Kirjoitukset avainsanalla parisuhde

Juhlimme tällä viikolla mieheni kanssa 20 vuoden yhteistä taivalta. Olen jakanut yli puolet elämästäni jonkun toisen ihmisen kanssa, joka tuntuu samalta älyttömältä, mutta kuitenkin ihan normaalilta. Olemme yhdessä nähneet ja kokeneet opiskeluvuodet, mieheni äidin sairastamisen ja kuoleman, teknohuuman, yrittäjyyden nousut ja laskut, finanssikriisin, kahden tyttären syntymän, liiketoimintojen syntymän ja kuoleman, varallisuuden kasvun ja menetyksen, ulkomaanliiketoimintojen synnyttämisen ja kasvattamisen, väsymyksen ja onnen huumat.

Matkan varrella monet haasteet ovat liittyneet rahaan.

Ennen kaikkea olemme kokeneet rakkauden, joka on aina ollut, vaikka joskus on tuntunut, ettei kumpikaan vaan jaksa kannatella suhdetta, että päästään seuraavaan päivään. Matkan varrella monet haasteet ovat liittyneet rahaan. Kun taloudessa on kaksi yrittäjää, uskon, että se rasittaa myös parisuhdetta ihan eri tavalla.

Rahassa ja rakkaudessa itselläni on seuraavia periaatteita. Ensinnäkin minulla pitää olla omaa varallisuutta. Ei miehen nimissä olevaa varallisuutta, ei yhteistä vaan omaa varallisuutta. Kun suuremmassa määrin lähdin ostamaan asuntoja, oli tärkeää, että asunnot ovat minun nimissäni. Nykyään suurin osa molempien varallisuudesta on yhteisesti omistamassamme sijoitusyhtiössä.

Ei miehen nimissä olevaa varallisuutta, ei yhteistä vaan omaa varallisuutta.

Toiseksi minulle on ollut tärkeää, että molempien varallisuus kasvaa suhteemme aikana. Olen itse pyrkinyt kasvattamaan omaani, mutta myös tukemaan ja auttamaan miestäni, että hänen varallisuuteensa kasvaa. Toisaalta odotan, että hän tekee samoin itselleen ja minulle. Kun pyrimme kasvattamaan hyvää itsellemme ja toisillemme, uskon, että olemme vahvempia myös yhdessä. Jotta tämä on mahdollista, on meidän molempien pitänyt pitää huolta osaamisestamme, koska lopulta sekä yrittäjyys että sijoittaminen perustuvat kykyyn tuottaa lisäarvoa ja tehdä fiksuja päätöksiä.

Kun pyrimme kasvattamaan hyvää itsellemme ja toisillemme, uskon, että olemme vahvempia myös yhdessä.

Ensimmäiset 15 vuotta oli perustan luomista, viimeiset viisi vuotta jyrkempää kasvun aikaa varallisuudessa. Korkoa korolle –ilmiö todellakin toimii oikeassa elämässä. Olemme eläneet oppiemme mukaisesti – yritystoiminnan tuotoista valtaosa on aina sijoitettu ja sijoitusvarallisuutta on kasvatettu läpi vuosien. Suhteemme alussa pääomia ei hirveästi tietenkään ollut, mutta vuosien saatossa ne ovat kasvaneet ja sitä kautta myös elintasoa on pystytty nostamaan. Elintason nousu vaan on tapahtunut kiusallisen pitkän kuminauhan kautta vuosien päästä sijoitussiementen kylvämisestä.

Yhteinen matka on lujittanut parisuhdetta ja se mitä meillä on, on tulos molempien ponnisteluista kohti yhteistä hyvää. Lopulta kuitenkin sillä on merkitystä, että sinulla on ihmisiä, joiden kanssa olet jakanut yhteisen matkan. Elämä ei ole helppoa eikä aina kaunista, se on raskasta, riipaisevaa ja haastavaa, mutta lopulta palkitsevaa, jos vain suhde kestää kipukohdat.

Kiitos rakkaani ensimmäisistä 20 vuodesta!

-Terhi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vielä joitakin vuosikymmeniä sitten oli yleistä laittaa yhdessä hankittu omaisuus, kuten asunto, vain miehen nimiin – eikä se harvinaista ole nykyäänkään. Tällaisessa tapauksessa vaimolla ei ole oikeutta omaisuuteen, kun mies on elossa. Jos mies esimerkiksi kärsii muistisairaudesta, ei vaimo voi tehdä miehen puolesta mitään päätöksiä vaikkapa asunnon myynnistä, jos hän ei ole itse asunnon omistaja. Tällainen tilanne vaatii edunvalvojan määräämistä muistisairaalle puolisolle.

Ajatellaanpa tilannetta, jossa vain toisen nimi on asunnon papereissa, ja puolisot sopivat, että toinen maksaa lainan lyhennykset ja toinen perheen muut menot. Molemmat siis osallistuvat tasaveroisesti perheen kuluihin, mutta vain toinen omistaa, voi päättää omaisuudesta ja myös käyttää omaisuudesta saadut mahdolliset tuotot.

Selvintä on, kun kummankin nimet ovat paperissa.

Avoliitossa nimi paperissa on vielä tärkeämpi. Jos omaisuus on vain toisen nimissä ja asunnon omistava kuolee, avopuolisolla ei ole mitään oikeutta omaisuuteen, vaikka hän olisikin maksanut osansa talouden kuluista.

Aivan tyhjän päälle vähävaraisempi puoliso ei lain mukaan silti jää, sillä avioerotilanteessa hän voi pyytää varakkaammalta puolisolta tasinkoa. Myös avoliiton purkautuessa toinen voi vaatia toiselta hyvitystä siitä, että on osallistunut perheen menoihin ja auttanut näin avopuolisoaan kasvattamaan omaa omaisuuttaan. Nämä tilanteet vaativat kuitenkin aina erikseen neuvottelua ja sopimista, mikä ei erotilanteessa ole välttämättä helppoa. Selvintä on, kun kummankin nimet ovat paperissa. Silloin ei asiassa ole nokan koputtamista kellään.

Perheen sisällä saatetaan elää ihan erilaista elämää varallisuudesta riippuen.

Itse olen lähtenyt siitä, että minulla on oltava omaa omaisuutta. Ensinnäkin se tuo turvaa, mutta myös tasapainottaa parisuhdetta. Otan myös vastuuta perheen menoista ja otan kantaa perheen yhteisiin asioihin. Pyrin kouluttamaan itseäni, jotta osaisin tehdä parempia päätöksiä.

Yksi vuosi sinne tai tänne ei ole merkitsevä, mutta pitkällä aikavälillä puolisoiden varallisuuserot alkavat tuntua. Perheen sisällä saatetaan elää ihan erilaista elämää varallisuudesta riippuen. Parisuhde on myös taloudellinen suhde, ja kuulostaa kummalliselta, jos siinä ei huolehdita molempien taloudellisesta hyvinvoinnista. Mutta siitä täytyy ensisijaisesti huolehtia itse.

- Terhi

Kommentit (1)

Herätys naiset
1/1 | 

Täyttä asiaa. Hullua, että vielä on naisia, joiden nimi ei lue talopapereissa. Mies maksaa tosiaan lyhennykset ja nainen talouden muut menot. Miten käy kun ero tulee...

Vietimme viime viikolla mieheni kanssa 13:tta hääpäiväämme. Tänä vuonna yhteistä taipaletta tulee täyteen 20 vuotta. Yksi ja sama ihminen on ollut rinnallani jo yli puolet elämästäni.

Puolison valinta on yksi tärkeimmistä asioista, joita teemme elämässämme. Jos puolisoiden suhde rahaan eroaa merkittävästi toisistaan, aiheuttaa se pidemmän päälle vaikeuksia.

Jos toinen on tarkka euroistaan ja toinen tuhlaa kaiken, jossain vaiheessa luonteiden erilaisuus alkaa hiertää. Jos taas kumpikin on auttamaton tuhlari, rahattomuus voi haastavissa elämäntilanteissa nostaa negatiiviset tunteet pintaan.

Moni pariskunta riitelee rahasta. Yleensä se johtuu siitä, ettei tunneta toisen rahaan liittyviä arvoja. Silloin on helpompi uskoa, että toinen tekee ”vääriä” valintoja tyhmyyttään tai tarkoituksella.

Kyllä meilläkin on riidelty rahasta – varsinkin silloin, kun bisnekset menivät päin seinää. Kahden yrittäjän liitto ei ole helppo, kun tulot ovat koko ajan epäsäännölliset. Vaikeinta on ollut silloin, kun epäonnistuneet liiketoiminnot ovat todella kurjistaneet perheen taloutta ja usko tulevaisuuteen on ollut koetuksella.

”Kyllä meilläkin on riidelty rahasta – varsinkin silloin, kun bisnekset menivät päin seinää.”

Meillä on kuitenkin ollut aina yhteinen tavoite perheellemme – saavuttaa taloudellinen riippumattomuus. Se on sitonut yhteen silloinkin, kun on ollut vaikeaa. Olemme uskoneet, että matkan varrella olevista kuopista huolimatta voimme saavuttaa yhteisen tavoitteemme ennen pitkää.

Parisuhde on myös taloudellinen suhde ja sitoumus. Siksi rahasta puhuminen on tärkeää: vaikeuksia kohdatessa tietää, miten toinen reagoi ja voi silloin olla parhaansa mukaan tukena.

Rahasta puhuminen on yhteisen, taloudellisen tulevaisuuden suunnittelua. Ei kannata jättää arvailujen varaan sitä, mitä toinen ajattelee rahasta.

Jos mielipiteet eroavat toisistaan, kannattaa miettiä, mitä asialle voisi tehdä.

Joskus voi käydä niinkin, että tuhlari innostuu säästämään. Eräs tuttuni käytti perheensä rahoja holtittomasti kunnes huomasi, miten aviomiehen sijoitukset alkoivat poikia. Nykyään hänelläkin on arvo-osuustili. Yhteiselo sujuu leppoisammin, kun molemmilla on turvallinen olo.

- Terhi

Kommentit (0)

Raha tuo helposti ryppyjä, jopa viiltohaavoja rakkauteen. Avioeroon johtaneiden syiden listalla talouteen liittyvät ristiriidat keikkuvat kärkisijoilla. Mutta miksi? 

Etsin vastausta kutsumalla kahville ystäväni,  parisuhdetohtori Hanna Ranssi-Matikaisen, joka on väitellyt parisuhdekriisien ratkaisuista.

Erilaiset rahankäyttötottumukset, kiteyttää Hanna kärkisyiksi riitoihin. Jos kumppaneilla on hyvin erilainen käsitys siitä, mihin rahaa käytetään ja mitä arvoja sillä edistetään, on riita väistämätön.

Jos jokin rahaan liittyvä kysymys nostattaa aallokkoja ja on jatkuva kiistakapula, kyse on todennäköisesti sen takana olevasta tarpeesta ja tunnekokemuksesta.

Se voi olla esimerkiksi pelko, turvattomuuden tai arvottomuuden tunne. Siksi tunne- ja tarvetaidot ovat parisuhteen parhaita taloustaitoja. On ymmärrettävä ne syväsyyt, mistä rahaan liittyvät tunteet nousevat. On uskallettava kysyä, niin itseltään kuin toiselta.

Ehkä lapsuudenperheen tiukka taloustilanne ja perheessä leijunut työttömyyden uhkan tunnelma nostaa aina päätään, kun pitäisi tehdä kulutuspäätöksiä. Kumppanin pienikin shoppailuinto nostaa hikikarpalot otsalle, vaikka pankkitilin lukujen valossa siihen olisi hyvin varaa. Toisaalta myös kumppanin pihiys voi ahdistaa ja aiheuttaa pakokauhua.

Aina kun parisuhteeseen astuu puhe rahasta, laskuista tai säästämisestä, aiemman elämämme taakat nousevat esiin.

Suhteellamme rahaan on aina historia. Siksi on tärkeää ymmärtää sen vaikutus rahankäyttöön liittyviin tunteisiin.

Jos emme luota toiseen taloudellisissa kysymyksissä, nakertaa se suhdetta muiltakin osin ja läikkyy suoraan jopa seksiin, muistuttaa Hanna.

Parisuhteessa otamme helposti vastaroolit. Vaikka en lähtökohtaisesti olisi holtiton rahankäyttäjä, superpihin puolison rinnalla näyttäisin sellaiselta.

No, mikä neuvoksi? Hyvässä parisuhteessa tavoitteena on, että yhteinen omaisuus kuuluu molemmille ja molemmat ovat selvillä todellisesta taloustilanteesta.

Hanna suosittelee parisuhteeseen yhteistä kassaa. Jos siinä on joustovaraa, olisi molemmille hyvä korvamerkitä samansuuruinen ”viikkoraha”, jonka käytöstä puoliso voi yksin päättää. Ja johon toisella ei ole nokankoputtamista. 

Itselläni toimii systeemi, jossa molemmat laittavat saman summan palkastaan yhteiselle tilille ja hallinnoivat loppua itse.  Yhteiseltä tililtä irtoavat niin lainojen maksut, bensa- ja ruokaostokset kuin jalkapallokerhojen kuukausimaksut. Jos palkkaero on suuri, on reilua, että isompipalkkainen siirtää tilille enemmän. On myös fiksua varmistaa, että yhteinen omaisuus on molempien nimissä myös paperilla.

Molempien on tultava toisiaan vastaan. Pihin pitää avata kukkaronnyörejään ja nähdä, että myös kuluttamalla voi ruokkia yhteistä Perhe Oy:n hyvää. Toisen puolestaan on opittava kuluttamaan vastuullisemmin ja myös ennakoimaan säästämällä. Niin rahan saa rakastamaan rakkautta.

Pelkät tekniset järjestelyt eivät raharauhaa parisuhteessa takaa, vaan on tärkeää ymmärtää, mitä tunteita ja tarpeita rahankäyttöön liittyy, ja miten lapsuutemme mallit vaikuttavat omiin kulutuspäätöksiin. 

Raha-asioista keskustellessa tärkeää on hyvä ajoitus.

Raha-asioista keskustellessa tärkeää on hyvä ajoitus, muistuttaa Hanna. Valitse myönteinen hetki, sillä rahasta puhuttaessa – erityisesti niihin liittyvissä erimielisyyksissä – kierrokset ja tunteet voivat nopeasti käydä kierroksilla. 

Poimin tähän vielä pari lämmittelykysymystä vaikkapa joululomalle, joilla pääset hyvin rahakeskustelun alkuun kumppanin kanssa:

-       Mikä on kaikkein kipein rahaan liittyvä muistosi?

-       Mikä on kaikkein onnellisin rahaan liittyvä muistosi?

-       Miten nämä kokemukset ovat muokanneet suhdettasi rahaan?

-       Mitkä kolme asiaa ovat tärkeintä opetusta, jotka lapsuudessasi omaksuin rahan käyttöön liittyen?

-       Onko asioita jotka minun (puolisosi) tavassa suhtautua rahaan tai käyttää sitä, huolettavat sinua? Mitä tunteita ne herättävät sinussa? Mitä toivoisit minun tekevän toisin?

(Kysymykset kirjasta ”Timanttipesula – sijoita elämäsi fiksusti”)

 

Rohkeutta  ja viisautta keskustelun avaamiseen!

-  Unna

Kommentit (0)

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat