Kirjoitukset avainsanalla säästäminen

Suomalaisista 38 prosenttia ei säästä tai sijoita ollenkaan. Näin kertoo finanssialan säästämistä, luotonkäyttöä ja maksutapoja käsittelevä raportti. Kylmä hiki nousi otsalleni, kun ajattelin asiaa varallisuusvalmentajana. Joka kolmas suomalainen on siis tilanteessa, että unelmat karkaavat yhä kauemmaksi ja jos huono päivä tulee, oma talous ei jousta lainkaan.

Vaurastuminen on 80-prosenttisesti psykologiaa. Vaikka kuinka ympärillä olevat ihmiset puhuvat, miten järkevää säästäminen on, se ei muutu tavaksi, jos oma ajattelu ei muutu ja tue tavoitetta. Miten säästäminen sitten onnistuisi? Erinomainen keino on se, että alkaa pitää säästämistä niin tärkeänä, että sen tekee ensimmäisenä ennen muuta kuluttamista. Ensimmäisen säästökohteen on hyvä olla vararahasto  ja sen jälkeen sijoitukset. Lisäksi voi säästää isompiin hankintoihin ja itselle tärkeisiin asioihin. Mutta nämä säästökohteet tulevat vasta sitten, kun vararahasto on säästetty.

Mieti, mikä on sinun heikko kohtasi. Mihin ”tuhlaat” rahaa?

Mieti, mikä on sinun heikko kohtasi. Mihin ”tuhlaat” rahaa? Joka päivä kannattaa tehdä sellaisia tekoja, joilla mahdollistat ”tuhlailun” tulevaisuudessakin. Itselleni matkailu on tärkeää, joten olen pyrkinyt säästämisellä ja sijoittamisella varmistamaan, että voin tulevaisuudessakin matkustaa perheeni kanssa. Siksi joidenkin sijoitusteni tuotot on korvamerkittyjä matkustamiseen.

Silmiini osui vähän aikaa sitten artikkeli, jossa kerrottiin luottotietonsa menettäneestä naisesta, joka halusi säästää, mutta ei millään onnistunut siinä. Jutussa esiteltiin kuukauden ajalta naisen tulot ja menot. Kiinnitin huomiota lastenvaatemenoihin, jotka olivat naisella kuukaudessa 446 euroa. Entä jos säästäisikin summasta puolet?

Toinen on shopannut, toisella varallisuutta on lähes 30 000 euroa.

Kuvitellaan, että lastenvaatteisiin tai vaikka omiin vaatehankintoihin kuluu joka kuukausi 400 euroa. Jos 400 eurosta 200 euroa käyttäisikin sijoittamiseen, kymmenessä vuodessa kertyy säästöön 24 000 euroa. Kuuden prosentin tuotolla tämän päälle on kertynyt 8 653 euroa.

Se, miten päätämme rahamme käyttää, näkyy myöhemmin mahdollisuuksissamme. Toinen on shopannut, toisella varallisuutta on lähes 30 000 euroa. Ja heitä on erottanut vain se, mitä he ovat pitäneet tärkeänä ja miten he ovat sen mukaan toimineet.

- Terhi

Kommentit (0)

Se tapahtui vihdoin tänä kesänä, 19 vuoden jälkeen. Ja se oli hyvin poikkeuksellista. Kukaan muu kuusihenkisestä perheestämme ei minun lisäkseni ehtinyt, halunnut tai jaksanut lähteä yhteiselle kesälomamatkalle. Oli leiriä, rakennusprojektia, ylioppilaskokeisiin lukemista ja aikatauluhaasteita. Pienin oli jo toivematkansa saanut – yön Ruotsin-laivalla. Niinpä perhe lähetti tsemppiviestein minut – äidin – yksin matkaan.  Kahdeksanvuotias tykitti minua päivittäin GIF-viesteillä, joissa oli tanssivia mummoja ja hassuja possuja, ja mukana teksti ”Go mama go”. Paluupostissa laitoin Perhe-whatsuppiin kuvia,  joissa mamma oli rannalla, mamma retkellä, mamma Airbnb-kämpän yhden hengen terassilla lukemassa tai mamma vetreyttämässä ranskan kielen taitoa Nizzan bazaareilla.

Sujuihan se näinkin, perheloma yksin. Ei tarvinnut sovittaa yhteen risteileviä toiveita, manageroida odotuksia ja kunkin erilaista vuorokausirytmiä. Kiitos perhe tästä mahdollisuudesta.

Yhteiset, pidemmät matkat ovat olleet tärkeä talouskoulu koko perheelle, mikä on saanut lapsetkin sitoutumaan säästämiseen. Se on ollut iso operaatio, johon on säästetty pitkin vuotta, ja jota on hartaudella suunniteltu. Erityisesti ruokalaskujen turhia rahavuotoja on pyritty tukkimaan. Matkabudjettia on saatu pienemmäksi erilaisilla kodinvaihtojärjestelyillä ja tekemällä iso osa ruoista tien päällä itse. Kuusihenkisen perheen loma hotelleissa on poissuljettu ajatus, koska useamman huoneen varaaminen tulisi hyvin kalliiksi.

Tällä taktiikalla olemme keränneet perheen yhteiseen historiaan unohtumattomia yhteisiä kokemuksia ympäri maapalloa.

Tässä pari lyömätöntä säästövinkkiä, joilla seuraava matkabudjetti kertyy lähes huomaamatta kasaan:

Karsi turhat kulut

Maksat huomaamattasi isoja summia turhia ja piilokuluja. Niitä voivat olla erilaiset palvelut ja pilvipalvelut, joita olet aikoinaan ostanut vaikkapa mobiililiittymän, hankkiessasi mutta joille ei enää ole tarvetta. Jos käytät kuntosalikorttia vain hyvin satunnaisesti, siirry kertamaksuihin (mikäli mahdollista salillasi) tai sovi pitäväsi taukoa maksutta vähäisen käytön kuukausina. Peruuta viihdepalvelut, joita et enää tarvitse, mutta joista rapsahtaa lasku joku kuukausi.

Kilpailuta sopimukset

Jos säännöllisin välein kilpailutat vakuutus-, puhelinliittymä-, sähkö- ja lainasopimuksesi, voit säästää isoja summia. Näillä yhtiöillä on isomuskelinen markkinointikoneisto, joka pyrkii pitämään kiinni hyvistä asiakkaistaan lyömällä pöytään kilpailijaakin paremman tarjouksen. Onnea matkaan! Vaihda samalla paperilasku sähköiseksi, sekin säästää pitkän pennin.

Kirpparit ovat täynnä eilisen rikkauksia

Aseta vaateostoksillesi maksimihinta

Vaatteiden hinta romahtaa yleensä heti, kun astut ostoskassisi kanssa ulos liikkeestä, ja siksi erityisesti vaatetalouden kanssa kannattaa olla tarkkana. Kirpparit ovat täynnä eilisen rikkauksia. Esimerkiksi jos ostat housut, joiden hinta on 100 euroa ja käytät niitä noin 100 kertaa, maksaa yksi käyttökerta euron. Mutta jos juhla-asusi on maksanut 2000 euroa ja käytät sitä vain kaksi kertaa, maksavat molemmat käyttökerrat 1000 euroa. Vaatekaapissa roikkuva vaate ani harvoin kasvattaa arvoaan.

Tankkaa paristot ja talouspaperit alennusmyynneistä

Ole ale-fiksu

Kun alennusmyynnit alkavat, tee taktinen suunnitelma jo ennen kuin astut sisään liikkeeseen. Mieti etukäteen, mitä oikeasti tarvitset, ja tee laadukkaat hankinnat harkitusti alehintaan. Esimerkiksi lapsen kasvua voi ennakoida ja hankkia hänelle kausivaatteet jo valmiiksi odottamaan seuraavia pakkasia tai helteitä – puoleen hintaan tai sen alle. Kesäkalusteet saa alella jo juhannuksen jälkeen – usein jo aiemmin. Myös kodinhoidossa jatkuvasti tarvitsemiasi hyödykkeitä, kuten paristoja, lamppuja, siivoustarvikkeita ja talouspapereita kannattaa tankata isompi erä alennusmyynneistä. Alennusmyynnit ovat usein oikea osoite myös joulu- ja syntymäpäivähankinnoille. Jo näillä siirroilla olet hyvinkin voinut tienata itsellesi kunnon lomarahat. Ja alennusmyyntejäkin paremmat löydöt voit tehdä kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista.

Automatisoi laskut

Automatisoi kaikki säännöllisesti toistuvat korttimaksut ja muut laskut verkkopankissasi, jotta vältyt myöhästymismaksuilta ja turhalta laskujen pyörittelyltä. Tämä säästää myös henkistä vaivaa ja vähentää raha-asioihin käytetyn ajan määrää.

Hyödynnä apteekin strategiaa

Kun olet ostamassa reseptilääkettä apteekista, sinulle tarjotaan usein edullisempaa, toisen valmistajan rinnakkaisvalmistetta. Voit käyttää tätä taktiikkaa myös muissa hankinnoissa. Kun olet löytänyt haluamasi tuotteen, selvitä, löytyisikö vastaava tai sama tuote halvemmalla muualta. Googlaamalla se onnistuu helposti ja nopeasti. Moni verkkokauppa  toimittaa tuotteet suoraan kotiovelle.

Moni Deli myy herkkuja puoleen hintaan tai sen alle jo tunti, pari ennen sulkemisaikaa

Hyödynnä sulkemisajat

Moni ruokakauppa, jossa on deli-tiskillä lämmintä ruokaa, myy herkkuja puoleen hintaan tai sen alle jo tunti, pari ennen sulkemisaikaa hävikin välttämiseksi. Ajoita kaupparetki niihin.

Taas kilahti rahaa seuraavaan matkakassaan kuin huomaamatta. Seuraavan reissun teemme taas koko porukalla, eikös? 

–  Unna Lehtipuu

Ps. Rikastamoa voit myös kuunnella Suplasta (supla.fi). Mukana kiinnostavia vieraita ja ajankohtaisia aiheita omasta taloudesta ja sijoittamisesta.

Kommentit (1)

Vierailija

Niinpä, vaihda paperilasku sähköiseksi-koska pakko tai tulee kalliiksi. Vaihda henkilökohtaiset pankkipalvelut ihmisen kanssa tietokoneeseen-koska pankin on pakko saada neitejään pihalle voitonmaksimoinnin takia jotta nallen hobby ei kärsi jne Kilpailuta suorita. Eikö olisi paljon järkevämpää säätää lakeja niin että yritykset kilpailisivat keskenään kuten nytkin ilman ihmisten rasittamista ja tietokoneohjelmat valitsisivat halvimman jolla hinnalla yritysten olisi pakko automaattisesti tarjota palveluitaan "kilpailuvirasto" valvoisi ettei lehmänkauppoja syntyisi. Tietokonepohjainen sosialismi marxismi käyttöön...

Kävimme läpi asiakkaani oman talouden numeroita. Teimme yhdessä huomion, että palkka ja kokonaistulot sekä varallisuus olivat nousseet mukavasti sitten viime kerran, kun olimme yhdessä istuneet alas.

Jos joku ulkopuolinen näkisi numerot, hän saattaisi kiinnittää huomiota, että varallisuus suhteessa tuloihin on melko iso. Miten on mahdollista saada tonneilla satojen tuhansien varallisuus?

Miten on mahdollista saada tonneilla satojen tuhansien varallisuus?

Voimme säästää ja sijoittaa vain osan tuloistamme, sillä elämiseen kuluu aina jonkin verran rahaa. Ison varallisuuden hankkiminen voi tätäkin vasten tuntua mahdottomalta.

Salaisuus on siinä, että varallisuus voi nousta arvossaan ja se voi tuottaa tuloja. Kun sijoitamme osan palkasta ja aikaa kuluu, omaisuuserä voi olla huomattavasti arvokkaampi kuin olemme itse siihen sijoittaneet. Tätä ei vain tiedä etukäteen, nouseeko arvo ja kuinka paljon. Toki joidenkin omaisuuserien, jotka ovat sijoituksiksi ostettu kohdalla voi tapahtua myös arvonalenemista.

Jos vielä sijoitamme sijoituksesta saadut tuotot, voimme hyödyntää kuuluisaa korkoa korolle –efektiä. Tällöin saamme lisää pääomaa tekemään työtä puolestamme. Vielä yksi tapa lisätä kierroksia on sijoittaa velkarahalla.

Salaisuus on siinä, että varallisuus voi nousta arvossaan ja se voi tuottaa tuloja.

Otetaan esimerkki. Voimme ostaa 100 euron edestä vaatteita tai voimme sijoittaa rahan. Jos yritämme myydä vaatteita, tiedämme, että niistä ei saa lähellekään samaa hintaa kuin olemme niistä itse maksaneet. Hinnasta sulaa siis heti suurin osa pois. Sen sijaan, jos sijoitamme 100 euroa, meillä voi olla viiden vuoden päästä esimerkiksi 128, jos sijoitus tuottaisi tasaisesti viisi prosenttia vuodessa. Jos jatkamme sijoittamista, jokainen 100 euroa voi kasvaa samalla tavalla.

Tämän takia olisi hyvä sijoittaa koko ajan, vaikka pieniäkin summia, jotta meillä on mahdollisuus hyötyä varallisuuden mahdollisista tuotoista ja arvonnoususta. Ja kun aikaa kuluu, varallisuus on voinut kasvaa tasolle, joka yllättää todella positiivisesti.

-Terhi

Kommentit (0)

Säästät ja sijoitat tietyn summan kuukausittain eläkekassaasi. Näet, kuinka potti kasvaa vuodesta toiseen, vuosikymmenestä toiseen säästöilläsi sekä tuotoilla. Jäät eläkkeelle ja lähdet myymään sijoituksiasi kattaaksesi elämisen menoja. Elät vielä kymmeniä vuosia ja nautit elämästä. Kuulostaa täydelliseltä suunnitelmalta, eikö?

18 vuotta sitten, kun aloitin työelämässä myymällä sijoitustuotteita, oli vallassa ajatus, että riittää, kun kerää tarpeeksi suuren potin ennen eläkkeelle jäämistä. Eläkevuosien aikana potti pienenee pikkuhiljaa, mutta se ei haittaa. Elinvuosia on kohtuullisen vähän jäljellä ja eläkesäästöt tulevat normaalin eläkkeen päälle.

Pelkkä potin kerääminen ei riitäkään vaan varallisuuden tulisi tuottaa tuloja, joilla menoja katetaan.

Ajan kuluessa on kuitenkin tullut koko ajan todennäköisemmäksi se, että elinajanodote vain kasvaa ja kasvaa. Lisäksi eläkkeiden taso tuntuu koko ajan pienenevän. Pelkkä potin kerääminen ei riitäkään vaan varallisuuden tulisi tuottaa tuloja, joilla menoja katetaan. Itse pääomaan ei kajota. Emme nimittäin ihan tarkalleen tiedä, elämmekö viisi, kymmenen tai 30 vuotta, kun aktiiviset työelämän vuodet ovat takanapäin.

Itse olen pohtinut asiaa vieläkin pidemmälle. Rahan arvoon vaikuttaa inflaatio. Jos saamme tänään kymmenellä eurolla kymmenen purkkia maitoa, voi olla, että viiden vuoden päästä saamme vain kahdeksan. Tällöin varallisuutemme tuoton tai itse varallisuuden määrän tulisi kasvaa, jotta saamme enemmän euroja samaan määrään maitoja. Aion siis jatkaa varallisuuden kasvattamista sekä nyt että eläkevuosinani.

Aion siis jatkaa varallisuuden kasvattamista sekä nyt että eläkevuosinani.

Eläkkeen määrä suhteessa palkkaan tulee monelle yllätyksenä. Ihmisen on vaikea luopua saavutetuista eduista. Jos elintaso laskee, on se melkein aina pieni kriisi. Palkkatyön loppuminen ja eläkeajan alkaminen on muutenkin iso muutos, saati käytössä olevan rahan pieneneminen.

Olen tavannut monia ihmisiä, jotka ovat aloittaneet sijoittamisen vasta huomattavan lähellä eläkeikää. Ei silloinkaan ole liian myöhäistä. Jos elinaikaasi on jäljellä 20-30 vuotta, siinähän ehtii vaikka mitä. Lisäksi saa uudenlaista sisältöä elämään ja haastetta aivoille. Sijoittamiselle kannattaa siis antaa aikaa eläkkeelläkin, eikä pelkän tuoton ja elintason takia.

-Terhi

Kommentit (0)

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat