Viime viikonloppuna vietin ystävieni kanssa tyttöjen iltaa. Oli ihan sairaan hauskaa. Jokin minut teki silti myös surulliseksi.

 

Jokaisessa pari- tai monisuhteessa on omanlainen sopimus. Toisilla se on selkeästi puhuttu ja sovittu, toisilla se on enemmän oletus tai veteen piirretty viiva. Joku kysyy, tarvitseeko sopimusta. Olennaista on, että sopimus olisi kaikkien osapuolien mieleen. Silloin sitä on yleensä helpompi noudattaa.

 

Baarissa tuli tunne, että nuo sopimukset löystyvät kummasti, kun alkoholin huuhtoo kurkkua. Tässä muutama netistä bongattu esimerkki:

 

"Annoin erään baari-illan päätteeksi toisen miehen suudella minua. Olin ollut kavereideni kanssa baarissa pitkästä aikaa ja tämä mukava mieshenkilö osoitti minulle kiinnostustaan. En kyllä millään tavalla estänyt hänen lähentelyitään, sillä kaipasin huomiota. " Syy" siihen, miksi siis annoin hänen suudella ja kiehnätä kimpussani baari-illan ajan, oli huono itsetunto."

 

"Juuri tänään kuulin poikaystäväni suudelleen uutta työkaveriaan baarissa ja ottanut luokseen yöksi. Käsi housuissa-puuhia tämän lisäksi harrastanut ja tilanne oli kamala."

 

Sopimuksen rikkoutumisella tarkoitan pettämistä. Pettäminen voi olla niin henkistä kuin fyysistä. Kädestä kiinni pitäminen, tanssiminen, halaaminen, suukottelu, kielarit, kihnutus, kouriminen, paneminen… Rajoja voi laittaa moneen paikkaan.

 

Pettäminen ei riko yleensä vain luottamusta,  vaan paljon enemmän. Toipuminen vie usein pitkään. Vaikka olisi sanonut antavansa anteeksi kuukausi tapahtuneen jälkeen, todellisuus voi tarkoittaa ihan muuta. Pettäminen sattuu petettyyn pitkään ja on usein traumaattinen kokemus.

 

En ole itsekään puhtoinen pulmunen. Olen ollut aiemmin suhteissa pettäjä ja rikkonut kaiken. En ole ylpeä siitä. Tunnistan hyvin noista hetkistä toiveen jonkin unelman toteutumisesta. Oli se unelma sitten parempaa seksiä tai jotain muuta, mikä on puuttunut. Omat pelkoni jätetyksi tulemisesta tai kosto ovat olleet myös syitä. Tunteet ovat räiskyneet ja kyyneleet valuneet. Silti olen ennen kaikkea juossut itseäni karkuun.

 

Pettämiselle löytyy varmaan yhtä monta syytä kuin pettäjää. Voi olla tyytymättömyyttä parisuhteeseen tai seksielämään. Osa pettää intohimon viedessä, mutta monelle taustalla on ihan muut syyt. Elämänmuutokset ja suhteen alkuvaihe ovat usein riskialttiita hetkiä. Lapsen saaminen, vanhempien kuolema, lasten muuttaminen pois kotoa… Oma rakas ei välttämättä mitenkään liity tilanteeseen.

Yhteiskunta, jossa me elämämme, vaikuttaa toimintaamme. Avioliitto ei ole enää yhtä ”pyhä” kuin ennen ja hyvä niin. Tärkeämpää olisi tehdä yhteiset säännöt teille oikeiksi eikä vain vanhan kaavan mukaan. Onko teidän sopimuksen oikeasti teidän vai vain kopio perinteisestä? Oletteko molemmat tai kaikki sitoutuneet samaan sopimukseen?

 

Baarissa pettämiskuvioiden seuraaminen tekee minut surulliseksi, koska aina joku ihminen ”rikotaan” sen seurauksena. Mietin niinä hetkinä, saako tuonkaan kumppani ikinä tietää?

 

Toisinaan ratkaisuksi ehdotetaan vapaita suhteita. Voisiko olla aika alkaa elämään rohkeammin vapaissa suhteissa? Eräs mies kertoi perjantai-illan aikana minulle, että heillä on liikkumavaraa suhteessa. Se tarkoitti sitä, että kun toinen on ulkona hän voi nauttia elämästä. Hän ei siitä kerro kumppanille eikä kumppani kysy. Heillä se toimi.

 

Murun kanssa olen yrittänyt tehdä asioita toisin kuin aiemmissa suhteissani. Rakkauden ja meidän kahden välisen intiimiyden vaaliminen on syventänyt suhdetta vuosi vuodelta. Totta kai elämä on tarjonnut houkutuksia. Kiinnostavia ihmisiä tapaa aina ja osa saa ilman väreilemään.

 

En tiedä, osaisinko itse elää loputtomassa ”epätietoisuudesssa”, jos suhteemme olisi vapaampi. Toisaalta, uskon että lasten ollessa pieniä kaipaa luontaisesti enemmän kumppania ja pysyvyyttä. 

 

Murun sanoin: ”Peli kannattaa viheltää ajoissa poikki.” Usein on monta vaihetta ennen pettämistä, kun mennään pettämistä kohti. Kuilun reunalle ei kannata mennä kurkkimaan…

 

Pettämisen jälkeen parisuhde ei ole enää koskaan samanlainen kuin ennen. On ihanaa bailata nais- tai miesporukalla. Olla melkein ”vapaa” yhden illan, vapaa arjen velvoitteista. Toivon silti, että et unohtaisi kumppaniasi hetken huumassa ellei se ole teille ok.

 

Voit myös kirkastaa omaa suhdettasi, kun katsot muita ihmisiä baarissa. Ajatella ylpeänä, miten ihana kumppanisi sinulla on. Parisuhde on ennen kaikkea kiinni tahtomisesta. Katso seuraavan kerran kumppaniasi kuin katsoisit häntä taas ensi kertaa. Muistele, miksi halusit olla juuri hänen kanssaan. <3

 

 

*Mitä mieltä sinä olet - kuinka tarkat säännöt suhteessa pitää olla? Onko baarit ja yökerhot helpompia paikkoja lähteä pettämään? Onko sinut petetty tai oletko pettänyt? Voit jakaa oman kokemuksesi, jos haluat. 

 

 

*Tämän blogin kuvat on ottanut Tiina Viitala. Kuvat ovat minun polttarikirjasta. Kiitos kuuluu ihanille rakkaille ystävilleni. <3

*Jos et ole vielä Puhu murun seuraaja ja tykkääjä Facebookissa, tule mukaan matkaan! Nostan esiin kiinnostavia artikkeleita sekä vanhoja ja uusia blogitekstejäni. Toisinaan arjen kuulumisia ja oivalluksia. Olisi mahtavaa, jos sinäkin tulisit mukaan=)

Kommentit (2)

saatjosannat
1/2 | 

Kaikkein tärkein sopimus suhteessa tulisi olla se, että ollaan rehellisiä ja puhutaan niistä vaikeistakin asioista, eli toiveista ja haluista, joita väistämättä vuosien mittaan syntyy erilaisia.

Jos näitä jakaa, niin suhde pysyy elävänä ja voidaan sitten niistä "säännöistä" keskustella, kullekin sopivista. 

Esim vapaa suhde, jossa saa tehdä, mutta ei kertoa, ei ole kuitenkaan täysin rehellinen. Eikös rehellistä ja kivaa olisi jakaa juuri ne itselle ihanat hetket myös sen tärkeimmän ihmisen kanssa?

Helppoa ei ole olla rehellinen, mutta harjoitella sitä voi, ja kuka onkaan paras harjoittelukumppani kuin se jota rakastaa?

Puhu muru

Puhut viisain sanoin nimimerkki saatjosannat. Rehellisyys ja puhuminen ovat hyvin tärkeässä asemassa. Ja puhumista on tosiaan hyvin monenlaista. Niin vaikeaa kuin se onkin, niin pitäisi puhua kaikista tunteista. Muuten toinen ei voi tietää eikä ymmärtää. Olettaminen taas on vaarallista.

Ja rehellisyys. Se ei tosiaankaan ole helppoa! Sanasi osuvat niin naulan kantaan ainakin minun ajatusmaailmani kanssa. Oma rakas on minusta ainakin loistava harjoittelukumppani. <3

Kiitos kommentistasi! Toivottavasti lukijanikin ovat huomanneet sen. =)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Puhu muru blogin kirjoittaja on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström, jolla on vastaanotto Sexpossa. Hän on myös toinen Pannaan menemään -kirjan kirjoittajista ja naisten orgasmeista kertovan Iso O - matkaopas huipulle kirjan kirjoittaja. Blogissaan Marja kirjoittaa rakkaudesta, seksuaalisuudesta ja naisen elämästä. Aiheet kuuluvat Marjan elämään vahvasti murun ja kolme lapsen kautta. <3
www.marjakihlstrom.fi

Seuraa somessa

Facebook

Ota yhteys bloggariin

puhumuru@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat