Kirjoitukset avainsanalla Rikastamo

Lapsen sairaus. Työttömyys. Masennuksesta johtuva työkyvyn menettäminen. Keikkatöiden niukkuus. Avioerossa puille paljaille. Lapsen menetys. Perheen perustaminen. 

Tässä muutama syy miksi kyselyyni vastaajat olivat kiinnostuneet oman talouden hoidosta ja sijoittamisesta. Toivoisin, että moni heräisi jo ennen kuin on pakko tai kun oman elämän shokki herättää. 

Tällä viikolla juhlistimme Rikastamo-kirjan julkistamista. Saimme tilaisuuden keskustella kirjan sisällöistä useissa medioissa, ja aina nousi esiin kysymys miksi. Miksi omasta taloudestaan pitäisi syttyä?

Listaan muutaman hyvän syyn.

Ei ole olemassa hyvää velkaa

Ensiksi, ei ole  olemassa hyvää velkaa, on olemassa vain pahaa velkaa tai velkaa, jonka kanssa voi sopuisasti elää. Suomalaiset ovat velkaantuneet rallikansan vauhtiin, ja pahinta luisua tarjoavat pikavipit. Vuonna velkaantumisaste kipusi jo 128,3 prosenttiin. Keskiverto-korhosella on siis enemmän velkaa kuin hänen vuositulonsa yhteensä. Velka muuttuu pahaksi jos sen vakuutena ei ole jokin omaisuuserä, jonka arvon voi olettaa kasvavan, kuten asunto  alueella, jolla riittää kysyntää tulevina vuosikymmeninäkin.  Kulutusluotot eivät kirpputoreilla muutu vauraudeksi. 

Viime vuodet suomalaiset ovat ostaneet asuntoja ja sijoitusasuntoja koviin hintoihin. Haja-asutusalueilla vanhemmat asunnot eivät enää käy kaupaksi, ja puhutaan jo Järvenpää-ilmiöstä: asuntosijoittamisbuumin myötä rakennettiin huimasti uusia yksiöitä, joille kaikille ei enää löydy ostajaa. Asunnon sijainnista tulee nyt ykköskriteeri, ja asuntojen hintojen laskiessa ja lyhennysten lävähtäessä pöytään maksukyky voi horjua. Jollakin saattaa olla takaraivossa vielä muistikuva 90-luvun pommista, kun asuntojen hinnat puolittuivat. 

Suomalaiset ovat yhden pysäkin sijoittajia, joiden kaikki varallisuus on useimmiten kiinni asunnossa.

Suomalaiset ovat yhden pysäkin sijoittajia, joiden kaikki varallisuus on useimmiten kiinni asunnossa. Muita säästöjä tai sijoituksia ei juuri ole, ja se jos mikä on iso riskinotto.  Asuntolainan lyhentämisen rinnalla olisi hyvä kasvattaa ja säästää muutakin varallisuutta, esimerkiksi kuukausittaisia säästöjä. 

Toiseksi, vaikka eläkeikä olisi vielä kaukana, tulevaisuudelle ei kannata ummistaa silmiä.  Suomen huoltosuhde heikkenee: jokaista eläkeläistä kohti (hyvin tienaavien) veronmaksajien määrä pienenee. Siksi nykyisenkaltaisiin isoihin eläkkeisiin ei yhteiskunnalla todennäköisesti ole varaa. Ei siis ainakaan ole haitaksi, että jo nuorena ryhtyy säästämään itselleen varantoja.

Luvassa on rumaa jälkeä monille yrittäjille 

Kolmanneksi, Suomessa puolet yrittäjistä on yksinyrittäjiä, ja useimpien tulot jäävät pieniksi. Yrittäjällä on taipumus nipistää omasta palkastaan ja eläketurvastaan, jos kassavirta jää pieneksi. Puhumattakaan muista säästöistä. Siksipä meillä on tuhansia yrittäjiä, joille ei kerry kunnon sosiaaliturvaa saati puskureita. Se tarkoittaa rumaa jälkeä, jos yritystoiminta ei lähde liitoon. 

Yhä useampi suomalainen tekee tulevaisuudessa työtään yrittäjämäisesti tai yrittäjänä, joten erityisesti yrittäjyydestä haaveileville hyvät rahataidot ovat lähtökohta. 

Neljänneksi, elämä maksaa. Meillä on unelmia, jotka eivät toteudu toiveajattelulla tai lottovoiton odottamisella. Mutta useimmat niistä ovat aivan mahdollisia toteuttaa jäntevällä ja suunnitelmallisella oman talouden rakentamisella.  

Hyvässä parisuhteessa molempien varallisuus kasvaa yhtä matkaa.

Viidenneksi, Suomessa puolet avioliitoista päättyy eroon, ja moni niistä johtaa taloudelliseen pinteeseen, jopa katastrofiin.  Esimerkiksi kotona lapsia hoitanut puoliso voi erossa jäädä taloudellisesti hyvin heikoille, mikäli omaisuutta ei ole kirjattu molempien nimiin. Hyvässä parisuhteessa molempien varallisuus kasvaa yhtä matkaa. Ja aina, kun yhdestä kodista pitääkin rakentaa kaksi erillistä, se maksaa. 

Syy, miksi itse mielelläni kirjoitan ja puhun rahasta, on että jokaisen oma potentiaali saisi toteutua. Olen saanut olla rakentamassa elinkeinoprojekteja maailman köyhimmille, ja nähnyt miten pienin askelin voi lähteä liikkeelle kohti turvattua taloutta. Omassa elämässänikin on ollut monta tsunamia ja herätettä, jotka ovat haastaneet pohtimaan oman talouden suunnittelua.  Raha ei silti ole itsetarkoitus, vaan väline rakentaa merkityksellistä elämää.

- Unna Lehtipuu

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Moni ystävä kiteytti kuluneen vuoden kohokohtia uudenvuoden facebook-päivityksissään. Niissä oli odotetusti kuplivaa, rakkautta, menetyksiä ja uusia avauksia. 

Mutta hyvin monen päivityksessä vuosi oli pitänyt sisällään yllättäviä, lähes mahdottomalta tuntuvia muutoksia. Enemmän tummia tai kirkkaita sävyjä kuin olisi aavistanut. Niitä voisi kutsua mustiksi joutseniksi.

Tulevaisuuden tutkimuksessa musta joutsen tarkoittaa tapahtumaa tai asiaa, joka ei ole ennustettavissa, mutta jolla on huomattava vaikutus asioiden kulkuun.

Jälkikäteen keksimme usein sillekin selityksiä. Isossa mittakaavassa se voi olla esimerkiksi markkinat mullistava yllättävä uusi keksintö, talouskriisi tai lamaannuttava terroristi-isku. Ihmisen kokoisena se voi olla yllättäen saatu perintö etäsukulaiselta, elimistömme kidnapannut sairaus, aiemmat suunnitelmat mullistava ihmissuhde tai tapahtuma, joka radikaalisti muovaa elämämme suuntaa, joko parempaan tai huonompaan. Jokin erittäin epätodennäköinen, lähes mahdottomana pidetty.

Elämä on ytimeltään juuri sitä, erittäin epätodennäköistä.

Omassa ystäväpiirissä musta joutsenet ovat lehahtaneet tiuhaan. Jonkun ne ovat vieneet mennessään kovasta vastarinnasta huolimatta, toiselle munineet kopan täyteen kultamunia, kolmannelle avanneet oven uuteen tulevaisuuteen, jonka olemassaoloon ei edes enää uskonut.

Omassa elämässäni mustat joutsenet ovat vuosien mittaan yllättäneet monesti käänteillään ja niiden tiputtamia sulkia voi löytää vuosien jälkeen yllättävistä paikoista.

Musta joutsen muuttaa tutun maiseman lopullisesti. Varautuminen muutokseen ei ole enää vaihtoehto, vaan ainoa mahdollisuus.

Jokainen muutos pitää myös sisällään mahdollisuuksia, joita emme osanneet nähdä ennalta. 

Luovuus on pohjimmiltaan kykyä kohdata niin mahdollisuudet kuin riskit. Mutta vaikka muutokset tulevat usein kutsumatta, taloudellisesti niihin voi varautua jo nyt.

Jos sinulle tulisikin alkavana vuonna yllättävä tilaisuus tarttua mahdollisuuteen, uuteen työhön, yrittäjyyteen, uuteen asuinpaikkaan tai kutsumukseen, olisi sääli hukata se vain siksi, ettei sinulla ole säästöjä tai puskureita.

Tai jos musta joutsen tuo mukanaan lyhyen tai pidemmän työttömyyden tai muun tiukan tilanteen, taloudellisilla säästöillä voit pehmentää arjen töyssyjä.

Lopulta on todennäköisempää, että mustat joutsenet lehahtavat elämäämme kuin ettei niin lainkaan tapahtuisi.

Toivon, että nyt alkavana vuonna saat kokea seisovasi tukevammalla maalla, kokea suurempaa omistajuutta niin elämästä kuin omasta taloudestasi. Koska olet niin valmis kuin valmis voi olla. Lisää siksi uudenvuoden lupauksiisi oman taloutesi haltuunotto ja siihen liittyvien taitojen kasvattaminen. Jos jo osaat sen hyvin, lahjoita taitojasi eteenpäin. Olkoon se lupaus, joka ei jää vain lupaukseksi,

Hyvää uutta vuotta 2018!

- Unna Lehtipuu

Kommentit (0)

"Onko sinun mielestä vaikeaa puhua palkasta", kysyy puhuja Ekonomi-illan osallistujilta. Lähes kaikki nostavat kätensä.

Olen puhujakeikalla tamperelaisessa hotellissa, ja kuuntelen korva kovana edellisen puhujan, uravalmentaja Sirja Kulmala-Portmanin vinkkejä palkkaneuvotteluihin.  Sirja listaa valkotaululle noviisin mokia. Ne ovat melkein kaikki tuttuja, joko omina mokina työuran alusta tai rekrytoijana näkemäni muiden tilanteet: Nolous ja häpeä pyytää enemmän. Väärä arvio kollegoiden palkoista. Epätietoisuus itsensä tuottamasta lisäarvosta. Oman työn myyminen liian halvalla ja suostuminen huonoihin ehtoihin - vain koska se on ollut firman tapana.

Nykyisin käyn yrittäjänä palkkaneuvotteluja itseni kanssa -  ja yllätyksekseni näissäkin neuvotteluissa vastassa on tiukka sisäinen neuvottelija ja kriitikko.

Palkkaneuvottelussa kysytään psykologista pääomaa, kykyä arvioida myönteisesti mutta realistisesti oman osaamisen  ja myös persoonallisten taitojen arvo.

Palkka on edelleen puolitabu. Ensimmäisen palkan suuruudesta vielä puhumme ystäväporukalla, mutta uran edetessä avoimuus palkan numeroista hyytyy. Kurkkaamme ehkä salaa verokalenterista tuttujen lukuja.  Siksipä jaan tässä Sirjan kuumat vinkit palkkaneuvotteluun:

1.   Nosta palkkasiasi pöydälle vähintään kerran vuodessa

Milloin palkka-asiat kannattaa sitten nostaa pöydälle? Vähintään kerran vuodessa, rohkaisee Sirja. Ja erityisesti tilanteissa, joissa vastuullesi tulee uusia tehtäviä, kollegan hommat siirtyvät sinulle tai koko firma myllätään uusiksi.  Toimi tällöin nopeasti, viimeistään kahden viikon sisällä työsi muutoksista. Muuten uudesta toimenkuvasta tulee kaikkien silmissä uusi normaali, ja jälkikäteen on enää vaikea vaatia korotuksia.

Rauhoita kehityskeskustelu osaamisen kehittämiselle ja varaa palkkaneuvottelulle ihan oma aikansa. 

2.    Älä putoa tuuraajan kuoppaan

Kriittinen neuvotteluhetki on myös silloin käsillä, kun saat jatkoa sopimuksellesi esimerkiksi kesätyön, trainee-ohjelman tai sijaisuuden jälkeen. Varmista, että saat tällöin nostettua palkan reilulle tasolle muiden kollegoiden kanssa. Muuten jäät ikuisen harkkarin tai tuuraajan palkkakuoppaan.

3.    Lisää  panoksia vähitellen

Lisää panoksia vähitellen. On helpompi hivuttaa pienempiä korotuksia useasti kuin saada jytkykorotus harvoin. Muuten huomaat, ettei palkkaasi ole tarkistettu vuosiin. Talouden ylämäessä palkasta on helpompi keskustella kuin alaluisussa.

Lähtökohta korotuskeskustelussa on se, että pystyt perustelemaan oman työpanoksesi vaikutuksen yrityksen tulokseen - miksi juuri sinulle kannattaisi maksaa lisää. Palkkasi tulee myös olla oikeudenmukainen suhteessa kollegojen ja heidän työpanoksensa palkkaukseen.

4.    Kerro toiveesi numeroin

Ehdota aina selkeästi yhtä rahallista palkkasummaa, älä haarukkaa. Kun olet kertonut pyyntösi, odota rauhassa vastapuolen kommenttia siihen.

Sirja tietää kertoa, että miehet uskaltavat tutkitusti pyytää enemmän. Jos pyyntösi olisi liian kova, kysy, mitä voisit tehdä jotta palkkasi nousisi toivomallesi tasolle.

5.    Muistilista mukaan

Ota muistilista palkkaneuvotteluun mukaan. Valmistele selkeät henkilökohtaiset tavoitteesi. Kirjaa listaan myös ylös kaikki plusmerkkinen osaamisesi kehittyminen, tulokset sekä asiakkailta, kollegoilta ja sidosryhmiltä saatu palaute. Oletko ehkä hankkinut uusia taitoja? Miten osaamisesti on myötävaikuttanut yrityksen parantuneeseen tulokseen. Nämä ovat vankkoja perusteita pyytää lisää.

6.  Vältä alihinnoittelun moka

Älä alihinnoittele omaa osaamistasi uutta työtä hakiessasi. Kun kerrot palkkatoiveesi, viestit samalla, minkä tasoista osaamisesi on. Jos palkkapyyntösi on liian alhainen, kertoo se työnantajalle, ettet luota osaamiseesi tai et ole lainkaan perehtynyt alan palkkatasoon. Jos taas palkkapyyntö on liian suuri, mutta työnantaja on kiinnostunut osaamisestasi, soittaa hän varmasti perään, ja kysyy, olisitko valmis tulemaan vastaan.

7. Kaikki palkka ei ole rahaa

Mistä puhutaan kun puhutaan palkasta?  Ei vain rahasta, vaan työnantajan tarjoamasta mahdollisuudesta kehittyä ja kouluttautua, arvostuksesta, mukavasta työympäristöstä ja tiimistä, joustosta työajoissa ja vapaissa. 

Nyt kuuma bonus on syvempi merkitys, jonka työ voi tekijälleen tarjota.

Kun it-huuman aikana bonuksena nähtiin kokis- ja purkkalaitteet toimiston nurkassa, nyt kuuma bonus on syvempi merkitys, jonka työ voi tekijälleen tarjota. Sitä ei laskukone laske. Ja monelle sekin, että voi välillä tehdä töitään etänä vaikka Lapin mökiltä tai aurinkorannikon lämmöstä,  on jo superbonus.

Laske näillekin arvostamasi ”hinta” palkkakuitin päälle.

Onnea matkaan!

– Unna 

Kommentit (0)

”Jos minulla vain olisi enemmän rahaa, kävisin useammin kosmetologilla ja hierojalla tai tilaisin siivoajan”, saatat ajatella.

Muutaman minuutin kuluttua saat itsesi kuitenkin kiinni aivan toisesta ajatuksesta: ”Ei raha oikeasti tuo onnea. En minä tuota tarvitse, saati ansaitse.”

Käytkö itsesi kanssa loputonta eipäs-juupas-taistelua koskien rahaa? Yhdessä hetkessä tuumaat, että kyllä olisi mukavaa, jos olisi enemmän rahaa ja voisi hemmotella itseään enemmän. Toisessa hetkessä koet, että et missään nimessä ole ansainnut mitään lisää. Nolostut jo pelkkää ajatusta, että mietit vain itseäsi.

Itse ansaittu raha tuntuu hyvältä ja se, että tahtoo itselleen jotain lisää, voi synnyttää työn jollekin toiselle.

Oletko koskaan pohtinut, kenelle rahasi oikeastaan menevät, kun ostat esimerkiksi erilaisia palveluja? Oletko ikinä laskenut, kuinka monta ihmistä työllistät omalla kulutuksellasi, ja kenelle annat mahdollisuuden hankkia elannon omalla työllään?

Itse ansaittu raha tuntuu hyvältä ja se, että tahtoo itselleen jotain lisää, voi synnyttää työn jollekin toiselle.

Yksityiset palvelut ovat luoneet Suomeen 2000-luvulla jo yli 240 000 työpaikkaa. Uudet työpaikat syntyvätkin yleensä palveluyrityksiin. Palveluihin ”tuhlaamalla” voit siis vaikuttaa koko Suomen talouteen.

Jonkun unelma saattaa olla oma kauneushoitola. Hän kuitenkin tarvitsee riittävästi asiakkaita, jotka haluavat ostaa hänen tarjoamiaan palveluita, jotta hän pystyy työllistämään itsensä, ja sen lisäksi muita.

Ennen kuin voit käyttää tai lahjoittaa erilaisia palveluita, sinun pitää ponnistella omien tulojesi kasvattamiseksi.

Henkilö, jonka palveluita käytät, kuluttaa vuorostaan itselleen tärkeisiin asioihin. Näin raha kiertää taloudessa. Ja jos näin pystyt tukemaan toisen elinkeinoa, siitä kannattaisi olla ylpeä.

Mutta jos omaan itseen sijoittaminen tuntuu vielä hankalalta, kokeile edes hankkia joululahjaksi palveluita. Osta lähikampaamosi tai -kauneushoitolasi lahjakortti äidille, anopille ja ystävälle.

Mutta velaksi ei pidä elää. Ennen kuin voit käyttää tai lahjoittaa erilaisia palveluita, sinun pitää ponnistella omien tulojesi kasvattamiseksi. Sinun uurastuksesi koituu myös toisten hyväksi.

- Terhi

Kommentit (0)

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat