Tyttärelläni oli juuri päiväkodin vasukeskustelu (lapsen varhaiskasvatussuunnitelma). Täyttäessäni kotona ennakkolomaketta keskustelua varten, jäin pohtimaan, että tällainen olisi loistava myös parisuhteessa. Kerran vuodessa olisi sitten ”pasukeskustelu” eli parisuhdesuunnitelma, joka käytäisiin läpi seksuaali – ja pariterapeutin kanssa.

 

Siinä pohdittaisiin yhdessä suhteen vahvuudet eri näkökulmista. Avattaisiin turvallisesti terapeutin läsnäollessa ne asiat, jotka ovat jääneet hampaankoloon tai jotka aina aiheuttavat tappelua. Katsottaisiin samalla mennyttä vuotta: mitä tapahtuu tässä ja nyt, ja miltä näyttää tulevaisuus. Puhuttaisiin rakkaudesta, mutta myös seksuaalisuudesta. 

 

Seksuaali- ja pariterapeutti voisi kartoittaa tilannetta myös koskien parisuhteen kestoa, perhe- ja muuta elämäntilannettanne. Hän osaisi vaihtaa näkökulmaa ja auttaisi teitä ymmärtämään toistenne tuntemuksia.

 

Ennen ”pasukeskustelua” olisi kumppanien tärkeä miettiä etukäteen, kumpikin tahollaan, toiveita, tuntemuksia ja ajatuksia parisuhteesta sekä kumppanista.

Pasussa valmistavat kysymykset voisivat olla (muokattu Helsingin Vasun ennakkokysymyksistä):

  1. Mitkä ovat parisuhteenne vahvuudet ja yhteiset kiinnostuksen kohteet? 
  2. Minkälaisia ajatuksia teillä on toisistanne? Ja toistenne käytöksestä?
  3. Minkälaisia tarpeita teillä on parisuhteessa ja miten te pystytte vastaamaan toistenne tarpeisiin? Millä tavalla tarpeet kohtaavat seksuaalisuuden saralla? 
  4. Minkälaista toiveita teillä on toisillenne? Mitä toivotte terapialta?

 

Meillä on tulossa murun kanssa hääpäivä joulukuussa ja hieman olen juoninut, että jonkinlaiseen parisuhteen kehityskeskusteluun hänet vien… Onhan tässä oltu yhdessä jo kohta 8 vuotta.  Emme ole kaikesta samaa mieltä ja välillä pinna kiristyy, vaikka rakkautta riittääkin. Katsotaan, mitä saan järkkäiltyä meille. <3

 

 

*Minkälaisia ajatuksia ”pasukeskustelu” eli parisuhdesuunnitelma teissä herättää? Voisiko se vahvistaa rakkauttanne? Olisiko  sinusta oikea paikka pasulle terapeutin luona vai kotisohvalla?

*Hyviä ennakkotehtäviä olisi myös suunnittelmani parisuhdetesti ja parisuhteen swot -harjoitus. Käy tsekkaamassa ja kokeile oman kumppanisi kanssa! <3

*Jos et ole vielä Puhu murun seuraaja ja tykkääjä Facebookissa, tule mukaan matkaan! Nostan esiin kiinnostavia artikkeleita sekä vanhoja ja uusia blogitekstejäni. Toisinaan arjen kuulumisia ja oivalluksia. Olisi mahtavaa, jos sinäkin tulisit mukaan=)

*Kuvat Pixabay

Kommentit (4)

Omenapuuro
1/4 | 

Mä voin varata ajan PaSuun vaikka heti vaikkei sitä toista osapuolta vielä olekaan =D Onpahan aika XD

Ei vaan, aivan mahtava idea ja vielä mahtavampaa, että sun mielikuvitus lentää ja saa aikaan tällasia ajatuksia. 

Ja sitten on se suru, että miksei tällainen ole jo pakollinen kaikille pariskunnille. Olisin säästynyt paljolta, jos olisimme pian exän kanssa istuneet parisuhde/seksuaaliterapeutin vastaanotolla PaSussa ja keskustelleet niin, että toinen oikeasti kuulee. Epäilen, että meille molemmille kehittyi taito kuunnella, mutta jättää kuulematta.

Eikä niitä omia toiveitaan tullut esitettyä, itseasiassa hieman jopa pelkäsin niitä kertoa. Aivan kuin pian exäni olisi suuttunut minulle siitä, mitä minä haluan. Meillä molemmilla oli myös sellanen olo, että asiat tehdään pääsääntöisesti, niin kuin toinen haluaa ja tässä eroa tehdessä pian exä on myös kertonut, kuinka yritti huomioida minua. En todellakaan huomannut tuollaista käyttäytymistä koskaan eli kuulemattomuuden lisäksi on ollut näkemättömyyttä. Minä näin ja kuulin vain tiettyjä asioita, samoin hän.

Harmittaa niin vietävästi, että annettiin hyvin alkaneen suhteen mennä pilalle vain sen takia, ettei uskallettu puhua. Olen nyt vasta uskaltanut sanoa pian exälle vastaan ja vaatia häntä tekemään niin kuin hän on luvannut. Hänellä on tapa vetäytyä joistakin asioista vaikka ensin niin kovin sannoo, että kyllä hän sen hoitaa. Paljon siis ristiriitoja ja niitä on edelleen. 

Älkää antako puhumattomuuden pilata hyvää suhdetta. 

Puhu muru

Kiitos Omenapuuro kokemuksesi jakamisesta ja kommentistasi. <3 Saat ehdottomasti varata ajan. Suunnittelen tässä erään mahtavan naisen idean pohjalta blogipostausta Sisusta, mikä olisi Vasun ja Pasun rinnalla. Oma käynti sinkuille, jottei kukaan päädy parisuhteeseen aivan liian täynnä "verta vuotavia" ihmissuhdehaavoja.

Ikävä kuulla, että teidän suhteen ajoi eroon puhumattomuus. Osasit surullisenkin hienosti sanoittaa, miten puhumattomuus vaikutti teidän suhteessanne. Miten se murensi pikku hiljaa, sai aikaan oletuksia ja toisen puheen sijaan omaa päänsisäistä puhetta.

Ehkä tilanteessasi on kaiken surun, ehkä vihan tai jopa katkeruuden keskellä mahdollisuus oppia itsestä uutta. Opetella asettamaan niitä rajoja, puhumaan pettymyksistä ja kertomaan toiveista ajoissa. Ehkä seuraavassa suhteessa puhutaan enemmän ja käydään vaikka Pasussa? Voimia sinulle.  <3

Manteli86
2/4 | 

Ihan loistava idea. Oot kyllä niin oikealla alalla, ihailen sun kekseliäisyyttä/luovuutta. Mäkin voisin varata ajan pasuun 😀 Kirjoitat hyvin ja tärkeistä asioista. Tsemppiä työhösi ja kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi!

Puhu muru

Kiitos ihan hirmuisesti ihanasta palautteestasi Manteli86. On piristävää kuulla, että saa hyvää mieltä ja ehkä jotain oivalluksiakin ihmisille annettua. Ja olet erittäin tervetullut pasuun! =) Otan kaiken tsempin ilolla vastaan ja ihanaa joulun odotusta sinulle. <3

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Puhu muru blogin kirjoittaja on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström, jolla on vastaanotto Sexpossa. Hän on myös toinen Pannaan menemään -kirjan kirjoittajista ja naisten orgasmeista kertovan Iso O - matkaopas huipulle kirjan kirjoittaja. Blogissaan Marja kirjoittaa rakkaudesta, seksuaalisuudesta ja naisen elämästä. Aiheet kuuluvat Marjan elämään vahvasti murun ja kolme lapsen kautta. <3
www.marjakihlstrom.fi

Seuraa somessa

Facebook

Ota yhteys bloggariin

puhumuru@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat