Törmäsin pitkien naisten omassa facebook-ryhmässä kirjoitukseen, joka osui johonkin sisälläni. Kommentissa nainen kertoi, miten oli väsynyt nimittelyyn transuksi, etenkin jos hän laittautui. Hän pohti pitäisikö laittaa vain miesten vaatteet ja lopettaa meikkaaminen. Tuo kirjoitus nosti oudon tunteen, joka kirpaisi ja nosti vanhaa kipua esiin. Miten pitkä nuori nainen voikaan saada niin helvetin ikäviä kommentteja osakseen! Olen itsekin 180 cm pitkä ja saanut nuorena, ja aikuisenakin tosi rumiakin kommentteja. Ihmiset eivät varmasti aina edes ymmärrä, että ne sattuvat!

 

Ensimmäisen kerran mua epäiltiin mieheksi 16-vuotiaana. Oltiin kavereiden kanssa rannalla ja olin pukeutunut lökäreihin ja tankkitoppiin, hiukset olivat niin kuin aina lyhyttä pixie-tyyliä. Paikalla oli aikuinen miesporukka, joiden kanssa päädyttiin juomaan. Seuraavana päivänä mentiin taas rannalle ja olin laittanut farkkuhameen ja naisellisen t-paidan, sekä meikannut. Sama miesporukka tuli paikalle ja kommentti mulle oli "Ootko säkin muka nainen?!" Pituutta oli tuolloin 174 cm. (lukijan kommentti)

 

Nuorena on muutenkin helposti vereslihalla kaikesta muutoksesta.  Kasvu nuoresta tytöstä naiseksi saa jo olon epävarmaksi ja herkäksi muiden kommenteille. Saati sitten, jos joutuu porukan silmätikuksi negatiivisessa valossa. Itse sain kuulla yläkoulussa harva se päivä 8.-luokasta asti, että olen amatsooni pituuteni takia. Nimittely tuntui pahalta vaikka yritin esittää tosi coolia. Nielin vain hiljaa kyyneleeni.

 

Ihailin salaa itsekseni ”puolta pienempiä” ystäviäni, he tuntuivat olevan ”oikeanlaisia tyttöjä”. Onneksi pelasin koripalloa, siellä olin  juuri oikean pituinen, ja se suojasi minua. Toki olen jälkikäteen  oivaltanut, että yksi syy huuteluun oli se, että poikien pituuskasvu oli vielä ihan kesken. Minä olin heille pelottavan pitkä ja lähes aikuisen naisen näköinen. 

 

Nuorten huutelu on väärin, mutta ymmärrän sen vielä jotenkin. Mutta miksi aikuiset ihmiset kommentoivat yhtä rumasti?!!

 

23-vuotiaana kuulin silloisen mieheni ystävältä että näytän aivan "DDR:n kuulantyöntäjältä", kysyin tarkennusta ja vastaus oli, "sellaiselta mieshormoneita vetäneeltä naishirviöltä". (lukijan kommentti)

 

Miltä sinusta tuntuisi, jos sinulle sanotaan noin? Eikö tuo ihminen tunne ollenkaan empatiaa, joka puhuu toiselle noin? 

 

On hämmentävää, että joku voi sanoa noin toiselle ihmiselle päin naamaa. Itse olen saanut kuulla olevani, kirahvi, liian pitkä nainen käyttämään korkokenkiä ja nainen, jolla on ladonoven kokoiset hartiat. Kerran kotibileissä eräs mies laittoi salaa korkokenkäni jalkaansa ja alkoi leikkiä minua niin,  että kaikki nauroivat. Se oli kuin aikahyppy yläkouluun. Olisi tehnyt mieli lähteä kotiin itkemään tyynyä vasten. 

 

Helsingissä 25-vuotiaana, kokonainen pöytäseurue seurasi minua tupakkakoppiin ja kertoivat lyöneensä vetoa siitä oonko transu. Lähdin pois kyyneleet silmissä. (lukijan kommentti)

 

Pitkien naisten facebook -ryhmän keskustelussa kävi myös ilmi, miten moni nainen oli kuullut olevansa transu. Tai että häntä oli epäilty transuksi. Ensinnäkin toisen sukupuolen arvailu tai sen kääntäminen haukkumiseksi on törkeää. Ihmisen sukupuoli on hänen asiansa, ei muiden. Me emme voi ylipäätään olettaa tai määritellä toista. Mutta mikä saa meidät haukkumaan sukupuoli  aseenamme?

Olen itsekin saanut kokea hetken, jossa kaveri sanoi minulle: ” Näytät kyllä ihan transulta!” Olin siinä vaiheessa saanut pikku joulumeikin valmiiksi ja olimme lähdössä radalle. Kaverini sitten päätti ampua vitsikkäästi nilkkaani.

 

Onneksi vuodet ovat vierineet. Enkä enää ole niin herkkä. Sanon takaisin, haastan kommentoijan ja annan kommenttien valua kuin vesi hanhen selästä. Ja kaikki kauniit kommentit säilön itseeni ja nautin niistä.

 

Kotona yritän jo nyt murun kanssa kasvattaa tyttäriämme - joista tulee pitkiä - olemaan itsevarmoja,  pituudestaan ylpeitä tyttöjä ja tulevia nuoria naisia. 

 

Älä sinä ole se, joka haukkuu pitkää naista. Ole mieluummin se, joka kehuu pitkää naista! Ja jos sinä olet pitkä nainen, lue aiempi tekstini Pitkä nainen – käytä korkokenkiä ihan rauhassa. Ja laita ihmeessä liittymispyyntö suljettuun Pitkien naisten (yli 170cm) Facebook -ryhmään. Siellä on mahtava voima vertaistuessa! Pitkät naiset ovat niin upeita kuin itse haluavat olla. Ei anneta maailman tai rumien kommenttien latistaa meidän itsevarmuutta. <3

 

 

*Oletko sinä saanut pitkänä naisena kuulla rumia kommentteja? Jos haluat, voit kirjoittaa ne tähän. Toivottavasti tämän postaukseni lukisi mahdollisimman moni, jotta ajatus haukkua toisen pituutta tai ulkonäköä häviäisi iäksi. Voit myös kirjoittaa kauniita ja ihania kommenttaja tähän, mitä olet kuullut pituudestasi! 

*Kiitoksia lukijalleni, hänen henkilökohtaisten kokemusten jakamisesta! Lukija on sama viisas, kaunis nainen, joka aloitti bongaamani keskustelun Facebookin Pitkien naisten ryhmässä. <3

*Jos et ole vielä Puhu murun seuraaja ja tykkääjä Facebookissa, tule mukaan matkaan! Nostan esiin kiinnostavia artikkeleita sekä vanhoja ja uusia blogitekstejäni. Toisinaan arjen kuulumisia ja oivalluksia. Olisi mahtavaa, jos sinäkin tulisit mukaan=)

Kommentit (20)

Taru|Mutsi hoitaa
1/20 | 

Mä oon tällainen joka suunnasta ihan keskimittainen suomalaisnainen, joten en osaa ongelmaan samaistua. Tosin monet kerrat olen ollut kateellinen 167 senttistä varttani päätä paria pidemmille naisille.

Mutta sitä vaan tulin sanomaan, että ainakin sä olet upea ilmestys 😘 Ja aivan varmasti myös ne muut naiset, jotka ovat saaneet kuulla törkeää kommentointia.

Puhu muru

Kiitos ihanista sanoistasi Mutsi hoitaa -bloggari Taru. <3 Kehuja ei kukaan saa liikaa ja uskon, että monelle pitklle naisille nuo sanat ovat hyvin tärkeitä. <3 

Lurre
2/20 | 

Apua mitä kommentteja :o Itselle ei-niin-pitkänä ei ole kyllä tullut mieleenkään, että pituudestakin jotkut aukoo toisille päätä :/

Puhu muru

Kiitos Lurre kommentistasi. Nuo pitkien naisten saamat kommentit ovat osa niin ilkeitä, ettei sitä voi edes uskoa! Ihanaa, että sinä et ole yksi heistä. <3

Ja onnea sinulle ja perheellesi uudesta tulokkaasta. Niin pieni ja suloinen. <3 Kävin kurkkaamassa blogisi puolella. =)

Mauja
3/20 | 

Olen ollut aina se pitkä ja hoikka tyttö jolle ei tissit kasvaneet kuin 2 vuodeksi raskauden ja imetyksen ajaksi lainaan. Olen aina tykännyt olla pitkä mutta se on myös tehnyt minut epävarmaksi ja usein myös maalitauluksi. Olemme veljieni kanssa kuulemma todella samannäköisiä. Miten tämän voisi muuten ottaa kuin että minä siis näytän pojalta... Nykyinen miehenikin on sanonut joskus että olen siinä rajoilla, vielä hiukan pidempänä olisin pelottava miehen näkökulmasta. Toki tässä oli paljon vitsiä mutta muistan sen edelleen näiden vuosien jälkeen. Mies on minua 10cm pidempi.

Tyttäremme tulee luultavasti olemaan vielä minuakin pidempi ja se huolestuttaa omien kokemusten pohjalta. Olenkin yrittänyt korostaa pituutta voimana ja ulottuvuuteen, toivottavasti se vähän auttaisi tyttöämme tulevaisuudessa..

Puhu muru

Kiitos kokemuksesi jakamisesta Mauja. Kirjoituksestasi kuulee sitä kipua, jota nuo rumasti puhuvat ihmiset ovat aiheuttaneet. Maalitaulu. Tuo tunne on minullekin kovin tuttu. Aina ei jaksaisi olla se joka huomataan niin hemmetin helposti. Ikävimmillään siihen liittyy myös haukkuminen. Vaikka joku sanoikin tulla Facebookin puolella hyvin, että pelkkä tuijotus voi sattua.

Puhuit tyttärenne kasvattamisesta ja kauniista sekä voimallisista sanoista, joita sanot hänelle. Uskon, että sanasi ja oma esimerkkisi kantaa keho ylpeydellä auttavat tytärtäsikin löytämään pituudestaan voimaa. Ja en itse näe sitä huonona, että kertoo myös hetkistä jolloin on ollut epävarma. Isomman lapsen kanssa voi yhdessä pohtia, miten rumasti kommentoiville ihmisille voisi vastata. <3

Hirvikö?
4/20 | 

Yläasteella _kaverini_ sanoi että sullahan on perse niinku hirvellä, ei yhtä iso mutta yhtä korkealla.
On muitakin kommentteja tullut vuosien varrella, mutta onneksi kuitenkin suurin osa positiivisia.

Puhu muru

Kiitos kokemuksesi jakamisesta Hirvikö? Tuollainen hauska sutjautus, voi naurattaa kummasti tai satuttaa ihan helvetisti. Siinä vaiheessa, kun tuntuu että jalat on liian pitkät eikä housun lahkeet ikinä riitä - AUTS! Ehkä lyhyempi ihminen ei sitä aina edes ymmärrä. Elämistä puheen ollen, minunkin käsiä on sanottu apinan käsiksi. Vaikka minusta ne ovat ihan sopusuhtaiset. =) Itse yritän kanssa muistaa ne hyvätkin ja kauniit kommentit. <3

Vierailija
5/20 | 

Hei! T*ansu on haukkumasana transihmisistä ja on todella ikävää, että useat ihmiset ovat joutuneet tämän haukkumasanan kohteeksi. Haluaisin kuitenkin sanoa, että sana t*ansu ei tarkoita sukupuolta, eikä liity siihen millään tavalla, se on ainoastaan erittäin ruma ja loukkaava haukkumasana.

Puhu muru

Kiitos Vierailija kommentistasi! Siinä on tärkeä pointti. Nostin transu sanan esiin, koska se tuntui toistuvan niin monen pitkän naisen kokemuksessa. Se mitä sillä haukkuja todella tarkoitti jää toki epäselväksi. Itse tulkitsin noista kommenteista, että vaihtoehtoina oli ainakin oletus:  a) mies ,joka on pukeutunut naiseksi b) mies, joka on käynyt sukupuolen korjausleikkauksen naiseksi eli transnainen c) kyse oli silkasta ilkeydestä

-> Eli osassa tapauksesta kyse oli "sukupuolen" tulkinnasta ainakin jollain tasolla.

Olen samaa mieltä kanssasi, että transu on sanana erittäin ruma ja loukkaava haukkumasana. Ja siltä se on tuntunut myös pitkistä naisista.

Kirsi
7/20 | 

Minua on teini-iässä kiusattu pituudestani. Menen edelleen pituus edellä joka paikkaan, tietäen sen herättävän katseita ja ihmetystä. Aikuisena siitä on sanottu muutama kerta tosi rumasti, sanojina tuntemattomat miehet. En mahdu ”normimuottiin” niin se tuntuu olevan syy loukata todella pahasti.Ahdistuin lopulta niin että hakeuduin terapiaan. Olen opetelliut puolustamaan itseäni ja hyväksymään pituuteni.

Puhu muru

Kiitos Kirsi kokemuksesi jakamisesta. On todella ikävää, että sinua on kiusattu pituudestasi. Olen kuitenkin äärimmäisen iloinen, kun kuulet että olet hakeutunut terapiaan ja oppinut puolustamaan itseäsi. Terapiaan meno voi olla valtavan tärkeä hetki elämässä, käännekohta. Kenenkään pitkän naisen ei tarvitse vain kestää, vaan tuollaista rumaa puhetta ja kiusaamista ei tarvitse hyväksyä. Kaikkea hyvää sinulle - jatka samaan malliin upea pitkä nainen! <3

Jossu
8/20 | 

Sama, terapiaan hakeuduin koska ahdistuneisuus muuttui sietämättömksi. Olen elämäni aikana kuullut loukkaavia kommentteja, ne söivät itsetuntoni pois, tuntui kuin olisin pitkä enkä mitään muuta. On raskasta pelätä kommentteja koko ajan. En ymmärrä näitä jotka loukkaavat, en ikinä menisi kommentoimaan toisen ulkonäköä, jotku kokee sen tehtäväkseen. Olen opetellut sanomaan takaisin, vielä ei ole tullut tilaisuutta, mutta en enää nuole haavojani että minussa olisi joku vika vaan täältä pesee.

Puhu muru
Liittynyt2.1.2018

Kiitos Jossu kokemuksesi jakamisesta. On todella ikävä kuulla, että olet joutunut ilkeiden kommenttien kohteeksi pituutesi takia. Onneksi olet ollut niin rohkea, että hakeuduit terapiaan käsittelemään kokemuksiasi. Niin kuin sanoit, on hyvin raskasta pelätä kommentteja koko ajan, mikä varmasti lisäsi ahdistuksen tunnetta. 

Omien rajojen puolustaminen on jokaisen oikeus. Hienoa, että olet opetellut itsesi puolustamista. Toivon silti, ettei sinun tarvitsisi puolustaa itseäsi. Jokainen ihminen voisi miettiä, miltä ilkeät sanat itsestä tuntuisivat ja jättää kommentoimatta toisen ihmisen ulkonäköä. Toki kauniisti saa aina sanoa. <3

P.P.
9/20 | 

No, pitkät naiset kiusaavat ja nimittelevät lyhyitä miehiä, eli on peiliinkatsomisen paikka omassakin suhtautumisessa muihin ihmisiin.

Puhu muru
Liittynyt2.1.2018

Kiitos kommentistasi P.P. Ihan varmasti joku pitkä nainen on joskus kiusannut lyhyttä miestä. Ja se on väärin. Kenelläkään ei ole oikeutta kiusata toisia. 

Käyttäydythän itsekin jatkossa asiallisesti. Mikäli haluat syytellä minua jostain, kirjoitat rohkeasti oman nimesi etkä jää nimimerkin merkin taakse.

Vierailija
10/20 | 

Tosiasia vaan on se että jos nainen on pidempi kuin keskivertomies niin miehet eivät halua olla kanssasi tekemisissä. Itse olen 180 senttinen enkä IKINÄ voisi kuvitella seurustelevani saman pituisen tai pidemmän naisen kanssa. Naisen pitää olla miestään selvästi pienempi kokoisempi. Niin pituudelta, painolta kuin voimilta. Samaa mieltä on ylivoimaisesti suurin osa miehistä. 

Vierailija
11/20 | 

Olipa ihana löytää blogitekstisi! Itse en muista kärsineeni 180cm pituudestani (varhais)nuoruudessa, sillä meitä pitkiä tyttöjä oli paikkakunnalla useita. Ihastumiskuvioissa asia tietysti vaivasi, ei minua oltu luotu kenenkään kainaloon, sillä ne pitkätkin pojat halusivat tyttöjensä olevan pikkuisempia. Harmitti tietysti paljon, mutta itsetunto kyllä kesti sen.
Kotoa muutettuani on maailma kohdellut ikävämminkin kommentein ja loukkaavin katsein. Nyt olen keski-ikäinen, on mies ja lapsia, nuoruuden solakkuuteen on kertynyt iän tuomia kiloja. Ja kylkeen on kihnuttanut myös jonkinlainen keski-iän kriisi: Kunpa minäkin olisin voinut tuntea itseni joskus pieneksi ja kauniiksi. Jospa minullekin löytyisi hyvin istuvia ja oikean mittaisia vaatteita. Olisinpa saanut joskus ihailua osakseni. Olisiko helpompi saada ystäviä uudella paikkakunnalla, jos sulautuisin helpommin joukkoon? Ja se suurin kysymys: Olenko osannut yhtään varustaa omia tyttöjäni pitkän naisen elämään?
Aina kun kohtaan jossain pitkiä naisia, nuoria tai vanhoja, aivan tuntemattomiakin, sydämessä läikähtää ja tunnen tulleeni kotiin. <3

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Puhu muru blogin kirjoittaja on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström, jolla on vastaanotto Sexpossa. Hän on myös toinen Pannaan menemään -kirjan kirjoittajista ja naisten orgasmeista kertovan Iso O - matkaopas huipulle kirjan kirjoittaja. Blogissaan Marja kirjoittaa rakkaudesta, seksuaalisuudesta ja naisen elämästä. Aiheet kuuluvat Marjan elämään vahvasti murun ja kolme lapsen kautta. <3
www.marjakihlstrom.fi

Seuraa somessa

Facebook

Ota yhteys bloggariin

puhumuru@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat