Meillä synnytysvalmennus oli täynnä vain synnytysjuttuja. Perhevalmennus keskittyi vauvoihin. Mutta missä oli tieto ja neuvot parisuhteen hoitoon synnytyksen jälkeen?

 

Parisuhteen unohtaminen tuntui oudolta. Kai parisuhde olisi vielä tärkeä vauvan saamisen jälkeenkin? Eikö ikäviin erotilastoihinkin voisi auttaa pieni opastus tai neuvonta ennen kuin parit sukeltavat yhteen haasteellisimmista parisuhteen vaiheista?

 

Suomessa on paljon koulutettuja terveydenhoitajia sekä kätilöitä, jotka ovat myös seksuaalineuvojia ja seksuaaliterapeutteja. Heidän pitäisi vain päästä käyttämään taitojaan paremmin. Toivottavasti jossain vaiheessa poliitikotkin tämän ymmärtäisivät.

 

Voin itse auliisti myöntää, että ilman tietoa, jota olen saanut koulutuksistani voisin olla jo murun kanssa eri osoitteissa. On ollut paljon asioita, joissa ongelmat ja kriisit on vältetty tiedon avulla. Tieto antaa luvan ja neuvoo, jopa rauhoittaa. On hyvä tietää, mitkä asiat useimmat pariskunnat kokevat haastaviksi.

 

Minulta on seksuaaliterapeuttina kysytty hyvin huolestuneena, miksi seksuaalinen halu on tuoreella äidillä aivan kateissa vielä reilun puolen vuoden päästä synnytyksestä.

 

Tässä yksi vastaus asiakkaani luvalla.

 

Kyselin eräältä naiselta hänen kokemuksestaan. Hän kertoi, että haluaisi haluta, mutta halu on aivan kateissa. Hän kertoi myös, miten limakalvot olivat kuivat, kiihottumisen tunteita ei löytynyt, vaikka teki mitä, eikä orgasmia kuulunut. Liukuvoiteita oli käytetty, pornoa katsottu ja kumppani oli tehnyt kaikki temppunsa. Aiemmin seksi oli toiminut heillä hyvin. Edes itsetyydytys ei tuntunut miltään.

 

Levottomuus ja turhautuminen alkoi jo vaivata molempien mieltä. Pelko, että jotain saattaisi olla pielessä painoi. Kysyin vielä kuukautisista ja imetyksestä, eikä naisella ollut vielä kuukautisia ja imetys oli käynnissä edelleen.

 

Ikävä tilanne naiselle ja hänen kumppanilleen, mutta onnellinen sillä kaikki oli ihan hyvin. Rauhoittelin heitä. Annoin tietoa ja luvan. Synnytyksen jälkeen etenkin imettävällä naisella hormonitasot, estrogeenin ja testosteronin osalta, voivat olla kuukausia hyvin matalat. Miten matalalla hormonitasot ovat, on yksilöllistä. Ne voivat olla lähellä vaihdevuositasoa.

 

Tilanne korjaantuu usein vasta, kun munasarjat aloittavat toimintansa ja kuukautiset alkavat. Vasta silloin naisen oma hormonituotanto käynnistyy normaalisti. Milloin kuukautiset alkavat, on hyvin yksilöllistä. Kuukautiset voivat alkaa muutaman kuukauden päästä synnytyksestä tai vasta imetyksen loputtua.

 

Vaikka naisen haluttomuus olisi täysin luonnollista ja hormoneista johtuvaa, se voi aiheuttaa ison parisuhdekriisin, mista oli asiakkaallanikin huoli. Kumppanien pitäisi osata puhua vaikeassa tilanteessa tunteistaan ja olla joustavia. Olisi tärkeää yhdessä miettiä juuri heille sopivaa tapaa toimia uudessa tilanteessa. Mitä ”haluton” nainen kaipaa tai miten huomioidaan kumppani, jolla on normaalit ”halut”?

 

Aika parisuhde taituri saa olla, että osaa hoitaa näin haastavat hetket ilman oikeaa tietoa.

 

Seksuaalisuus muuttuu raskauden ja synnytyksen aikana monella tapaa. Naisen keho käy läpi ison muutoksen luodessaan uutta elämää. Muutokseen valmistutuminen auttaa haastavissa hetkissä ja tieto olisi tarpeen niin tulevalle äidille kuin isälle. Ei riitä, että vain äiti tietää. Tästä pitäisi puhua enemmän!

 

Äidin kehoon liittyvät muutokset voivat yllättää tuoreet vanhemmat. Palautuminen on aina yksilöllistä ja siihen pitää antaa aikaa. On ihan epäreilua, jos äitiä hoputetaan aloittamaan seksielämä tai palautumaan heti omiin mittoihin. Kukaan ei tiedä, miten synnytys menee, miten keho toimii tai millaisen vauvan saa.

 

Eräs äiti kertoi, että hänen kumppaninsa uskonnon takia yhdyntäseksi oli kielletty 60 päivän ajan. Se oli tuntunut hänestä hyvälle ja turvalliselle. Oli lupa palautua rauhassa, ilman paineita seksistä.

 

Tarvitaan lempeyttä, kannustusta ja tietoa parisuhteesta sekä seksuaalisuudesta vauvaa odottaville perheille. <3 Tämä tieto pitäisi saada helposti. 

 

*Käy tutustumassa kollegani terveydenhoitaja-kätilö (ylempi amk) ja seksuaalineuvoja Essi Kinnusen tekemään hyvää oppaaseen Seksuaalisuus raskausaikana ja synnytyksen jälkeen. Se kannatta lukea itse ja pyytää kumppaniakin lukemaan. =)

*Tulen jatkamaan "seksuaalisuus ja parisuhde raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen" aiheesta blogissani jatkossakin. Jos sinulla on jokin oma kokemus tai asia, josta haluaisit tietää enemmän, laita minulle vaikka meiliä puhumuru@gmail.com. Sinun kokemuksesi voi olla jollekin toiselle tärkeä ja antaa lohtua vertaistuen muodossa. <3

*Jos et ole vielä Puhu murun seuraaja ja tykkääjä Facebookissa, tule mukaan matkaan! Nostan esiin kiinnostavia artikkeleita sekä vanhoja ja uusia blogitekstejäni. Toisinaan arjen kuulumisia ja oivalluksia. Olisi mahtavaa, jos sinäkin tulisit mukaan=)

Kommentit (2)

-lorea
1/2 | 

Mulla oli just sama, halusin haluta mut ei vaan onnistunut. Puolen vuoden kuluttua, kun menkat taas alkoivat, tilanne muuttui kuin taikaiskusta - taas himotti ja kroppa toimi niin kuin ennenkin. Kärsivällisyyttä! <3
On hyvä kuitenkin muistaa mies ja hänen mahdolliset tarpeensa. Meillä miehenkin halut vähenivät tuoksi ajaksi, mutta välillä piti paineita päästää ulos joko yksin tai yhdessä. Halut heräsivät sitten kunnolla puolen vuoden jälkeen kun minullakin. En voi olla kiitollisempi miehelleni joka ymmärsi ja lohdutti. Auttoi vauvanhoidossa ja oli kärsivällinen.<3

Puhu muru

Kiitos -lorea, kun jaoit kokemuksesi. Teidänkään tilanne ei varmasti ollut helppo, mutta aika auttoi. Hormonitoiminnan palauduttua ennalleen palasi halutkin. Tarinasi varmaan tsemppaa ja lohduttaa vastaavassa tilanteessa olevia äitejä. ❤️ Sinulla on myös ihana viisas mies rinnallasi. Kaikkea hyvää teille. 😀

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Puhu muru blogin kirjoittaja on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström, jolla on vastaanotto Sexpossa. Hän on myös toinen Pannaan menemään -kirjan kirjoittajista ja naisten orgasmeista kertovan Iso O - matkaopas huipulle kirjan kirjoittaja. Blogissaan Marja kirjoittaa rakkaudesta, seksuaalisuudesta ja naisen elämästä. Aiheet kuuluvat Marjan elämään vahvasti murun ja kolme lapsen kautta. <3
www.marjakihlstrom.fi

Seuraa somessa

Facebook

Ota yhteys bloggariin

puhumuru@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat

Instagram