Kirjoitukset avainsanalla bonus

"Onko sinun mielestä vaikeaa puhua palkasta", kysyy puhuja Ekonomi-illan osallistujilta. Lähes kaikki nostavat kätensä.

Olen puhujakeikalla tamperelaisessa hotellissa, ja kuuntelen korva kovana edellisen puhujan, uravalmentaja Sirja Kulmala-Portmanin vinkkejä palkkaneuvotteluihin.  Sirja listaa valkotaululle noviisin mokia. Ne ovat melkein kaikki tuttuja, joko omina mokina työuran alusta tai rekrytoijana näkemäni muiden tilanteet: Nolous ja häpeä pyytää enemmän. Väärä arvio kollegoiden palkoista. Epätietoisuus itsensä tuottamasta lisäarvosta. Oman työn myyminen liian halvalla ja suostuminen huonoihin ehtoihin - vain koska se on ollut firman tapana.

Nykyisin käyn yrittäjänä palkkaneuvotteluja itseni kanssa -  ja yllätyksekseni näissäkin neuvotteluissa vastassa on tiukka sisäinen neuvottelija ja kriitikko.

Palkkaneuvottelussa kysytään psykologista pääomaa, kykyä arvioida myönteisesti mutta realistisesti oman osaamisen  ja myös persoonallisten taitojen arvo.

Palkka on edelleen puolitabu. Ensimmäisen palkan suuruudesta vielä puhumme ystäväporukalla, mutta uran edetessä avoimuus palkan numeroista hyytyy. Kurkkaamme ehkä salaa verokalenterista tuttujen lukuja.  Siksipä jaan tässä Sirjan kuumat vinkit palkkaneuvotteluun:

1.   Nosta palkkasiasi pöydälle vähintään kerran vuodessa

Milloin palkka-asiat kannattaa sitten nostaa pöydälle? Vähintään kerran vuodessa, rohkaisee Sirja. Ja erityisesti tilanteissa, joissa vastuullesi tulee uusia tehtäviä, kollegan hommat siirtyvät sinulle tai koko firma myllätään uusiksi.  Toimi tällöin nopeasti, viimeistään kahden viikon sisällä työsi muutoksista. Muuten uudesta toimenkuvasta tulee kaikkien silmissä uusi normaali, ja jälkikäteen on enää vaikea vaatia korotuksia.

Rauhoita kehityskeskustelu osaamisen kehittämiselle ja varaa palkkaneuvottelulle ihan oma aikansa. 

2.    Älä putoa tuuraajan kuoppaan

Kriittinen neuvotteluhetki on myös silloin käsillä, kun saat jatkoa sopimuksellesi esimerkiksi kesätyön, trainee-ohjelman tai sijaisuuden jälkeen. Varmista, että saat tällöin nostettua palkan reilulle tasolle muiden kollegoiden kanssa. Muuten jäät ikuisen harkkarin tai tuuraajan palkkakuoppaan.

3.    Lisää  panoksia vähitellen

Lisää panoksia vähitellen. On helpompi hivuttaa pienempiä korotuksia useasti kuin saada jytkykorotus harvoin. Muuten huomaat, ettei palkkaasi ole tarkistettu vuosiin. Talouden ylämäessä palkasta on helpompi keskustella kuin alaluisussa.

Lähtökohta korotuskeskustelussa on se, että pystyt perustelemaan oman työpanoksesi vaikutuksen yrityksen tulokseen - miksi juuri sinulle kannattaisi maksaa lisää. Palkkasi tulee myös olla oikeudenmukainen suhteessa kollegojen ja heidän työpanoksensa palkkaukseen.

4.    Kerro toiveesi numeroin

Ehdota aina selkeästi yhtä rahallista palkkasummaa, älä haarukkaa. Kun olet kertonut pyyntösi, odota rauhassa vastapuolen kommenttia siihen.

Sirja tietää kertoa, että miehet uskaltavat tutkitusti pyytää enemmän. Jos pyyntösi olisi liian kova, kysy, mitä voisit tehdä jotta palkkasi nousisi toivomallesi tasolle.

5.    Muistilista mukaan

Ota muistilista palkkaneuvotteluun mukaan. Valmistele selkeät henkilökohtaiset tavoitteesi. Kirjaa listaan myös ylös kaikki plusmerkkinen osaamisesi kehittyminen, tulokset sekä asiakkailta, kollegoilta ja sidosryhmiltä saatu palaute. Oletko ehkä hankkinut uusia taitoja? Miten osaamisesti on myötävaikuttanut yrityksen parantuneeseen tulokseen. Nämä ovat vankkoja perusteita pyytää lisää.

6.  Vältä alihinnoittelun moka

Älä alihinnoittele omaa osaamistasi uutta työtä hakiessasi. Kun kerrot palkkatoiveesi, viestit samalla, minkä tasoista osaamisesi on. Jos palkkapyyntösi on liian alhainen, kertoo se työnantajalle, ettet luota osaamiseesi tai et ole lainkaan perehtynyt alan palkkatasoon. Jos taas palkkapyyntö on liian suuri, mutta työnantaja on kiinnostunut osaamisestasi, soittaa hän varmasti perään, ja kysyy, olisitko valmis tulemaan vastaan.

7. Kaikki palkka ei ole rahaa

Mistä puhutaan kun puhutaan palkasta?  Ei vain rahasta, vaan työnantajan tarjoamasta mahdollisuudesta kehittyä ja kouluttautua, arvostuksesta, mukavasta työympäristöstä ja tiimistä, joustosta työajoissa ja vapaissa. 

Nyt kuuma bonus on syvempi merkitys, jonka työ voi tekijälleen tarjota.

Kun it-huuman aikana bonuksena nähtiin kokis- ja purkkalaitteet toimiston nurkassa, nyt kuuma bonus on syvempi merkitys, jonka työ voi tekijälleen tarjota. Sitä ei laskukone laske. Ja monelle sekin, että voi välillä tehdä töitään etänä vaikka Lapin mökiltä tai aurinkorannikon lämmöstä,  on jo superbonus.

Laske näillekin arvostamasi ”hinta” palkkakuitin päälle.

Onnea matkaan!

– Unna 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat