Kirjoitukset avainsanalla työ

Voisimme jaotella rahamaailman ihmistyypit esimerkiksi kolmeen ryhmään.

Ammattilaiset

Ammattilaiset ovat minkä tahansa ammattiryhmän työssä käyvät ihmiset kuten opettaja, lääkäri, kiinteistövälittäjä tai palomies. Tämä ei ota kantaa tulotasoon vaan siihen, että ansainta tapahtuu olemalla palkkasuhteessa työnantajaan.

Pienyrittäjät

Tässä ryhmässä yrittäjä omistaa oman työnsä. Vallan ja vapauden vastapainona on tieto siitä, että bisnekset pysähtyvät, ellei yrittäjä itse väännä koneen kahvasta. Vaikka työssä olisi muitakin, on yrittäjän panos liiketoimintaan aivan kriittinen. 

Omistajat

Tähän ryhmään kuuluvat yrityksen omistajat, sellaisissa yrityksissä, joissa yrityksen päivittäisen liiketoiminnan sujuminen ei ole kiinni omistajan päivittäisestä osallistumisesta ja työpanoksesta. Kyseessä voisi olla esimerkiksi keskisuuri kotimainen perheyritys tai muu sellainen yritys, jonka omistus on keskittynyt. Omistaja voi saada palkkaa yrityksestä ja työskennellä siinä tai sitten tulo saattaa muodostua kokonaisuudessaan osinkotulosta.

Riippumatta siitä mihin ryhmään yllä olevista kuulumme, on meidän kasvettava sijoittajiksi, jos aiomme saada rahan poikimaan eli tekemään töitä silloinkin, kun me emme tee.

Riippumatta siitä mihin ryhmään yllä olevista kuulumme, on meidän kasvettava sijoittajiksi, jos aiomme saada rahan poikimaan eli tekemään töitä silloinkin, kun me emme tee. Mikään yllä kuvatuista rahamaailman ihmistyypeistä ei suoraan anna valmiuksia toimia sijoittajana. Riippumatta siitä, kuinka menestyksekäs lääkäri tai kirjanpitäjä sattuu olemaan, ovat sijoittamisen haasteet ja opinkappaleet jokseenkin vieraita.

Tutkimusten mukaan sijoittajan päätökset ovat sijoituksen tuottoon eniten vaikuttava tekijä. Kyse sijoittamisessa ei siis ole niinkään yksittäisestä sijoituksesta tai siitä mihin sijoitetaan vaan millaisia sijoittajia olemme. Sijoittajan tehtävä on pitää huolta rahoistaan ja saada ne kasvamaan. Erikoinen piirre maailmassa, joka on kyllästetty sijoitustuotteilla ja sijoituspalveluiden tarjoajilla on, että kukaan ei aivan oikeasti ole kiinnostuneempi meidän rahojemme hyvinvoinnista kuin mitä me itse olemme. Varainhoitaja on kiinnostunut siinä määrin, että saisi varmistettua asiakassuhteen säilyvyyden, mutta vain me tiedämme rahan todellisen arvon, mikäli olemme sen itse ansainneet.

Mikäli emme itse ole kiinnostuneita rahasta tai rahojemme hyvinvoinnista, ei niiden kohtalosta ole kovin kiinnostunut silloin kukaan.

Mikäli emme itse ole kiinnostuneita rahasta tai rahojemme hyvinvoinnista, ei niiden kohtalosta ole kovin kiinnostunut silloin kukaan. Ottajia rahoille kyllä tarjoutuu, mutta kuka niistä huolehtisi, jollemme me itse?

Me emme suoranaisesti voi päättää koskaan varallisuudestamme tai vauraudestamme, mutta me voimme siihen voimakkaasti omilla valinnoillamme vaikuttaa. Sijoittajaksi kasvaminen on rahan lainalaisuuksien oppimista ja soveltamista. Kyse on siitä, että sijoittaminen on taito ja se tarkoittaa, että sen voi kuka tahansa oppia. Kyse ei ole rakettitieteestä vaan yksinkertaisista ja toimivaksi todetuista tavoista saada rahat kasvamaan. Yksi parhaista uuden vuoden lupauksista voisikin olla, että ensi vuonna lukisi ainakin yhden sijoituskirjan kuukaudessa, jos sitä ei vielä tähän asti ole tehnyt.

Hyvää joulua!

-Terhi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hätkähdin hieman, kun huomasin tuttavani Facebook-päivityksen uutisvirrassani. Hän totesi, etteivät trendiravintolat ole houkutelleet häntä enää vuosiin, eikä hän viitsi kantaa niihin suotta rahojaan. Trendiravintoloissa notkuminen voi olla joillekin vain oman itsetunnon pönkitystä ja kauniiden Instagram-annoskuvien postailua. Ravintoa ihminen saa paljon halvemmallakin.

Vaikka en minäkään ravintoloissa annoskuvia zoomaile, tykkään käydä ihanissa ruokapaikoissa, joissa annokset ovat kuin taidematka. Siellä voin sulkea silmäni ja kokea suussani makujen sinfoniaa. Toki ravintolassa syöminen maksaa enemmän kuin kotiruoka. Ja todellisten mestareiden ravintolassa saan maksaa ruuastani huomattavasti keskiarvoa enemmän. Jonkun mielestä tässä touhussa ei ole mitään järkeä.

En kuitenkaan itse viihdy keittiössä, eivätkä kulinaristiset taitoni häikäise ketään. Kun suljen silmäni itse tehdyn ruoka-annoksen äärellä, sinfoniat harvoin kajahtelevat. Juuri siksi kunnioitan valtavasti ammatti-ihmisiä, jotka ovat jaksaneet kehittää itseään vuosia tullakseen oman alansa huipuiksi. Ja olen valmis maksamaan heidän taidoistaan sievoisen summan.

Mielelläni maksan asialle omistautumisesta, koska se näkyy lopputuloksessa.

Eikö kuitenkin olisi mukava ajatella, että poikkeuksellisesta osaamisesta ollaan valmiita myös maksamaan? Työelämässä jokainen meistä toivoo, että meitä arvostettaisiin. Että juuri meidän kokemuksestamme ja taidoistamme oltaisiin valmiita maksamaan pientä ekstraa. Kokemusta kannattaakin arvostaa. Pikadieeteillä ja vippaskonsteilla saadaan nopeita tuloksia, mutta yleensä vain hetkellisesti.

Työmaailmassa joku saattaa saada huomiota hetkellisesti, vaikka oma osaaminen ei olisikaan kilpailijoiden tasolla. Kuitenkin pitkässä juoksussa se, joka osaa loistavasti asiansa, pystyy paremmin auttamaan asiakkaitaan. Tämä antaa myös mahdollisuuden hinnoitella omat palvelunsa muita korkeammalle. Itse ainakin mielelläni maksan asialle omistautumisesta, koska se näkyy lopputuloksessa.

Missä asiassa sinä haluat olla mestari? Jokainen meistä valitsee jonkun polun tallattavakseen. Siinä kannattaa pyrkiä olemaan mahdollisimman hyvä. Huipulla hintalappunsa saa kirjoittaa itse ja kertyneestä osaamisesta on iloa ja hyötyä myös muille.

-Terhi

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Mene puhumaan leipäjonoon 'sijoittamisesta'. Tällä naisella on suppea maailmankuva. Oksettaa aina hänen juttunsa.

Vuosien varrella olen pohtinut paljon epävarmuutta, jota meistä jokainen kokee enemmän tai vähemmän. Itse olin ”kiltti tyttö”, joka ei saanut mielipidettään ulos, mutta tekemisen myötä rohkeus on kasvanut.

Kirjoitukseni ovat kirvoittaneet kommentteja laidasta laitaan. Kukaan ei ole immuuni vähättelylle, ikäville sanoille ja pahoille kommenteille. Aina se jossain sielun sopukassa tuntuu. Kuitenkin olisi todella tärkeää, että uskaltaisimme tulla ulos kuorestamme, antaa sen mitä meillä on annettavana maailmalle ja elää täysillä elämäämme.

Uskon, että moni ei uskalla rikkoa rajojaan juuri tämän arvostelun pelosta, vaikka se tulee täysin tuntemattomilta ihmisiltä.

Koen, että paras suoja mollaamiselle on ammentaa tietoa ja kehittää itseään niin paljon, että vaikka toinen tökkää hieman, sitä ei kaadu rähmälleen maahan – henkisesti. Omasta osaamisestaan ja tuloksistaan kannattaa olla ylpeä. Ja vaikka kuka sanoisi mitä, kaikista tärkeintä on kuitenkin itse tietää mitä osaa ja mitä on saanut aikaan. Toinen osapuoli ei yleensä tiedä, koska tuskin on vaivautunut edes ottamaan selvää. On myös hyvä muistaa, että toisten sanat kertovat enemmän hänestä itsestään kuin sinusta.

Muutama vuosi sitten ymmärsin, etten millään voi auttaa kaikkia vaurastumisen saralla, vaikka haluaisinkin.

Oma talous vaatii vastuunottoa ja sitä kaikki eivät halua tehdä.

Mutta niille, jotka haluavat, annan kaikkeni, jotta he pääsevät eteenpäin. Vuosien varrella saatu palaute on ollut tärkeä asia ja olen ilahtunut valtavasti ihan jokaisesta. On upeaa, että joku antaa hetken omasta ajastaan kirjoittaessaan minulle.

Intohimo asuu epävarmuuden valtakunnassa. Kukaan ei tiedä kyvyistäsi ja taidoistasi, vaan sinun tulee ensin kertoa niistä. Ihmeet tapahtuvat vasta tämän jälkeen. Sinä tiedät parhaiten, miten sinä voit palvella muita ihmisiä.

-Terhi

Kommentit (3)

VeikkoOF
1/3 | 

Kannattaa lopettaa vertailu muihin ja keskittyä vertailemaan omaa suoritusta itseensä pelkästään. Ja ihmisten kuunteleminen ... se on aina niin ja näin. Jokainen kun puhuu lähinnä itselleen ja projisoi omia pelkojaan toisiin. Suurin osa puheesta on turhaa hölötystä ja tunneilmaisupitoista arvuuttelua. Jos olet toisten sanojen ja alati vaihtuvien mielipiteiden vietävissä, olet toisten ajatusten vanki. Ei kannata sellaiseen lähteä koskaan.

Terhi Majasalmi
Liittynyt26.10.2017

Kiitos kommentistasi. Olen kanssasi samaa mieltä. Jos mietimme rahaa ja varallisuutta, aina löytyy joku joka on sinua varakkaampi, jos et ole maailman varakkain. Omalta kohdalta kannattaa miettiä, mikä on itselle tärkeää ja tavoitella niitä rohkeasti. Aurinkoisia kevätpäiviä Sinulle!

:)
2/3 | 

Kiitos Terhi mainioista teksteistäsi! Olet esimerkillinen nainen, kannustava ja rohkaiseva. Meille muille aroille "kilteille tytöille" joilla on ollut omat polkumme kuljettavanamme. Ilahduttaa se että menestyksestä huolimatta niin sinä kuin moni muukin, on terveellä tavalla nöyrä. Se kertoo mielestäni siitä että mikään ei ole tullut liian helposti ja automaattisesti. On nähtävä vaivaa menestyksen eteen. Ja mikä ihaninta ihmisessä on aitous ja nöyryys, oli menestystä tai ei. 

Sijoittaminen on kovin uutta minulle joten ahmin kaiken mahdollisen kannustavan tekstin mm. juuri teidän blogistanne. Harmittaa  omalla kohdallani vain kaksi asiaa, olen jo aika vanha 60 v ja olen aloittanut osakesijoittamisen vasta alle vuosi sitten. Mutta toivottavasti jotain jää jälkipolville sitten. . .   :)  

Meillä jokaisella on unelmia, joita haluaisimme elämässämme toteuttaa.

Jokaisella unelmallamme on hintalappu.

Joko maksu suoritetaan henkisenä ponnisteluna tai rahana. Aika moni unelma vaatii toteutuakseen näitä molempia. Henkinen ponnistelu on sitä, että teet silloinkin töitä sen eteen, että olisit päivä päivältä parempi, kun olet väsynyt ja eikä oikein huvita –moodissa. Henkinen ponnistelu on sitä, että pistät itsesi alttiiksi arvostelulle. Henkistä kanttia vaatii myös tehdä asioita, jotka eivät ole niin mukavia, mutta jotka auttavat unelmien saavuttamisessa. Esimerkiksi hankimme työn, joka ei täytä unelmien työmme mittaristoa, mutta jossa olemme kuitenkin valmiita tekemään parhaamme. Työn tehtävä on ensisijaisesti rahoittaa elämämme ja unelmamme.

Henkistä kykyä vaatii myös epävarmuuden sietäminen.

Emme voi koskaan etukäteen päättää päivämäärää, jolloin unelmamme varmasti toteutuu. Voimme asettaa tavoitepäivämäärän, mutta emme voi tietää tarkasti. Voi olla, että teemme vuosia töitä asian eteen, mutta mitään ei tapahdu. Se vaatii henkistä vahvuutta tehdä työtä päivästä toiseen jonkun eteen, jossa ei ole lupausta varmasta lopputuloksesta. Joskus unelmien eteen ei kannata enää uhrata aikaa ja rahaa. Silloin niistä pitää pystyä myös irrottautumaan. Päämäärän panttivangiksi ei kannata jäädä, vaikka matkan jatkaminen voisikin olla vaikeaa.

Unelmamme voisi olla esimerkiksi musiikin tekeminen. Musiikin tilalla voisi olla kukkien kasvatus, postimerkkien keräily, maailmanympäryspurjehdus tai mikä tahansa muukin asia. Minkälaisia henkisiä riskejä olemme valmiita ottamaan? Kuinka paljon jaksamme sietää maailman epäilyjä kyvyistämme tai mahdollisuuksistamme? Mitä tapahtuu silloin, kun saamme vastaukseksi ”Ei”? Kuinka paljon ajastamme olemme valmiita laittamaan unelmiemme eteen, tekemään töitä sen eteen, että tulemme koko ajan paremmaksi? Toiseksi, jos musiikki ei tuo meille heti mammonaa, miten rahoitamme elämämme ennen kuin unelmamme alkaa tuottamaan tuloja? Olemmeko valmiita ottamaan minkä tahansa työn vastaan vain saadaksemme rahaa, jotta voimme rahoittaa arkemme? Olemmeko todellakin valmiita tekemään sen mitä unelmamme vaatii toteutuakseen? Olemmeko valmiita maksamaan menestyksen hinnan? Maksu tapahtuu suostumalla siihen, mikä on epämieluisaa, siihen, mikä on välttämätöntä vaikka ei välttämättä hyvältä maistuisikaan. Meidän  on oltava valmiita siihen, mitä täytyy tehdä, sen sijaan, että olisimme valmiita tekemään vain sitä, mikä meitä huvittaa. Muusikko haluaisi ehkä vain soittaa, mutta jos tulot eivät vielä kanna, se on saman kuin lapsi haluaisi vain tikkaria sen sijaan, että ensin syötäisiin potaattia.

Jokaisen meistä täytyy keksiä keinot rahoittaa elämäntapansa ja unelmansa.

Kenelläkään ei ole oikeus maksattaa omia unelmiaan toisilla tekemättä itse töitä niiden eteen, sillä kenenkään unelma ei ole parempi kuin jonkun toisen. Unelma on subjektiivinen kokemus. Niitä ei voi laittaa paremmuusjärjestykseen. Niillä toki voi olla erilainen hintalappu toteutuakseen, mutta toinen toistaan parempia ne eivät ole. Toisaalta kukaan ihminen ei ole sen parempi, että juuri hänen unelmansa pitäisi kustantaa.

Unelmat ovat syntyneet toteutettaviksi. Niiden tarkoitus on kuoria meistä esille meidän kirkas ytimemme, se mitä me parhaimmillamme voisimme olla. Unelmien edessä on oltava nöyränä ja suostuttava siihen, mitä niiden toteuttaminen vaatii. Palkkiona on kasvu, kypsyminen ja unelmien saavuttaminen. Hinta on kuitenkin aina pienempi kuin se palkkio, joka meitä odottaa kun kurkotamme avoimina ja rohkeina kohti syvällä sisällämme polttavia unelmia ja niiden vaatimia asioita.

-Terhi

Kommentit (0)

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat