”Kyllä mä sua panisin” kuului takaani, kun kävelin kauppaan teininä. Hetken aikaa taisin olla imarreltu, mutta jossain vaiheessa iski inhottava tunne. Tunne siitä, että on vain pala maukasta lihaa. Jotain, mihin muut voivat tarttua ilman lupaa. Seksuaalisuudenhan kuuluisi olla iloinen asia eikä muiden armoilla olemista!

 

Tyttö huomaa tavalla tai toisella naiseksi kasvaessaan hetken, jolloin ympäristö ei kohtele häntä enää pikku tyttönä. Katseet muuttuvat, usein myös puheet ja joillakin myös käytös. On olemassa kohteliaita tapoja huomioida nuori nainen, mutta myös vähemmän kohteliaita. Myös nuoret miehet voivat kokea samaa murrosiässä.

 

On törkeää, kun aikuinen puhuu kaksimielisiä teinille. Tai mittailee katsellaan nuorta kuin halpaa makkaraa. Se on väärin ja siitä saa suuttua. Raja seksuaaliseen kaltoinkohteluun voi olla näissä tilanteissa hiuksen hieno.

 

Jokaisella on oikeus määritellä omat rajansa ja epämukava huutelu tai viestittely on jo seksuaalista kaltoinkohtelua. Nuorille pitäisikin antaa riittävästi tietoa, miten pitää huolta omista rajoista ja mitä on seksuaalinen kaltoinkohtelu. Nuoren kannattaa aina olla tarkkana, kun olo on epämiellyttävä tai ahdistunut. Rajoja rikkova ihminen voi olla myös tuttuva tai ystävä.

 

Aikuisella on vastuu, vaikka teini kuinka kiusaisi pukeutumalla niukasti tai flirttailisi. Suojaikäraja on Suomessa 16 vuotta ja sille on selvä syy. Tavoite on suojella nuorta ihmistä aikuisten seksuaalisilta teoilta.

 

Seksuaalinen halu on terveellä aikuisella täysin hallittavissa oleva voima. Jos pelkää, ettei pysty hallitsemaan haluaan, kannattaa siihen hakea apua rohkeasti. 

 

Pahimmillaan nuoren ja aikuisen kohtaamiset  johtavat siihen, että aikuinen ostaa nuorelta vastikkeellista seksiä. Nuori saa seksistä vastineeksi joko rahaa, päihteitä, vaatteita tai muuta arvokasta. Nuorilta vastikkeellisen seksinoston ilmiö näkyy Suomessa ja siitä uutisoi eilen MTV3 nettisivuilla. ”Sanon nuorille, että mieti aina tarkkaan, kun tuntematon aikuinen on sulle liian kiva. Nuoret eivät tunnista, minkä perässä aikuiset liikkuvat, tietää Sari Hälinen.”

 

Nuoren kasvuun reagoivat myös hänen ikätoverinsa. Luokkatoverit ovat puristelemassa ”salaa” nuoren uusia kurveja. Se on yhtä väärin kuin aikuisenkin seksuaalinen kaltoinkohtelu, johon aikuisten pitäisi aina puuttua.

 

Meillä on murun kanssa poika ja kaksi tyttöä. Kasvatustyötä riittää. Lasten seksuaalisuus näkyy arjessa siinä missä motoriikan kehitys. On paljon kerrottavaa ja aina ohje ”kerro, kun lapsi kysyy" ei riitä. On asioita, joista aikuisen vaan täytyy puhua ja kertoa lapselle.

 

Miten tämä nyt sitten liittyy siihen, että seksistisiä kommentteja ei tarvitsisi nuorten kuunnella? Tai siihen, että naisen keho on naisen keho, vaikka puristelija olisi Donald Trump?

 

Se liittyy kasvatukseen kotona, päiväkodeissa, kouluissa, nuorisotyössä ja harrastuksissa. Miten opetamme tytöt ja pojat kohtaamaan itsensä ja toisensa? Miten tärkeää on oppia arvostamaan, huolehtimaan ja rakastamaan omaa kehoaan? Tai miten tunteita ilmaistaan? Miten tärkeä on kunnioittaa toisen rajoja?

 

Raisa Cacciatore ja Susanne Ingman-Friberg julkaisivat lasten seksuaalikasvatukseen liittyvän, loistavan kirjan Keho on leikki tänä vuonna. Kirja on tarkoitettu varhaiskavatuksen ammattilaisille ja vanhemmille. Jo päiväkoti-ikäisille olisi tärkeää opettaa tunnistamaan oman kehon rajat ja kertoa itsemääräämis-oikeudesta lapsen tasoisesti. Omaa ja toisten kehoa pitäisi oppia kunnioittamaan.

 

Kun oppii riittävän varhain, miten tärkeä ja hyvä oma keho on, sitä on helpompi puolustaa. Kaikki lähtee vanhempien kosketuksesta ja vauvan kohtaamisesta. Tulee vaihe, kun opitaan, mikä on rumaa ja sitten mietitään miten lapset saavat alkunsa. Lapsi tarvitsee apua tunteiden tunnistamiseen, tietoa kehityksestä ja erilaisista ihmisistä sekä suhteista. Opittavaa on paljon.

 

Jokainen aikuinen lapsen elämän varrella näyttää toiminnallaan, miten arvokas lapsi on. Kaikki ei ole vanhempien vastuulla.

 

Tämä kirjoitukseni ei todennäköisesti tavoita niitä niljakkeita, jotka kuolaavat tuolla teinien perään. Jospa silti jokainen aikuinen miettisi omissa nahoissaan, miltä tuntuu olla se nuori tai miltä tuntuu, kun oma lapsi on aikuisen kiiman kohteena.

 

On ollut hienoa seurata viime päivinä lööpeissä olleen nuoren naisen rohkeutta puhua kokemastaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Aihe on äärimmäisen surullinen, mutta vaikenemalla se ei häviä. Sekä uhrit että rikoksen tekijät tarvitsevat apua mahdollisimman ajoissa. Loputon syyllistäminen ei auta, vaan aito tilanteeseen puuttuminen.

 

Pidetään huolta lapsista yksin ja yhdessä. Kerrotaan heidän oikeuksista ja velvollisuuksista. Annetaan heille rauha kasvaa ja kehittyä. <3

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Puhu muru blogin kirjoittaja on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström, jolla on vastaanotto Sexpossa. Hän on myös toinen Pannaan menemään -kirjan kirjoittajista ja naisten orgasmeista kertovan Iso O - matkaopas huipulle kirjan kirjoittaja. Blogissaan Marja kirjoittaa rakkaudesta, seksuaalisuudesta ja naisen elämästä. Aiheet kuuluvat Marjan elämään vahvasti murun ja kolme lapsen kautta. <3
www.marjakihlstrom.fi

Seuraa somessa

Facebook

Ota yhteys bloggariin

puhumuru@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat

Instagram