Kirjoitukset avainsanalla perintö

En lottoa, mutta jokin aika sitten sain kollegaltani lahjaksi osakkuuden lottokuponkiin. Se ei voittanut, mutta hymyn se nosti huulille ja haastoi ajattelemaan ison summan sijoittamista.

Olet ehkä saamassa perintöä mummolta, voittoa asuntokaupasta tai jopa voittanut (salaa) Eurojackpotissa ja mietit nyt, mihin isompi kertatukku rahaa kannattaisi ensikertalaisena fiksusti sijoittaa?

Aloita vastaamalla muutamaan kysymykseen:

1.  Kuinka pitkäksi aikaa voit rahat sijoittaa?

Ensiksi sinun pitää tietää, kuinka pitkään voit pitää rahojasi sijoitettuna. Jos tarvitset rahat käteisenä jo vuoden tai kahden sisällä, etsi säästötili, joka maksaa mukavasti korkoa. Lähes nollakorkoisilla tileillä makuuttaminen ei viime vuosina ole ollut järkevää. Myöskään suorat osakesijoitukset eivät lyhytjänteisesti tarjoa turvasatamaa rahoille, erityisesti kun takana on ennätyspitkä nousukausi. (Lentokapteenin sanoin, turbulenssia voi olla edessä)

Jos sijoitusaikasi on vähintään viisi vuotta, mieti rohkeammin eri vaihtoehtoja.

Esimerkiksi jos jaat sijoituksesi tasapainoisesti osake- ja korkomarkkinoille, voit odottaa pääomalle historiallisesti noin 5-9 prosentin vuosittaista tuottoa.  Näin kymppitonnin sijoitus voisi muutamassa vuodessa tuottaa jo aimo potin, kun korkoa korolle -ihme tekee töitään.

2.  Eroon huonoista lainoista?

Jos sinulla on  ”huonoja” lainoja – esimerkiksi korkeakorkoisia kulutusluottoja tai vippejä tutuilta – maksa itsesi niistä ensimmäiseksi eroon. Ne käyvät nopeasti petollisen kalliiksi ja syövät pääomasi. Lainat kannattaa aina pitää hyvässä suhteessa todelliseen maksukykyyn. Ole tässä lajissa umpirehellinen itsellesi.

3.  Miten kovaa riskiä olet valmis ottamaan?

Toinen kriittinen kysymys on, miten paljon tai vähän riskiä sijoituksesi sietää. Historia kertoo, että mitä pienemmän riskin otat, sitä pienempi on myös tuotto-odotus. Kun vuodet kuluvat, on iso ero siinä, tuottaako sijoituksesi kolme vai kolmekymmentä prosenttia. Perinteisesti osakkeet ovat olleet kaikkein tuottavin sijoituskohde, mutta niiden poiminta vaatii hieman perehtymistä.  

Kun vuodet kuluvat, on iso ero siinä, tuottaako sijoituksesi kolme vai kolmekymmentä prosenttia.  

Aloittelijana sijoittaisin nippuun osakkeita eli esimerkiksi indeksirahastoon. Tällöin yhden yrityksen osakkeen alamäki tai heikko tulos ei vielä heilauta koko säästöpottiasi. Indeksisijoittamisen kautta saat ensituntumaa osakkeiden käyttäytymiseen, ja rohkaistut ehkä vähitellen tekemään ensimmäisiä suoria osakeostoja. 

Indeksirahastoissa keskimääräinen tuotto on ollut noin 6-7 prosenttia, mutta nyt poikkeuksellisen pitkän nousukauden jälkeen on vain fiksua odottaa (useitakin) korjausliikkeitä. Nousut, laskut, töyssyt ja äkkimutkat ovat normaalia sijoittajan elämää, eli ne tulevat osakkeiden mukana. Laskusuhdanteessa hyväksi koeteltuja osakkeita voi saada ostettua "alehinnalla" lisää salkkuun. 

Voit myös koota oman nippusi, eri alojen hyväksi katsomiasi yrityksiä, joiden menestykseen uskot myös tulevaisuudessa.

Toinen toimiva vaihtoehto on rahastosijoitus. Rahastoa valitessa kannattaa selvittää niiden todelliset sivu- ja hoitokulut, jotka voivat nakertaa maltilliset voitot olemattomiksi. Itse suosin korkeariskisempiä rahastoja niiden paremman tuottomahdollisuuden takia, mutta tällöin sijoitusta ei kannata tehdä lyhytjänteisesti.

Jos olet epävarma rahaston valinnassa, lue ulkopuolisten tahojen arvioita niistä. Esimerkiksi Morningstar rankkaa rahastot tähdillä ja palkitsee vuosittain parhaita (morningstar.fi). Valitettavasti aiempi menestys ei ole tae tulevaisuuden voitoista. 

4.  Älä hötkyile, vaan hajauta ajallisesti

Jos kädessäsi on nyt  isompi summa sijoitettavaa, voit pienentää riskiä sijoittamalla summan esimerkiksi 3-4 erässä tulevan 6-12 kuukauden aikana. Tämä on tehokas katumuksen estokeino: ei tarvitse harmitella jälkikäteen, että sijoitit kaikki pennosesi Vuoden Kalleimpana Päivänä (VKP),  jolloin paluusta huipulle voi tulla pitkä odotus. Kun hajautat ostosi ajallisesti, tulet näin ostaneeksi sekä kalliimmalla että halvemmalla.

5. Sijoita rahataitoihin

Olipa saamasi summasi iso tai pieni, rahataitoihin kannattaa jokatapauksessa sijoittaa viimeistään nyt. Hyvää tietoa löydät sijoittamista käsittelevistä kirjoista ja ohjelmista. Voit myös palkata valmentajan auttamaan ensiaskelissasi. Rahalaitokset ja pankit tarjoavat myös sijoitusneuvontaa. Tässäkään lajissa älä hötkyile, vaan tutki ja vertaile. 

6. Sijoita merkityksellisiin asioihin

Jos sinun ei tarvitse laittaa kaikkea säästöön ja sijoittamiseen, sijoita myös asioihin, jotka lisäävät pitkäkestoisesti hyvinvointia ja onnellisuutta. Näitä ovat esimerkiksi uusien taitojen oppiminen, kokemukset ja elämykset – erityisesti itsellesi tärkeiden ihmisten kanssa koettuna.

Itse sijoitan tuloistani aina osan myös muiden hyväksi, projekteihin, jotka kasvattavat yhteistä hyvää tai edistävät tärkeitä arvoja. Vaurastumisen ei mielestäni koskaan pidä olla itsekäs projekti, vaan ruokkia yhteistä kukoistusta. 

- Unna Lehtipuu

Ps. Lottovoittajan mielenmaisemaa pohdin myös MeNaiset-kolumnissa 15.2.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat