Kerrotaan, että kun presidentti J.F. Kennedy vieraili aikoinaan avaruusjärjestö Nasassa, hän kyseli henkilökunnalta heidän toimenkuvistaan. ”Tehtäväni on lähettää mies kuuhun”, vastasi käytäväsiivooja ylpeänä. Vaikka siivooja ei ollut itse rakentamassa rakettia, koki hän olevansa yhtä suuren tavoitteen kanssa. Hänen työllään oli merkitys.

Tämä merkitys on nykyään yhä useammalta hukassa. Merkitys irtautuu työstä, käy ilmi myös monista nuorille tehdyissä kyselyistä. Töissä vieraillaan vain keräämässä rahaa merkityksellisempään tekemiseen. Nuori nainen kertoo lehtijutussa haluavansa säästää ja sijoittaa ankarasti, jotta voisi jäädä kolmivitosena eläkkeelle. Tällöin olisi aikaa henkiseen pääomaan, jota työelämä hänen mukaansa tarjoaa vain rajallisesti. Hänen kaltaisiaan nuoria kutsutaan firettäjiksi (FIRE: Financial independence, retire early). He haluavat saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden, jotta voivat jäädä eläkkeelle niin varhain kuin mahdollista. Heitä on yhä enemmän.

Nuorten FIRE-intoon on monta syytä. Moni on nähnyt vanhempiensa polttavan itsensä loppuun tai tulleen irtisanotuksi ahkerasta työnteosta huolimatta. Työnarkomania on voinut rikkoa perheen ja viedä terveyden. Eikä tulevaisuuden eläkkeistä ole takuita. Kuka sellaiseen työelämään haluaisi?

Liian moni kokee tekevänsä työtä, joka ei lisää maailmaan mitään arvokasta ja jonka katoamista kukaan ei edes huomaisi.

Professori David Graeber keikutti venettä kirjoittamalla ”paskaduuneista” eli töistä, joiden tärkeyttä eivät osaa perustella itselleen edes niiden tekijät, vaikka palkka olisikin hyvä. Liian moni kokee tekevänsä työtä, joka ei lisää maailmaan mitään arvokasta ja jonka katoamista kukaan ei edes huomaisi.

Suomessa työ on aina ollut kunniassa: ihmisyyden mitta, joka on tuonut leivän pöytään. Työnteosta kieltäytyminen ei ennen edes ollut vaihtoehto. Työ tuo edelleen leivän, mutta työelämällä on iso haaste palauttaa myös merkitys pöytään.

Työn kokeminen merkitykselliseksi ei riipu työtehtävästä vaan siitä, millaiseksi roolimme koemme ja millaiseksi sen itse teemme. Siksi perehdytys työhön pitäisi aina aloittaa kysymyksestä miksi, ei miten.

Nasan siivooja tiesi työnsä tarkoituksen. Sellainen osaaja on tehokas, aikaansaava ja onnellinen. Kukaan meistä ei jaksa pitkään olla mukamuka-töissä, rakentamassa mukamuka-merkityksiä.

- Unna Lehtipuu

PS: Rikastamo ilmestyy nyt myös kirjana. Arvomme 5 uunituoretta kirjaa, jotka toimitetaan suoraan voittajille. Osallistu arvontaan klikkaamalla näppärästi itsesi tästä linkistä sisään, ja kirjaamalla sähköpostiosoitteesi.

https://mailchi.mp/c90c7bd56471/rikastamo

Kirjan julkistamistilaisuus 3.10 kello 17-18 Apollo Barissa (Mannerheimintie 13), afterwork henkeen. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin, sadalle ensimmäiselle tulijalle tarjoamme lisäksi lasillisen kuohuvaa. Lavalla kolme puheenvuoroa ja paikalla mukavaa seuraa. FB -kutsun löydät päivämäärän 3.10 kohdalta: Rikastamo-kirjanjulkistaminen.
 

Kommentit (4)

Vierailija
5/4 | 

Niin se kyllä varmasti helpottaa työelämässä olemista jos on edes vähän tyhmä

Vierailija
6/4 | 

Ja se haittaa eniten niin työ- kuin yksityiselämääkin, itse asiassa kaikkea olemista, jos on vähänkään kyyninen tai katkera.

Vierailija
7/4 | 

Niin joillekin, oikeastaan aika monellekin, on varsin hankalaa jos toinen ajattelee asioista eri tavalla kuin itse.

Erityisesti olen huomannut, että ihmiset joita ei ole helppo manipuloida huijata tai jotka ovat ajattelevat muuten realistisesti lahjomattomasti usein laitetaan tällaiseen lokeroon tarkoituksella, sellaista "näennäisen vallan väärinkäyttöä ja suvaitsemattomuutta arjen rasismia tuollaisen haitallisen erilaisuuden suhteen". Aivottomien lampaiden kanssa kun on helpompi elää ja niitä on helpompi kupata johtaa omaksi hyödykseen kun kukaan "kyyninen ja katkera" ei ole vieressä antamassa vaihtoehtoja tai epäilemässä sitä ainoaa oikeaa totuutta joka tulee sen huijarin suusta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat