Kirjoitukset avainsanalla palkka

Yrittäjänä käyn palkkaneuvottelut aina kun asiakas pyytää minulta tarjouksen. Muistan, kuinka olen urani alkuaikoina pyytänyt muutaman satasen puheenvuorosta. Silloin tuntui, että on tärkeämpää päästä puhumaan kuin saada rahaa. Toisaalta en kehdannut pyytää enempää. Kun puhepyyntöjä alkoi tulla enemmän, olen nostanut palkkiotani tasaisesti ylemmäksi. Myönnän, että oman hinnan kertominen jännittää aina. Tilanteessa on jotenkin tosi ”alasti”. Kun myyt itseäsi ja ammattitaitoasi, on vain sinä eikä mitään muuta.

Ymmärrän hyvin, miksi ihmisiä jännittää käydä palkkaneuvotteluita.

Ymmärrän hyvin, miksi ihmisiä jännittää käydä palkkaneuvotteluita. Ensinnäkin oman osaamisen ”myyminen” on jännittävää ja haastavaakin. Toiseksi palkkaneuvotteluita saatetaan käydä melko harvoin, jolloin asiaa myös pääsee harjoittelemaan vähän. Itse pääsen harjoittamaan osaamiseni hinnoittelua tasaisin väliajoin, kun taas palkkaneuvotteluiden välissä voi olla vuosia aikaa. Tunnetusti mitä enemmän asiaa tekee, sitä paremmaksi asiassa harjaantuu.

Oman osaamisen hinnoittelu oikealle tasolle on kuitenkin tärkeää ja fiksua. Miksi itseään lähtisi alihinnoittelemaan? Toisaalta hinnan pitää olla suhteessa osaamiseen ja arvoon. Mistä sitten tietää, kuinka paljon voi pyytää? Itse olen tiedustellut muilta yrittäjiltä ja puhujilta, kuinka paljon he pyytävät puheenvuoroistaan. Avoin linja on kaikkien alalla toimivien eduksi. Palkkaneuvotteluja varten kannattaa tutustua alan yleiseen palkkatasoon, mutta myös miettiä, olisiko itsellä jotain sellaista osaamista, mikä näkyisi työnantajalla merkittävänä hyötynä ja sen avulla pääsisi myös perustelemaan oman korkeamman palkkansa.

Mistä sitten tietää, kuinka paljon voi pyytää?

Itse olen ottanut avoimen linjan palkkioissa ja ilmoitan puheenvuorojeni arvot sivuillani. Se on minusta hyvä lähtökohta neuvotteluille ja on toiminut minulle.

Itselleni on jäänyt mieleen sanat, jotka kuulin viitisen vuotta sitten menestyneeltä naisjohtajalta. Hän sanoi käyvänsä joka vuosi palkkaneuvottelut, koska hänen osaamisensa oli korkeammalla tasolla verrattuna edelliseen vuoteen. Jos näin todella on, minusta tämä on hyvä lähtökohta osaamisen hinnoitteluun. Ja oman osaamiseenhan voi vaikuttaa meistä jokainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maailmaan mahtuu isompia ja pienempiä epäkohtia. Yksi asia, mikä Suomessa on ollut pitkään pinnalla, on naisen euro suhteessa miehen euroon ja kuinka se on huomattavasti vähemmän kuin miesten. Asenteet muuttuvat todella hitaasti. Saattaa kestää monia sukupolvia ennen kuin asioista, jotka ovat periaatteessa todella hyviä ja tärkeitä, että niistä tulee yleinen normi, miten asioihin suhtaudutaan.

Naisten tulojen kasvaminen ei ole tulevaisuudessa yhden ihmisen, ryhmän tai puolueen ansiota vaan sekä naisten oman tietoisuuden kasvamista, että he voivat itse vaikuttaa omiin tuloihin sekä rakenteiden muuttumista niin, että ne myös tukevat naisten tulojen kasvamista. Esimerkiksi jokainen nainen tahtomattaan edustaa naisia joukkona. Kun osaamme hinnoitella osaamisemme oikein ja pyydämme oikeassa suhteessa palkkaa tai palkkiota, autamme samalla myös muita tekemään samoin.

Yksi tärkeimmistä asioista, mitä nainen voi tehdä itsensä ja muiden naisten eteen on, että hän pyytää omasta osaamisestaan tarpeeksi korkean korvauksen.

Jos yleinen mielipide muuttuu hitaasti, niin kannattaako itse jäädä odottamaan päivää, kun kaikki on toisin? Omalla kohdalla kannattaa tehdä kaikkensa, että tulevien sukupolvien naisilla tämä  asia olisi paremmalla tolalla. Tähän vaikuttaa oma käytös työelämässä sekä omien lasten kasvattaminen.

Mutta entäpä raha? Taloudellisesti ei kannata jäädä odottamaan sitä päivää, kun kaikki on toisin vaan tehdä ratkaisuja, joissa ei ole väliä, onko mies vai nainen. Yksi tapa on sijoittaminen.

Sijoitusmaailmassa naisen euro on yhtä arvokas kuin miehen.

Nainen saa pääomalleen aivan saman tuoton kuin mieskin saa sijoittamalleen, jos sijoitus tuottaa. Lisäksi jokainen voi itse päättää, mihin sijoittaa ja kuinka paljon.

Jonain päivänä naisen euro on yhtä paljon kuin miehen euro. Kuinka kauan tähän menee, sitä en osaa sanoa. Mutta sen osaan sanoa, että omaan taloudelliseen tulevaisuuteen voi vaikuttaa ennen sitäkin. Ja se on hyvä uutinen.

-Terhi

Kommentit (0)

Haastoin Vauras Nainen -ryhmän jäsenet säästöhaasteeseen. Mukana on jo 1000 naista ja yhteinen säästösumma kipuaa kohta 3,5 miljoonaan euroon. Olen superinnoissani, koska säästämistä tarvitaan, jos haluamme kerätä itsellemme vararahaston tai sijoitusvarallisuutta. Säästämistä tarvitaan myös silloin, kun haluamme ostaa kalliimpia asioita, joihin yhden kuukauden tulot eivät riitä. Kuitenkaan lomamatkaan käytetyt rahat eivät näy oman talouden taseessa matkan jälkeen, vaikka matkoista jääkin aina muisteltavaa. Säästäminen sijoitusvarallisuuteen ja arjen luksukseen on hyvä pitää erillään omassa ajattelussa.

Mikä on sinun tavoitteesi säästää ensi vuoden tuloistasi?

Ryhmäläisten tavoitteet alkavat 20 eurosta kuukaudesta aina yli 1000 euroon kuukaudessa. Jokaisella on oma tavoite – niin kuin sinullakin. Kaikilla ei ole mahdollisuutta säästää paljon, mutta vähänkin on enemmän kuin ei mitään. Lisäksi elämässä on aikakausia, jolloin ei voikaan säästää euroissa merkittäviä summia. Säästösumma joustaa tulojen mukaan. On tärkeää pitää oma talous ylijäämäisenä ja säästäminen takaa sen, vaikka sitten pienilläkin summilla.

Säästäminen helpottuu, kun teet sen heti palkan tai muun tulon tipahtaessa tilillesi.

Ohjaa heti tuloistasi päättämäsi osa toiselle tilille. Tämän jälkeen voit huoletta käyttää jäljelle jäävät rahasi. Jos et ole koskaan säästänyt, on tärkeää aloittaa. Jos olet säästänyt, mutta et mielestäsi tarpeeksi, nostaa summaa jonkin verran. Itseään kannattaa haastaa aina vähän.

Itselläni on sekä palkka-, yritys että sijoitustuloja. Lähtökohtaisesti olen sijoittanut yritystoiminnasta ja sijoituksista saadut tuotot uudelleen ja hyötynyt näin korkoa korolle –ilmiöstä. Kaiken kaikkiaan olen säästänyt vuodesta riippuen jopa kaksi kolmasosaa tuloistani. Ensi vuonna pyrin tähän myös.

-Terhi

Kommentit (0)

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat