Kirjoitukset avainsanalla Alanvaihto

Ystäväni työskentelee vanhustyössä terapeuttina. Suurimmalla osalla hänen asiakkaistaan on masennusdiagnoosi. Utelin ystävältäni, mitä heiltä voisi oppia, jottei löytäisi itseään jonain päivänä samasta tilanteesta.

”Kannattaa etsiä ajoissa oman elämän tarkoitus ja tehdä asioita, joita pitää aidosti merkityksellisinä. Herääminen tähän liian myöhään lamaannuttaa”, sanoi ystäväni.

Yhä useamman on luotava työpaikkansa itse. Joillekin se on helppoa, toisille tuskan takana.

Merkityksellinen tekeminen on tulevaisuudessa sekä helpompaa että vaikeampaa. Keskivertotyö on katoamassa, ja yhä harvempi saa tulevaisuudessa perinteistä kuukausipalkkaa. Yhä useamman on luotava työpaikkansa itse. Joillekin se on helppoa, toisille tuskan takana.

Oman tarkoituksen etsimisen ei tarvitse välttämättä tarkoittaa sitä, että pitää irtisanoutua nykyisestä työstä tai jättää tuttu ympäristö. Jokainen voi jo nykyisessä arjessaan yrittää tehdä entistä enemmän itselleen merkityksellisiä asioita. On lahjakkuutta, josta voi rakentaa kokonaisen työuran. Sitten on myös lahjakkuutta, josta on eniten hyötyä ja iloa harrastuksessa – tai vaikkapa vapaaehtoistyössä. Tärkeintä on, ettei omasta erityisestä osaamisestaan – tarkoituksestaan – tarvitse koskaan luopua kokonaan.

Kaikkein kipeintä on, jos merkityksellisestä joutuu luopumaan vain siksi, ettei siihen ole taloudellisesti varaa. Siksi varantojen kerääminen kannattaa aloittaa ajoissa.

Jos nykyinen työ ei tunnu merkitykselliseltä, turvallinen tapa etsiä uutta on opiskella työn ohessa.

Matka kohti merkityksellistä vaatii investointia uteliaisuuteen. Sillä, että on laajasti kiinnostunut erilaisista asioista, on huomattava vaikutus henkiseen vireyteen. Uteliaana ihminen käyttää energiaansa täydesti. Sen vastakohta on velttous, kyynisyys – ja jopa masennus.

Kun menee kohti merkityksellisinä pitämiään asioita, uudet mahdollisuudet avautuvat tien varrella. Oma tarkoitus on helpointa löytää tienristeyksestä, jossa luontaiset taipumukset ja palava kiinnostus kohtaavat.

Jos nykyinen työ ei tunnu merkitykselliseltä, turvallinen tapa etsiä uutta on opiskella työn ohessa, kunnes yritysidea tai uusi ammattitaito riittävät kannattelemaan.

Joka tapauksessa merkityksen etsiminen maksaa. Aikaa, vaivaa, usein rahaakin. Mutta jollei sitä etsi ajoissa, se voi käydä aivan liian kalliiksi.

- Unna

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Ei näin. Kannattaa ennemminkin lakata yrittämästä antautua ja heittäytyä "vapaaherraksi". Sen jälkeen voi hiljalleen etsiä iloa elämän pienistä arkisista asioista kuin vaikkapa omasta pierustaan. Turha suorittaminen pois, koska oikeasti ihminen ei tee mitään merkittävää elämässään se on vain illuusio joka on luotu tarkoituksella. Unnankin elämä on oikeastaan melkoisen yhdentekevä kuten omanikin-maailma on täynnä lahjakkaampia, älykkäämpiä mutta sattumalta huonompiin olosuhteisiin syntyneitä- uuden opetteleminen on merkityksetöntä muutoin kuin jos haluaa jatkaa pyörimistä oravanpyärässä jossa kuitenkin harvat ja valitut saavat jakavat voitot. Periaatteessa esim naisen tärkein funktio on lisääntyminen ruoka suojan etsiminen ja jälkikasvun hoivaaminen kunnes ne ovat niin valmiita että voivat jatkaa maailman tuhoamista omin avuin. Loppu aika on lähinnä itsensä viihdyttämistä kuka nyt mitenkin. Vanhuksilla on masennusta, koska he tiedostavat elämän loppumisen heitä pelottaa ja heitä hoidetaan huonosti. Kunnon tötsyt mummojen huuleen ja eutanasia kun  elämä alkaa mennä liian vit vaikeaksi niin a´vot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viimeistään nelikymppisenä se rupeaa polttelemaan, väitetään. Halu saada aikaan jotain merkityksellisempää ja syvempää elämässään. Carl Jung puhui meissä piilevistä ”varjoista”, jotka ovat esimerkiksi käsittelemättömiä asioita tai kutkuttavia mahdollisuuksia. Ihminen kokee, että hänessä on toteutumatonta lahjakkuutta tai kutsumusta, joka etsii vielä ulospääsyä.

Monelle se aiheuttaa elämänkriisin. Osa saattaa sen seurauksena vaihtaa kokonaan uraa: laivanrakennusinsinööristä tulee suosittu kahvilanpitäjä, HD:stä eli hair designerista HRD eli henkilöstöjohtaja, sairaanhoitajasta ministeri. Yksi siirtyy yrittäjäksi, toinen yrittäjyydestä tasaisempaan palkkatyöhön.

Useimmiten vuosirenkaiden lisääntyessä matkan suunta on materiaalisesta kohti immateriaalisempaa.

Raha motivoi tiettyyn pisteeseen asti, sen jälkeen esiin astuvat syvemmät tarpeet.

Alimmillaan työtyytyväisyys on tutkitusti noin kuuden vuoden työuran kohdalla, kun homma on jo täydellisesti hanskassa. Se on hetki, jolloin ihminen usein joko luo nahkansa uudelleen tutussa paikassa tai vaihtaa työpaikkaa. Mieleen nousee kysymys, kohtaavatko palkka, työn sisältö ja merkitys sekä omat toiveet lainkaan toisiaan.

Jokainen tekee ratkaisevan tärkeitä diilejä itsensä kanssa läpi työelämän, ei vain palkkaneuvotteluissa tai ammattia valitessaan.

Ison ohjelmistotalon johtaja puhisi, miten ”näitä nuoria kavereita ei saa motivoitua enää taloudellisilla bonareilla, vaan pitää kilpailla tarjoamalla merkityksellisiä projekteja”. Raha motivoi tiettyyn pisteeseen asti, sen jälkeen esiin astuvat syvemmät tarpeet. Tarve kokea tekevänsä työtä, jolla on suurempi merkitys. Tarve saada olla mukana suuressa tarinassa.

Jotta toteutumattomia varjojaan voi seurata, se vaatii usein fiksuja rahapäätöksiä ja säästämistä läpi elämän.

Siirtymistä ”kutsumustyöhön” hidastaa ja estelee kuitenkin usein yksi asia, raha. Tuttavani siirtyi hyväpalkkaisesta johtajanpestistä järjestöhommiin, jossa palkka putosi kolmannekseen aiemmasta. Hän teki etukäteen huolellisesti kotityöt: ruksasi plussat ja miinukset ja koki, että elämänilon ja tarkoituksen takia siirtyminen oli silti järkevää. Päätöstä auttoi se, että vuosien mittaan hänelle oli kertynyt säästöjä.

Jotta toteutumattomia varjojaan voi seurata, se vaatii usein fiksuja rahapäätöksiä ja säästämistä läpi elämän. Jotta olisi varaa sanoa kyllä, sitten kun kutsu käy.

– Unna

Kommentit (0)

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat