Kirjoitukset avainsanalla raha

Juhlimme tällä viikolla mieheni kanssa 20 vuoden yhteistä taivalta. Olen jakanut yli puolet elämästäni jonkun toisen ihmisen kanssa, joka tuntuu samalta älyttömältä, mutta kuitenkin ihan normaalilta. Olemme yhdessä nähneet ja kokeneet opiskeluvuodet, mieheni äidin sairastamisen ja kuoleman, teknohuuman, yrittäjyyden nousut ja laskut, finanssikriisin, kahden tyttären syntymän, liiketoimintojen syntymän ja kuoleman, varallisuuden kasvun ja menetyksen, ulkomaanliiketoimintojen synnyttämisen ja kasvattamisen, väsymyksen ja onnen huumat.

Matkan varrella monet haasteet ovat liittyneet rahaan.

Ennen kaikkea olemme kokeneet rakkauden, joka on aina ollut, vaikka joskus on tuntunut, ettei kumpikaan vaan jaksa kannatella suhdetta, että päästään seuraavaan päivään. Matkan varrella monet haasteet ovat liittyneet rahaan. Kun taloudessa on kaksi yrittäjää, uskon, että se rasittaa myös parisuhdetta ihan eri tavalla.

Rahassa ja rakkaudessa itselläni on seuraavia periaatteita. Ensinnäkin minulla pitää olla omaa varallisuutta. Ei miehen nimissä olevaa varallisuutta, ei yhteistä vaan omaa varallisuutta. Kun suuremmassa määrin lähdin ostamaan asuntoja, oli tärkeää, että asunnot ovat minun nimissäni. Nykyään suurin osa molempien varallisuudesta on yhteisesti omistamassamme sijoitusyhtiössä.

Ei miehen nimissä olevaa varallisuutta, ei yhteistä vaan omaa varallisuutta.

Toiseksi minulle on ollut tärkeää, että molempien varallisuus kasvaa suhteemme aikana. Olen itse pyrkinyt kasvattamaan omaani, mutta myös tukemaan ja auttamaan miestäni, että hänen varallisuuteensa kasvaa. Toisaalta odotan, että hän tekee samoin itselleen ja minulle. Kun pyrimme kasvattamaan hyvää itsellemme ja toisillemme, uskon, että olemme vahvempia myös yhdessä. Jotta tämä on mahdollista, on meidän molempien pitänyt pitää huolta osaamisestamme, koska lopulta sekä yrittäjyys että sijoittaminen perustuvat kykyyn tuottaa lisäarvoa ja tehdä fiksuja päätöksiä.

Kun pyrimme kasvattamaan hyvää itsellemme ja toisillemme, uskon, että olemme vahvempia myös yhdessä.

Ensimmäiset 15 vuotta oli perustan luomista, viimeiset viisi vuotta jyrkempää kasvun aikaa varallisuudessa. Korkoa korolle –ilmiö todellakin toimii oikeassa elämässä. Olemme eläneet oppiemme mukaisesti – yritystoiminnan tuotoista valtaosa on aina sijoitettu ja sijoitusvarallisuutta on kasvatettu läpi vuosien. Suhteemme alussa pääomia ei hirveästi tietenkään ollut, mutta vuosien saatossa ne ovat kasvaneet ja sitä kautta myös elintasoa on pystytty nostamaan. Elintason nousu vaan on tapahtunut kiusallisen pitkän kuminauhan kautta vuosien päästä sijoitussiementen kylvämisestä.

Yhteinen matka on lujittanut parisuhdetta ja se mitä meillä on, on tulos molempien ponnisteluista kohti yhteistä hyvää. Lopulta kuitenkin sillä on merkitystä, että sinulla on ihmisiä, joiden kanssa olet jakanut yhteisen matkan. Elämä ei ole helppoa eikä aina kaunista, se on raskasta, riipaisevaa ja haastavaa, mutta lopulta palkitsevaa, jos vain suhde kestää kipukohdat.

Kiitos rakkaani ensimmäisistä 20 vuodesta!

-Terhi

Kommentit (0)

Olin pari viikkoa sitten puhumassa Sveitsissä vaurastumisesta. Etukäteen ajattelin, että siellä jos jossain ihmisten on helppoa puhua rahasta! Erehdyin pahasti: paikan päällä selvisi, että vauraassa vuoristomaassa miesten ja naisten väliset palkkaerot ovat ongelma, eikä rahasta saati palkoista juuri keskustella kahvipöydissä.

Se, että ympärillä on vaurautta, ei tarkoitakaan suoraan, että asia olisi ihmisille helppo.

Vanhempien malli oli aiheuttanut hänelle ajatusjumin, joka esti häntä vaurastumasta.

Tilaisuudessa eräs sveitsiläinen nainen tunnusti, miten hänestä tuntuu, että rahaa ei ole koskaan tarpeeksi. Lähdin kyselemään lisää. Nainen kertoi, että hänen vanhempansa olivat aina eläneet yli varojensa. Se oli saanut hänet pelkäämään vielä aikuisenakin rahojen loppumista ja heikentänyt riskinottokykyä, vaikka hän ei itse tuhlaillutkaan. Vanhempien malli oli aiheuttanut hänelle ajatusjumin, joka esti häntä vaurastumasta.

Tiesitkö, että vanhempiesi ajatusten ei tarvitse olla sinun ajatuksiasi, sanoin naiselle. Sinä voit valita toisin ja tehdä parempia päätöksiä omassa taloudessasi.

Kun lopetimme, nainen tuli erikseen luokseni ja sanoi: ”En ole koskaan ajatellut asiaa tuolla tavalla. Kiitos.”

Ajatusjumeista voi päästä eroon aikuisenakin. Se kuitenkin vaatii altistumista myös toisenlaiselle ajattelulle – jopa sellaiselle, joka voi ärsyttää.

Olen nähnyt urallani satoja kertoja, miten yksikin uusi ajatus voi muuttaa merkittävästi ihmisen suhtautumista talouteen, rahaan ja vaurastumiseen. Sveitsiläinen nainen oli elänyt vuosikymmeniä ajatellen, että rahat eivät vain riitä. Kyse ei ollut todellisuudesta, vaan ajatuksesta, johon hän oli jäänyt kiinni. Siitä vapautuminen antoi hänelle paljon uutta energiaa käytettäväksi johonkin ihan muuhun.

Ajatusjumeista voi päästä eroon aikuisenakin. Se kuitenkin vaatii altistumista myös toisenlaiselle ajattelulle – jopa sellaiselle, joka voi ärsyttää. Ilman puhumista mikään ei muutu.

- Terhi

Kommentit (0)

Vielä joitakin vuosikymmeniä sitten oli yleistä laittaa yhdessä hankittu omaisuus, kuten asunto, vain miehen nimiin – eikä se harvinaista ole nykyäänkään. Tällaisessa tapauksessa vaimolla ei ole oikeutta omaisuuteen, kun mies on elossa. Jos mies esimerkiksi kärsii muistisairaudesta, ei vaimo voi tehdä miehen puolesta mitään päätöksiä vaikkapa asunnon myynnistä, jos hän ei ole itse asunnon omistaja. Tällainen tilanne vaatii edunvalvojan määräämistä muistisairaalle puolisolle.

Ajatellaanpa tilannetta, jossa vain toisen nimi on asunnon papereissa, ja puolisot sopivat, että toinen maksaa lainan lyhennykset ja toinen perheen muut menot. Molemmat siis osallistuvat tasaveroisesti perheen kuluihin, mutta vain toinen omistaa, voi päättää omaisuudesta ja myös käyttää omaisuudesta saadut mahdolliset tuotot.

Selvintä on, kun kummankin nimet ovat paperissa.

Avoliitossa nimi paperissa on vielä tärkeämpi. Jos omaisuus on vain toisen nimissä ja asunnon omistava kuolee, avopuolisolla ei ole mitään oikeutta omaisuuteen, vaikka hän olisikin maksanut osansa talouden kuluista.

Aivan tyhjän päälle vähävaraisempi puoliso ei lain mukaan silti jää, sillä avioerotilanteessa hän voi pyytää varakkaammalta puolisolta tasinkoa. Myös avoliiton purkautuessa toinen voi vaatia toiselta hyvitystä siitä, että on osallistunut perheen menoihin ja auttanut näin avopuolisoaan kasvattamaan omaa omaisuuttaan. Nämä tilanteet vaativat kuitenkin aina erikseen neuvottelua ja sopimista, mikä ei erotilanteessa ole välttämättä helppoa. Selvintä on, kun kummankin nimet ovat paperissa. Silloin ei asiassa ole nokan koputtamista kellään.

Perheen sisällä saatetaan elää ihan erilaista elämää varallisuudesta riippuen.

Itse olen lähtenyt siitä, että minulla on oltava omaa omaisuutta. Ensinnäkin se tuo turvaa, mutta myös tasapainottaa parisuhdetta. Otan myös vastuuta perheen menoista ja otan kantaa perheen yhteisiin asioihin. Pyrin kouluttamaan itseäni, jotta osaisin tehdä parempia päätöksiä.

Yksi vuosi sinne tai tänne ei ole merkitsevä, mutta pitkällä aikavälillä puolisoiden varallisuuserot alkavat tuntua. Perheen sisällä saatetaan elää ihan erilaista elämää varallisuudesta riippuen. Parisuhde on myös taloudellinen suhde, ja kuulostaa kummalliselta, jos siinä ei huolehdita molempien taloudellisesta hyvinvoinnista. Mutta siitä täytyy ensisijaisesti huolehtia itse.

- Terhi

Kommentit (1)

Herätys naiset

Täyttä asiaa. Hullua, että vielä on naisia, joiden nimi ei lue talopapereissa. Mies maksaa tosiaan lyhennykset ja nainen talouden muut menot. Miten käy kun ero tulee...

Chisu sijoittaa osakkeisiin. Paula Vesalankin salkussa on osakkeita yli 400 000 eurolla. Nämä lehdistä poimitut esimerkit kertovat, että rokkarikaan ei enää menetä boheemia katu-uskottavuuttaan sijoitustensa takia. Yhä useampi uskaltaa astua sijoituskaapista ulos. Rahataidot kuuluvat kaikille, ei vain valkokaulusdiilereille.

”Olipa kiva, kun sai puhua rohkeasti omista raha-asioista, ei näistä jutuista töissä tai perhepiirissä voi oikein puhua”, totesi sijoituskurssillemme ensimmäistä kertaa osallistunut viisikymppinen nainen. Sijoittamiseen eli aktiiviseen säästämiseen liittyy Suomessa edelleen tabuja, jopa piilottelua. Tämä on suorastaan häpeällistä, sillä rahahuolet ja osaamattomuus oman talouden hoidossa leviävät kaikille elämän osa-alueille kuin rutto.

Esimerkiksi Helsingin Sanomien suuressa orgasmikyselyssä vastaajat nimesivät todennäköisimmäksi syyksi parisuhteen seksuaalisen nautinnon puutteeseen raha- ja työhuolet, jotka pyörivät mielessä. Tulos oli tutkijoillekin yllätys. Pariskuntien kiistat rahankäytöstä ja rahahuolet keikkuvat ykkössijoilla myös avioerojen selittäjinä.

”Tietoa on yltäkyllin tarjolla, mutta valitettavan iso osa siitä on edelleen kapulakielistä.”

Naiset ovat kyselyissä perustelleet tiedon puutteen syyksi sille, mikseivät aktiivisemmin sijoita tai hoida talouttaan. Se on pelkkä tekosyy. Tietoa on yltäkyllin tarjolla, mutta totta on, että valitettavan iso osa siitä on edelleen kapulakielistä. Osaamiseen sen sijaan riittää hyvin peruskoulun matikantaidot.

Todellisempi syy on menettämisen pelko. Pelko siitä, että tekee huonoja valintoja. Että neuvoa kysyessään joutuu sijoitustuotteiden pakkomyynnin kohteeksi. Finanssitaloilla onkin vielä tekemistä, jotta ne saavat palautettua luottamuksen ja osaavat puhua sijoituskieltä, jota taviskin sujuvasti ymmärtää.

”Sijoittaminen on maratonlaji, ei pikajuoksu.”

Jos osakekurssien romahtaminen pelottaa, voi vain todeta, että ne varmasti ja toistuvasti romahtavat – enemmän tai vähemmän – noustakseen taas uudelleen. Juuri tuo kurssiheilunta on pörssin siunaus, joka mahdollistaa tuotot. Kunhan muistaa, että sijoittaminen on maratonlaji, ei pikajuoksu.

Rahaa ei pidä rakastaa. Mutta numeroita kannattaa ymmärtää, jotta ne palvelisivat sitä, mitä elämässäsi rakastat.

- Unna Lehtipuu

Kommentit (1)

Vierailija

Jaa-a eikös ankkalinnan rikkain ankka ollut pihi, kitsas, lapseton ja rakasti rahaa.  Mitä nyt vähän joskus avitteli akua ja sen erikoisia ankanpoikia

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat