Kirjoitukset avainsanalla unelma

Meillä jokaisella on unelmia, joita haluaisimme elämässämme toteuttaa.

Jokaisella unelmallamme on hintalappu.

Joko maksu suoritetaan henkisenä ponnisteluna tai rahana. Aika moni unelma vaatii toteutuakseen näitä molempia. Henkinen ponnistelu on sitä, että teet silloinkin töitä sen eteen, että olisit päivä päivältä parempi, kun olet väsynyt ja eikä oikein huvita –moodissa. Henkinen ponnistelu on sitä, että pistät itsesi alttiiksi arvostelulle. Henkistä kanttia vaatii myös tehdä asioita, jotka eivät ole niin mukavia, mutta jotka auttavat unelmien saavuttamisessa. Esimerkiksi hankimme työn, joka ei täytä unelmien työmme mittaristoa, mutta jossa olemme kuitenkin valmiita tekemään parhaamme. Työn tehtävä on ensisijaisesti rahoittaa elämämme ja unelmamme.

Henkistä kykyä vaatii myös epävarmuuden sietäminen.

Emme voi koskaan etukäteen päättää päivämäärää, jolloin unelmamme varmasti toteutuu. Voimme asettaa tavoitepäivämäärän, mutta emme voi tietää tarkasti. Voi olla, että teemme vuosia töitä asian eteen, mutta mitään ei tapahdu. Se vaatii henkistä vahvuutta tehdä työtä päivästä toiseen jonkun eteen, jossa ei ole lupausta varmasta lopputuloksesta. Joskus unelmien eteen ei kannata enää uhrata aikaa ja rahaa. Silloin niistä pitää pystyä myös irrottautumaan. Päämäärän panttivangiksi ei kannata jäädä, vaikka matkan jatkaminen voisikin olla vaikeaa.

Unelmamme voisi olla esimerkiksi musiikin tekeminen. Musiikin tilalla voisi olla kukkien kasvatus, postimerkkien keräily, maailmanympäryspurjehdus tai mikä tahansa muukin asia. Minkälaisia henkisiä riskejä olemme valmiita ottamaan? Kuinka paljon jaksamme sietää maailman epäilyjä kyvyistämme tai mahdollisuuksistamme? Mitä tapahtuu silloin, kun saamme vastaukseksi ”Ei”? Kuinka paljon ajastamme olemme valmiita laittamaan unelmiemme eteen, tekemään töitä sen eteen, että tulemme koko ajan paremmaksi? Toiseksi, jos musiikki ei tuo meille heti mammonaa, miten rahoitamme elämämme ennen kuin unelmamme alkaa tuottamaan tuloja? Olemmeko valmiita ottamaan minkä tahansa työn vastaan vain saadaksemme rahaa, jotta voimme rahoittaa arkemme? Olemmeko todellakin valmiita tekemään sen mitä unelmamme vaatii toteutuakseen? Olemmeko valmiita maksamaan menestyksen hinnan? Maksu tapahtuu suostumalla siihen, mikä on epämieluisaa, siihen, mikä on välttämätöntä vaikka ei välttämättä hyvältä maistuisikaan. Meidän  on oltava valmiita siihen, mitä täytyy tehdä, sen sijaan, että olisimme valmiita tekemään vain sitä, mikä meitä huvittaa. Muusikko haluaisi ehkä vain soittaa, mutta jos tulot eivät vielä kanna, se on saman kuin lapsi haluaisi vain tikkaria sen sijaan, että ensin syötäisiin potaattia.

Jokaisen meistä täytyy keksiä keinot rahoittaa elämäntapansa ja unelmansa.

Kenelläkään ei ole oikeus maksattaa omia unelmiaan toisilla tekemättä itse töitä niiden eteen, sillä kenenkään unelma ei ole parempi kuin jonkun toisen. Unelma on subjektiivinen kokemus. Niitä ei voi laittaa paremmuusjärjestykseen. Niillä toki voi olla erilainen hintalappu toteutuakseen, mutta toinen toistaan parempia ne eivät ole. Toisaalta kukaan ihminen ei ole sen parempi, että juuri hänen unelmansa pitäisi kustantaa.

Unelmat ovat syntyneet toteutettaviksi. Niiden tarkoitus on kuoria meistä esille meidän kirkas ytimemme, se mitä me parhaimmillamme voisimme olla. Unelmien edessä on oltava nöyränä ja suostuttava siihen, mitä niiden toteuttaminen vaatii. Palkkiona on kasvu, kypsyminen ja unelmien saavuttaminen. Hinta on kuitenkin aina pienempi kuin se palkkio, joka meitä odottaa kun kurkotamme avoimina ja rohkeina kohti syvällä sisällämme polttavia unelmia ja niiden vaatimia asioita.

-Terhi

Kommentit (0)

Lukiessani Aki Hintsan työstä kertovaa kirjaa Voittamisen anatomia törmään jälleen samaan asiaan kuin niin monesti. Oma vanhempi torppaa tavalla tai toisella lapsen unelmat. Aki haaveili jääkiekkoammattilaisuudesta, mutta oma isä halusi pojastaan ylioppilaan. Hän ei halunnut uhmata isäänsä. Erilaisten vaiheiden jälkeen Aki pääsi lääketieteelliseen tiedekuntaan ja oli elämänsä aikana vaikuttamassa monen urheilijan elämään heidän matkallaan mestariksi. Kuitenkin ihmisessä särkyy jokin, kun omalta unelmalta katkaistiin siivet.

Monet lapsista päätyvät toteuttamaan omien vanhempiensa unelmia ja elämätöntä elämää.

Kun vanhemmilla ei ole ollut mahdollisuutta tai rohkeutta tavoitella omia haaveitaan, he haluavat, että heidän lapsensa tekevät sen heidän puolestaan.

Toisaalta lapsen unelmat eivät ole vanhempien mielestä järkeviä ja asiaa ei mietitä sen enempää, vaan ne nujerretaan alta aikayksikön.

Tämä on harmi, sillä me kaikki olemme erilaisia ja meillä on erilaiset unelmat. Lapsikin on oma yksilö siinä missä hänen vanhempansa. Lapsi voi haluta aivan eri asioita kuin omat vanhemmat. Ja hänellä on siihen täysi oikeus.

Juttelin omien vanhempieni kanssa elämästäni. Äitini totesi, että he ovat mielenkiinnolla seuranneet, mitä kaikkea minun elämässäni tapahtuu ja minkälaisia käänteitä siihen muodostuu.

Jälkeenpäin olen pohtinut, että onpa mahtavaa, että vanhempani ovat antaneet minun löytää oman polkuni.

Toki he ovat ohjanneet ja olleet tukena, kun olen tarvinnut, mutta ilman velvollisuutta elää heidän minulle asettamaa elämää.

Joulun alla pohditaan kiivaasti lahjoja. Yksi lahja omille lapsille on antaa heidän tavoitella heille tärkeitä asioita. Jos itse kokee tällä hetkellä, että on toteuttanut enemmän muiden elämätöntä elämää, voi antaa itselleen lahjaksi rohkeutta ja luvan kokeilla itselle tärkeitä asioita. Ne voivat pelottaa, mutta se on merkki juuri siitä, että kannattaa rohkaistua. Jokainen meistä pelkää, mutta pelko ei ole este ottaa askelta kohti unelmia. 

Kaunista joulun aikaa
Terhi

Kommentit (0)

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat