Kaupallinen yhteistyö

Sijoittamisen aloittaminen on hyvä uudenvuodenlupaus, ja nyt sille on neljä erityisen hyvää syytä. Tankkaa tästä motivaatiota  omaan lupaukseesi: 

Moni hyvä osake on halventunut eli samalla rahalla saat nyt enemmän.  Lehtijutuissa on jo vilahdellut sana karhumarkkina, koska historiallisen pitkän nousunkauden jälkeen osakemarkkinoilla on nyt tapahtunut käänne alamäkeen.  Yleisin määritetelmä karhumarkkinoille on, että kurssit ovat laskeneet huippulukemistaan vuoden aikana alas vähintään 20 prosenttia.

Laskua voi jo nyt pitää kutsuna osakkeiden alennusmyyntiin

Tällaista laskua voi jo nyt pitää kutsuna osakkeiden alennusmyyntiin, vaikka  laskun pituus ja syvyys ei ole vielä tiedossa.  Joka tapauksessa aloittelijalle tämä hetki on parempi hetki kuin vuosi sitten, jolloin hinnat olivat varsin korkealla. 

Pinnan olla muhii muita tätäkin isompia hyviä syitä aloittaa sijoittaminen viimeistään nyt. Itselleni sijoittaminen on aktiivista säästämistä tulevaisuutta varten eli etsin säästöille parempaa tuottoa kuin mitä lähes nollakorkoiset säästötilit ovat tarjonneet.  Eikä ole edes tarvinnut lähteä kaukaisille vesille. Monille tulee yllätyksenä, että piskuinen Helsingin pörssi on kansainvälisessä vertailussa ollut maailman huippua, heti Tukholman pörssin rinnalla. Se tarjonnut keskimäärin 8,5 prosentin vuotuisen tuoton sijoituksille viimeisten 50 vuoden aikana. Tuotto edellyttää, ettet usko yhden osakkeen ihmeisiin vaan hajautat  fiksusti, vähintään 7-10 eri toimialoilla toimivaan yhtiöön tai hyvin hajautettuun rahastoon.

Toinen järkisyy on meidän suomalaisten vähäinen lukumäärä

Toinen järkisyy on meidän suomalaisten lukumäärä, mille Tilastokeskus tänä vuonna luki madonluvut. Jo vuonna 2035 väkimäärämme kääntyy laskuun, jos emme innostu lapsentekoon tai avaa ovea isommin maahanmuuttajille. Lue rivien välistä: se tarkoittaa vähemmän veronmaksajia ja verotuloja. Oma säästäminen tulee entistä tärkeämmäksi. Verotulojen kutistuessa palvelut kallistuvat ja harvenevat. Harvan eläkeläisen eläke riittää nykyisinkään hoivapalvelumaksuihin. Aivan liian monen talous on jo nyt vain Kela-tukien varassa. Suomalaisten säästämisaste on jo tippunut pakkaselle kun taas velkaantuminen kasvaa rallivauhtia. 

Ikääntyminen länsimaissa on sijoittajalle samalla tärkeä megatrendi, sillä jo vuonna 2020 ikääntyneiden ostovoiman on arvioitu nousevan 15 biljoonaan vuoden 2012 kahdeksasta biljoonasta. Vastauksena ikääntymisen huutoon Helsingin pörssin listalle on viime vuosina tullut monia uusia toimialoja, kuten hoivapalveluita, hoivateknologiaa, hoivatilojen rakentajia ja niihin sijoittavia kiinteistöyhtiöitä. Aloittelijankin kannattaa niitä poimia salkkuunsa. 

Kun sijoitat yrityksiin, jotka kehittävät tuotteita ja palveluita liennyttämään ilmastonmuutosta, äänestät samalla planeetan puolesta.

Kolmas hyvä syy on ilmastonmuutos. Suomalaiset ovat nyt tutkitusti enemmän huolissaan ilmaston lämpenemisestä kuin vuosi sitten. Kun sijoitat yrityksiin, jotka kehittävät tuotteita ja palveluita liennyttämään ilmastonmuutosta, äänestät samalla planeetan puolesta. Suomalaisyrityksistä esimerkiksi Stora Enso yhteistyössä Sulapacin kanssa kehittää korviketta muoville ja Neste on onnistunut muuntautumaan uusiutuvien ratkaisujen tarjoajaksi puristamalla esimerkiksi heikkolaatuisista jätteistä ja tähteistä uusiutuvaa dieseliä. Hyviä vaihtoehtoja löytyy pörssilistoilta paljon. Ilmastonmuutos on myös hyvä syy karsia salkusta yhtiöt, jotka vain pitävät sitä yllä. Itselleni jokainen sijoituspäätös on pieni äänestys.

Kaikkea varallisuutta ei kannata sitoa seiniin, edes kuviotapetin ja maalin alle.

Neljäs hyvä syy on vanha viisaus, ettei kaikkia munia kannata laittaa samaan koriin. Suomalaisille on ollut kunnia-asia maksaa sotavelkansa ja samalla sinnikkyydellä lyhennämme (joskus jättimäisiäkin) asuntovelkoja. Velanlyhentäminen on toki hyve, mutta samalla on unohtunut, että kaikkea varallisuutta ei kannata sitoa seiniin, edes kuviotapetin ja maalin alle. Erityisesti kasvukeskusten ulkopuolella asuntojen ja talojen arvot voivat puhjeta kuplina. Aiemmassa blogissani esitin laskelman, miten varallisuus karttuisi jos pienentäisit lainan lyhennyserää 100-200 eurolla, mitkä  sijoittaisit pitkäkestoisesti esimerkiksi indeksirahastoon.

Hyvien syiden listaa voisi hyvin jatkaa. Löytyikö tästä sinulle syytä lisätä sijoittamisen aloittaminen uudenvuoden lupaukseksi – edes yhdeksi niistä?

– Unna Lehtipuu

PS. Rikastamoa voit myös kuunnella Suplassa. Avaa supla.fi ja hae hakusanalla "Rikastamo". Tarjolla jo 20 monipuolista jaksoa vieraineen. Unnan blogeja voit seurata jatkossa unnalehtipuu.com-saitilta. Oman talouden hoidosta ja rahasuhteesta voit lukea lisää kirjoista Timanttipesula (2016), Rikastamo (2018) ja tammikuussa ilmestyvästä Sijoittajaksi 7 päivässä. (2019). Kiitos seurastanne 2018!

 

 

 

 

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rikastamossa naiset puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Sijoitusbloggarit Terhi Majasalmi ja Unna Lehtipuu uskovat, että vaurastuminen on jokaisen naisen oikeus iästä ja taustasta riippumatta. Rikastamo tarjoilee siihen keinoja, mahdollisuuksia ja vertaistukea. Liity seuraan! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Kategoriat