Mietimme ystäväni kanssa saunanlauteilla, mitä tekisimme, jos voittaisimme Lotossa 15 miljoonaa. Ajatusleikkiin meidät yllytti valkokankaalla nähty elokuva Kaikki oikein.

Meillä kaikilla on rahan kanssa oma mukavuusalueemme. Kun joudumme sen ulkopuolelle – joko rikastumalla tai köyhtymällä – olemme kuin maahanmuuttajia uudessa maastossa. Pankkikortin vilauttamista on vaikea lopettaa, vaikka työ ja tilipussi katoaisivat alta. Toisaalta myös yllättäen tullut iso raha voi ensin ahdistaa ja pelottaa, ja siksi se palaa monelta nopeasti käsistä. Tuttu vanha tapa kuluttaa tekee niin rikastumisesta kuin köyhtymisestäkin vaikeaa.

Mitä minulle oikeasti tapahtuisi, jos voittaisin 15 miljoonaa?

Kun on jo makean elämän kiitoradalla, vauhtia on vaikea hidastaa.

Tylsä uutinen on, että voitosta aiheutuvan onnellisuuden tunteen arvioidaan hiipuvan jo reilussa vuodessa voittoa edeltäneelle tasolle. Sama pätee toisinpäin: Saksassa tehdyn tutkimuksen mukaan onnettomuudessa vammautuneet palasivat keskimäärin neljässä vuodessa samalle onnellisuuden tasolle kuin ennen onnettomuutta.

Meillä jokaisella on ikään kuin oma tyytyväisyyden vakiolämpötilamme, jota suuret muutokset voivat vain hetkellisesti heilauttaa.

Klassinen esimerkki nopean rikastumisen vaikeudesta on miljoonia tienaava huippu-urheilija. Lähes 80 prosenttia tutkituista amerikkalaisista NFL-jalkapallon pelaajista ajautui taloudellisiin vaikeuksiin vain muutama vuosi uran päättymisen jälkeen. Kun on jo makean elämän kiitoradalla, vauhtia on vaikea hidastaa. Myös moni suomalainen äkkivaurastunut on tämän kokenut.

Jo pelkkä tietoisuus siitä, että varaa onkin lähes kaikkeen, näyttää lisäksi pitkällä tähtäimellä vähentävän onnellisuuden kokemusta.

Jo pelkkä tietoisuus siitä, että varaa onkin lähes kaikkeen, näyttää lisäksi pitkällä tähtäimellä vähentävän onnellisuuden kokemusta.

Ennen odotettua lottovoittoa, perintöä tai raviseuran arpajaisvoittoa kannattaa siis hankkia hyvät rahataidot, koska ne eivät tule automaattisesti rahan mukana. Äkkirahan tuomaa onnea voi pitkittää sijoittamalla rahat palvelemaan syvempiä arvoja ja kasvamaan korkoa.

Vielä leffaillan jälkeisenä aamunakin ajatusleikki lottovoitosta jaksaa silti hymyilyttää. Ai mitäkö minä miljoonilla tekisin? Siitä lisää täällä.

- Unna

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat