Kirjoitukset avainsanalla raha

Vuosien varrella olen pohtinut paljon epävarmuutta, jota meistä jokainen kokee enemmän tai vähemmän. Itse olin ”kiltti tyttö”, joka ei saanut mielipidettään ulos, mutta tekemisen myötä rohkeus on kasvanut.

Kirjoitukseni ovat kirvoittaneet kommentteja laidasta laitaan. Kukaan ei ole immuuni vähättelylle, ikäville sanoille ja pahoille kommenteille. Aina se jossain sielun sopukassa tuntuu. Kuitenkin olisi todella tärkeää, että uskaltaisimme tulla ulos kuorestamme, antaa sen mitä meillä on annettavana maailmalle ja elää täysillä elämäämme.

Uskon, että moni ei uskalla rikkoa rajojaan juuri tämän arvostelun pelosta, vaikka se tulee täysin tuntemattomilta ihmisiltä.

Koen, että paras suoja mollaamiselle on ammentaa tietoa ja kehittää itseään niin paljon, että vaikka toinen tökkää hieman, sitä ei kaadu rähmälleen maahan – henkisesti. Omasta osaamisestaan ja tuloksistaan kannattaa olla ylpeä. Ja vaikka kuka sanoisi mitä, kaikista tärkeintä on kuitenkin itse tietää mitä osaa ja mitä on saanut aikaan. Toinen osapuoli ei yleensä tiedä, koska tuskin on vaivautunut edes ottamaan selvää. On myös hyvä muistaa, että toisten sanat kertovat enemmän hänestä itsestään kuin sinusta.

Muutama vuosi sitten ymmärsin, etten millään voi auttaa kaikkia vaurastumisen saralla, vaikka haluaisinkin.

Oma talous vaatii vastuunottoa ja sitä kaikki eivät halua tehdä.

Mutta niille, jotka haluavat, annan kaikkeni, jotta he pääsevät eteenpäin. Vuosien varrella saatu palaute on ollut tärkeä asia ja olen ilahtunut valtavasti ihan jokaisesta. On upeaa, että joku antaa hetken omasta ajastaan kirjoittaessaan minulle.

Intohimo asuu epävarmuuden valtakunnassa. Kukaan ei tiedä kyvyistäsi ja taidoistasi, vaan sinun tulee ensin kertoa niistä. Ihmeet tapahtuvat vasta tämän jälkeen. Sinä tiedät parhaiten, miten sinä voit palvella muita ihmisiä.

-Terhi

Kommentit (3)

VeikkoOF

Kannattaa lopettaa vertailu muihin ja keskittyä vertailemaan omaa suoritusta itseensä pelkästään. Ja ihmisten kuunteleminen ... se on aina niin ja näin. Jokainen kun puhuu lähinnä itselleen ja projisoi omia pelkojaan toisiin. Suurin osa puheesta on turhaa hölötystä ja tunneilmaisupitoista arvuuttelua. Jos olet toisten sanojen ja alati vaihtuvien mielipiteiden vietävissä, olet toisten ajatusten vanki. Ei kannata sellaiseen lähteä koskaan.

Terhi Majasalmi
Liittynyt26.10.2017

Kiitos kommentistasi. Olen kanssasi samaa mieltä. Jos mietimme rahaa ja varallisuutta, aina löytyy joku joka on sinua varakkaampi, jos et ole maailman varakkain. Omalta kohdalta kannattaa miettiä, mikä on itselle tärkeää ja tavoitella niitä rohkeasti. Aurinkoisia kevätpäiviä Sinulle!

:)

Kiitos Terhi mainioista teksteistäsi! Olet esimerkillinen nainen, kannustava ja rohkaiseva. Meille muille aroille "kilteille tytöille" joilla on ollut omat polkumme kuljettavanamme. Ilahduttaa se että menestyksestä huolimatta niin sinä kuin moni muukin, on terveellä tavalla nöyrä. Se kertoo mielestäni siitä että mikään ei ole tullut liian helposti ja automaattisesti. On nähtävä vaivaa menestyksen eteen. Ja mikä ihaninta ihmisessä on aitous ja nöyryys, oli menestystä tai ei. 

Sijoittaminen on kovin uutta minulle joten ahmin kaiken mahdollisen kannustavan tekstin mm. juuri teidän blogistanne. Harmittaa  omalla kohdallani vain kaksi asiaa, olen jo aika vanha 60 v ja olen aloittanut osakesijoittamisen vasta alle vuosi sitten. Mutta toivottavasti jotain jää jälkipolville sitten. . .   :)  

Vietimme viime viikolla mieheni kanssa 13:tta hääpäiväämme. Tänä vuonna yhteistä taipaletta tulee täyteen 20 vuotta. Yksi ja sama ihminen on ollut rinnallani jo yli puolet elämästäni.

Puolison valinta on yksi tärkeimmistä asioista, joita teemme elämässämme. Jos puolisoiden suhde rahaan eroaa merkittävästi toisistaan, aiheuttaa se pidemmän päälle vaikeuksia.

Jos toinen on tarkka euroistaan ja toinen tuhlaa kaiken, jossain vaiheessa luonteiden erilaisuus alkaa hiertää. Jos taas kumpikin on auttamaton tuhlari, rahattomuus voi haastavissa elämäntilanteissa nostaa negatiiviset tunteet pintaan.

Moni pariskunta riitelee rahasta. Yleensä se johtuu siitä, ettei tunneta toisen rahaan liittyviä arvoja. Silloin on helpompi uskoa, että toinen tekee ”vääriä” valintoja tyhmyyttään tai tarkoituksella.

Kyllä meilläkin on riidelty rahasta – varsinkin silloin, kun bisnekset menivät päin seinää. Kahden yrittäjän liitto ei ole helppo, kun tulot ovat koko ajan epäsäännölliset. Vaikeinta on ollut silloin, kun epäonnistuneet liiketoiminnot ovat todella kurjistaneet perheen taloutta ja usko tulevaisuuteen on ollut koetuksella.

”Kyllä meilläkin on riidelty rahasta – varsinkin silloin, kun bisnekset menivät päin seinää.”

Meillä on kuitenkin ollut aina yhteinen tavoite perheellemme – saavuttaa taloudellinen riippumattomuus. Se on sitonut yhteen silloinkin, kun on ollut vaikeaa. Olemme uskoneet, että matkan varrella olevista kuopista huolimatta voimme saavuttaa yhteisen tavoitteemme ennen pitkää.

Parisuhde on myös taloudellinen suhde ja sitoumus. Siksi rahasta puhuminen on tärkeää: vaikeuksia kohdatessa tietää, miten toinen reagoi ja voi silloin olla parhaansa mukaan tukena.

Rahasta puhuminen on yhteisen, taloudellisen tulevaisuuden suunnittelua. Ei kannata jättää arvailujen varaan sitä, mitä toinen ajattelee rahasta.

Jos mielipiteet eroavat toisistaan, kannattaa miettiä, mitä asialle voisi tehdä.

Joskus voi käydä niinkin, että tuhlari innostuu säästämään. Eräs tuttuni käytti perheensä rahoja holtittomasti kunnes huomasi, miten aviomiehen sijoitukset alkoivat poikia. Nykyään hänelläkin on arvo-osuustili. Yhteiselo sujuu leppoisammin, kun molemmilla on turvallinen olo.

- Terhi

Kommentit (0)

Valmennusasiakkaani, nelikymppinen yrittäjänainen, päätti ottaa ensiaskeleita sijoittajana, mutta koki haastavaksi murtaa vanhemmiltaan oppimansa rahatarinan.

”Meitä lapsia kehotettiin säästämään, mutta ei koskaan sijoittamaan. Varallisuuden tavoittelu oli kielteistä ja tuntui olevan vastoin perheemme vasemmistolaisia ja kristillisiä arvoja. Äidin suvussa suorastaan ilkuttiin rahamaailmassa toimiville”, hän kertoi.

Meillä kaikilla on oma rahatarinamme, jonka omimme usein jo lapsuudessa äidin, isän ja muiden läheisten sanoista ja teoista. Kun yhden perheen rahatarina on ollut täynnä huolta ja turvattomuutta, toisen tarina muuttuu poliittiseksi ideologiaksi ja kolmannella se on innostava esimerkki jatkaa samaa tietä.

Mitä sinun vanhempasi rahasta sanoivat, ja mitä siitä olet itseesi imenyt? Ja ruokkiiko se tarina onnistumistasi?

Vanhemmilta omitut kulutusmallit voivat olla myös repivän ristiriitaisia. Kun olet avaamassa kukkaron nyörejäsi, vanhempien moraali saattaa kuiskia lujaa pääsi sisällä.

Mitä sinun vanhempasi rahasta sanoivat, ja mitä siitä olet itseesi imenyt? Ja ruokkiiko se tarina onnistumistasi?

Mitä enemmän keskustelen ihmisten kanssa rahasta, sitä vahvemmin uskon väitteeseen, että jopa 80 prosenttia taloustaidoista pohjautuu psykologiaan. Terveen rahasuhteen ehto on, että tunnistat oman rahatarinasi ja omaan rahankäyttöösi liittyvät tarpeet ja tunteet.

Pussin pohjalle harvoin jää mitään säästöön ilman tietoista ratkaisua.

Kuluttamalla hoidamme alitajuisesti myös tunteita. Siksi ei ole ihme, että pussin pohjalle harvoin jää mitään säästöön ilman tietoista ratkaisua. Ja vaikka puhuisit suoraan rahasta vain harvoin, tapasi käyttää rahaa ilmiantaa arvosi.

Kun olen remontoinut omia rahankäyttötapojani, moni vahingollinen tapa on saanut huutia, mutta hyvistä olen pitänyt kiinni.

Vanhempien pienetkin rahaviestit voivat jättää vahvan jäljen. Kun vielä opiskelin, äitini lähetti pieniä postipaketteja. Usein mukana oli pikkuseteli ja viesti: ”Osta tällä jotakin oikein hyvää, vaikka syötävää”. Sen viesti oli, että ahtaallakin budjetilla on lupa joskus hemmotella itseään.

Säästämistä ja sijoittamista arvostan, mutta umpipihiä minusta ei tullut. Rahan on palveltava ihmisen hyvää, eikä toisinpäin.

Mikä on sinun rahasi tarina?

– Unna

Kommentit (1)

Vierailija

itse olen melko vasemmistolaisesta suvusta ja muistaakseni moraaliset arvot olivat aika kohdallaan jo silloin. Liity AY-liikkeeseen, tee työsi, ota palkkasi ja lähde kotiin , älä kuvittele olevasi muita parempi tai huonompi, äänestä, jos työnteko olisi herkkua herrat tekisivät työt itse jne. Rahaa on  hyvä olla sen verran että elämä on kohtuullisen mukavaa, mutta se on varma että jos työläinen lähtee liiaksi  leikkimään  porvaria  niin siinä leikissä se häviää aina ja jäljelle ei jää kuin tuulen huuhtoma perse

Olet varmasti lukenut kirjoituksia, joissa neuvotaan, kuinka rahan saa poikimaan ja varallisuuden kasvamaan. Vähintään yhtä tärkeää on välillä miettiä, mitkä tavat saavat oman talouden syöksykierteeseen.

Meillä on usein to do -listoja. Yhtä lailla tarvitsemme not to do -listoja. Sama pätee omaan talouteemme.

Tässä neljä varmaa tapaa vähentää taloudellista hyvinvointiasi.

1. Ostat tavaroita ja palveluita luotoilla

Jos sinulla ei ole varaa ostoksiisi nyt, tilanne harvoin muuttuu tulevaisuudessa. Ongelma luotolla ostamisessa on erityisesti se, että päädyt maksamaan asioista huomattavasti alkuperäistä hintaa enemmän. Et vain riskeeraa tulevaisuuttasi, vaan päädyt myös nakertamaan tulevaisuuden rahavirtoja. Jos haluat saada enemmän rahaa käyttöösi, asioita pitää tehdä eri tavalla kuin tähän mennessä.

            Not to do: Älä osta luotolla. 

To do: Säästä ensin, kuluta vasta sitten.

2. Kiinteät kulut ovat liian suuret suhteessa tuloihisi

Muutos omassa tulotasossa on monelle arkea. Meillä on kuitenkin velvollisuuksia, jotka eivät katoa mihinkään, vaikka tulot laskisivatkin. Jos omat kiinteät kulut ovat kohonneet liian korkeaksi, ne syövät suuren osan pienentyneistä tuloista jo senkin takia, että harvoin kiinteistä kuluista pääsee nopeasti eroon. Itse päätin pienentää kiinteitä kulujani reippaasti vuosia sitten. Kun rakensimme uutta liiketoimintaa, oli hyvä laskea riskiä omassa taloudessa ja laittaa kaikki energia uuteen.

            Not to do: Älä sido itseäsi isoihin kiinteisiin kustannuksiin.

To do: Pidä hyvä liikkumavara ja mieli joustava tulotason muutoksille.

3. Unohdat priorisoida rahapäätöksiäsi

Maksa ensin itsellesi. Vaikka meillä on velvollisuuksia muille, olemme oman elämämme tärkein ihminen. Siksi suosittelen maksamaan kymmenen prosenttia tuloista ensin itselle. Jos jätät sen viimeiseksi, voi olla, ettei ole mitään maksettavaakaan.

            Not to do: Maksat ensin muille.

To do: Maksat ensin itsellesi.

4. Jättäydyt muiden tuen varaan

Valmistuin vuonna 2002. Yleinen taloustilanne oli sen verran heikko, että työpaikkoja ei ollut tarjolla ja lopulta minusta tuli yrittäjä heti koulun penkiltä päästyäni. Olisin voinut ilmoittautua työttömäksi ja saada rahaa elämiseen, mutta se ei tuntunut oikealta vaihtoehdolta. Silloin en olisi oppinut kysymään itseltäni, miten voisin ansaita rahaa ja kantaa itseäni taloudellisesti tilanteessa kuin tilanteessa.

            Not to do: Älä päästä itseäsi liian helpolla.

To do: Haasta itsesi oppimaan rahataidot.

- Terhi

Kommentit (1)

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat