Nainen kuulee kaikenlaisia kommentteja rinnoistaan elämänsä aikana. Minun kohdalla kommentointi alkoi jo lapsuudessa, muiden aikuisten toimesta. Äidilläni oli isot tissit ja tästä syystä, myös minun tulevaisuuttani pohdittiin ääneen.

 

Aika hurjaa näin jälkikäteen.

 

Yksi vahvimpia omia ”tissimuistoja” lapsuudestani  oli eräs käynti uimahallissa. Olimme ystäväni kanssa suihkussa, kun viereisen suihkun mummu heitti tissin olalle ja alkoi pestä harjalla tissin alta. Oli siinä ihmettelemistä. Taisimme aika hävyttömästi suut auki tuijottaa tissinpesijä mummua.

 

En tiedä vaikuttiko aikuisten puheet minuun, mutta odotin rintojeni kasvua kovasti –isoja sellaisia. Totesin äidilleni ennen kouluikää, että minulle tulee isommat rinnat kuin hänellä!

 

No eipä tullut. Teininä se oli pettymys, mutta myös valtava helpotus. Pelasin koripalloa ja tajusin kyllä nopeasti, että isoista rinnoista olisi ollut vain haittaa. Silti tilanne välillä ihmetytti. Ja jälleen kuulin aikuisten kommentteja, että ei sille tyttärelle tullutkaan yhtä isoja rintoja kuin äidilleen.

 

Teininä olisi tehnyt mieli huutaa: ”Nyt turvat tukkoon, tämä on minun kehoni.” En kuitenkaan uskaltanut. Esitin vain, etten kuule.

 

Kavereiden kanssa rinnoista on puhuttu ihan alakoulusta lähtien. On leikitty ”aikuinen nainen” –leikkiä. Meikkasimme upean meikin ja täytimme äitien tissiliivejä sukilla. Yritettiin keimailla ja naisena oleminen oli yhtä suurta kabareeta kotipihoillamme.  Siitä muistona muutamakin valokuva.

 

Murrosiän alettua, hieman häpeillen, mutta ylpeinä ostettiin ekat rintaliivit kavereiden kanssa. Kateus on tullut samoihin aikoihin mukaan, kun jokaisen yksilöllinen polku on alkanut näkyä. Se tuntuu luissa ja ytimissä, kun kadehtii kaveria. Onneksi Suosikin terveyspalstaa lukiessa huomasi, ettei ole ainoa joka miettii kuppikokoaan.

 

Yläkoulussa rinnat olivat hyvin esillä. Kirjaimellisesti. Minuun ja osaan kavereistani iski rehellinen pissis-vaihe. Oli kiehtovaa esitellä uutta hienoa kehoaan! Harmi vain, että osa koulukavereista yhdisti sen huora-sanaan. Sekin vaihe meni ohi. Sitten olinkin melkein jo konservatiivinen yläkoulussa ja lukioon mennessä.

 

Noihin aikoihin yläkoulussa rintojen seksuaalisuus nousi esiin. Aluksi rinnat olivat enemmän seksuaalisia muille kuin itselle. Ja itselle rintojen seksuaalisuus tuli kuin peilikuvana muilta. Muistan, miten itsekin ihailin erää kaverini rintoja. Oli melkein helpompi nähdä muiden rinnat kuin omat.

 

Pikku hiljaa seksin tultua mukaan elämääni opin nauttimaan rinnoistani. Tajusin, miten uusi ja ihmeellinen osa minua ne ovat.

 

Poikia tuli ja meni. Oli pidempikin suhde. Sinkkuaikoina etenkin kuuli monenlaisia kommentteja. Osa oli kauniita. Osa ikäviä. Pienet rinnat ovat kuin salmiakkia, osa tykkää, osa ei ja osa ei oikein tiedä vielä mistä tykkää.

 

Ikävin kokemus oli, kun eräs poikaystäväni ilmoitti, että ei halua seksiä kanssani kuin niin, että minulla on rintaliivit päällä. Viesti oli aika selvä.

 

Tulin vain 21 -vuotiaana raskaaksi ja se muutti suhdettani kehooni. Olin innoissani erityisesti rintojeni muutoksesta. Sain vihdoin muutoin hoikkaan uumaani muotoa ja rinnat kasvoivat monella kuppikoolla. Seksuaalinen nautintokin sai aivan uuden ulottuvuuden.

 

Kauneinta on ollut kuitenkin imettäminen. Se on jotain, mihin en ehtinyt keskosvauvan äitinä valmistautua.  Jo ensimmäiset ”supermaitotipat”, jotka vein vauvateholle saivat minut arvostamaan kehoani uudella tavalla. Ja imetyksen vihdoin onnistuttua tunsin olevani osa jotain suurempaa. Kehoni todella tuotti täydellistä ravintoa vauvalleni. Upeat rintani!

 

Nyt meillä on kolme lasta. Olen imettänyt kuusi vuotta. Vuodesta 2012 olen imettänyt putkeen kokoajan 4 kuukauden jaksoa lukuun ottamatta ja silloinkin olin raskaana. Ja imetys jatkuu edelleen taaperoimetyksenä.

 

Kun katson peiliin näen kauniin kolmekymppisen naisen. Välillä katson peläten rintojani. Mitähän niistä jää, kun joskus lopetan imetyksen? Pitääkö ottaa laiva Tallinnaan ja ottaa silarit? 

 

Minä aion lempeydellä ottaa vastaan sen mitä tulee. Voi olla silti, että se vaatii aikaa. Omia rintoja voi kuitenkin oppia rakastamaan uudelleen ja uudelleen, kun ne muuttuvat. Minua helpottaa, että muru on nähnyt kehoni voiman. Hän ei näe vain nahkaani. Ja seksuaalinen halu on paljon monimutkaisempi asia kuin vain visuaalinen ärsyke, mikä on osa sitä.

 

Enää ei kannata vieraiden, ei naisten tai miesten tulla arvostelemaan rintojani. Kunpa minulla olisi ollut tämä rohkeus ja viisaus jo nuorempana!  Rinnoissa on niin monta ulottuvuutta, joista kuppikoko on vain yksi. Ja kokonaisessa naisessa on jo yksi universumi. Yrittäkää ihanat naiset olla ylpeitä rinnoistanne ja koko kehostanne. <3

 

 

 

*Kerroin teille rintojeni tarinan, historiikki vuodesta 1985. Nyt sana on vapaa. Voitte jakaa oman tarinanne tai palan siitä. Miten ja miksi suhtaudutte rintoihinne niin kuin suhtaudutte? Mikä on satuttanut ja mikä saanut hehkumaan? Ja kaikilta kommentoijilta toivon viisautta arvostaa muita ihmisiä. Kukaan ei kaipaa näin herkän aiheen äärellä haukkuja.

Kommentit (8)

Jasmin
1/8 | 

Ihana kirjoitus. Monet kohdat tuntuivat lukiessa rinnoissa asti - ei sillä hyvällä tavalla. Olen nuoresta asti hävennyt kehoani. Olen laiha ja niin on myös rintanikin pienet kroppaani vasten. Olen kuullut myös palautetta näistä, hyvää että huonoa. Teini-ikä oli vaikeinta ja edelleen 22-vuotiaana hapuilen ja yritän oppia rakastamaan kehoani juuri tällaisena kuin se on. Ajattelin kertoa, sillä se miten naisien rinnoista sanotaan suoraan päin naamaa saattaa satuttaa niin pahasti, että siitä jää ikuinen jälki. :/

Puhu muru

Kiitos Jasmin, että kerroit rohkeasti omasta suhteestasi kehoosi. Erityisesti suhteesta rintoihisi. Kiitos myös ihanasta palautteestasi. <3

Toisten kommentit voivat todella olla satuttavia. Ikinä ei saisi arvostella toisen kehoa. Pienet rinnat voi olla surun aihe ja aiheuttaa paljon paineita sekä kateuden tunteita. Usein tulee tahtomattaankin verrattua itseä muihin. Olet myös vielä varsin nuori ja vaikka murrosikä on ohi, naiseutesi vahvistuu ja kasvaa vielä.

Voit yrittää opetella itseksesi peilin edessä katsomaan kehoasi lempeästi. Voit olla alasti tai alusvaatteissa. Katsele kehoa silmin, jotka näkevät kehosi kauniina, ainutkertaisena ja hyvänä. Kokeile kehua ääneen vartaloasi. Aluksi voi olla, että katsot vain hetken kehoasi. Mutta yritä pikku hiljaa pidentää kertoja ja rohkaistua, samalla katsoen itseäsi rakastavasti. <3

Vierailija
2/8 | 

Tuttu tarina. Itse rinnakkaan naisen tyttärenä odottanut ja pettynyt omiin pieniin rintoihin. Iän tullessa on oppinut hyväksymään kehonsa vaikka rintani olivat kuin tyhjät nahkarukkaset kun lopetin imettämisen. Nytten on jo uusi vauva rinnalla, miltä tämän episodin jälkeen näytän, sitä en murehdi. Enkä ikimaailmassa halua myrkyttää kehoa ja mieltä laittamalla turhamaiset ja jopa terveydelle haitalliset silikonit.

Puhu muru

Kiitos kommentistasi ja oman kokemuksesi jakamisesta Vierailija. <3 Ei ole tosiaan helppo rooli olla rinnakkaan naisen pieni rintainen tytär. Sinä ehkä tavoitit tuosta tekstistä vielä jotain syvempää, koska olet ollut samassa tilanteessa. 

Kuulen sinussa tuttua, kun puhut imettämisestä ja sen jälkeisestä ajasta. Itsekin imetän meidän kolmatta lastamme ja jokainen imetys on tehnyt minusta omalla tavallaan vahvemman. Niin kuin tuossa blogitekstissäkin kirjoitin: "Rinnoissa on niin monta ulottuvuutta, joista kuppikoko on vain yksi. Ja kokonaisessa naisessa on jo yksi universumi. " Täytyy vain rakkaimpien tuella opetella rakastamaan muuttuvaa kehoa. <3 Minullakin silikonit alkavat olla jotain, mitä en enää vartalooni ottaisi. Vaikka sillä ajatuksella joskus itseäni olen lohduttanut. 

Vierailija
3/8 | 

Samaistun usein kirjoituksiisi, kuten nytkin. Olen hieman edellä tässä tarinassa, vajaa pari kuukautta sitten lopettanut imettämisen. Neljä pitkää imetystä.. näky on kyllä aika lohduton. Olin hyväksynyt pienet kiinteät rinnat, jopa pidin niistä. Nyt nekin on entisestään tyhjentynyt. Sopivien alusvaatteiden löytyminen hankalaa. Silikoneihin ei meinaa kyllä taipua, vaikka minäkin välillä niihin yritän antaa itselleni luvan. Se on vähän kuin minkä taakseen jättää niin edestä löytää.. Luulen ettei mun psyyke kestäisi niitäkään. Pelko terveyshaitoista ja uusintaleikkauksista olisi liikaa. Eli ei tässä taida olla vaihtoehtoa kuin hyväksyä.. ja toivoa edes vähän palautuvan ajan kuluessa.

Puhu muru

Kiitos kokemuksesi jakamisesta Vierailija. <3 Ja kiva kuulla, että voit samaistua kirjoituksiini. 

Kerroit, että olet lopettanut juuri pari kuukautta sitten imetyksen ja näky on aika lohduton. Se tuntuu varmasti todella pahalle ja vaikuttaa sinun kuvaasi itsestäsi. Tässä vaiheessa kaikki tuntuu todennäköisesti lattealta, mutta rinnat saattavat palautua pitkän imetyksen jälkeen jopa vuoden ajan. Joten sinulla on todennäköisesti vielä menossa tuo palautuminen. Yritä vielä jaksaa odottaa, vaikka se on kurjaa.

Uuden kehon hyväksyminen voi viedä aikaa. Ja se voi vaatia surutyötäkin, koska siihen kuuluu luopumista. Olet kuitenkin varmasti oikein kaunis ja ihana nainen. Minkä työn rintasi ja kehosi ovatkaan tehneet ruokkiessaan neljä lastanne! Voit olla ylpeä itsestäsi. <3

Lopuksi. On ihan ok, leikkiä ajatuksella silikonirinnoista. Jos se auttaa pahimpina hetkinä ja saa hymyilemään, se on oikein hyvä haave. Minulle se on ainakin ollut tärkeä apu. Enkä vieläkään sano "ei koskaan" vaikka en varmaan silikoneja ikinä ota. =)

Fairytonia
4/8 | 

Itselläni on täysin toisenlainen kokemus liittyen imetykseen. Se ei minun kohdallani ollutkaan mahdollista, ja aloin vihata rintojani. Mitä ne siinä tekevät kun ei niistä ollutkaan täyttämään sitä tehtävää mihin ne on luotu. Inhosin katsoa rintojani, koskea niitä. Inho on pikkuhiljaa lastenut, ja ehkä joku päivä opin rakastamaan niitä uudelleen, tällä hetkellä ajatukset rinnoistani ovat jo aina neutraalilla tasolla

Puhu muru

Kiitos kokemuksesi jakamisesta Fairytonia. <3 Olet kokenut aivan valtavan pettymyksen, kun imetys ei ole onnistunut. Ja ikävät tunteet kohdistuivat rintoihisi. Olen todella pahoillani. Yritä muistaa synkimpinäkin hetkinä, että se ettei pysty imettämään ei ole sinun vikasi. Olet hyvä äiti ja nainen ilman imetystäkin.

Toivottavasti olet pystynyt puhumaan asiasta jonkun luotettavan ystävän, läheisen tai vaikka neuvolatädin kanssa. Ainakin kerroit, että inho on pikku hiljaa laskenut ja kokemuksesi rinnoista muuttunut neutraalimmaksi. Mikä on hieno asia. Jos asia kuitenkin painaa sinua, sen puhumista kannattaa jatkaa. Olisi ihanaa, jos vielä jonain päivänä voisit nauttia rinnoistasi. <3

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Puhu muru blogin kirjoittaja on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström, jolla on vastaanotto Sexpossa. Hän on myös toinen Pannaan menemään -kirjan kirjoittajista ja naisten orgasmeista kertovan Iso O - matkaopas huipulle kirjan kirjoittaja. Blogissaan Marja kirjoittaa rakkaudesta, seksuaalisuudesta ja naisen elämästä. Aiheet kuuluvat Marjan elämään vahvasti murun ja kolme lapsen kautta. <3
www.marjakihlstrom.fi

Seuraa somessa

Facebook

Ota yhteys bloggariin

puhumuru@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla