Kirjoitukset avainsanalla säästäminen

Kaupallinen yhteistyö

Sijoittamisen aloittaminen on hyvä uudenvuodenlupaus, ja nyt sille on neljä erityisen hyvää syytä. Tankkaa tästä motivaatiota  omaan lupaukseesi: 

Moni hyvä osake on halventunut eli samalla rahalla saat nyt enemmän.  Lehtijutuissa on jo vilahdellut sana karhumarkkina, koska historiallisen pitkän nousunkauden jälkeen osakemarkkinoilla on nyt tapahtunut käänne alamäkeen.  Yleisin määritetelmä karhumarkkinoille on, että kurssit ovat laskeneet huippulukemistaan vuoden aikana alas vähintään 20 prosenttia.

Laskua voi jo nyt pitää kutsuna osakkeiden alennusmyyntiin

Tällaista laskua voi jo nyt pitää kutsuna osakkeiden alennusmyyntiin, vaikka  laskun pituus ja syvyys ei ole vielä tiedossa.  Joka tapauksessa aloittelijalle tämä hetki on parempi hetki kuin vuosi sitten, jolloin hinnat olivat varsin korkealla. 

Pinnan olla muhii muita tätäkin isompia hyviä syitä aloittaa sijoittaminen viimeistään nyt. Itselleni sijoittaminen on aktiivista säästämistä tulevaisuutta varten eli etsin säästöille parempaa tuottoa kuin mitä lähes nollakorkoiset säästötilit ovat tarjonneet.  Eikä ole edes tarvinnut lähteä kaukaisille vesille. Monille tulee yllätyksenä, että piskuinen Helsingin pörssi on kansainvälisessä vertailussa ollut maailman huippua, heti Tukholman pörssin rinnalla. Se tarjonnut keskimäärin 8,5 prosentin vuotuisen tuoton sijoituksille viimeisten 50 vuoden aikana. Tuotto edellyttää, ettet usko yhden osakkeen ihmeisiin vaan hajautat  fiksusti, vähintään 7-10 eri toimialoilla toimivaan yhtiöön tai hyvin hajautettuun rahastoon.

Toinen järkisyy on meidän suomalaisten vähäinen lukumäärä

Toinen järkisyy on meidän suomalaisten lukumäärä, mille Tilastokeskus tänä vuonna luki madonluvut. Jo vuonna 2035 väkimäärämme kääntyy laskuun, jos emme innostu lapsentekoon tai avaa ovea isommin maahanmuuttajille. Lue rivien välistä: se tarkoittaa vähemmän veronmaksajia ja verotuloja. Oma säästäminen tulee entistä tärkeämmäksi. Verotulojen kutistuessa palvelut kallistuvat ja harvenevat. Harvan eläkeläisen eläke riittää nykyisinkään hoivapalvelumaksuihin. Aivan liian monen talous on jo nyt vain Kela-tukien varassa. Suomalaisten säästämisaste on jo tippunut pakkaselle kun taas velkaantuminen kasvaa rallivauhtia. 

Ikääntyminen länsimaissa on sijoittajalle samalla tärkeä megatrendi, sillä jo vuonna 2020 ikääntyneiden ostovoiman on arvioitu nousevan 15 biljoonaan vuoden 2012 kahdeksasta biljoonasta. Vastauksena ikääntymisen huutoon Helsingin pörssin listalle on viime vuosina tullut monia uusia toimialoja, kuten hoivapalveluita, hoivateknologiaa, hoivatilojen rakentajia ja niihin sijoittavia kiinteistöyhtiöitä. Aloittelijankin kannattaa niitä poimia salkkuunsa. 

Kun sijoitat yrityksiin, jotka kehittävät tuotteita ja palveluita liennyttämään ilmastonmuutosta, äänestät samalla planeetan puolesta.

Kolmas hyvä syy on ilmastonmuutos. Suomalaiset ovat nyt tutkitusti enemmän huolissaan ilmaston lämpenemisestä kuin vuosi sitten. Kun sijoitat yrityksiin, jotka kehittävät tuotteita ja palveluita liennyttämään ilmastonmuutosta, äänestät samalla planeetan puolesta. Suomalaisyrityksistä esimerkiksi Stora Enso yhteistyössä Sulapacin kanssa kehittää korviketta muoville ja Neste on onnistunut muuntautumaan uusiutuvien ratkaisujen tarjoajaksi puristamalla esimerkiksi heikkolaatuisista jätteistä ja tähteistä uusiutuvaa dieseliä. Hyviä vaihtoehtoja löytyy pörssilistoilta paljon. Ilmastonmuutos on myös hyvä syy karsia salkusta yhtiöt, jotka vain pitävät sitä yllä. Itselleni jokainen sijoituspäätös on pieni äänestys.

Kaikkea varallisuutta ei kannata sitoa seiniin, edes kuviotapetin ja maalin alle.

Neljäs hyvä syy on vanha viisaus, ettei kaikkia munia kannata laittaa samaan koriin. Suomalaisille on ollut kunnia-asia maksaa sotavelkansa ja samalla sinnikkyydellä lyhennämme (joskus jättimäisiäkin) asuntovelkoja. Velanlyhentäminen on toki hyve, mutta samalla on unohtunut, että kaikkea varallisuutta ei kannata sitoa seiniin, edes kuviotapetin ja maalin alle. Erityisesti kasvukeskusten ulkopuolella asuntojen ja talojen arvot voivat puhjeta kuplina. Aiemmassa blogissani esitin laskelman, miten varallisuus karttuisi jos pienentäisit lainan lyhennyserää 100-200 eurolla, mitkä  sijoittaisit pitkäkestoisesti esimerkiksi indeksirahastoon.

Hyvien syiden listaa voisi hyvin jatkaa. Löytyikö tästä sinulle syytä lisätä sijoittamisen aloittaminen uudenvuoden lupaukseksi – edes yhdeksi niistä?

– Unna Lehtipuu

PS. Rikastamoa voit myös kuunnella Suplassa. Avaa supla.fi ja hae hakusanalla "Rikastamo". Tarjolla jo 20 monipuolista jaksoa vieraineen. Unnan blogeja voit seurata jatkossa unnalehtipuu.com-saitilta. Oman talouden hoidosta ja rahasuhteesta voit lukea lisää kirjoista Timanttipesula (2016), Rikastamo (2018) ja tammikuussa ilmestyvästä Sijoittajaksi 7 päivässä. (2019). Kiitos seurastanne 2018!

 

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapsen sairaus. Työttömyys. Masennuksesta johtuva työkyvyn menettäminen. Keikkatöiden niukkuus. Avioerossa puille paljaille. Lapsen menetys. Perheen perustaminen. 

Tässä muutama syy miksi kyselyyni vastaajat olivat kiinnostuneet oman talouden hoidosta ja sijoittamisesta. Toivoisin, että moni heräisi jo ennen kuin on pakko tai kun oman elämän shokki herättää. 

Tällä viikolla juhlistimme Rikastamo-kirjan julkistamista. Saimme tilaisuuden keskustella kirjan sisällöistä useissa medioissa, ja aina nousi esiin kysymys miksi. Miksi omasta taloudestaan pitäisi syttyä?

Listaan muutaman hyvän syyn.

Ei ole olemassa hyvää velkaa

Ensiksi, ei ole  olemassa hyvää velkaa, on olemassa vain pahaa velkaa tai velkaa, jonka kanssa voi sopuisasti elää. Suomalaiset ovat velkaantuneet rallikansan vauhtiin, ja pahinta luisua tarjoavat pikavipit. Vuonna velkaantumisaste kipusi jo 128,3 prosenttiin. Keskiverto-korhosella on siis enemmän velkaa kuin hänen vuositulonsa yhteensä. Velka muuttuu pahaksi jos sen vakuutena ei ole jokin omaisuuserä, jonka arvon voi olettaa kasvavan, kuten asunto  alueella, jolla riittää kysyntää tulevina vuosikymmeninäkin.  Kulutusluotot eivät kirpputoreilla muutu vauraudeksi. 

Viime vuodet suomalaiset ovat ostaneet asuntoja ja sijoitusasuntoja koviin hintoihin. Haja-asutusalueilla vanhemmat asunnot eivät enää käy kaupaksi, ja puhutaan jo Järvenpää-ilmiöstä: asuntosijoittamisbuumin myötä rakennettiin huimasti uusia yksiöitä, joille kaikille ei enää löydy ostajaa. Asunnon sijainnista tulee nyt ykköskriteeri, ja asuntojen hintojen laskiessa ja lyhennysten lävähtäessä pöytään maksukyky voi horjua. Jollakin saattaa olla takaraivossa vielä muistikuva 90-luvun pommista, kun asuntojen hinnat puolittuivat. 

Suomalaiset ovat yhden pysäkin sijoittajia, joiden kaikki varallisuus on useimmiten kiinni asunnossa.

Suomalaiset ovat yhden pysäkin sijoittajia, joiden kaikki varallisuus on useimmiten kiinni asunnossa. Muita säästöjä tai sijoituksia ei juuri ole, ja se jos mikä on iso riskinotto.  Asuntolainan lyhentämisen rinnalla olisi hyvä kasvattaa ja säästää muutakin varallisuutta, esimerkiksi kuukausittaisia säästöjä. 

Toiseksi, vaikka eläkeikä olisi vielä kaukana, tulevaisuudelle ei kannata ummistaa silmiä.  Suomen huoltosuhde heikkenee: jokaista eläkeläistä kohti (hyvin tienaavien) veronmaksajien määrä pienenee. Siksi nykyisenkaltaisiin isoihin eläkkeisiin ei yhteiskunnalla todennäköisesti ole varaa. Ei siis ainakaan ole haitaksi, että jo nuorena ryhtyy säästämään itselleen varantoja.

Luvassa on rumaa jälkeä monille yrittäjille 

Kolmanneksi, Suomessa puolet yrittäjistä on yksinyrittäjiä, ja useimpien tulot jäävät pieniksi. Yrittäjällä on taipumus nipistää omasta palkastaan ja eläketurvastaan, jos kassavirta jää pieneksi. Puhumattakaan muista säästöistä. Siksipä meillä on tuhansia yrittäjiä, joille ei kerry kunnon sosiaaliturvaa saati puskureita. Se tarkoittaa rumaa jälkeä, jos yritystoiminta ei lähde liitoon. 

Yhä useampi suomalainen tekee tulevaisuudessa työtään yrittäjämäisesti tai yrittäjänä, joten erityisesti yrittäjyydestä haaveileville hyvät rahataidot ovat lähtökohta. 

Neljänneksi, elämä maksaa. Meillä on unelmia, jotka eivät toteudu toiveajattelulla tai lottovoiton odottamisella. Mutta useimmat niistä ovat aivan mahdollisia toteuttaa jäntevällä ja suunnitelmallisella oman talouden rakentamisella.  

Hyvässä parisuhteessa molempien varallisuus kasvaa yhtä matkaa.

Viidenneksi, Suomessa puolet avioliitoista päättyy eroon, ja moni niistä johtaa taloudelliseen pinteeseen, jopa katastrofiin.  Esimerkiksi kotona lapsia hoitanut puoliso voi erossa jäädä taloudellisesti hyvin heikoille, mikäli omaisuutta ei ole kirjattu molempien nimiin. Hyvässä parisuhteessa molempien varallisuus kasvaa yhtä matkaa. Ja aina, kun yhdestä kodista pitääkin rakentaa kaksi erillistä, se maksaa. 

Syy, miksi itse mielelläni kirjoitan ja puhun rahasta, on että jokaisen oma potentiaali saisi toteutua. Olen saanut olla rakentamassa elinkeinoprojekteja maailman köyhimmille, ja nähnyt miten pienin askelin voi lähteä liikkeelle kohti turvattua taloutta. Omassa elämässänikin on ollut monta tsunamia ja herätettä, jotka ovat haastaneet pohtimaan oman talouden suunnittelua.  Raha ei silti ole itsetarkoitus, vaan väline rakentaa merkityksellistä elämää.

- Unna Lehtipuu

 

Kommentit (0)

Suomalaisista 38 prosenttia ei säästä tai sijoita ollenkaan. Näin kertoo finanssialan säästämistä, luotonkäyttöä ja maksutapoja käsittelevä raportti. Kylmä hiki nousi otsalleni, kun ajattelin asiaa varallisuusvalmentajana. Joka kolmas suomalainen on siis tilanteessa, että unelmat karkaavat yhä kauemmaksi ja jos huono päivä tulee, oma talous ei jousta lainkaan.

Vaurastuminen on 80-prosenttisesti psykologiaa. Vaikka kuinka ympärillä olevat ihmiset puhuvat, miten järkevää säästäminen on, se ei muutu tavaksi, jos oma ajattelu ei muutu ja tue tavoitetta. Miten säästäminen sitten onnistuisi? Erinomainen keino on se, että alkaa pitää säästämistä niin tärkeänä, että sen tekee ensimmäisenä ennen muuta kuluttamista. Ensimmäisen säästökohteen on hyvä olla vararahasto  ja sen jälkeen sijoitukset. Lisäksi voi säästää isompiin hankintoihin ja itselle tärkeisiin asioihin. Mutta nämä säästökohteet tulevat vasta sitten, kun vararahasto on säästetty.

Mieti, mikä on sinun heikko kohtasi. Mihin ”tuhlaat” rahaa?

Mieti, mikä on sinun heikko kohtasi. Mihin ”tuhlaat” rahaa? Joka päivä kannattaa tehdä sellaisia tekoja, joilla mahdollistat ”tuhlailun” tulevaisuudessakin. Itselleni matkailu on tärkeää, joten olen pyrkinyt säästämisellä ja sijoittamisella varmistamaan, että voin tulevaisuudessakin matkustaa perheeni kanssa. Siksi joidenkin sijoitusteni tuotot on korvamerkittyjä matkustamiseen.

Silmiini osui vähän aikaa sitten artikkeli, jossa kerrottiin luottotietonsa menettäneestä naisesta, joka halusi säästää, mutta ei millään onnistunut siinä. Jutussa esiteltiin kuukauden ajalta naisen tulot ja menot. Kiinnitin huomiota lastenvaatemenoihin, jotka olivat naisella kuukaudessa 446 euroa. Entä jos säästäisikin summasta puolet?

Toinen on shopannut, toisella varallisuutta on lähes 30 000 euroa.

Kuvitellaan, että lastenvaatteisiin tai vaikka omiin vaatehankintoihin kuluu joka kuukausi 400 euroa. Jos 400 eurosta 200 euroa käyttäisikin sijoittamiseen, kymmenessä vuodessa kertyy säästöön 24 000 euroa. Kuuden prosentin tuotolla tämän päälle on kertynyt 8 653 euroa.

Se, miten päätämme rahamme käyttää, näkyy myöhemmin mahdollisuuksissamme. Toinen on shopannut, toisella varallisuutta on lähes 30 000 euroa. Ja heitä on erottanut vain se, mitä he ovat pitäneet tärkeänä ja miten he ovat sen mukaan toimineet.

- Terhi

Kommentit (0)

Se tapahtui vihdoin tänä kesänä, 19 vuoden jälkeen. Ja se oli hyvin poikkeuksellista. Kukaan muu kuusihenkisestä perheestämme ei minun lisäkseni ehtinyt, halunnut tai jaksanut lähteä yhteiselle kesälomamatkalle. Oli leiriä, rakennusprojektia, ylioppilaskokeisiin lukemista ja aikatauluhaasteita. Pienin oli jo toivematkansa saanut – yön Ruotsin-laivalla. Niinpä perhe lähetti tsemppiviestein minut – äidin – yksin matkaan.  Kahdeksanvuotias tykitti minua päivittäin GIF-viesteillä, joissa oli tanssivia mummoja ja hassuja possuja, ja mukana teksti ”Go mama go”. Paluupostissa laitoin Perhe-whatsuppiin kuvia,  joissa mamma oli rannalla, mamma retkellä, mamma Airbnb-kämpän yhden hengen terassilla lukemassa tai mamma vetreyttämässä ranskan kielen taitoa Nizzan bazaareilla.

Sujuihan se näinkin, perheloma yksin. Ei tarvinnut sovittaa yhteen risteileviä toiveita, manageroida odotuksia ja kunkin erilaista vuorokausirytmiä. Kiitos perhe tästä mahdollisuudesta.

Yhteiset, pidemmät matkat ovat olleet tärkeä talouskoulu koko perheelle, mikä on saanut lapsetkin sitoutumaan säästämiseen. Se on ollut iso operaatio, johon on säästetty pitkin vuotta, ja jota on hartaudella suunniteltu. Erityisesti ruokalaskujen turhia rahavuotoja on pyritty tukkimaan. Matkabudjettia on saatu pienemmäksi erilaisilla kodinvaihtojärjestelyillä ja tekemällä iso osa ruoista tien päällä itse. Kuusihenkisen perheen loma hotelleissa on poissuljettu ajatus, koska useamman huoneen varaaminen tulisi hyvin kalliiksi.

Tällä taktiikalla olemme keränneet perheen yhteiseen historiaan unohtumattomia yhteisiä kokemuksia ympäri maapalloa.

Tässä pari lyömätöntä säästövinkkiä, joilla seuraava matkabudjetti kertyy lähes huomaamatta kasaan:

Karsi turhat kulut

Maksat huomaamattasi isoja summia turhia ja piilokuluja. Niitä voivat olla erilaiset palvelut ja pilvipalvelut, joita olet aikoinaan ostanut vaikkapa mobiililiittymän, hankkiessasi mutta joille ei enää ole tarvetta. Jos käytät kuntosalikorttia vain hyvin satunnaisesti, siirry kertamaksuihin (mikäli mahdollista salillasi) tai sovi pitäväsi taukoa maksutta vähäisen käytön kuukausina. Peruuta viihdepalvelut, joita et enää tarvitse, mutta joista rapsahtaa lasku joku kuukausi.

Kilpailuta sopimukset

Jos säännöllisin välein kilpailutat vakuutus-, puhelinliittymä-, sähkö- ja lainasopimuksesi, voit säästää isoja summia. Näillä yhtiöillä on isomuskelinen markkinointikoneisto, joka pyrkii pitämään kiinni hyvistä asiakkaistaan lyömällä pöytään kilpailijaakin paremman tarjouksen. Onnea matkaan! Vaihda samalla paperilasku sähköiseksi, sekin säästää pitkän pennin.

Kirpparit ovat täynnä eilisen rikkauksia

Aseta vaateostoksillesi maksimihinta

Vaatteiden hinta romahtaa yleensä heti, kun astut ostoskassisi kanssa ulos liikkeestä, ja siksi erityisesti vaatetalouden kanssa kannattaa olla tarkkana. Kirpparit ovat täynnä eilisen rikkauksia. Esimerkiksi jos ostat housut, joiden hinta on 100 euroa ja käytät niitä noin 100 kertaa, maksaa yksi käyttökerta euron. Mutta jos juhla-asusi on maksanut 2000 euroa ja käytät sitä vain kaksi kertaa, maksavat molemmat käyttökerrat 1000 euroa. Vaatekaapissa roikkuva vaate ani harvoin kasvattaa arvoaan.

Tankkaa paristot ja talouspaperit alennusmyynneistä

Ole ale-fiksu

Kun alennusmyynnit alkavat, tee taktinen suunnitelma jo ennen kuin astut sisään liikkeeseen. Mieti etukäteen, mitä oikeasti tarvitset, ja tee laadukkaat hankinnat harkitusti alehintaan. Esimerkiksi lapsen kasvua voi ennakoida ja hankkia hänelle kausivaatteet jo valmiiksi odottamaan seuraavia pakkasia tai helteitä – puoleen hintaan tai sen alle. Kesäkalusteet saa alella jo juhannuksen jälkeen – usein jo aiemmin. Myös kodinhoidossa jatkuvasti tarvitsemiasi hyödykkeitä, kuten paristoja, lamppuja, siivoustarvikkeita ja talouspapereita kannattaa tankata isompi erä alennusmyynneistä. Alennusmyynnit ovat usein oikea osoite myös joulu- ja syntymäpäivähankinnoille. Jo näillä siirroilla olet hyvinkin voinut tienata itsellesi kunnon lomarahat. Ja alennusmyyntejäkin paremmat löydöt voit tehdä kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista.

Automatisoi laskut

Automatisoi kaikki säännöllisesti toistuvat korttimaksut ja muut laskut verkkopankissasi, jotta vältyt myöhästymismaksuilta ja turhalta laskujen pyörittelyltä. Tämä säästää myös henkistä vaivaa ja vähentää raha-asioihin käytetyn ajan määrää.

Hyödynnä apteekin strategiaa

Kun olet ostamassa reseptilääkettä apteekista, sinulle tarjotaan usein edullisempaa, toisen valmistajan rinnakkaisvalmistetta. Voit käyttää tätä taktiikkaa myös muissa hankinnoissa. Kun olet löytänyt haluamasi tuotteen, selvitä, löytyisikö vastaava tai sama tuote halvemmalla muualta. Googlaamalla se onnistuu helposti ja nopeasti. Moni verkkokauppa  toimittaa tuotteet suoraan kotiovelle.

Moni Deli myy herkkuja puoleen hintaan tai sen alle jo tunti, pari ennen sulkemisaikaa

Hyödynnä sulkemisajat

Moni ruokakauppa, jossa on deli-tiskillä lämmintä ruokaa, myy herkkuja puoleen hintaan tai sen alle jo tunti, pari ennen sulkemisaikaa hävikin välttämiseksi. Ajoita kaupparetki niihin.

Taas kilahti rahaa seuraavaan matkakassaan kuin huomaamatta. Seuraavan reissun teemme taas koko porukalla, eikös? 

–  Unna Lehtipuu

Ps. Rikastamoa voit myös kuunnella Suplasta (supla.fi). Mukana kiinnostavia vieraita ja ajankohtaisia aiheita omasta taloudesta ja sijoittamisesta.

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Niinpä, vaihda paperilasku sähköiseksi-koska pakko tai tulee kalliiksi. Vaihda henkilökohtaiset pankkipalvelut ihmisen kanssa tietokoneeseen-koska pankin on pakko saada neitejään pihalle voitonmaksimoinnin takia jotta nallen hobby ei kärsi jne Kilpailuta suorita. Eikö olisi paljon järkevämpää säätää lakeja niin että yritykset kilpailisivat keskenään kuten nytkin ilman ihmisten rasittamista ja tietokoneohjelmat valitsisivat halvimman jolla hinnalla yritysten olisi pakko automaattisesti tarjota palveluitaan "kilpailuvirasto" valvoisi ettei lehmänkauppoja syntyisi. Tietokonepohjainen sosialismi marxismi käyttöön...

Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat