Kirjoitukset avainsanalla säästäminen

Kun kesällä istuu laiturin nokassa, pihakeinussa tai kesämökin saunan laiteilla, mieleen nousee ajatuksia, joita arjen pyörteissä ei ehdi ajatella. Siksi kesä on otollisinta aikaa unelmoinnille ja uusien tapojen opettelulle.

Itse uskon, että kesällä kannattaa suunnitella oma talous uuteen uskoon – tai vähintään ottaa asioista selvää. 

Elintason nousun on oltava seurausta omien tulojen kasvusta.

Kokemuksesta olen oppinut, että taloussuunnitelman laatimisessa on neljä kriittistä kohtaa. Kun niitä toteuttaa säännöllisesti, tulot kasvavat vääjäämättä pitkällä aikavälillä.

1. Pidä huoli omasta osaamisestasi. Se tarkoittaa, että päivität säännöllisesti tietosi nykyisestä alastasi, opiskelet uusia taitoja ja seuraat ympärillä olevia ilmiöitä. 

2. Laita joka kuukausi vähintään kymmenen prosenttia nettotuloistasi säästöön. Tästä säännöstä jankutetaan usein, mutta se toimii! Aloita vaikka yhdestä prosentista, kunhan aloitat. Nosta säästösummaa niin kauan, että pääset kymmeneen prosenttiin.

3. Mieti, mistä saisit lisätuloja oman työn lisäksi. Olisiko se toinen, sivutoiminen työ, yrittäjyys tai sijoittaminen? 

4. Opettele säästämisen ja sijoittamisen niksejä. Keskeistä on saada ansaitut eurot työskentelemään sinulle ja kerryttämään työstä riippumattomia tuloja. Sijoittamisessa, kuten missä tahansa muussakin lajissa, kokemuksesta on hyötyä. Mitä enemmän kilometrejä karttuu, sitä paremmin pystyt käyttämään kuulemaasi ja näkemääsi tietoa hyödyksi.

Älä kuluta sitä, mitä sinulla ei ole.

Itse olen toteuttanut tätä suunnitelmaa yli 20 vuotta ja todennut sen toimivaksi. Uskon, että moni muukin voi saada vinkkien avulla hyviä tuloksia. 

Kun teet taloussuunnitelman jo kesällä valmiiksi, on siihen helppo tarttua heti kesälaitumilta palattuasi. 

Eikä kukaan kiellä tarttumasta toimeen vaikka heti. Mitä nopeammin toimit unelmasi eteen, sitä nopeammin se voi myös toteutua.

Elintason nousun on oltava seurausta omien tulojen kasvusta. Älä kuluta sitä, mitä sinulla ei ole. Se on ehkä tärkein ohje meille kaikille. 

Virkistäviä kesälomia kaikille!

- Terhi

Kommentit (0)

Pikaruoka, lottovoitto ja energiapatukka. Ihmisaivot on ohjelmoitu etsimään nopeaa palkintoa ja tyydytystä. Sillä on ollut merkitystä, jotta olemme säilyneet hengissä. Meidän on pitänyt tankata ravintoa aina, kun sitä on niukkuudessa ollut saatavilla. Yltäkylläisessä arjessa tuo vaisto voi kuitenkin olla vahingollinen.

Aivot ohjaavat meitä säästämään energiaa – tätä voi kutsua myös laiskuudeksi – jotta sitä olisi varastossa todellisen vaaran tai tarpeen varalta. Kuvittele tilanne: Juokset juoksumatolla ja tunnet olevasi jo rättiväsynyt. Pakko luovuttaa. Sitten viereiselle juoksumatolle tuleekin hyvä ystäväsi, ja saat ihmeesti lisää virtaa jatkaa. Kyllä, tätä aivosi sinulle tekevät.

Säästäminen merkitsee kykyä lykätä välitöntä tyydytystä myöhemmäksi.

Kaikki mikä vaatii pitkäjänteistä työtä, on aivoille erityinen ponnistus. Siksi vaurastuminen ja säästäminen, jotka vaativat pitkää pinnaa, edellyttävät aivojen valmentamista. Muuten et onnistu, sanoo aivotutkija Elin Helander.

Säästäminen merkitsee kykyä lykätä välitöntä tyydytystä myöhemmäksi. Voit tehdä yhteistyötä aivojesi kanssa ja asettaa selkeät tavoitteet, joiden saavuttamista juhlistat. Liian yleisluontoinen lupaus säästämisestä ei motivoi. Jotta onnistut, pilko tavoite pienempiin, helpommin saavutettaviin osatavoitteisiin. Voit esimerkiksi päättää säästää ja sijoittaa ensin pari prosenttia tuloistasi puolen vuoden ajan ja nostaa sitten rimaa yhä korkeammalle.

Aivot rakastavat palkintoja. Kun onnistut osatavoitteessasi, palkitse itseäsi.

Aivot rakastavat palkintoja. Kun onnistut osatavoitteessasi, palkitse itseäsi. Tässä voit saada vipuapua usean säästökuoren systeemistä. Yhteen kuoreen keräät rahaa lyhyen ajan tavoitteisiin, toiseen sijoitat ja kolmannella palkitset ansaittuja saavutuksiasi. Ilman maaliviivaa aivosi nääntyvät kuin erämaassa.

Stanfordin yliopisto teki aikoinaan kuuluisan vaahtokarkkikokeen. Siinä lapsille annettiin yksi vaahtokarkki ja luvattiin toinenkin, jos lapsi malttoi odottaa vartin. Ne lapset, jotka pystyivät lykkäämään makeanhimoaan ja välitöntä tyydytystä saadakseen myöhemmin isomman palkinnon, menestyivät jatkossakin elämässään selvästi keskivertoa paremmin.

Sinnikkyys on voittajan piirre. Ilman sitä tieto ja lahjakkuus eivät osu maaliinsa. Tämä pätee myös rahataidoissa. Aloita vaurastuminen neuvottelemalla hyvä diili aivojesi kanssa.

- Unna

Kommentit (0)

Kaikki haluavat saada lottovoiton, mutta kukaan ei halua, että puhutaan, miten lottovoiton voi tehdä itse. Tämä tuli mieleeni, kun silmiini osui kolumniini tullut kommentti: “Mene puhumaan leipäjonoon 'sijoittamisesta'. Tällä naisella on suppea maailmankuva. Oksettaa aina hänen juttunsa.”

Suomalaiseen kulttuuriin ei ole kuulunut puhua rahasta.

Se on tuntunut asialta, joka ei toisaalta kuulu muille kuin itselleen mutta myös aiheena pröystäilevältä. On helpompi olla hiljaa. Kun ihmiset vaikenevat, he vaikenevat silloin myös hyvistä ideoista ja toisaalta omista ongelmistaan. Näin hyvät ideat eivät pääse levittäytymään ja ongelmat vain kasvavat.

Itse olen ajatellut toisin. Minusta on tärkeää puhua rahasta, koska se koskettaa jokaisen elämää, joka sitä arjessaan käyttää. Suurinta osaa siis. Olen toisaalta ollut innokas kuulemaan toisten ajatuksia ja jakamaan myös omiani, matkan varrella saatuja oppeja. Raha ja sen käyttäminen ovat yhtä arkisia asioista kuin hampaiden pesu, joten miksi vaieta.

Ihmiset vaihtavat ruokareseptejä, niin miksei myös rahareseptejä.

Suomessa lähtökohtaisesti on vastustettu ajatusta, että ihminen voisi itse vaikuttaa oman varallisuutensa ja elintasonsa kehitykseen. Ja tämä liittyy erityisesti lottoamiseen. Jos ajatuksena on, ettei omaan varallisuustasoon voi vaikuttaa, jää ainoaksi mahdollisuudeksi lottoaminen. Ja tämähän ei ole totta. Maailmassa on miljoona tapaa hankkia itselle elantoa, mutta se täytyy ottaa myös kantavaksi ajatukseksi elämässä.

On vaikea sijoittaa, jos ei ole työtä ja tuloja. Mutta kun työtä ja tuloja on kannattaa huolehtia siinä hetkessä, että osan säästää ja jonkin osan myös sijoittaa. Meille kaikille voi tulla elämässä hetkiä, jolloin tulot tippuvat. Silloinkin voi vaikuttaa omaan kulutustasoon ja tasata tuloja säästöillä, jos ja kun on säästänyt hyvänä päivänä.

Säästäminen ja sijoittaminen on vain yksi osa elämää(ni).

Uskon kuitenkin siihen, että oma talous kannattaa hoitaa tavalla, että voi keskittyä elämän tärkeimpiin asioihin. Jokaisella ne ovat meillä erilaiset.

Olen superylpeä suomalaisista, jotka ovat ottaneet itselleen tavoitteen inspiroitua myös tällä saralla. Ja heitä on koko ajan kasvava määrä. Lisäksi olemme ottaneet keskustelussa aimo harppauksia eteenpäin, joten uskon, että Suomeenkin saadaan luotua rennompi ja inspiroivampi kulttuuri tämän aiheen ympärille.

-Terhi

Kommentit (0)

Suomessa on verrattain nuori rahakulttuuri – emme ole rahasta juuri puhuneet, jolloin sanoille ei ole muodostunut yhteistä käsitettä. Siksi on hyvä kertoa keskustellessa, mitä eri sanat itselle merkitsevät ja toisaalta myös selvittää toiselta, mitä sanat hänelle tarkoittavat.

Kun puhutaan taloudellista tavoitteista, monet puhuvat taloudellisesta riippumattomuudesta.

Mitä tämä tarkoittaa? Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa, että voisit elää HALUAMAASI elämää varallisuutesi tuotoilla välittämättä siitä, mitä korvausta saisit tekemästäsi työstä. Taloudellinen riippumattomuus ei ole sidottu ikään. Se ei myöskään tarkoita tietyn varallisuustason ja kassavirtojen saavuttamista, sillä nämä ovat täysin riippuvaisia elintasosta, jonka haluat saavuttaa. Tarvittava kuukausittaisen kassavirran suuruus riippuu siitä, minkälaista on haluamasi elämä ja mikä on sen kustannus. Varallisuustasoon taas vaikuttaa taitosi sijoittajana – kuinka hyvin saat varallisuutesi tuottamaan.

Toisaalta esimerkiksi Tony Robbins määrittelee taloudellisen riippumattomuuden niin, että olet riippumaton, kun sijoitustesi tuotot kattavat NYKYISEN elämäsi kulut. Hänen asteikossaan tämän jälkeen tulee taloudellinen vapaus, joka tarkoittaa, että voit hankkia elämääsi myös ylellisyyksiä kuukausittaisilla sijoituksesi tuotoilla. Näin ollen kaksi ihmistä voivat olla omalla määritelmällään taloudellisesti riippumattomia, vaikka oikeasti eivät ota samoja asioita huomioon määritellessään taloudellista riippumattomuutta.

Saman ilmiön olen huomannut vuokratuotoista puhuttaessa. Joku toinen laskee vuokratuoton niin, että vuokrasta vähennetään hoitovastike, tämä kerrotaan 12:lla ja jaetaan asunnon velattomalla hinnalla. Toinen taas saattaa ottaa huomioon esimerkiksi vuokrauksesta tulevat kustannukset, taloyhtiön tulevat remontit, arvion tyhjistä kuukausista ja varainsiirtoveron. Jos nämä kaksi sitten vertaavat tuottoprosentteja keskenään, ne ovat melko kaukana vertailukelpoisista.

Tullakseen taloudellisesti riippumattomaksi, tulee kerätä tarpeeksi iso varallisuusmassa.

Tätä kutsutaan kriittiseksi massaksi. Varallisuuden arvo eli kriittinen massa riippuu kahdesta asiasta: mitkä ovat kuukausittaiset elämisen kustannuksesi ja kuinka paljon saat tuottoa sijoituksillesi.

                                                (Kuukausittaiset kulut x 12)*vero
            Kriittinen massa =      ____________________________

                                                Tuottoprosentti

Esimerkiksi, jos kulusi ovat 3920 euroa kuukaudessa ja veroprosentti olisi 30, sinun tulee saada 5600 euroa tuloja kuukausittain. Tällöin 5 % vuosittaisella tuotolla kriittinen massasi on 1 344 000 euroa. Jos olet taitava sijoittaja ja saat 10 % tuoton, kriittinen massa 672 000 euroa.

Taloudellisen riippumattomuuden luvut siis vaihtelevat. Kahdella ihmisellä voi olla täysin sama varallisuus, mutta jos toinen saa sille kymmenen prosentin tuoton verrattuna toisen viiteen, silloin kymmenellä saa tuplasti euroja tilille. Toisaalta viiden prosentin henkilö voi olla myös taloudellisesti riippumaton, jos hänen elintasonsa on puolet verrattuna tähän toiseen. Esimerkkiluvut voisivat olla varallisuus 500 000 euroa, tuotot 50 000 ja 25 000 euroa. Jos hän, joka tarvitsee 50 000 euroa vuodessa taloudelliseen riippumattomuuteen, saisikin vähemmän kuin kymmenen prosenttia tuottoa, hänen varallisuutensa tulisi taas olla isompi kuin 500 000 euroa päästäkseen 50 000 euron tuottoihin.

Oman luvun saa selville vain laskelmalla!

-Terhi

PS. Tämän viikon Rikastamon Raati ruotii harhaluuloja palkkapussista. Tämän ja muut osiot löydät Suplasta.

Kommentit (0)

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat