Seksuaaliterapiaan liittyy paljon villejä tarinoita ja toisaalta asioita, jotka on hyvä avata, ettei kukaan sen takia jätä tulematta terapiaan. Itse olen sivunnut aihetta aiemmassa blogipostauksessani Miksi minusta tuli seksuaaliterapeutti

 

TOTTA VAI TARUA

 

Tarua: Seksuaaliterapiaan kuuluu myös seksuaalisviritteinen koskettelu ja mahdolliset harjoitukset ilman vaatteita.

Totta: Seksuaaliterapiassa kunnioitetaan aina niin asiakkaan kuin terapeutinkin yksityisyyttä eikä terapiaan liity minkäänlaista seksuaalisviriteistä koskettelua. Myös vaatteet pysyvät päällä kaikilla osapuolilla.

 

Tarua: Seksuaaliterapiaan tullessa pitää osata puhua asioista asioiden oikeilla nimillä.  ”Paneminen, anaaliseksi tai pillu. Turha kainostella.”

Totta: Seksuaaliterapiassa puhutaan aina asiakkaan antamilla sanoilla. Joskus sanavarastoa laajennetaan yhdessä, mutta sekin tehdään asiakasta kunnioittaen. Mitään sanaa ei tarvitse käyttää, jos se ei tunnu hyvälle.

 

Tarua: Seksuaaliterapissa kannattaa varoa, mitä puhuu. Voi olla, että kuulet juttuja myöhemmin kaupungilla.

Totta: Seksuaaliterapeutteja koskee vaitiolovelvollisuus. Terapeutti ei voi ilman lupaa kertoa asiakasta koskevista asioista ulkopuolisille. Poikkeuksen tekee lastensuojelulaissa oleva ilmoitusvelvollisuus sekä tieto mahdollisesta tapahtuvasta tai suunnitteilla olevasta törkeästä rikoksesta.

Tarua: Seksuaaliterapia tuottaa aina suuri muutoksia. Orgasmit muuttuvat maata vavisuttaviksi, erektio-ongelmat häviää kerta käynnillä, parisuhteet saadaan kukoistamaan ja haluton haluamaan.

Totta: Seksuaaliterapian alussa on tärkeää yhdessä miettiä realistisia tavoitteita. Seksuaaliterapiassa on aina myös epäonnistumisen mahdollisuus.  Kuitenkin kaiken ytimessä on asiakas itse ja hyvä henkilökemia terapeutin sekä asiakkaan välillä.

Mikään muutos tai kehitys ei tapahdu terapeutin ”hokkus-pokkus tempuilla” vaan asiakkaan omalla uskalluksella ja motivaatiolla, jota terapeutti tukee ammattitaidollaan.

 

Tarua: Kaikki terapeutit ovat oikeita ja voit sinisilmäisesti luottaa siihen, että olet koulutetun seksuaaliterapeutin vastaanotolla.

Totta: Seksuaaliterapeutti nimike ei ole suojattu. Koulutetut ja auktorisoidut seksuaaliterapeutit tunnistat nimikkeestä: ”Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS)”  On myös olemassa ylempiä auktorisointeja. Suomen Seksologisella seuralla on asiantuntijatietokanta, josta voit tarkistaa terapeuttisi koulutuksen helposti.

 

Seksuaaliterapiaan meno jännittää lähes kaikkia. Jos harkitset seksuaaliterapiaan tuloa yksin tai yhdessä kumppanisi/ kumppaniesi kanssa ja sinulla on jokin kysymys mielessäsi, jota et uskalla kysyä, voit lähettää sen minulle meiliin puhumuru@gmail.com. Seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset voit laittaa Sexpo-säätiön maksuttomaan nettineuvontaan.

 

 

*Kommentteihin voi laittaa myös kysymyksiä, pohdintaa tai omia kokemuksia seksuaaliterapiasta. 

*Kuvassa mallina kollegani seksuaaliterapeutti Oona Turunen. Kuva on otettu Sexpo-säätiön terapiahuoneessa. Kiitos Oona!

*HUOM! Suomen Seksologisen seuran nettisivut uudistuvat ja uudet sivut avataan viimeistään elokuussa 2017.

Kommentit (4)

Puhu muru
6/4 | 

Hyvä kysymys Ylioppilas! Seksuaaliterapeutiksi kouluttautuminen vaatii sosiaali, - terveys tai kasvatus alan korkeakoulututkinnon pohjalle. Se on ns. täydennyskoulutus. Suosittelen tutustumaan esimerkiksi Sexpo-säätiön koulutus tarjontaan. Aluksi luetaan seksuaalineuvojaksi ja sitten seksuaaliterapeutiksi. Muita koulutuksen tarjoajia on mm Väestöliitto ja osa ammattikorkeakouluista. Suosittelen lämpimästi seksologian opintoja, jos aihe kiinnostaa. 

Olen myös kirjoittanut aiemmin aiheesta enemmän postauksessa "Miksi minusta tuli seksuaaliterapeutti". Sieltä pääset kurkistamaan yhteen polkuun tulla seksuaaliterapeutiksi. Ja jos aihe kiinnostaa niin suosittelen lämpimästi lukemaan minun ja Sami Minkkisen tänä keväänä ilmestyneen Pannaan menemään - Kaksi tarinaa rakkaudesta kirjan. 

Vierailija
7/4 | 

Se on lähinnä ihmettänyt, että seksuaaliterapeutit pitävät itse kaikenmaailman kliseitä yllä seksuaalisuudesta. En haluaisi mennä seksuaaliterapeutille ongelmieni kanssa, sillä en usko, että seksuaaliterapeutti kykenee ymmärtämään seksuaalisuutta samalla tavalla kuin minä. Seksuaaliterapeutit, seksologit yms muut asiantuntijat usein vähättelevät naisen tarvetta yhdyntään ja hokevat koko ajan kuinka on monia tapoja saada tyydytystä. Ei voida ymmärtää, että jollekin NAISELLE seksi todellakin on sama asia kuin yhdyntä. Ja että jos omien tai puolisoiden ongelmien takia ei kykene yhdyntään, niin silloin nainen ei saa seksuaalista tyydytystä. Ajatellaan usein myös, että seksuaalinen tyydytys on yhtä kuin orgasmi. Yhdyntä ei ole vain miestä varten ja vaan myös naista. Kaikki naiset eivät pidä klitoriksen suorasta hyväilystä, eikä kyse ole estoista yms vaan pelkästään siitä, että kaikilla naisilla ei ole sellaista seksuaalista tarvetta, joka täyttyy klitoriksen koskettelusta. Myös esim Sexpo-säätiön tietyn avainhenkilön negatiivinen suhtatuminen uskonnolliseen vakaumukseen saa aikaan sen, ettei henkilö, jolla on uskonnollinen vakaumus, välttämättä halua tulla juttelemaan sellaisen ihmisen kanssa, jonka ko. taho on kouluttanut.

Puhu muru
8/4 | 

Ikävä kuulla, että koet ettei seksuaaliterapeutille ole hyödyllistä tulla. Seksuaaliterapeutit eivät silti lähtökohtaisesti vähättele kenenkään seksuaalisia mieltymyksiä. Jokainen asiakas otetaan vastaan sellaisena kuin hän tulee ja asiakasta kuunnellen lähdetään tutkimaan, mitkä ovat hänen tarpeensa. Ihmisissä on sukupuoleen katsomatta monenlaisia toiveita seksistä ja seksuaalisuudesta, mikä on vain hieno asia. Toivon, että et sen takia jätä menemättä seksuaaliterapiaan että oletat ettei sinua ymmärretä. Asiakas on aina oman elämänsä paras asiantuntija.

Ja mitä tulee Sexpo-säätiön koulutuksiin, siellä painotetaan uskonnollisten vakaumusten kunnioittamista. Sensitiivinen työote on tärkeä osa työtämme. Ja itse ainakin koen, että seksuaaliterapeuttina minun on tärkeää kuunnella ja oppia, miten uskonto vaikuttaa asiakkaan elämään. Ja yhdessä pohtia sitä lisää, jos se on tärkeää asiakkaan prosessin kannalta.

Olet lämpimästi tervetullut varaamaan ajan vastaanotolleni ja keskustelemaan asioita, niin että voit luottaa siihen että sinua kuunnellaan ja kunnioitetaan. Voit lukea lisää ajatuksistani kotisivuiltani http://www.marjakihlstrom.fi/ .

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Puhu muru blogin kirjoittaja on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström, jolla on vastaanotto Sexpossa. Hän on myös toinen Pannaan menemään -kirjan kirjoittajista ja naisten orgasmeista kertovan Iso O - matkaopas huipulle kirjan kirjoittaja. Blogissaan Marja kirjoittaa rakkaudesta, seksuaalisuudesta ja naisen elämästä. Aiheet kuuluvat Marjan elämään vahvasti murun ja kolme lapsen kautta. <3
www.marjakihlstrom.fi

Seuraa somessa

Facebook

Ota yhteys bloggariin

puhumuru@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat

Instagram