Kirjoitukset avainsanalla ajankäyttö

Kuinka monta tuntia olet jonottanut stressaantuneena? Se saattaa kohottaa verenpainettasi, mutta varmuudella se kasvattaa U-indeksiäsi.

Termiä käytetään toisinaan elämänlaadun mittaamisessa. Se mittaa, miten paljon kulutat aikaa ikäväksi ja tylsiksi koettuihin asioihin. U-kirjain viittaa sanoihin unpleasant, epämiellyttävä ja undesirable, ei-toivottu. Sellaisia voivat olla esimerkiksi ruuhkassa ja kassajonossa jonottaminen, tylsien ja pakollisten arkirutiinien tekeminen tai ikävien asioiden kohtaaminen.

Elämänlaatua lisää, jos saamme arjen U-indeksin mahdollisimman pieneksi.

Omistukset vievät huomion niiltä asioilta, joiden tulisi olla ykkössijalla.

Vaurastumisen on havaittu usein kasvattavan U-indeksiä. Kun tilipussi paksunee, moni haksahtaa hankkimaan lisää laitteita tai kiinteistöjä, joiden huoltaminen syö yhä enemmän aikaa ja varoja. Se on omistamisen kääntöpuoli. Joku saa puuhastelusta kiksit, mutta toinen uupuu niiden alle.

Omistukset vievät huomion niiltä asioilta, joiden tulisi olla ykkössijalla.

Suorittajan luonteellani joudun suitsimaan itseäni U-indeksin kanssa. Minulla ei esimerkiksi ole kesämökkiä, koska tekisin siitä helposti remonttiprojektin. Lyhytaikaisesti vuokratuissa lomapaikoissa minun on helpompi pitää näppini erossa puuhastelusta ja keskittyä tärkeimpiin eli ihmisiin ja olemiseen.

Vuokraaminen on usein omistamista edullisempaa.

Jos lasket hinnan myös ajallesi, otat todennäköisemmin huomioon sen vaikutukset myös ihmissuhteisiin ja hyvinvointiin.

Moni muukin houkuttava asia on jäänyt hankkimatta aikalaskelman takia. Esimerkiksi asumisneliöitä saisi halvemmalla pidemmän työmatkan päästä, mutta matkaan käytetyt tunnit olisivat jälleen pois jostakin muusta.

Aika kannattaa ottaa huomioon kaikissa isoissa hankinnoissa ja taloudellisissa päätöksissä. Jos lasket hinnan myös ajallesi, otat todennäköisemmin huomioon sen vaikutukset myös ihmissuhteisiin ja hyvinvointiin.

Sijoita siis pieneen U-indeksiin. Loma on siihen lyömätön mahdollisuus.

- Unna Lehtipuu

 

Ps. Rikastamoa voi myös kuunnella, Suplassa 10 jaksoa kuultavissa. (supla.fi/rikastamo). Mainiota kesää! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vuosia sitten asetimme mieheni kanssa tavoitteeksemme hankkia 20 sijoitusasuntoa. Teimme laskelmia ja pohdimme, miten saisimme asunnot ostettua. Päädyimme siihen, että kaksi asuntoa per vuosi olisi hyvällä tuurilla mahdollinen tahti.

Lopulta ostimme ensimmäiset 20 sijoitusasuntoa murto-osassa siitä ajasta, jota alun perin pidimme mahdollisena.

Saimme neuvoteltua rahoitusta asuntojen ostoon nopeammalla aikataululla kuin alun perin ajattelimme.

Asuntotavoite oli hyvin selkeä. Lähdimme tekemään töitä tavoitteen eteen, opiskelimme ja kouluttauduimme. Otimme käyttöön muiden hyväksi todettuja ideoita asunnon ostamisessa. Saimme neuvoteltua rahoitusta asuntojen ostoon nopeammalla aikataululla kuin alun perin ajattelimme. Panostimme aikamme siihen, että tulisimme paremmiksi, ja tämä näkyi myös tuloksissa.

Vuorokaudessa on 24 tuntia, mutta jokainen meistä käyttää aikansa hyvin eri tavoin. Moni jakaa vuorokautensa tasan kolmeen osaan: kahdeksan tuntia työhön, kahdeksan tuntia lepoon ja saman verran vapaa-aikaan. Monet voivat itse päättää, mitä vapaa-ajalla tekevät. Esimerkiksi vuodessa vapaa-ajan tunteja kertyy valtava määrä. Se, mitä tällä ajalla teemme, ei näy heti elämässämme. Mutta pidemmällä aikavälillä on merkitystä, katsommeko viihdettä kolme tuntia päivässä vai käytämmekö tämän ajan tai ainakin osan siitä esimerkiksi kirjojen lukemiseen.

Kun aikaa kuluu, valinnat rahankäytössä alkavat näkyä.

Myös varallisuuserot näkyvät vasta vuosien päästä. Muistatteko sen ajan, kun opiskeluaikana kenelläkään ei ollut rahaa eikä asiaan kiinnitetty sen enempää huomiota? Kun aikaa kuluu, valinnat rahankäytössä alkavat näkyä. Kun opiskelukaverit kohtaavat kymmenen tai 20 vuoden päästä, rahasta ei enää puhutakaan yhtä vapautuneesti, koska ihmisten taloudelliset tilanteet saattavat erota merkittävästikin toisistaan.

Uskon, että osittain kysymys on siitä, kuinka suhtaudumme aikaan. Joskus mietin, mihin ihmeeseen sen kaiken ylimääräisen ajan saikaan käytettyä ennen lasten syntymää. Lapsiperhearjessa olen pyrkinyt liikkumaan ja pitämään huolen ammatillisesta osaamisestani. Viihteen kulutus on selvästi jäänyt vähemmälle.

Monesti yliarvioimme sen, mitä vuodessa on mahdollista saavuttaa. Ja aliarvioimme sen, mitä päättäväisellä tekemisellä on saatavissa aikaiseksi 3–5 vuodessa. Tai vuosikymmenessä.

- Terhi

Kommentit (9)

Terhi Majasalmi
Liittynyt26.10.2017

Kiitos kommentistasi. Olet ihan oikeassa, että tällä hetkellä asuntomarkkinat ovat eri vaiheessa kuin tuolloin. Uskon kuitenkin, että jossain on nytkin samantyyppinen mahdollisuus olemassa mikä silloin oli asuntomarkkinoilla. Mahdollisuudet eivät kuitenkaan realisoidu, jos ei tee tekoja, joiden avulla ne konkretisoituvat. Rohkeasti vaan tekemään.

Vierailija
2/9 | 

Harhaanjohtava otsikko: eipä tuossa oikein kerrottu konsteja, miten se onnistui

Evell
3/9 | 

Konkreettiset neuvot miten tavallinen palkansaaja voi rahoittaa 20 sijoitusasuntoa Suomen asuntomarkkinoilla olisivat kiinnostavampaa luettavaa kuin tällainen ympäripyöreä ”everything is possible”-jaarittelu. Muistan lukeneeni jostain että sijoitusasuntonne ovat suurimmaksi osaksi Jenkeissä?

Terhi Majasalmi
Liittynyt26.10.2017

Kiitos kommentistasi. Ensin ostimme Suomesta ja sen jälkeen siirryimme Amerikan markkinoille. Sijoitusasunnoissa rahoitus perustuu vuokratuloon ja mahdolliseen arvonnousuun. Mitä enemmän kassavirta on positiivinen, sitä enemmän rahaa jää uusiin sijoituksiin. Toisaalta jos asuntojen arvo nousee, voi arvonnousua vastaan mahdollisesti lainoittaa uusia kohteita.

Ei nyt ihan niin tyhmâ lukija
4/9 | 

Kyllâ tâssâ kirjoitetaan nyt ympâri pyôreâsti henkilôn elâmâstâ mutta mitâân asuntosijoitukseen liittyvââ ei ole.

Niin ensin ostetaan suomesta ja sitten amerikasta!

Ja ymmârrâttehân ettâ vuokratuloilla maksetaan lyhennykset ja arvo voi jopa nousta.Tâssâ nâmâ konstit.

sijoittaja
5/9 | 

Mistä näitä kommentteja tulee ? Lukijoilta jotka eivät ymmärrä lukemaansa. Juuri näin olemme mekin toimineet, päättäväisesti ja pitkällä aikajänteellä. Ota laskin käteen ja laske paljonko saisit lainaa, mieti mistä saat sillä rahalla asunnon jossa pysyy sekä arvonettä vuokralaiset. Ei se sen korkeampaa matematiikkaa ole.

Vierailija
6/9 | 

Hienoa ja ihmisarvoista on rahastaa köyhiltä joilla ei varaa ostaa asuntoa kun sijoittajat nostaa hinnat pilviin. Toivottavasti kupla puhkeaa ja nämä ihmisten perustarpeilla rahastavat joutuu ahdinkoon!

Vierailija
7/9 | 

Maksettavaksi jää kuitenkin vastike ja muut asunnon mahdollisesti isotkin kulut. Ei se tuotto aina huimaa ole, voi tulla jopa takkiin. Myös vuokralaisten kanssa voi olla ongelmia.

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat