Olin reilu viikko sitten aamukävelyllä Wall Streetillä New Yorkissa, ja kuten kunnon vierailija, kävin taputtelemassa Wall Streetin läheisyydessä sijaitsevaa pronssista härkää, tuota uutiskuvista tuttua pörssin ikonia. Tungosta sen ympärillä riitti. Härkä kuvaa härkäpäisesti nousevaa taloutta – siksi noususuhdanteesta puhutaan härkämarkkinana.

Pörssin eläimellinen meno ei pääty tähän, vaan laskukautta kuvataan puolestaan sanalla karhumarkkina. Jo pari vuotta talouslehdet ovat otsikoissaan kyselleet, missä karhumarkkinat viipyvät. Takanamme on poikkeuksellisen pitkä nousukausi, joka alkoi vuoden 2008-2009 romahduksen jälkeen, ja joka rikkoo kestossaan jo historiallisia ennätyksiä.  Tuona aikana markkinoille on pumpattu uskomaton määrä pääomia, ja varmasti myös siinä mukana paljon myös ilmaa. Alkuvuoden korjausliikkeet  – eli pörssikurssien nopea tipahtaminen – eivät sitä vielä katkaisseet.

Moni sijoittajaneitsyt ottaa nyt turhankin isoja riskejä

Jos ryhtyi sijoittamaan vasta 2009 jälkeen, on saanut kokea melkoista nousua itsestään ja taidoistaan riippumatta, mikäli osakeostot ovat olleet vähänkään tolkullisia. Sijoittajana on siis voinut onnistua hyvin huterillakin taidoilla. Siksi moni sijoittajaneitsyt on innostunut ottamaan isoja ja turhankin isoja riskejä, erityisesti asuntosijoittamisessa. Hyvä tulos ei kuitenkaan ole takuu sen jatkosta. Jokaisen härän jälkeen tulee karhu, todistaa historia.

Sijoittaminen on maratonlaji, eikä rahan pitäisi olla itsetarkoitus. 

Kun kurssit putoavat, moni hätääntyy ja miettii, vetäisiko sijoituksensa pois. Juuri noina hetkinä sinulla pitää olla tiedon lisäksi psykologista pääomaa ja silmää toimia hyvällä harkinnalla. Näissä hetkissä yleensä tehdään pahimmat sijoitusmokat.  Sanotaan, että sijoitustaidoista 20% on tietoa ja taitoa, ja 80% psykologista ymmärrystä.

Jokainen karhu on muuttunut häräksi ja toisinpäin

Yksi asia on aina ollut varmaa: Historiallisesti pudotusten jälkeen on aina tullut uusi nousu. Jokainen karhu on muuttunut häräksi ja toisinpäin. Nousu ylöspäin on lisäksi usein ollut selkeästi rakettimaisempaa kuin alastulo.  Esimerkiksi kurssiromahduksen jälkeen 2009 Yhdysvaltain S&P 500 -indeksi –  jossa on mukana 500 markkina-arvoltaan suurinta Yhdysvalloissa pörssinoteerattua yritystä –  nousi rakettina ylös 69,5 prosenttia vain 12 kuukaudessa.

Toinen puoli totuutta on se, että kaikkien yhtiöiden osakkeet eivät enää koskaan toivu entiselleen. Esimerkiksi Nokian kurssi oli huippuvuosinaan yli 60 euroa, viime vuodet se on heilahdellut 3-6 euron välillä. Nokian tarina elää vielä, emmekä varmasti tiedä sen tulevia käänteitä.

Vuoden 2008 rampauttavan vaikutuksen näkee yhä hyvin New Yorkissa, kerskakulutuksen keskellä: monet  todella iäkkäät ihmiset tutisevin käsin ovat edelleen työelämässä, lipunmyyjinä, tarjoilijoina kahviloissa tai hotellisiivoojina, koska heiltä sulivat eläkesäästöt pois kurssien romahdettua. Amerikkalaiset talouslehdet kirjoittivat viime viikollakin eläkekriisistä: yhä useammalla ikääntyneellä ei ole varaa jäädä eläkkeelle. Mietin, miltä Suomi näyttää 20 vuoden päästä?

Moni ystävä lähipiirissäni, joilla on jo pidempi sijoitushistoria, ovat viime aikoina tulleet hyvin varovaiseksi ja jopa kotiuttaneet eli luopuneet sijoituksistaan. Sekin on psykologiaa, jonka järkevyyden osoittaa vasta lähihistoria.

Asuntosijoittamista on nyt parjattu “tuulipukukansan villitykseksi” – niin moni suomalainen on siitä innostunut.  Hyvää siinä on suomalaisten innostus oman taloutensa turvaamiseen, riskaabelia se on silloin, jos taito ja into eivät kohtaa. Huvitan usein itseäni laskeskelemalla sunnuntaihesarista ja sijoittajaverkostojen mainoksista sijoituskämppien tuottoprosentteja. Aidosti hyviä ostokohteita on nykyisellä matematiikalla pääkaupunkiseudulta vaikea löytää. Korot varmasti nousevat nykyisestä, ja moni saattaa joutua pumppaamaan omasta pussistaan tilkettä väliin joka kuukausi. Se kannattaa laskuissa huomioida jo etukäteen.

Yhteen asiaan tämä aika on täydellinen: opetella sijoitus- ja säästämistaitoja ja talouden ymmärrystä

Yhteen asiaan tämä aika on täydellinen: opetella sijoitus- ja säästämistaitoja ja talouden ymmärrystä, joka kestää niin karhut kuin härät. Sitä investointia ei sinulta kukaan ota pois. Let´s bull it.

– Unna Lehtipuu

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat