenttia?

 

Ole realistinen asunnon arvon nousussa 

Jokainen asunnonostaja haaveilee ostoksensa arvon kasvavan. Ikävä kyllä, arvonnousu on aina vuokratuottoa epävarmempaa.

Aina lymyää myös se mahdollisuus, että asuntojen hinnat lähtevät reippaaseen luisuun. Nyt käsillä on rakennusbuumi, minkä seurauksena tarjontaa voi hetken päästä olla jopa liikaa. Eikä pidä unohtaa sitäkään, että lamatunnelmissa 1990-luvun alussa asuntojen hinnat puolittuivat vain neljän vuoden aikana.

Vaikka samanlaista pudotusta ei ole näköpiirissä, usko loppumattomaan nousuun on itsepetosta.  Viileä harkintakyky asuntomarkkinoilla on aina hyve.

Jos asuntosi arvo laskisi, ottamasi lainan määrä ei laske. Lainan määrä ei toisaalta myöskään kasva, jos asuntosi arvo nousee.

 

Jos vuokrat laskevat

Sijoitusasuntobuumin myötä markkinoille tulee runsaasti tarjontaa. Se lisää kilpailua ja voi painaa vuokria alaspäin. 

Vuokrissa on myös poliittinen riski. Kelan maksamien asumistukien ansiosta moni pienituloinen on päässyt kiinni vuokra-asuntoon, ja asuntosijoittaja on näin saanut taatun vuokranmaksajan. Kelan huimasti kasvanut asumistukipotti on samalla hilannut vuokria ylös  Hallitus onkin nyt kaavaillut palauttavansa neliövuokrakaton asumistuelle, joka todennäköisesti laskisi vuokria.

Laske, minkä verran sinulla on vara pienentää saamaasi vuokratuloa joutumatta liian tiukille. Jos vuokralaiseltasi saatu vuokra ei enää kata lainanhoitokuluja ja vastiketta, joudut joka kuukausi pumppaamaan omasta pussistasi lisää rahaa lainanmaksuun.

 

Varoitussignaaleja naapurimaasta

Lempikaupungissani Tukholmassa, jossa asuntomarkkina on jo pitkään ollut ylikuuma, on parissa kuukaudessa välittäjien mukaan tapahtunut kiivas pudotus: hinnoista on kadonnut 10–15 prosenttia. Ja Suomella on tartuntariski, varoittavat pessimistisimmät ekonomistit.

 "Sillä ei ole mitään merkitystä, paljonko naapuri aikaisemmin keväällä tai kesällä sai asunnostaan, koska ne hinnat eivät kiinnosta enää ketään", kertoi tukholmalaisvälittäjä Kauppalehden jutussa (7.11.). Tukholman kuumentunutta markkinaa ei toki voi verrata Helsinkiin, mutta joskus psykologiset ilmiöt voivat läikkyä rajan yli.

 

Tee kotiläksyt hyvin

Kaikesta huolimatta asuntosijoittaminen on aina ollut hyvä keino kasvattaa varallisuutta vipuvoimaa eli omaan varallisuuteesi nähden fiksusti mitoitettua lainaa hyödyntämällä. Pörssiosakkeita sen sijaan ei lainarahalla kannata shoppailla. Asuntomarkkinoilla pärjää parhaiten se, joka tekee kotiläksyt hyvin ja näkee vaivaa asioiden opiskeluun. 

Asuntosijoittaminen ei ole riskitöntä. Kun markkina kuumenee, asenne kannattaa pitää erityisen viileänä.

- Unna

 

 

Kommentit (4)

Unna L.
Liittynyt19.10.2017

Kiitos tarkkasilmäisyydestä! Tarkennan tämän tekstiin, ettei tule väärinymmärryksiä,

Henrietta

Itselläni on sijoitusasunto kaupungissa, jossa hinnat ja vuokramarkkinat romahtivat suuren työllistäjän poistuttua kuvioista. Varsinaisesta asunnosta ei ole enää lainaa, mutta korjausvelkaa joudun tällä hetkellä maksamaan jo muutenkin korkean yhtiövastikkeen mukana ja ensi vuonna sitä on tulossa lisää putkiremontin muodossa.

Tällä hetkellä olen siis melkoisessa pattitilanteessa: vuokralaisen saaminen on hyvin hankalaa, samoin kuin myyminen, molemmissa on paljon ylitarjontaa ja hinnat alhaalla. Ja vaikka tämän asunnon yhtiövastike sisältää lämmityksen, sitä ei moni kuitenkaan huomioi asuntoa valitessaan: katsotaan vain kokonaishintaa, oli se sitten vastike tai vuokra. 

Unna L.
Liittynyt19.10.2017

Kiitos kommentistasi, nämä ovat ikäviä yllätyksiä. Kiitos kun jaoit kokemuksesi!

Jäin kiinni taloudellisesta uskottomuudesta – itselleni. Se tapahtui erään tavaratalon lamppuosastolla, kun sorruin ostamaan jotakin, mikä ei olisi mahtunut syksyn budjettiini. Ehkä marrashämärä sokaisi.

Taloudellista uskottomuutta on useampaa lajia, ja erityisesti naiselle ne kaikki ovat iso riski. Miksi juuri meille? Naisen palkkapussi on keskimäärin miehen lompakkoa laihempi, sillä naisen euro työmarkkinoilla on edelleen 83,3 senttiä, eläkkeellä enää reilut 60 senttiä. Sitä selittävät äitiyslomat, hoitovapaat ja elämän yllättävät töyssyt, kuten avioerossa puolitettu omaisuus. Käytännössä eurosta on leikattu viidennes pois eli nainen tekee töitä ”palkatta” koko loppuvuoden. 

Voit olla taloudellisesti uskoton myös puolisolle ja perheelle. ”Joo, tuon takin ostin jo viime talvena alesta”, väität puolisolle, vaikka rikoksesi tuore hintalappu roikkuu vielä paikallaan. 

Kaupasta ostettu ”salarakas” on helpompi piilottaa vaatekomeroon tai varastoon kuin fyysinen ihastus.

Muutama vuosi sitten American Expressin tekemässä kyselyssä jopa 91 prosenttia vastaajista kertoi välttävänsä keskustelua raha-asioista puolisonsa kanssa. Toisen tutkimuksen mukaan jopa joka kolmas kertoi valehtelevansa puolisolleen rahankäytöstään. Tuntuuko tutulta?

Kakkossarjan uskottomuutta on taloudellinen itsepetos, yllykkeelle antautuminen. Kuun lopussa ihmettelet taas kerran, minne palkkasi katosi, kun kukkarossa on avara tyhjyys. Tuntuu kuin näkymätön käsi vinguttaisi luottokorttia, ottaisi vielä yhden pikavipin Mallorcan lomaa varten ja viettäisi kalliin tyttöjenillan, vaikkei siihen oikeasti olisi varaa. Mitään ei jää säästöön.

Kolmas laji on kroonistunut taloudellinen uskottomuus itselle, ja se on lajeista vaarallisin. Tutkimusten mukaan alle 35-vuotiaista naisista vain joka kymmenes tekee taloussuunnittelua, ja heistäkin vain pieni osa muutamaa kuukautta pidemmälle ajalle. 

Joka ikisenä päivänä, kun lykkäämme oman talouden haltuunoton aloittamista, syömme itseltämme tulevaisuutta.

Taloudellinen uskottomuus on jäätävää, sillä se murentaa vapauden valita toisin ja paremmin huomenna. Siitä voi toipua vain tarttumalla omiin numeroihin jo tänään ja kohtaamalla ne piilotetut tunteet, jotka rahankäyttöä ohjaavat. 

Minua oman talouden läpivalaisuun, sijoittamiseen ja säästämiseen on motivoinut ennenkaikkea vapaus valita. Kun talouteen tulee rentoutta ja joustoa, on arjessa helpompi tehdä omien arvojen mukaisia päätöksiä. Paradoksaalisesti tällöin rahan vaikutus väheneekin, ja muut merkitykset kasvavat. Se on ollut inspiroiva ja huima matka. Sen kokemuksia ja oivalluksia jaan mielelläni sinun kanssasi. 

Olen tosi iloinen, että löysit tiesi uuden blogimme Rikastamon sivulle. Kannustetaan kimpassa suomalaisnaiset maailman parhaiksi oman elämänsä sijoittajiksi – myös taloudellisesti. Tervetuloa seuraan!  

Unna 

Kommentit (0)

Keväällä 2008 esikoiseni syntymän jälkeen sain itseni kiinni ajatuksesta, että nyt jos koskaan on aika tietää, mitä haluan elämässäni tehdä ja mihin vaikuttaa.

Siirtyminen työelämästä kotielämään antoi mahdollisuuden miettiä, pohtia ja jopa kyseenalaistaa omia valintoja. Oliko tämä se elämä, jota halusin oikeasti elää?

Olin ehtinyt olla työelämässä kuusi vuotta valmistumisen jälkeen. Matkan varrella kohtasin tilanteita, jotka sotivat omaa arvomaailmaani vastaan.

Halusin kipeästi tehdä jotain täysin omaa.

Ideat listaksi

Olin tottunut työskentelemään listamaalla ideoita paperille. Siksi lähdin tekemään listaa asioista, joista haaveilin. Yritin keksiä niin monta ideaa kuin mahdollista. Huomasin, että ideani pyörivät pitkälti rahan ja varallisuuden kasvattamisen ympärillä. Se selvästi tuntui minusta tutulta ja inspiroivalta.

Isäni työttömyys sai minut kiinnostumaan varallisuuden kasvattamisesta teini-iässä. Halusin luoda työstä riippumattomia tuloja ja uskoin, että moni hyötyisi opeistani. Periaatteessahan olisin voinut kirjoittaa mitä tahansa ideoita maan ja taivaan väliltä, mutta veri veti kohti tätä aihepiiriä.

Päätin aloittaa naisvarallisuusvalmennukset. Halusin, että maailmassa olisi enemmän vauraita naisia, jotka voisivat toteuttaa omia unelmiaan niin, että oma talous olisi turvattu ja unelmien rahoitus varmistettu. Oma vahva talous turvaisi myös läheisten ja vähän kaukaisempienkin ihmisten elämää.

”Maailmassa on niin paljon rahaa, mutta miksi sitä ei löydy minun rahapussistani.”

Ensimmäinen valmennuksen pidin marraskuussa 2009. Valmennukseen osallistui kuusi naista. Tulen aina muistamaan yhden naisen sanat. Kun valmennusta oli kulunut tunti, hän totesi: ”Maailmassa on niin paljon rahaa, mutta miksi sitä ei löydy minun rahapussistani?”

Naisten tavoitteet vaihtelivat taloudellisesta turvasta riippumattomuuteen, mutta kaikkia yhdisti halu ottaa itse vastuu omasta tulevaisuudestaan.

Kärsivällisyys palkitaan

Seuraavaksi lähdin miettimään, kuinka saisin naiset heräämään oman varallisuuden kasvattamiseen, kiinnostumaan valmennuksista ja itsensä kouluttamisesta asiassa. Otin jälleen kynän ja paperin esiin. Tällä kertaa yksi ideoistani oli, että tarjoudun johonkin lehteen kirjoittamaan kolumnia. Mitä enemmän ideaa pohdin, sitä paremmalta se tuntui.

Mietin tarkasti, mikä olisi hyvä lehti, ja päädyin Me Naisiin. Soitin toimitukseen ja sainkin sovittua tapaamisen. Siellä kävi selväksi, että minusta ei tulisi kolumnistia. 

Turhaan en kuitenkaan paikan päällä käynyt. Me Naiset -lehdessä ilmestyi pieni juttu varallisuusvalmennukseen osallistuneesta naisesta keväällä 2011. Tapaaminen antoi minulle onnistumisen kokemuksen ja lisäpontta viedä unelmaani eteenpäin.

Tällä viikolla aloitan Me Naiset -lehden kolumnistina ja bloggaajana.

Käynnistäni toimituksessa on kulunut noin seitsemän vuotta. Silloin istutettiin siemen, joka jäi itämään pitkäksi aikaa. Tällä viikolla aloitan Me Naiset -lehden kolumnistina ja bloggaajana.

Haluan purkaa rahaa liittyviä myyttejä, tarjota uusia näkökulmia ja auttaa ihmisiä näkemään enemmän mahdollisuuksia. Unelmani vauraista naisista elää vahvana myös tänään.

Olen todella innoissani ja kiitollinen tästä mahdollisuudesta.

Varallisuuden kasvattamisessa pätee samat lainalaisuudet kuin muidenkin tavoitteiden kanssa. Aluksi tuntuu, ettei mitään tapahdu. Kaikki tärkeä vaatii aikaa toteutuakseen. Vuosien päästä voit kuitenkin kiittää itseäsi hyvistä siemenistä, joita olet kylvänyt.

Kiitos, että saan olla mukana matkallasi.

- Terhi

Kommentit (0)

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat