Kirjoitukset avainsanalla raha

Jäin kiinni taloudellisesta uskottomuudesta – itselleni. Se tapahtui erään tavaratalon lamppuosastolla, kun sorruin ostamaan jotakin, mikä ei olisi mahtunut syksyn budjettiini. Ehkä marrashämärä sokaisi.

Taloudellista uskottomuutta on useampaa lajia, ja erityisesti naiselle ne kaikki ovat iso riski. Miksi juuri meille? Naisen palkkapussi on keskimäärin miehen lompakkoa laihempi, sillä naisen euro työmarkkinoilla on edelleen 83,3 senttiä, eläkkeellä enää reilut 60 senttiä. Sitä selittävät äitiyslomat, hoitovapaat ja elämän yllättävät töyssyt, kuten avioerossa puolitettu omaisuus. Käytännössä eurosta on leikattu viidennes pois eli nainen tekee töitä ”palkatta” koko loppuvuoden. 

Voit olla taloudellisesti uskoton myös puolisolle ja perheelle. ”Joo, tuon takin ostin jo viime talvena alesta”, väität puolisolle, vaikka rikoksesi tuore hintalappu roikkuu vielä paikallaan. 

Kaupasta ostettu ”salarakas” on helpompi piilottaa vaatekomeroon tai varastoon kuin fyysinen ihastus.

Muutama vuosi sitten American Expressin tekemässä kyselyssä jopa 91 prosenttia vastaajista kertoi välttävänsä keskustelua raha-asioista puolisonsa kanssa. Toisen tutkimuksen mukaan jopa joka kolmas kertoi valehtelevansa puolisolleen rahankäytöstään. Tuntuuko tutulta?

Kakkossarjan uskottomuutta on taloudellinen itsepetos, yllykkeelle antautuminen. Kuun lopussa ihmettelet taas kerran, minne palkkasi katosi, kun kukkarossa on avara tyhjyys. Tuntuu kuin näkymätön käsi vinguttaisi luottokorttia, ottaisi vielä yhden pikavipin Mallorcan lomaa varten ja viettäisi kalliin tyttöjenillan, vaikkei siihen oikeasti olisi varaa. Mitään ei jää säästöön.

Kolmas laji on kroonistunut taloudellinen uskottomuus itselle, ja se on lajeista vaarallisin. Tutkimusten mukaan alle 35-vuotiaista naisista vain joka kymmenes tekee taloussuunnittelua, ja heistäkin vain pieni osa muutamaa kuukautta pidemmälle ajalle. 

Joka ikisenä päivänä, kun lykkäämme oman talouden haltuunoton aloittamista, syömme itseltämme tulevaisuutta.

Taloudellinen uskottomuus on jäätävää, sillä se murentaa vapauden valita toisin ja paremmin huomenna. Siitä voi toipua vain tarttumalla omiin numeroihin jo tänään ja kohtaamalla ne piilotetut tunteet, jotka rahankäyttöä ohjaavat. 

Minua oman talouden läpivalaisuun, sijoittamiseen ja säästämiseen on motivoinut ennenkaikkea vapaus valita. Kun talouteen tulee rentoutta ja joustoa, on arjessa helpompi tehdä omien arvojen mukaisia päätöksiä. Paradoksaalisesti tällöin rahan vaikutus väheneekin, ja muut merkitykset kasvavat. Se on ollut inspiroiva ja huima matka. Sen kokemuksia ja oivalluksia jaan mielelläni sinun kanssasi. 

Olen tosi iloinen, että löysit tiesi uuden blogimme Rikastamon sivulle. Kannustetaan kimpassa suomalaisnaiset maailman parhaiksi oman elämänsä sijoittajiksi – myös taloudellisesti. Tervetuloa seuraan!  

Unna 

Kommentit (0)

”Minulla on musta vyö shoppailussa”, esittäytyy uusi kurssikaverini ja saa porukan nauramaan. Kukaan ei kehtaa kysyä siihen kuluneita summia.

Shoppaamalla voimme paikata kolhiintunutta minäämme, kun töissä on ollut kenkku päivä, pomo ärsyttää ja puolisossa on valuvika. Shoppailu on terapiaa tunteille. Mutta jos haluat palkita itseäsi tavaraa syvemmin, ryhdy sijoittamaan.

Numerot kertovat karua kieltään siitä, miksi juuri naisen kannattaa sijoittaa: Naisen euro työelämässä on edelleen 83 senttiä, eläkkeellä enää reilut 60 senttiä. Naisen pottia syövät niin äitiyslomat, hoitovapaat kuin vaikkapa omaisuudenjako avioerossa. Silti alle 35-vuotiaista naisista yli vuodeksi omaa talouttaan suunnittelee vain joka kymmenes. Nyt pitäisi hälytyskellon jo soida.

Nainen haistaa tuoton ja trendit, mutta välttää hötkyilyn kiiman.

Hyvä uutinen on se, että pörssissä naisen euro on yli euron. Naiset ovat tutkitusti sijoittajina pitkäjänteisiä ja taitavia, ja naisten sijoitukset tuottavat keskimäärin paremmin kuin miesten. Nainen haluaa tehdä rahallaan hyvää ja sijoittaa siksi kestäviin ja eettisiin kohteisiin. Nainen haistaa tuoton ja trendit, mutta välttää hötkyilyn kiiman.

Sijoittaminen kasvattaa kukkaroa ja psykologista pääomaasi. Onnistuminen luo turvallisuuden ja kyvykkyyden tunnetta. Sijoitustesi avulla uskallat astua ulos huonosta työpaikasta ja avioliitosta tai toteuttaa unelmasi kanelintuoksuisesta kahvilasta. Sijoitusten turvin voit ostaa jopa lisää aikaa – pääomista kalleinta – lyhentämällä työviikkoa tai työvuosia. 

Merkityksellisemmän elämän ja naisen väliin tarvitaan usein tukko säästöjä.

Viimeisen vuoden aikana tuhannet suomalaisnaiset ovat löytäneet tiensä sijoittamista sparraaviin verkkoyhteisöihin ja vertaisryhmiin. Niissä voi rohkeasti riisuutua rahasta puhumisen tabusta ja kysyä luottamuksellisesti neuvoa sijoittamisen ensiaskeliin tai veloista selviämiseen. Niiden syvin oivallus on, että merkityksellisemmän elämän ja naisen väliin tarvitaan usein tukko säästöjä. Ilman taloustaitoja unelmasi jää vain höttöpuheeksi.

Siksi pörssistä kuuluu nyt kummia. Mustan vyön shoppailijat ovat iskeneet silmänsä osakemarkkinoihin. Eivätkä nämä naiset osta vain osakkeita, vaan lisää vapautta valita toisin.

- Unna

Kommentit (0)

Keväällä 2008 esikoiseni syntymän jälkeen sain itseni kiinni ajatuksesta, että nyt jos koskaan on aika tietää, mitä haluan elämässäni tehdä ja mihin vaikuttaa.

Siirtyminen työelämästä kotielämään antoi mahdollisuuden miettiä, pohtia ja jopa kyseenalaistaa omia valintoja. Oliko tämä se elämä, jota halusin oikeasti elää?

Olin ehtinyt olla työelämässä kuusi vuotta valmistumisen jälkeen. Matkan varrella kohtasin tilanteita, jotka sotivat omaa arvomaailmaani vastaan.

Halusin kipeästi tehdä jotain täysin omaa.

Ideat listaksi

Olin tottunut työskentelemään listamaalla ideoita paperille. Siksi lähdin tekemään listaa asioista, joista haaveilin. Yritin keksiä niin monta ideaa kuin mahdollista. Huomasin, että ideani pyörivät pitkälti rahan ja varallisuuden kasvattamisen ympärillä. Se selvästi tuntui minusta tutulta ja inspiroivalta.

Isäni työttömyys sai minut kiinnostumaan varallisuuden kasvattamisesta teini-iässä. Halusin luoda työstä riippumattomia tuloja ja uskoin, että moni hyötyisi opeistani. Periaatteessahan olisin voinut kirjoittaa mitä tahansa ideoita maan ja taivaan väliltä, mutta veri veti kohti tätä aihepiiriä.

Päätin aloittaa naisvarallisuusvalmennukset. Halusin, että maailmassa olisi enemmän vauraita naisia, jotka voisivat toteuttaa omia unelmiaan niin, että oma talous olisi turvattu ja unelmien rahoitus varmistettu. Oma vahva talous turvaisi myös läheisten ja vähän kaukaisempienkin ihmisten elämää.

”Maailmassa on niin paljon rahaa, mutta miksi sitä ei löydy minun rahapussistani.”

Ensimmäinen valmennuksen pidin marraskuussa 2009. Valmennukseen osallistui kuusi naista. Tulen aina muistamaan yhden naisen sanat. Kun valmennusta oli kulunut tunti, hän totesi: ”Maailmassa on niin paljon rahaa, mutta miksi sitä ei löydy minun rahapussistani?”

Naisten tavoitteet vaihtelivat taloudellisesta turvasta riippumattomuuteen, mutta kaikkia yhdisti halu ottaa itse vastuu omasta tulevaisuudestaan.

Kärsivällisyys palkitaan

Seuraavaksi lähdin miettimään, kuinka saisin naiset heräämään oman varallisuuden kasvattamiseen, kiinnostumaan valmennuksista ja itsensä kouluttamisesta asiassa. Otin jälleen kynän ja paperin esiin. Tällä kertaa yksi ideoistani oli, että tarjoudun johonkin lehteen kirjoittamaan kolumnia. Mitä enemmän ideaa pohdin, sitä paremmalta se tuntui.

Mietin tarkasti, mikä olisi hyvä lehti, ja päädyin Me Naisiin. Soitin toimitukseen ja sainkin sovittua tapaamisen. Siellä kävi selväksi, että minusta ei tulisi kolumnistia. 

Turhaan en kuitenkaan paikan päällä käynyt. Me Naiset -lehdessä ilmestyi pieni juttu varallisuusvalmennukseen osallistuneesta naisesta keväällä 2011. Tapaaminen antoi minulle onnistumisen kokemuksen ja lisäpontta viedä unelmaani eteenpäin.

Tällä viikolla aloitan Me Naiset -lehden kolumnistina ja bloggaajana.

Käynnistäni toimituksessa on kulunut noin seitsemän vuotta. Silloin istutettiin siemen, joka jäi itämään pitkäksi aikaa. Tällä viikolla aloitan Me Naiset -lehden kolumnistina ja bloggaajana.

Haluan purkaa rahaa liittyviä myyttejä, tarjota uusia näkökulmia ja auttaa ihmisiä näkemään enemmän mahdollisuuksia. Unelmani vauraista naisista elää vahvana myös tänään.

Olen todella innoissani ja kiitollinen tästä mahdollisuudesta.

Varallisuuden kasvattamisessa pätee samat lainalaisuudet kuin muidenkin tavoitteiden kanssa. Aluksi tuntuu, ettei mitään tapahdu. Kaikki tärkeä vaatii aikaa toteutuakseen. Vuosien päästä voit kuitenkin kiittää itseäsi hyvistä siemenistä, joita olet kylvänyt.

Kiitos, että saan olla mukana matkallasi.

- Terhi

Kommentit (0)

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat