Kirjoitukset avainsanalla vapaaehtoistyö

Tehotipat, luolanaisdieetit ja extremelajit kokeiltu, eikä mikään tunnu tuovan pysyvää hyvää oloa? Kokeile seuraavaksi radikaalia antamista. Tiede on osoittanut sen syvävaikutteiseksi terveyseliksiiriksi. Joulu on siihen mitä parhain startti, mutta älä hyydy siihen.

Mitä meissä tapahtuu, kun lahjoitamme rahaa, aikaa tai osaamista toiselle? Aivotutkimus osoittaa sen hivelevän aivojemme mielihyväalueita ja lisäävän tunnetta elämän merkityksellisyydestä.

Oksitosiini, tuo ihmehormoni, joka valtaa kehon, kun rakastut, synnytät lapsen tai harrastat seksiä, voi kasvattaa myös empatialihasta. Antaminen voi tehdä meistä hitusen parempia versioita itsestämme.

Ja bonuksena: oksitosiini taistelee aivoissamme stressihormoni kortisolia vastaan eli hyväntekeminen on vastalääkettä stressille.

Rahan lahjoittaminen pois voi tuntua yhtä palkitsevalta kuin sen saaminen.

Tätä ei heti uskoisi, kun nälkäisenä, väsyneenä ja kiukkuisena seisoo jouluruuhkassa kassajonossa, vielä monta kohtaa lahjalistalta raksittamatta. Siksi olen itse viime vuosina kokeillut uutta strategiaa. Välttelen jonoja tilaamalla verkosta, tekemällä itse ja paketoimalla lahjakortteja elämyksiin ja taitoihin tavaran sijaan.

Rahan lahjoittaminen pois voi tuntua yhtä palkitsevalta kuin sen saaminen. Se, että luovumme oikeasti jostakin omastamme toisen hyväksi, saa vähän myös kirpaista. Se on tervettä treenikipua.

Antaminen on ihmisen kutsu, meihin koodattu, ja antamisen lihasta voi kasvattaa vain treenaamalla eli toistamalla tekoja.

Antamisen terveyshyödyt eivät lopu tähän. Esimerkiksi vapaaehtoistyötä tekevien on tutkittu elävän pidempään, terveemmin ja onnellisempina. Masennuslääkkeenä sen teho on selkeästi todistettu. Totesipa vancouverilainen tutkijapoppoo hyväntekemisen jopa laskevan verenpainetta, samaan tapaan kuin liikunta tai hyvä ruokavalio.

Viime vuosina olen työni puolesta kahlannut näitä tuloksia läpi, ja joka kerta ne jaksavat yllättää. Antaminen on ihmisen kutsu, meihin koodattu, ja antamisen lihasta voi kasvattaa vain treenaamalla eli toistamalla tekoja.

Joulumieleen pitäisi mennä päivittäin ja viikoittain kuin lenkille tai jääkaapille. Kerta vuodessa ei riitä – ei sitten millään. Tulkoon joulu ainainen!

- Unna

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Eikös tuos Sipilä antanut noille jotka istuvat rahakasojen päällä mahdollisuuden antaa vapaaehtoisesti kun lähtivät sss-miesten kanssa väkisin kansan kukkaroa ryöstämään, ei tainnut olla kovin hyvä onnistuminen sen antamisen suhteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat