Kirjoitukset avainsanalla Unelmat

Harva meistä haaveilee itse rahasta, mutta kyllä kaikesta siitä, mitä se meille voi mahdollistaa. Meillä kaikilla on asioita, jotka ovat meille tärkeitä. Asioita, jotka toivoisimme voivamme rahan avulla elämässä toteuttaa. Kun niistä sitten tulee totta, se tuntuu mahtavalta.

Taloudelliset unelmat on mahdollista saavuttaa. Jokaisen. Ne tulevat kuitenkin harvemmin todeksi ilman tavoitteellisuutta ja suunnitelmallisuutta.

Ihan ensiksi täytyy uskaltaa unelmoida isommin: mitä isompi unelma, sitä enemmän meidän pitää puskea sen eteen. Meidän tulee puskea rajojamme myös sen suhteen, mitä ajattelemme olevan mahdollista saavuttaa.

Minulle taloudellinen riippumattomuus on ollut aina tärkeä arvo ja unelma. Toinen unelmani on ollut vaikuttaa rahakulttuuriin Suomessa: että rahasta puhuttaisiin yhtä arkisesti kuin ruuanlaitosta. Erityisesti olen toivonut, että naiset ottaisivat taloutensa haltuun ja ymmärtäisivät, että heilläkin on mahdollisuus vaurastua. Yrittäjänä olen pyrkinyt vaikuttamaan juuri tähän.

Uskon, että voimme vaikuttaa esimerkillämme myös muihin: kun minäkin uskallan, ehkä muutkin!

Sijoittaminen on tuonut meille tasaista tulovirtaa ja tasapainottanut heilahtelevia tuloja.

Yrittäjyys on kuitenkin tarkoittanut minulle epäsäännöllisiä tuloja ja epävarmuutta taloudellisesta tulevaisuudesta, etenkin kun miehenikin on yrittäjä. Yrittäjänä kovatkaan ponnistelut eivät aina tuota rahallista tulosta. Rahaa elämiseen täytyy silti hoitaa aina tavalla tai toisella.

Sijoittaminen on tuonut meille tasaista tulovirtaa ja tasapainottanut heilahtelevia tuloja. Olemme aina muuttaneet osan yrittäjän tuloista tuloa tuottavaksi varallisuudeksi. Näin olemme huolehtineet, että yritystoiminnastamme on meille taloudellista turvaa myös tulevaisuuteen.

Taloudellinen hyvinvointi on yksi elämän peruspilareista. Sen eteen kannattaa tehdä töitä. Panostukset maksavat kyllä itsensä takaisin monin kerroin. Se voi olla pelkkää mielenrauhaa tai konkreettisia valintoja oman fyysisen ja henkisen terveyden ylläpitämiseksi.

Yksi unelmistani – mahdollisuus matkustaa vapaasti perheeni kanssa ympäri vuoden – on jo toteutunut. Uskaltakaa unelmoida, sillä unelmat pitävät meidät elämässä kiinni.

- Terhi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Blogin julkistuksen yhteydessä viime viikolla ilmestyi myös minun ja Unnan haastattelut.

Moni jäi varmasti pohtimaan seuraavaa: miten voin ajatella, että en ole koskaan törsännyt turhuuksiin, mutta kahden lauseen päästä jo kerrotaan, että olen ostanut Porschen.

Eikö tässä ole merkittävä ristiriita, koska auto jos mikä on turhuus?

Ei. Mielestäni elämästä voi ja saa nauttia. Jokaiselle meille elämästä nauttiminen tarkoittaa eri asiaa. Tärkeää on löytää juuri ne itselle tärkeät asiat ja saada ne mahdollisuuksien mukaan toteutumaan.

 Olennaista on kysyä, miten elämän nautinnot rahoitetaan.

1. Ansiotulot

Ensimmäisessä vaihtoehdossa rahoitat hankintoja ansiotuloilla, koska se on monelle meistä päätulonlähde. Ansiotulojen ongelma on kuitenkin se, että niiden tulisi riittää monen muunkin asian rahoittamiseen – ja lisäksi niihin voi tulla merkittäviä muutoksia. Asiaa, joka on hyvin kallis, jonka arvo laskee ja josta on vaikea päästä eroon kannattaa harkita tarkkaan, ennen kuin sitä lähtee rahoittamaan vain ansiotuloilla.

2. Omistaminen

Toisessa vaihtoehdossa omistat jotain. Se tarkoittaa, että sinulla on varallisuutta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että voisit yltiöpäisesti tehdä mitä tahansa kulutusvalintoja. Voi olla ikävää myydä esimerkiksi omistusasunto vain sen takia, ettei muuten selviä kulutukseen otetuista veloista.

3. Tuottava varallisuus

Kolmas vaihtoehto on, että sinulla on varallisuutta, joka tuottaa tuloja. Tällöin elämän nautintojen rahoitus hoidetaan varallisuuden tuotoilla. Elintaso ei olekaan enää kiinni palkkatuloista – tai ylipäänsä yhdestä tulovirrasta.

Minulle on ollut tärkeää laittaa ansaituista euroista osa aina kasvamaan.

Tämä on tarkoittanut, että olen sijoittanut osan ansaituista euroista pääosin asuntoihin. Kun asunnot ovat alkaneet tuottaa positiivista kassavirtaa eli konkreettisia tuloja omaan talouteen, olen voinut alkaa ”nauttia” elämästäni ja ostanut esimerkiksi Porschen.

Ensi keväänä tulee kuluneeksi 20 vuotta, kun säästin ensimmäiset 1000 markkaa ASP-tilille. Tämän jälkeen olen säästänyt ja sijoittanut. 18,5 vuoden kohdalla totesin, että nyt voin tehdä juuri tämän hankinnan.

Auto on oiva esimerkki hankinnasta, jonka arvo laskee nopeammin kuin ehdit edes ajatella. Monelle auto on liikkumisväline ja pakollinen kulu. Omaan filosofiaani on kuulunut, että ylellisyyshankinnat ostetaan vasta varallisuuden tuotoilla. Tällöin minulle jää edelleen varallisuus, vaikka auton arvo olisi pyöreä nolla.

On huomattavasti pidempi tie säästää ensin osa ansiotuloista ja hankkia tuottavaa varallisuutta kuin vain ostaa saman tien ansaitsemillaan rahoilla. Kuitenkin tämä on taloudellisesti turvallisempi vaihtoehto.

On parempi olla monta tulonlähdettä kuin vain yksi.

-Terhi

Kommentit (2)

Jonna1
1/2 | 

Jäin vielä miettimään, että ostitko auton kokonaan käteisellä vai käytitkö rahoitusta?

Terhi Majasalmi
Liittynyt26.10.2017

Hei Jonna, kiitos kysymyksestäsi. Ostin rahoituksella, koska sain järjettömän hyvän rahoitustarjouksen - korko 0,2 prosenttia. Kun oma tase tuottaa kaksinumeroisen prosenttiluvun ja lainan korko on noin pieni, ei ole mitään järkeä sitoa rahaa autoon, koska silloin menettää tuoton ja koron välisen erotuksen. Mukavaa viikon alkua!

Keväällä 2008 esikoiseni syntymän jälkeen sain itseni kiinni ajatuksesta, että nyt jos koskaan on aika tietää, mitä haluan elämässäni tehdä ja mihin vaikuttaa.

Siirtyminen työelämästä kotielämään antoi mahdollisuuden miettiä, pohtia ja jopa kyseenalaistaa omia valintoja. Oliko tämä se elämä, jota halusin oikeasti elää?

Olin ehtinyt olla työelämässä kuusi vuotta valmistumisen jälkeen. Matkan varrella kohtasin tilanteita, jotka sotivat omaa arvomaailmaani vastaan.

Halusin kipeästi tehdä jotain täysin omaa.

Ideat listaksi

Olin tottunut työskentelemään listamaalla ideoita paperille. Siksi lähdin tekemään listaa asioista, joista haaveilin. Yritin keksiä niin monta ideaa kuin mahdollista. Huomasin, että ideani pyörivät pitkälti rahan ja varallisuuden kasvattamisen ympärillä. Se selvästi tuntui minusta tutulta ja inspiroivalta.

Isäni työttömyys sai minut kiinnostumaan varallisuuden kasvattamisesta teini-iässä. Halusin luoda työstä riippumattomia tuloja ja uskoin, että moni hyötyisi opeistani. Periaatteessahan olisin voinut kirjoittaa mitä tahansa ideoita maan ja taivaan väliltä, mutta veri veti kohti tätä aihepiiriä.

Päätin aloittaa naisvarallisuusvalmennukset. Halusin, että maailmassa olisi enemmän vauraita naisia, jotka voisivat toteuttaa omia unelmiaan niin, että oma talous olisi turvattu ja unelmien rahoitus varmistettu. Oma vahva talous turvaisi myös läheisten ja vähän kaukaisempienkin ihmisten elämää.

”Maailmassa on niin paljon rahaa, mutta miksi sitä ei löydy minun rahapussistani.”

Ensimmäinen valmennuksen pidin marraskuussa 2009. Valmennukseen osallistui kuusi naista. Tulen aina muistamaan yhden naisen sanat. Kun valmennusta oli kulunut tunti, hän totesi: ”Maailmassa on niin paljon rahaa, mutta miksi sitä ei löydy minun rahapussistani?”

Naisten tavoitteet vaihtelivat taloudellisesta turvasta riippumattomuuteen, mutta kaikkia yhdisti halu ottaa itse vastuu omasta tulevaisuudestaan.

Kärsivällisyys palkitaan

Seuraavaksi lähdin miettimään, kuinka saisin naiset heräämään oman varallisuuden kasvattamiseen, kiinnostumaan valmennuksista ja itsensä kouluttamisesta asiassa. Otin jälleen kynän ja paperin esiin. Tällä kertaa yksi ideoistani oli, että tarjoudun johonkin lehteen kirjoittamaan kolumnia. Mitä enemmän ideaa pohdin, sitä paremmalta se tuntui.

Mietin tarkasti, mikä olisi hyvä lehti, ja päädyin Me Naisiin. Soitin toimitukseen ja sainkin sovittua tapaamisen. Siellä kävi selväksi, että minusta ei tulisi kolumnistia. 

Turhaan en kuitenkaan paikan päällä käynyt. Me Naiset -lehdessä ilmestyi pieni juttu varallisuusvalmennukseen osallistuneesta naisesta keväällä 2011. Tapaaminen antoi minulle onnistumisen kokemuksen ja lisäpontta viedä unelmaani eteenpäin.

Tällä viikolla aloitan Me Naiset -lehden kolumnistina ja bloggaajana.

Käynnistäni toimituksessa on kulunut noin seitsemän vuotta. Silloin istutettiin siemen, joka jäi itämään pitkäksi aikaa. Tällä viikolla aloitan Me Naiset -lehden kolumnistina ja bloggaajana.

Haluan purkaa rahaa liittyviä myyttejä, tarjota uusia näkökulmia ja auttaa ihmisiä näkemään enemmän mahdollisuuksia. Unelmani vauraista naisista elää vahvana myös tänään.

Olen todella innoissani ja kiitollinen tästä mahdollisuudesta.

Varallisuuden kasvattamisessa pätee samat lainalaisuudet kuin muidenkin tavoitteiden kanssa. Aluksi tuntuu, ettei mitään tapahdu. Kaikki tärkeä vaatii aikaa toteutuakseen. Vuosien päästä voit kuitenkin kiittää itseäsi hyvistä siemenistä, joita olet kylvänyt.

Kiitos, että saan olla mukana matkallasi.

- Terhi

Kommentit (0)

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat