Kirjoitukset avainsanalla Rikastamo

Moni ystävä kiteytti kuluneen vuoden kohokohtia uudenvuoden facebook-päivityksissään. Niissä oli odotetusti kuplivaa, rakkautta, menetyksiä ja uusia avauksia. 

Mutta hyvin monen päivityksessä vuosi oli pitänyt sisällään yllättäviä, lähes mahdottomalta tuntuvia muutoksia. Enemmän tummia tai kirkkaita sävyjä kuin olisi aavistanut. Niitä voisi kutsua mustiksi joutseniksi.

Tulevaisuuden tutkimuksessa musta joutsen tarkoittaa tapahtumaa tai asiaa, joka ei ole ennustettavissa, mutta jolla on huomattava vaikutus asioiden kulkuun.

Jälkikäteen keksimme usein sillekin selityksiä. Isossa mittakaavassa se voi olla esimerkiksi markkinat mullistava yllättävä uusi keksintö, talouskriisi tai lamaannuttava terroristi-isku. Ihmisen kokoisena se voi olla yllättäen saatu perintö etäsukulaiselta, elimistömme kidnapannut sairaus, aiemmat suunnitelmat mullistava ihmissuhde tai tapahtuma, joka radikaalisti muovaa elämämme suuntaa, joko parempaan tai huonompaan. Jokin erittäin epätodennäköinen, lähes mahdottomana pidetty.

Elämä on ytimeltään juuri sitä, erittäin epätodennäköistä.

Omassa ystäväpiirissä musta joutsenet ovat lehahtaneet tiuhaan. Jonkun ne ovat vieneet mennessään kovasta vastarinnasta huolimatta, toiselle munineet kopan täyteen kultamunia, kolmannelle avanneet oven uuteen tulevaisuuteen, jonka olemassaoloon ei edes enää uskonut.

Omassa elämässäni mustat joutsenet ovat vuosien mittaan yllättäneet monesti käänteillään ja niiden tiputtamia sulkia voi löytää vuosien jälkeen yllättävistä paikoista.

Musta joutsen muuttaa tutun maiseman lopullisesti. Varautuminen muutokseen ei ole enää vaihtoehto, vaan ainoa mahdollisuus.

Jokainen muutos pitää myös sisällään mahdollisuuksia, joita emme osanneet nähdä ennalta. 

Luovuus on pohjimmiltaan kykyä kohdata niin mahdollisuudet kuin riskit. Mutta vaikka muutokset tulevat usein kutsumatta, taloudellisesti niihin voi varautua jo nyt.

Jos sinulle tulisikin alkavana vuonna yllättävä tilaisuus tarttua mahdollisuuteen, uuteen työhön, yrittäjyyteen, uuteen asuinpaikkaan tai kutsumukseen, olisi sääli hukata se vain siksi, ettei sinulla ole säästöjä tai puskureita.

Tai jos musta joutsen tuo mukanaan lyhyen tai pidemmän työttömyyden tai muun tiukan tilanteen, taloudellisilla säästöillä voit pehmentää arjen töyssyjä.

Lopulta on todennäköisempää, että mustat joutsenet lehahtavat elämäämme kuin ettei niin lainkaan tapahtuisi.

Toivon, että nyt alkavana vuonna saat kokea seisovasi tukevammalla maalla, kokea suurempaa omistajuutta niin elämästä kuin omasta taloudestasi. Koska olet niin valmis kuin valmis voi olla. Lisää siksi uudenvuoden lupauksiisi oman taloutesi haltuunotto ja siihen liittyvien taitojen kasvattaminen. Jos jo osaat sen hyvin, lahjoita taitojasi eteenpäin. Olkoon se lupaus, joka ei jää vain lupaukseksi,

Hyvää uutta vuotta 2018!

- Unna Lehtipuu

Kommentit (0)

"Onko sinun mielestä vaikeaa puhua palkasta", kysyy puhuja Ekonomi-illan osallistujilta. Lähes kaikki nostavat kätensä.

Olen puhujakeikalla tamperelaisessa hotellissa, ja kuuntelen korva kovana edellisen puhujan, uravalmentaja Sirja Kulmala-Portmanin vinkkejä palkkaneuvotteluihin.  Sirja listaa valkotaululle noviisin mokia. Ne ovat melkein kaikki tuttuja, joko omina mokina työuran alusta tai rekrytoijana näkemäni muiden tilanteet: Nolous ja häpeä pyytää enemmän. Väärä arvio kollegoiden palkoista. Epätietoisuus itsensä tuottamasta lisäarvosta. Oman työn myyminen liian halvalla ja suostuminen huonoihin ehtoihin - vain koska se on ollut firman tapana.

Nykyisin käyn yrittäjänä palkkaneuvotteluja itseni kanssa -  ja yllätyksekseni näissäkin neuvotteluissa vastassa on tiukka sisäinen neuvottelija ja kriitikko.

Palkkaneuvottelussa kysytään psykologista pääomaa, kykyä arvioida myönteisesti mutta realistisesti oman osaamisen  ja myös persoonallisten taitojen arvo.

Palkka on edelleen puolitabu. Ensimmäisen palkan suuruudesta vielä puhumme ystäväporukalla, mutta uran edetessä avoimuus palkan numeroista hyytyy. Kurkkaamme ehkä salaa verokalenterista tuttujen lukuja.  Siksipä jaan tässä Sirjan kuumat vinkit palkkaneuvotteluun:

1.   Nosta palkkasiasi pöydälle vähintään kerran vuodessa

Milloin palkka-asiat kannattaa sitten nostaa pöydälle? Vähintään kerran vuodessa, rohkaisee Sirja. Ja erityisesti tilanteissa, joissa vastuullesi tulee uusia tehtäviä, kollegan hommat siirtyvät sinulle tai koko firma myllätään uusiksi.  Toimi tällöin nopeasti, viimeistään kahden viikon sisällä työsi muutoksista. Muuten uudesta toimenkuvasta tulee kaikkien silmissä uusi normaali, ja jälkikäteen on enää vaikea vaatia korotuksia.

Rauhoita kehityskeskustelu osaamisen kehittämiselle ja varaa palkkaneuvottelulle ihan oma aikansa. 

2.    Älä putoa tuuraajan kuoppaan

Kriittinen neuvotteluhetki on myös silloin käsillä, kun saat jatkoa sopimuksellesi esimerkiksi kesätyön, trainee-ohjelman tai sijaisuuden jälkeen. Varmista, että saat tällöin nostettua palkan reilulle tasolle muiden kollegoiden kanssa. Muuten jäät ikuisen harkkarin tai tuuraajan palkkakuoppaan.

3.    Lisää  panoksia vähitellen

Lisää panoksia vähitellen. On helpompi hivuttaa pienempiä korotuksia useasti kuin saada jytkykorotus harvoin. Muuten huomaat, ettei palkkaasi ole tarkistettu vuosiin. Talouden ylämäessä palkasta on helpompi keskustella kuin alaluisussa.

Lähtökohta korotuskeskustelussa on se, että pystyt perustelemaan oman työpanoksesi vaikutuksen yrityksen tulokseen - miksi juuri sinulle kannattaisi maksaa lisää. Palkkasi tulee myös olla oikeudenmukainen suhteessa kollegojen ja heidän työpanoksensa palkkaukseen.

4.    Kerro toiveesi numeroin

Ehdota aina selkeästi yhtä rahallista palkkasummaa, älä haarukkaa. Kun olet kertonut pyyntösi, odota rauhassa vastapuolen kommenttia siihen.

Sirja tietää kertoa, että miehet uskaltavat tutkitusti pyytää enemmän. Jos pyyntösi olisi liian kova, kysy, mitä voisit tehdä jotta palkkasi nousisi toivomallesi tasolle.

5.    Muistilista mukaan

Ota muistilista palkkaneuvotteluun mukaan. Valmistele selkeät henkilökohtaiset tavoitteesi. Kirjaa listaan myös ylös kaikki plusmerkkinen osaamisesi kehittyminen, tulokset sekä asiakkailta, kollegoilta ja sidosryhmiltä saatu palaute. Oletko ehkä hankkinut uusia taitoja? Miten osaamisesti on myötävaikuttanut yrityksen parantuneeseen tulokseen. Nämä ovat vankkoja perusteita pyytää lisää.

6.  Vältä alihinnoittelun moka

Älä alihinnoittele omaa osaamistasi uutta työtä hakiessasi. Kun kerrot palkkatoiveesi, viestit samalla, minkä tasoista osaamisesi on. Jos palkkapyyntösi on liian alhainen, kertoo se työnantajalle, ettet luota osaamiseesi tai et ole lainkaan perehtynyt alan palkkatasoon. Jos taas palkkapyyntö on liian suuri, mutta työnantaja on kiinnostunut osaamisestasi, soittaa hän varmasti perään, ja kysyy, olisitko valmis tulemaan vastaan.

7. Kaikki palkka ei ole rahaa

Mistä puhutaan kun puhutaan palkasta?  Ei vain rahasta, vaan työnantajan tarjoamasta mahdollisuudesta kehittyä ja kouluttautua, arvostuksesta, mukavasta työympäristöstä ja tiimistä, joustosta työajoissa ja vapaissa. 

Nyt kuuma bonus on syvempi merkitys, jonka työ voi tekijälleen tarjota.

Kun it-huuman aikana bonuksena nähtiin kokis- ja purkkalaitteet toimiston nurkassa, nyt kuuma bonus on syvempi merkitys, jonka työ voi tekijälleen tarjota. Sitä ei laskukone laske. Ja monelle sekin, että voi välillä tehdä töitään etänä vaikka Lapin mökiltä tai aurinkorannikon lämmöstä,  on jo superbonus.

Laske näillekin arvostamasi ”hinta” palkkakuitin päälle.

Onnea matkaan!

– Unna 

Kommentit (0)

”Jos minulla vain olisi enemmän rahaa, kävisin useammin kosmetologilla ja hierojalla tai tilaisin siivoajan”, saatat ajatella.

Muutaman minuutin kuluttua saat itsesi kuitenkin kiinni aivan toisesta ajatuksesta: ”Ei raha oikeasti tuo onnea. En minä tuota tarvitse, saati ansaitse.”

Käytkö itsesi kanssa loputonta eipäs-juupas-taistelua koskien rahaa? Yhdessä hetkessä tuumaat, että kyllä olisi mukavaa, jos olisi enemmän rahaa ja voisi hemmotella itseään enemmän. Toisessa hetkessä koet, että et missään nimessä ole ansainnut mitään lisää. Nolostut jo pelkkää ajatusta, että mietit vain itseäsi.

Itse ansaittu raha tuntuu hyvältä ja se, että tahtoo itselleen jotain lisää, voi synnyttää työn jollekin toiselle.

Oletko koskaan pohtinut, kenelle rahasi oikeastaan menevät, kun ostat esimerkiksi erilaisia palveluja? Oletko ikinä laskenut, kuinka monta ihmistä työllistät omalla kulutuksellasi, ja kenelle annat mahdollisuuden hankkia elannon omalla työllään?

Itse ansaittu raha tuntuu hyvältä ja se, että tahtoo itselleen jotain lisää, voi synnyttää työn jollekin toiselle.

Yksityiset palvelut ovat luoneet Suomeen 2000-luvulla jo yli 240 000 työpaikkaa. Uudet työpaikat syntyvätkin yleensä palveluyrityksiin. Palveluihin ”tuhlaamalla” voit siis vaikuttaa koko Suomen talouteen.

Jonkun unelma saattaa olla oma kauneushoitola. Hän kuitenkin tarvitsee riittävästi asiakkaita, jotka haluavat ostaa hänen tarjoamiaan palveluita, jotta hän pystyy työllistämään itsensä, ja sen lisäksi muita.

Ennen kuin voit käyttää tai lahjoittaa erilaisia palveluita, sinun pitää ponnistella omien tulojesi kasvattamiseksi.

Henkilö, jonka palveluita käytät, kuluttaa vuorostaan itselleen tärkeisiin asioihin. Näin raha kiertää taloudessa. Ja jos näin pystyt tukemaan toisen elinkeinoa, siitä kannattaisi olla ylpeä.

Mutta jos omaan itseen sijoittaminen tuntuu vielä hankalalta, kokeile edes hankkia joululahjaksi palveluita. Osta lähikampaamosi tai -kauneushoitolasi lahjakortti äidille, anopille ja ystävälle.

Mutta velaksi ei pidä elää. Ennen kuin voit käyttää tai lahjoittaa erilaisia palveluita, sinun pitää ponnistella omien tulojesi kasvattamiseksi. Sinun uurastuksesi koituu myös toisten hyväksi.

- Terhi

Kommentit (0)

“On se vaan tyhmää ettei sijoittamisesta voi puhua avoimesti, vatsan toiminnasta kyllä”, avautuu nainen Facebook-ryhmässä ja herättää pitkän keskusteluketjun. Hän oli yrittänyt avata keskustelua rahasta ja sijoittamisesta naisporukassa, mutta saanut viileän vastaanoton.

“Naispuolista sijoittajaa pidetään kylmäkiskoisena ja ahneena pyrkyrinä, kun taas sijoittajamies on määrätietoinen”, komppaa toinen. “Thaimaanmatkoista, luksuslaukuista ja kalliista autoista on ihan ok puhua, mutta jos sanot ostaneesi osakkeita, sitä pidetään kehuskeluna”, kuvaa kolmas. 

Niinpä. Suomalainen avautuu mielellään intiimisti vatsansa toiminnasta, mistä todisteena se, että Helsingin Sanomien luetuimpia juttuja verkossa ovat kaikki vatsan ja suoliston toimintaan liittyvät artikkelit. Mutta uskallatko kysyä kaverin palkan suuruutta?

Aiheuttaako taloudesta puhuminen yhä henkistä ummetusta meissä naisissa?

Useiden naisten kokemukset rahasta puhumisesta ovat tylyä – ja ikävä kyllä  todenperäistä – luettavaa. Siksi on hyvä, että naiset ja talous -teeman ympärille on syntynyt useita some-ryhmiä.

Olen itse mukana monessa ryhmässä ja seurannut mielenkiinnolla huimaa myönteistä muutosta viimeisen vuoden aikana. Näistä ryhmistä on tullut tuhansille naisille turvapaikkoja keskustella vapaasti oman taloutensa haltuunotosta. Sitä avittaa myös se, että finanssimaailman johtopaikoilla naisia näkyy nyt enemmän.

Olen myös itse kirjoittanut blogeja merkitystaloudesta jo kolmen vuoden ajan, aluksi sparratakseni omia ajatuksia Timanttipesula-kirjaani, myöhemmin jatkaakseni asioiden ihmettelyä. Oma motivaationi sijoittamiseen ja säästämiseen on rakentaa hyvää, arvojeni mukaista arkea perheelleni. Kiinnostus numeroihin tulee vasta sijalla kaksi.

Raha on silti ollut keskeinen kriteeri monissa päätöksissäni: siirtyminen nelipäiväiseen työviikkoon lasten ollessa pieniä tai siirtyminen kokopäiväyrittäjäksi yrittäjäksi. Niissä tilanteissa säästöpuskureita ja rohkeaa rahasta puhumista on tarvittu.

Yhdessä keskusteluryhmässä pyysin naisilta kommentteja siitä, mikä heitä on hidastanut itse tarttumaan omiin talousasioihinsa tai aloittamaan sijoittamista. Vastauksia tulvi kymmenittäin: Taloudellinen tilanne, pienet tulot. Miehen asenne. “Jos olisin sitkeästi uskonut aikoinaan omaan tietotaitooni, niin olisi torpasta köyhyys poistunut jo aikoja sitten”, jatkaa toinen. 

Ja lista syistä jatkuu: Huono sijoituskokemus, kun ekakerta osui lamaan ja osakkeiden arvo romahti.  Pelko siitä, ettei tiedä tarpeeksi. Sijoittamista pidetään miesten juttuna. Harhaluulot omasta taloudellisesta selviämisestä. Pankin välittämä mielikuva, että sijoittaminen vaatii erityistä erikoisosaamista. Hukkuminen ruuhkavuosien kiireeseen.

Kommentit puhuvat karvasta kieltä siitä, että meillä naisilla on edelleen rahakatto.

Vaikka lasikatto onkin jo paikoin ohentunut, päätösvallan rahasta nainen näyttää liian usein jättävän puolisolle, pankille tai työnantajalle.

Lasikatossa ja rahakatossa on yksi merkittävä ero. Lasikaton päällä seisovat usein jarruina muut kuin nainen itse, mutta rahakaton nainen voi puhkaista itse ottamalla oman taloutensa ja numeronsa haltuun. Se vaatii, että naiset myös keskuudessaan rikkovat rahasta, sijoittamisesta ja palkasta puhumisen tabut.

Jotta suhde rahaan tervehtyy, on uskallettava puhua myös rahaan liittyvistä vaikeista tunteista ja ongelmista. Lupaan, ettei se tunnu sen häijymmältä tai intiimimmältä kun vatsavaivoista avautuminen.

Joko sinä olet sen tehnyt?

- Unna L.

Ps. Nähdäänkö Sijoitus-Invest-messuilla Messukeskuksessa 30.11.?

Kommentit (6)

Vierailija

Siitäkin voisi keskustella, onko sijoittaminen sinänsä eettisesti enemmän tai vähemmän arveluttavaa. Kuinka hyvin rahojaan sijoittava on perillä tavoista, millä tuottoa sijoittajille hankitaan?

MamaBlue

Ihana Unna! Olen niin kiitollinen näistä teksteistänne Unna ja Terhi. 

Naisena, pienyrittäjänä, yksinhuoltajana olen saanut taistella välillä niin suuria tuulimyllyjä vastaan että ihan hirvittää kun omaa historiaani katselen taaksepäin. Ja edelleen, nyky-Suomessa jossa mm. miesten ja naisten tasa-arvo on aikoja sitten saavuttanut maailmankin mittapuussa nykyisen tason jota muu maailma ääneenkin ihmettelee. 

Hämmentää se että jos nainen puhuu rahasta, menestymisestä, sijoittamisesta jne. syntyy niin voimakkaita vastareaktioita. Minulle on käynyt samoin kun olen ottanut esiin esimerkiksi sijoittamis"harrastukseni".  Ikään kuin se olisi jotenkin syntistä toimintaa joka vie perikatoon ja ellei maanpäälliseen helvettiin niin ainakin ikuiseen! Olen vastannut nykyään leppoisasti että tiedän kyllä mitä tienaamilleni rahoille teen ja kyllä kykenen hallitsemaan omia vähäisiä varojani, eiköhän se ole ihan sallittua kun en riko lakeja enkä ketään riistä, päin vastoin, annan hyväntekeväisyyteen säännöllisesti ja avustan mm. opiskelevia lapsiani ja kummilastani, siinä ohessa säästän lapsenlapselle tulevaisuuden varalle. Verottajakin muistaa kovalla 24 % ALV: lllä joten korteni kannan siihenkin kekoon! 

Ainoa "syntini" taitaa olla se että olen liian epäitsekäs, voisin ruveta lopulta itsekin nauttimaan elämästä ja hyödyntämään hedelmiä joita ahkeruus ja sisukkuus on kypsyttänyt. Siksi sijoitusasiat ovat ajankohtaisia.  Eläkepäiviä odotellessa. . . .  :) 

Unna Lehtipuu
Liittynyt19.10.2017

Kiitos palautteesta, ja miten hieno, rohkaiseva tarina sinulla onkaan. Hedelmistäänkin kannattaa kyllä ajoissa nauttia, koska elämä on tässä ja nyt. 

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat