Kirjoitukset avainsanalla raha

Chisu sijoittaa osakkeisiin. Paula Vesalankin salkussa on osakkeita yli 400 000 eurolla. Nämä lehdistä poimitut esimerkit kertovat, että rokkarikaan ei enää menetä boheemia katu-uskottavuuttaan sijoitustensa takia. Yhä useampi uskaltaa astua sijoituskaapista ulos. Rahataidot kuuluvat kaikille, ei vain valkokaulusdiilereille.

”Olipa kiva, kun sai puhua rohkeasti omista raha-asioista, ei näistä jutuista töissä tai perhepiirissä voi oikein puhua”, totesi sijoituskurssillemme ensimmäistä kertaa osallistunut viisikymppinen nainen. Sijoittamiseen eli aktiiviseen säästämiseen liittyy Suomessa edelleen tabuja, jopa piilottelua. Tämä on suorastaan häpeällistä, sillä rahahuolet ja osaamattomuus oman talouden hoidossa leviävät kaikille elämän osa-alueille kuin rutto.

Esimerkiksi Helsingin Sanomien suuressa orgasmikyselyssä vastaajat nimesivät todennäköisimmäksi syyksi parisuhteen seksuaalisen nautinnon puutteeseen raha- ja työhuolet, jotka pyörivät mielessä. Tulos oli tutkijoillekin yllätys. Pariskuntien kiistat rahankäytöstä ja rahahuolet keikkuvat ykkössijoilla myös avioerojen selittäjinä.

”Tietoa on yltäkyllin tarjolla, mutta valitettavan iso osa siitä on edelleen kapulakielistä.”

Naiset ovat kyselyissä perustelleet tiedon puutteen syyksi sille, mikseivät aktiivisemmin sijoita tai hoida talouttaan. Se on pelkkä tekosyy. Tietoa on yltäkyllin tarjolla, mutta totta on, että valitettavan iso osa siitä on edelleen kapulakielistä. Osaamiseen sen sijaan riittää hyvin peruskoulun matikantaidot.

Todellisempi syy on menettämisen pelko. Pelko siitä, että tekee huonoja valintoja. Että neuvoa kysyessään joutuu sijoitustuotteiden pakkomyynnin kohteeksi. Finanssitaloilla onkin vielä tekemistä, jotta ne saavat palautettua luottamuksen ja osaavat puhua sijoituskieltä, jota taviskin sujuvasti ymmärtää.

”Sijoittaminen on maratonlaji, ei pikajuoksu.”

Jos osakekurssien romahtaminen pelottaa, voi vain todeta, että ne varmasti ja toistuvasti romahtavat – enemmän tai vähemmän – noustakseen taas uudelleen. Juuri tuo kurssiheilunta on pörssin siunaus, joka mahdollistaa tuotot. Kunhan muistaa, että sijoittaminen on maratonlaji, ei pikajuoksu.

Rahaa ei pidä rakastaa. Mutta numeroita kannattaa ymmärtää, jotta ne palvelisivat sitä, mitä elämässäsi rakastat.

- Unna Lehtipuu

Kommentit (1)

Vierailija

Jaa-a eikös ankkalinnan rikkain ankka ollut pihi, kitsas, lapseton ja rakasti rahaa.  Mitä nyt vähän joskus avitteli akua ja sen erikoisia ankanpoikia

Vuosia sitten törmäsin Katharine Hepburnin ajatukseen: “If you’re given a choice between money and sex appeal, take the money. As you get older, the money becomes your sex appeal.” Vapaasti suomennettuna tämä tarkoittaa, että jos voi valita seksikkyyden ja rahan välillä, kannattaa valita raha, sillä kun vanhenee, rahasta tulee seksikkyyden lähde.

Onko niin, että vain rahalla on merkitystä? Tuskinpa. Uskon kuitenkin, että tietoisuus siitä, että pärjää taloudellisesti tilanteessa kuin tilanteessa, tuntuu hyvältä itsestä ja näkyy myös ulospäin.

Tietoisuus siitä, että suhteessa ei tarvitse olla rahan vuoksi, antaa itsevarmuutta ja voimaa.

Sellainen ihminen vetää puoleensa. Itsevarmuus vaikuttaa ihmissuhteisiin – erityisesti parisuhteeseen.

Tietoisuus siitä, että suhteessa ei tarvitse olla rahan vuoksi, antaa itsevarmuutta ja voimaa.

Toinen syy on arkisempi. Jos parisuhteessa riidellään rahasta, romantiikalle on vähemmän tilaa, ja tuskin silloin peittokaan heiluu makuukamarissa. Ja toki parisuhteeseen kuuluu, että peitto heiluu, eikö niin?

Parisuhteessa molempien varallisuuden tulisi kasvaa. Ja vaikka eri tielle päädyttäisiinkin, molemmat ovat paremmassa taloudellisessa tilanteessa kuin suhteen alussa. Kummankaan ei tulisi heittää vastuuta toiselle tulojen hankkimisesta, ja toisaalta kummankin tulisi ottaa osaa perheen kuluihin.

Raha antaa paitsi itsevarmuutta myös oikeasti mahdollisuuden huolehtia itsestä, myös vanhana.

Hyvä tapa on esimerkiksi käydä parisuhteen talouskeskustelu vuosittain. Siinä tehdään yhteenveto: miten edellinen vuosi meni ja minkälaiset ovat tavoitteet tulevaan vuoteen.

Naisten helmasynti on, ettei tehdä tarpeeksi rohkeita tekoja sen eteen, että rahaa roiskuisi ovista ja ikkunoista joskus vähän enemmänkin. Liian pienet tavoitteet, tai ei tavoitteita ollenkaan, johtavat pieniin tuloksiin. Kuitenkin moni meistä haluaisi korkean elintason. Heitä turha vaatimattomuus syrjään ja anna itsellesi tavoite. Anna itsellesi mahdollisuus.

Raha antaa paitsi itsevarmuutta myös oikeasti mahdollisuuden huolehtia itsestä, myös vanhana. Eikä siitä puoleensavetävyydestäkään taida haittaa olla.

- Terhi

Kommentit (1)

Vierailija

Siitä puhe mistä puute sanovat... No onneksi tuo kuoleman ainoa oikea demokraatti saapuu viikatteineen niin köyhän kuin rikkaan luo. Ja melko varmasti sekä köyhällä että rikkaalla on edessä sama kohtalo ennen sitä makailla viikonvanhat paskat vaipoissa jossain palvelukodissa. Kas kun siellä rikkaankin vanhainkodossa saattaa olla tarjoamassa osaamistaan sellainen tehokas terhi rintarottingilla  joka kuppaa vain ne rahat nopeasti että jaksaisi heiluttaa peittoa. Noh toiset uskoo jumalaan toiset saatanaan tai mihin vaan kukin tulkoon uskoissaan autuaaksi tms 

Vuosien varrella olen pohtinut paljon epävarmuutta, jota meistä jokainen kokee enemmän tai vähemmän. Itse olin ”kiltti tyttö”, joka ei saanut mielipidettään ulos, mutta tekemisen myötä rohkeus on kasvanut.

Kirjoitukseni ovat kirvoittaneet kommentteja laidasta laitaan. Kukaan ei ole immuuni vähättelylle, ikäville sanoille ja pahoille kommenteille. Aina se jossain sielun sopukassa tuntuu. Kuitenkin olisi todella tärkeää, että uskaltaisimme tulla ulos kuorestamme, antaa sen mitä meillä on annettavana maailmalle ja elää täysillä elämäämme.

Uskon, että moni ei uskalla rikkoa rajojaan juuri tämän arvostelun pelosta, vaikka se tulee täysin tuntemattomilta ihmisiltä.

Koen, että paras suoja mollaamiselle on ammentaa tietoa ja kehittää itseään niin paljon, että vaikka toinen tökkää hieman, sitä ei kaadu rähmälleen maahan – henkisesti. Omasta osaamisestaan ja tuloksistaan kannattaa olla ylpeä. Ja vaikka kuka sanoisi mitä, kaikista tärkeintä on kuitenkin itse tietää mitä osaa ja mitä on saanut aikaan. Toinen osapuoli ei yleensä tiedä, koska tuskin on vaivautunut edes ottamaan selvää. On myös hyvä muistaa, että toisten sanat kertovat enemmän hänestä itsestään kuin sinusta.

Muutama vuosi sitten ymmärsin, etten millään voi auttaa kaikkia vaurastumisen saralla, vaikka haluaisinkin.

Oma talous vaatii vastuunottoa ja sitä kaikki eivät halua tehdä.

Mutta niille, jotka haluavat, annan kaikkeni, jotta he pääsevät eteenpäin. Vuosien varrella saatu palaute on ollut tärkeä asia ja olen ilahtunut valtavasti ihan jokaisesta. On upeaa, että joku antaa hetken omasta ajastaan kirjoittaessaan minulle.

Intohimo asuu epävarmuuden valtakunnassa. Kukaan ei tiedä kyvyistäsi ja taidoistasi, vaan sinun tulee ensin kertoa niistä. Ihmeet tapahtuvat vasta tämän jälkeen. Sinä tiedät parhaiten, miten sinä voit palvella muita ihmisiä.

-Terhi

Kommentit (3)

VeikkoOF

Kannattaa lopettaa vertailu muihin ja keskittyä vertailemaan omaa suoritusta itseensä pelkästään. Ja ihmisten kuunteleminen ... se on aina niin ja näin. Jokainen kun puhuu lähinnä itselleen ja projisoi omia pelkojaan toisiin. Suurin osa puheesta on turhaa hölötystä ja tunneilmaisupitoista arvuuttelua. Jos olet toisten sanojen ja alati vaihtuvien mielipiteiden vietävissä, olet toisten ajatusten vanki. Ei kannata sellaiseen lähteä koskaan.

Terhi Majasalmi
Liittynyt26.10.2017

Kiitos kommentistasi. Olen kanssasi samaa mieltä. Jos mietimme rahaa ja varallisuutta, aina löytyy joku joka on sinua varakkaampi, jos et ole maailman varakkain. Omalta kohdalta kannattaa miettiä, mikä on itselle tärkeää ja tavoitella niitä rohkeasti. Aurinkoisia kevätpäiviä Sinulle!

:)

Kiitos Terhi mainioista teksteistäsi! Olet esimerkillinen nainen, kannustava ja rohkaiseva. Meille muille aroille "kilteille tytöille" joilla on ollut omat polkumme kuljettavanamme. Ilahduttaa se että menestyksestä huolimatta niin sinä kuin moni muukin, on terveellä tavalla nöyrä. Se kertoo mielestäni siitä että mikään ei ole tullut liian helposti ja automaattisesti. On nähtävä vaivaa menestyksen eteen. Ja mikä ihaninta ihmisessä on aitous ja nöyryys, oli menestystä tai ei. 

Sijoittaminen on kovin uutta minulle joten ahmin kaiken mahdollisen kannustavan tekstin mm. juuri teidän blogistanne. Harmittaa  omalla kohdallani vain kaksi asiaa, olen jo aika vanha 60 v ja olen aloittanut osakesijoittamisen vasta alle vuosi sitten. Mutta toivottavasti jotain jää jälkipolville sitten. . .   :)  

Vietimme viime viikolla mieheni kanssa 13:tta hääpäiväämme. Tänä vuonna yhteistä taipaletta tulee täyteen 20 vuotta. Yksi ja sama ihminen on ollut rinnallani jo yli puolet elämästäni.

Puolison valinta on yksi tärkeimmistä asioista, joita teemme elämässämme. Jos puolisoiden suhde rahaan eroaa merkittävästi toisistaan, aiheuttaa se pidemmän päälle vaikeuksia.

Jos toinen on tarkka euroistaan ja toinen tuhlaa kaiken, jossain vaiheessa luonteiden erilaisuus alkaa hiertää. Jos taas kumpikin on auttamaton tuhlari, rahattomuus voi haastavissa elämäntilanteissa nostaa negatiiviset tunteet pintaan.

Moni pariskunta riitelee rahasta. Yleensä se johtuu siitä, ettei tunneta toisen rahaan liittyviä arvoja. Silloin on helpompi uskoa, että toinen tekee ”vääriä” valintoja tyhmyyttään tai tarkoituksella.

Kyllä meilläkin on riidelty rahasta – varsinkin silloin, kun bisnekset menivät päin seinää. Kahden yrittäjän liitto ei ole helppo, kun tulot ovat koko ajan epäsäännölliset. Vaikeinta on ollut silloin, kun epäonnistuneet liiketoiminnot ovat todella kurjistaneet perheen taloutta ja usko tulevaisuuteen on ollut koetuksella.

”Kyllä meilläkin on riidelty rahasta – varsinkin silloin, kun bisnekset menivät päin seinää.”

Meillä on kuitenkin ollut aina yhteinen tavoite perheellemme – saavuttaa taloudellinen riippumattomuus. Se on sitonut yhteen silloinkin, kun on ollut vaikeaa. Olemme uskoneet, että matkan varrella olevista kuopista huolimatta voimme saavuttaa yhteisen tavoitteemme ennen pitkää.

Parisuhde on myös taloudellinen suhde ja sitoumus. Siksi rahasta puhuminen on tärkeää: vaikeuksia kohdatessa tietää, miten toinen reagoi ja voi silloin olla parhaansa mukaan tukena.

Rahasta puhuminen on yhteisen, taloudellisen tulevaisuuden suunnittelua. Ei kannata jättää arvailujen varaan sitä, mitä toinen ajattelee rahasta.

Jos mielipiteet eroavat toisistaan, kannattaa miettiä, mitä asialle voisi tehdä.

Joskus voi käydä niinkin, että tuhlari innostuu säästämään. Eräs tuttuni käytti perheensä rahoja holtittomasti kunnes huomasi, miten aviomiehen sijoitukset alkoivat poikia. Nykyään hänelläkin on arvo-osuustili. Yhteiselo sujuu leppoisammin, kun molemmilla on turvallinen olo.

- Terhi

Kommentit (0)

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat