Kirjoitukset avainsanalla stressi

Kuinka monta tuntia olet jonottanut stressaantuneena? Se saattaa kohottaa verenpainettasi, mutta varmuudella se kasvattaa U-indeksiäsi.

Termiä käytetään toisinaan elämänlaadun mittaamisessa. Se mittaa, miten paljon kulutat aikaa ikäväksi ja tylsiksi koettuihin asioihin. U-kirjain viittaa sanoihin unpleasant, epämiellyttävä ja undesirable, ei-toivottu. Sellaisia voivat olla esimerkiksi ruuhkassa ja kassajonossa jonottaminen, tylsien ja pakollisten arkirutiinien tekeminen tai ikävien asioiden kohtaaminen.

Elämänlaatua lisää, jos saamme arjen U-indeksin mahdollisimman pieneksi.

Omistukset vievät huomion niiltä asioilta, joiden tulisi olla ykkössijalla.

Vaurastumisen on havaittu usein kasvattavan U-indeksiä. Kun tilipussi paksunee, moni haksahtaa hankkimaan lisää laitteita tai kiinteistöjä, joiden huoltaminen syö yhä enemmän aikaa ja varoja. Se on omistamisen kääntöpuoli. Joku saa puuhastelusta kiksit, mutta toinen uupuu niiden alle.

Omistukset vievät huomion niiltä asioilta, joiden tulisi olla ykkössijalla.

Suorittajan luonteellani joudun suitsimaan itseäni U-indeksin kanssa. Minulla ei esimerkiksi ole kesämökkiä, koska tekisin siitä helposti remonttiprojektin. Lyhytaikaisesti vuokratuissa lomapaikoissa minun on helpompi pitää näppini erossa puuhastelusta ja keskittyä tärkeimpiin eli ihmisiin ja olemiseen.

Vuokraaminen on usein omistamista edullisempaa.

Jos lasket hinnan myös ajallesi, otat todennäköisemmin huomioon sen vaikutukset myös ihmissuhteisiin ja hyvinvointiin.

Moni muukin houkuttava asia on jäänyt hankkimatta aikalaskelman takia. Esimerkiksi asumisneliöitä saisi halvemmalla pidemmän työmatkan päästä, mutta matkaan käytetyt tunnit olisivat jälleen pois jostakin muusta.

Aika kannattaa ottaa huomioon kaikissa isoissa hankinnoissa ja taloudellisissa päätöksissä. Jos lasket hinnan myös ajallesi, otat todennäköisemmin huomioon sen vaikutukset myös ihmissuhteisiin ja hyvinvointiin.

Sijoita siis pieneen U-indeksiin. Loma on siihen lyömätön mahdollisuus.

- Unna Lehtipuu

 

Ps. Rikastamoa voi myös kuunnella, Suplassa 10 jaksoa kuultavissa. (supla.fi/rikastamo). Mainiota kesää! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat