Minä en ikinä olisi kuvitellut esikoisen 10 kuukauden imetystaipaleen jälkeen, että minusta tulee taaperoimettäjä. Suoraan sanottuna, olin niitä, jotka ihmettelivät pitkää imetystä. Kun ystäväni imetti pitkään jo esikoistaan ja olin hämmentynyt siitä. Se tuntui kummalliselta. Oudolta.

 

Miksi? Tai mitä se minulle kuului?

 

Koska en tiennyt taaperoimetyksestä mitään. Enkä uskaltanut kuitenkaan kysyä siitä. Yhdyin vain ympäristön yleiseen ihmettelyyn. Hävettää, että käyttäydyin kuin mikäkin tollo. Eikä se tosiaan edes kuulunut minulle!

 

Toinen lapsemme oli onneksi kunnon tissitakiainen. Imetys vain jatkui, koska se oli luonnollista. Ei tyttö olisi varmaan lopettanut ellei maidon tulo olisi loppunut kuopuksen raskauden takia hänen ollessa lähemmäs 3-vuotias. Vieläkin hän haikailee maidon perään. Niin hyvää se kuulemma oli.

 

Muistan, kun olin viikon Berliinissä tytön ollessa 2-vuotias. Luulin, että imetys jo loppuu. Ei loppunut. Tyttö huusi iloisesti ”tissiiiii!” lentokentällä ja siitä jatkoimme, mihin olimme jääneet. En voinut kuin nauraa ja olla onnellinen.

 

Nyt imetän edelleen kolmatta lastamme, hän on 1 vuotta 9 kuukautta. Hänen bravuurinsa on juoda maitoa päiväkodin aulassa heti hoitopäivän jälkeen. En halua lopettaa imetystä vielä pitkään aikaan. Suren jo etukäteen, että joudun lopettamaan imetyksen joskus.

 

Olen kuullut moni muukin imettäjä on vain huomannut imettävänsä yli 1-vuotiasta, tai 2- tai 3-vuotiasta tai isompaa lastaan. Äidille ja lapselle imetyksen jatkuminen on ollut vain maailman luonnollisin asia.

 

Ympäristölle se ei sitä kuitenkaan useinkaan ole. Suoraan sanottuna, miksi joka pirun paikassa edelleen vuonna 2017 pitää perustella pitkää imetystä?  

 

Imetyksen tuki ry:n sivuilla todetaan, että äidinmaito on superfoodia ja koostumus muuttuu lapsen iän mukaan. Eilen julkaistussa Aamulehden jutussa tutkimusprofessori Raija Tahvonen totesi, että äidinmaito on parasta immuunijärjestelmälle. Ei lehmänmaito.

 

Suomen Hammaslääkäriliiton sivuilla mainitaan, että pitkä imetys ei yksinään aiheuta reikiä lapsen hampaisiin. Sen sijaan purennan kehityksen kannalta olisi tärkeää imettää lasta ainakin 1-vuotiaaksi saakka.

 

Äidit hyötyvät myös pitkästä imetyksestä. Mammalandian taaperoimetys jutussa kerrotaan, että se ehkäisee äitiä sairastumasta mm. munasarja-, kohtu-, kohdunkaulan ja rintasyöpään.

 

Kysyin äideiltä itseltään, miksi he imettävät taaperoitaan?

 

”Tuhiseva lapsi rinnalla, pipin taijanomaisia parantamisia "Jäijjällä", ykkösen ja kakkosen väsyneitä tandem-kikatuksia ja nyt tämä uusin, suosikkini: "Äiti, kiitos kun tulit töistä kotiin ja annat meille tissiä. Kiltti äiti!"

 

”Voiko syvempää yhteyttä lapseen olla?”

 

”En voisi kuvitellakaan ihanampaa hetkeä, kuin päiväkotipäivän jälkeen saan pienen pellavapään rinnalle. Siinä hän tuhisee onnellisena ja minä tuoksuttelen hänen hiuksiaan. Ikävä sulaa ja maito virtaa.”

Terveysriskejä ei siis ole ja pitkä imetys vaikuttaa rintojen ulkonäköön aina yksilöllisesti. Oikeastaan on vain terveyshyötyjä ja rinnat muuttuvat joka tapauksessa raskauden ja iän myötä, ei vain imetyksen takia. Äidit ja lapset tuntuvat nauttivan imetyksestä. Luonnollinen lapsen vieroittumisikä rinnalta on 2-7 vuotta. Joten ei äideillä tarvitsisi olla ympäristön paineen takia kiire lopettaa imetystä jo 1-vuotiaana.  

 

Imetys ei  kuitenkaan aina suju, vaikka haluaisi. Imetyspettymys voi aiheuttaa suurta kipua. Kaikki äidit eivät edes halua imettää. Osalle kuukausi on jo pitkä aika ja osalle kolme kuukautta on sopiva aika. Kaikki tavat, tyylit ja ajat ovat hyviä. Jokaisen äidin valintoja pitäisi kunnioittaa.

 

Siksi kysynkin, haluavatko arvostelijat olla ainoita ”ongelmia” pitkälle imetykselle? Arvostelijat voivat pahoittaa ihan turhaan äidin mielen. Ikävät kommentit satuttavat ja jäävät helposti mieleen. Arvostelijan kannattaa pohtia rauhassa, mistä negatiiviset ajatukset kumpuavat. Onko taustalla esimerkiksi oma ikävä imetys kokemus tai tiedon puute?

 

Sinä, imettävä äiti. Nauti imetyksestä. Mikä upea yhteys sinulla ja lapsellasi on! Ole ylpeä itsestäsi, kehostasi ja lapsestasi jokaisena imetyksen päivänä. Välillä tulee ala- ja ylämäkiä, ketuttaa, naurattaa ja itkettää. Kaikki tunteesi ovat sallittuja. 

 

Olet sitten naapurin mummu, kumppani, isoäiti, anoppi, ystävä tai tuntematon kanssakulkija. Katso ensi kerralla taapero – tai lasta imettävää äitiä kunnioittaen. Hymyile rohkaisevasti ja näe kaikki se hyvä.

 

En ikinä unohda, kuinka erään kerran imetin kaksivuotiasta tyttöäni uimahallin saunassa. Saunassa oli myös iäkäs afgaaninainen. Hän katsoi meitä ja sanoi sitten: ”Sinä äiti, hienoa.”  Vaikka hänen kielitaitonsa ei ollut täydellinen, kaunis viesti välittyi katseesta ja lämmittää vieläkin sydäntäni.  <3

 

Tässä vielä voimalause kaikille taaperoimettäjille haastaviin hetkiin:

”Vihaajat vihaa, mut taaperoimettäjän tissit ne vaan takas vilkuttaa.” – Taaperoimettäjä Hanna <3

 

 

*Mitä ajatuksia pitkä imetys sinussa herättää? Oletko ikinä sanonut toiselle äidille, että onpa hienoa että imetät taaperoa? Mikä on kaunein kommentti imetyksestä, minkä olet saanut? Voit myös kertoa omasta imetystaipaleestasi, oli se sitten pitkä tai lyhyt.

*Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee täysimetystä 6 kk asti ja imetystä muun ruuan ohella vähintään 2-vuotiaaksi saakka. Suomessa suositellaan täysimetystä yksilöllisesti 4-6 kuukauteen asti ja sen jälkeen imetystä muun ruuan ohella vähintään yksivuotiaaksi ja sen jälkeen niin kauan kuin äiti ja vauva niin haluavat.

*Jos et ole vielä Puhu murun seuraaja ja tykkääjä Facebookissa, tule mukaan matkaan! Nostan siellä kiinnostavia artikkeleita, vanhoja ja uusia blogejani. Toisinaan arjen kuulumisia ja oivalluksia. Olisi mahtavaa, että sinäkin olisit mukana ja kommentoisit siellä. Puhu murun instagramista näet elämääni kuvien kautta. Yrittäjä-seksuaaliterapeutti-bloggaaja äidillä on monenlaista menoa arjessa.  =)

Kommentit (39)

Vierailija
1/39 | 

Ihana ja voimaannuttava teksti taaperoimetyksestä <3 Jokaisen tulisi lukea tämä! Lapset ovat kaikki niin erilaisia eikä mielestäni lasta/imettävää äitiä ja heidän valintojaan tulisi arvostella. Itse olen vain iloinen, että oma imetystaipaleeni jatkuu, sillä oma taaperoni on moniallerginen ja imettämällä tiedän, että hän saa paljon hivenaineita ja vitamiineja myös rintamidosta - ei pelkästään suppeahkosta ruokavaliostaan. T: Äiti ja tyttö 1v 4kk

Puhu muru

Kiitos ihanasta palautteestasi Vierailija. <3 Tulipa hyvä mieli. Kunpa ihmiset lukisivat tämän edes siksi, että saisivat lisää tietoa. Teidän tapauksessa imetys on ollut varmaan lapselle todella hyvä asia, niin kuin äidillekin. =) Jatkaa imetystä ihan niin kauan kuin hyvältä tuntuu. <3

P.s Blogisi vaikutti mielenkiintoiselta. Itse kaukaisesti haaveilen, että perheemme asuisi joskus ulkomailla. =)

Vierailija
2/39 | 

Kiva tsemppikirjoitus! Olen tässä pohtinut, että täytyy varmaan kohta lopettaa kuopuksen imetys, kun hän täyttää pian kolme vuotta. Itselleni imetys on ok ja lapsi nauttii siitä, mutta tuntuu että ei näin isoa lasta pitäisi enää imettää. Enpä oikein tiedä mitä pitäisi tehdä.

Puhu muru

Kiitos palautteestasi Vierailija. =) Äitejä ei varmasti voi tsempata liikaa.

Sinulla on selvästi paljon pohdittavaa. Auttaisiko se, jos kirjoittaisit paperille ylös imetyksen plussia ja miinuksia.?Voisit kokeilla myös erotella mahdollisia ulkopuolelta tulevia paineita. Kuuntele itseäsi rohkeasti. Voimia suuren päätöksen äärelle. <3

Lyra

Minulla oli esikoiseni imetyksen aikana monta kertaa mielessä, että pitäisi lopettaa imetys varmaan, kun ei kai näin isoa enää tarvis. Mutta en sitten keksinyt yhtään hyvää syytä, joka ei olisi kummunnut siitä, mitä muut ihmiset ajattelee ja niinpä imettelin menemään vaan. Tuli kyllä lopulta sellainen hetki, kun tuntui tosi vahvasti, että nyt riittää ja siinä vaiheessa vieroitus kävikin jo melko helposti, lapsi oli silloin 3,5-vuotias :). Kannustaisin kuuntelemaan sisintäsi, onko olemassa sellaisia sinusta lähtöisin olevia syitä imetyksen lopettamiseen vai voisiko ympäristön mielipiteet vaikuttaa ja tee päätöksesi sen pohjalta, mikä sinulle tuntuu oikealta. Huikean hieno imetystaival on sinulla jo takanakin! ❤

Puhu muru

Sinun kommenttisi olisi loistava Lyra. Kiitos näistä tsempeistä Vierailijalle, mitä välitit. Oma kokemuksesi puhui vahvasti sen puolesta, miten tärkeää sisintä on todella kuunnella. <3 Hieno imetystaival sinullakin! =)

Vierailija

Teet miten haluat, oma esikoiseni oli lähes 4v. Toisilta sain hyviä kommentteja, toisilta en... tosin en asunut Suomessa...

Vierailija
3/39 | 

Ei taaperon imettämisessä ole mitään pahaa. Niinkuin ei julki imettämisessäkään. Meillä on 4 lasta joista nuorin on kohta 11kk. Olen tällä hetkellä imettänyt elämästäni 6,5 vuotta. Esikoista vain reilu puoli vuotta, kun ei maitoa piisannut, toista 2 vuotta, jolloin 22-vuotiaana päätin, jotta nyt piisaa. ( maitoa olisi edelleen piisannut..) kolmatta imetin kolme vuotta. Saapa nähdä kuinka pitkälle nyt jatketaan. Onhan tää ihanaa, kun toinen tuhisee rinnalla 💜 Olen aina imettänyt missä olenkin ja siihen kovasti toisiakin kannustanut. Niin kauan kuin se vauvasta tai taaperosta ja äidistä hyvältä tuntuu.

Puhu muru

Olen aivan samoilla linjoilla kanssasi Vierailija. Taaperoimetyksen arvostelussa olisi tärkeää nähdä sen hyvät puolet. Sinulla on jo pitkä kokemus ja kirjoituksestasi huomaa, miten kaunis asia se sinulle on. <3 

Kiitos myös blogisi jakamisesta! Täytyykin käydä kurkkaamassa sitä. =)

Lyra
4/39 | 

Minua vähän harnittaa, kun esikoiseni imetystaipaleesta tuhlasin varmaan puolet ajasta miettien, että pitäis varmaan vieroittaa, kun onhan tää näin iso jo. Ihan suotta stressasin! Kyllä se siitä aikanaan luopui ja oppi se nukahtamaan ilman tissiä suussa, vaikka jossain vaiheessa tuntui, että ei niin voi tapahtua ikinä :D. Nyt kuopuksen kanssa osaankin olla niin paljon rennompi tämänkin asian suhteen! Meillä täyttyy WHO:n suositus loppukuusta ja ei ole mitään kiirettä lopettaa tällä kertaa :).

Puhu muru

Kokemuksesi tuosta esikoisen ajan "imetys stressistä" siihen, että kuopuksen kanssa on rennompi kuulostaa niin tutulle. Mutta ei siitä kannata potea syyllisyyttä. Ehkä täällä jaetut kokemukset ja kannustukset voivat auttaa jotakuta toista esikoista imettävää äitiä kuuntelemaan itseään. <3 Ja onnea WHO.n suosituksen täyttymisestä piakkoin! <3

Imettävä äiti
5/39 | 

Itse imetän reilu 2v lastani. Tuntuu, että lopettaminen ei edes olisi enää pelkästään minun päätettävissä. Rinta ja imetys on todella tärkeää lapselleni. Hän pyytää itse saada päästä rinnalle ja loukkaantuu herkästi, jos en juuri silloin ehdi. En ole tehnyt päätöstä imetyksen lopettamisesta, menemme päivä kerrallaan ja jatkamme niin kauan kun se sopii molemmille eli lapselleni ja minulle. Imetys on niin ihanaa, koska lapseni saa tankata läheisyyttä ja turvaa sylissäni, kun muuten hän on niin aktiivinen ja vauhdikas, että muuten sylittelyhetket varmaan olisi aika vähissä. Minusta on ihanaa tuoksutella lapseni hiuksia ja nähdä hänen silmissään lapsen luottamus ja rakkaus äitiinsä. Terveydelliset hyödyt on tietysti myös erittäin tärkeitä, suvussamme on rintasyöpää, joten pelkästään jo tämä asia on erittäin hyvä syy itselleni jatkaa imetystä pitkään. Minusta on kurjaa, että nykyään en voi vapautuneesti imettää lastani kuin kotona, sillä pelkään tietämättömien ihmisten loukkaavan lastani typerillä kommenteilla, sillä hän kyllä ymmärtää jo kaiken. Lähipiirille olen kertonut paljon imetyksestä tietoa ja monet ystäväni ovat imettänyt lapsiaan ja kyselleet minulta apuja heidän imetyspulmissaan. Itselleni tärkeä kommentti ennen raskaaksi tuloa, joka sai minut kiinnostumaan imetyksestä oli se kun työkaverini kertoi haluavansa vielä joskus vauvan ja haluavansa imettää, sillä imettäminen on niin ihanaa! Ja niin se on.

Puhu muru

Tuo on hirmuisen tärkeä näkökulma myös. Mikä on lapsen oikeus? Kuinka paljon äidin pitäisi kuunnella myös lapsen tarpeita? Kaikista paras tilanne on varmasti, kun molemmat ovat tyytyväisiä vaikka aina se ei onnistu. Ihanaa, että teillä kuitenkin sujuu hienosti.

Imetyksen tuomassa läheisyydessä on oma taikansa. Yhteys lapseen on jotenkin erilainen. Niin kuin sinäkin hienosti kuvailet oman kokemuksesi kautta. 

Työkaverisi antoi sinulle kauniin lahjan tekemällä imetyksestä positiivisen mielikuvan. Sinäkin tällä kirjoituksella jatkat tuota samaa tärkeää äitien ketjua. Kiitos kommentistasi Imettävä äiti. Se oli arvokas. Ja hyvää imetyksen jatkoa - jatkukoon se teille hyvän ajan. <3

Mama_x
6/39 | 

Hyvin kirjoitettu! Mun imetettävä täyttää nyt keväällä 5v. Pikkuhiljaa alkanut hiipumaan ja lyhenemään imetyskerrat. Kuitenkin vähintään sen 2x edelleen haluaa päivässä. Ja tosiaan, ainoa ongelma on ulkopuolisten kommentit. En niinkään tätä enää mainosta. Lähimmät tietää ja lähipiiristä löytyy myös muita pidempään imettäneitä. Lapseni samanikäinen hoitokaveri käy myös vielä rinnalla. Hoitoon lapsi meni vähän reilu 1v joten sekään ei ole imetykseen vaikuttanut.

Puhu muru

Kiitos kokemuksesi jakamisesta Mama_x. Hienoa, että toit rohkeasti esille lapsen imetystä. Imetystä arvostellaan ja kauhistellaan varmasti entistä enemmän, kun kyse on lapsen imetyksestä. Samaan aikaan myös lapsi alkaa ymmärtämään ikävienkin kommenttien nyanssit aina vain paremmin. Mikä on hirveän epäreilua. 

Olen iloinen sinun rohkeudestasi jatkaa imetystä. Sinä olet vahva nainen ja onneksi ympärilläsi on myös vertaistukea. =)

Itse kipuilin kovasti aiheen kanssa, kun kuopus syntyi. Olin maidon loppumisen takia lopettanut toisen lapsemme imetyksen 4 kuukautta ennen kuopuksen syntymää. Nyt kuopus on reilut kaksi vuotta, mutta vieläkin tuo nyt juuri 5-vuotta täyttänyt isosisko suree, kokee kateutta ja haluaisi juoda maitoa tissistä. Niin ihanaa se hänestä kuulemma oli. Ja minä välillä mietin teinkö oikein, kun en imettänyt heitä ikinä yhtä aikaa. Nämä on vaikeita kysymyksiä. <3

Jatkakaa imetystä niin kauan kuin teistä tuntuu hyvälle. <3

Vierailija
7/39 | 

Mahtava kirjoitus! 

Oma vauvani on vasta puolivuotias, mutta nyt jo lähipiirissä odotellaan, että koska lopetan imetyksen. ''Epänormaalia'', ''ällöttävää'', ''sairasta'', ''seksiä'' on sanat, joilla ei-imettävät ovat kuvailleet meidän tavoitetta päästä who:n suosituksiin. Tämä meidän imetystaipale tähän asti on ollut maailman helpoin ja luontevin. Se on myös minun ja vauvan laatuaikaa isolla L:llä. Surettaa, että joudun muka salailemaan sitä mikä tekee minut tällä hetkellä onnelliseksi. Toivon, että yhteistyömme jatkuu yhtä moitteettomasti vielä pitkään ja vaikka sinne ''kouluikään asti'', niin kuin kaikki pelottelee. Täysin rinnoin (heh heh) aiomme nauttia imetyksestä ja ohittaa kaikki negatiiviset kommentit! 

Puhu muru

Kiitos palautteestasi Vierailija. Ja ihanaa, kun rohkeasti kerrot omaa tarinaasi. <3 Vaikutat siltä, että luotat itseesi ja vauvaa upeasti. Se on paras suoja arvostelijoita kohtaan. On silti hyvin epäreilua, että lähipiiri demonisoi pitkää imetystä sinulle. 

Jos sinua joskus alkaa painamaan muiden kommentit, etsi itsellesi tukea ystävistäsi, muista äideistä tai facebookin imetysryhmistä. Koska tuo kaunis ajatus ja kokemus mikä teillä on, ei soisi menevän rikki. Sinä ja lapsesi saatte nauttia imetyksestä juuri niin kauan kuin haluatte. <3

Systeemi kusee kaikki nickit v...
8/39 | 

Ai mitä ajatuksia? Suoraan sanottuna ei yhtään mitään... kukin imettäköön niin kauan ku pystyy ja hyvältä tuntuu. Itsellä se jäi 10kk:een koska kun töihin palasin poika vieroitti itse itsensä.

Puhu muru

Kiitos näistä ajatuksista nimimerkki Systeemi kusee kaikki nickit v... On tärkeää, että jokainen saa kulkea oman polkunsa ja päättää omasta imetyksestään. Ei kaikkien siitä tarvitsekaan intoilla. Jokainen tyylillään. =)

Daddy
9/39 | 

Isän kommenttina voin todeta, että mikään ei ole raskaampaa kuin se että 1,7 vuotias lapsi parkuu: "MAMMAAA MAMMAAA" ja ainoa mihin sitten rauhoittuu sitten on se äidin tissi. Koita siinä olla se tasavertainen vanhempi.  Imetys on huippu  juttu ja oikein on että äidit imettää. Mutta kannattaa miettiä että missä vaiheessa siitä luopuminen ois koko porukalle tasa-arvoisempaa.

Puhu muru

Kiitos Daddy, että toit isän näkökulman. Isällä on yhtälailla tärkeä rooli lapsen elämässä jo ihan pienestä asti. Imetys voi luoda asetelman, joka tekee äidistä "tärkeämmän". Minusta silloin olisi tärkeintä keskustella imetysasiasta, jos se häiritsee isää. Ja miettiä, mikä siinä todella häiritsee? Mistä tämä tunne kumpuaa? 

Isä on usein äidin tärkein imetyksen tukija ja sitä kautta sinä olet äärimmäisen tärkeä äidille sekä lapselle. Jos vain pystyt anna äidin ja lapsen jatkaa imetystä ihan rauhassa. Usko siihen, että sinäkin olet äärimmäisen tärkeä. Imetys loppuu aikanaan ja vanhempien roolit muuttuvat lasten kasvaessa. Tulee varmasti vaiheita, jolloin sinä saatat olla se tärkeämpi. <3

LiHeEl
10/39 | 

Ihana teksti <3 Niinpä! Mitä hittoa se kellekkään kuuluu kuka imettää ja mitenkä pitkään?! Itse raskaana ollessa mietin, että haluan puolen vuoden täysimetyksen ja sit lopetan. Kun poika syntyi, ei imetys meinannut lähteä heti sujumaan ja sairaalassa tyrkyttivät sitä korviketta koko ajan. ONNEKSI oma äitini kannusti yrittämään aina vaan uudestaan ja uudestaan, kunnes se lähti sujumaan ja korvikkeet heitettiin poikkeen. Pojan ollessa 6kk koitin opettaa häntä juomaan korviketta, mutta eihän hän ymmärtänyt mikä on tuttipullo tai miten sitä käytetään, nokkamuki taas tuntui hirmu työläältä jos yöllä iskisikin jano, eli päätimme jatkaa imetystä. Nyt poika on jo 9kk ja on sellainen tissimaakari, että ei mitään järkeä! :D Välillä ärsyttää, kun ei voi poikaa jättää hoitoon mihinkään, kun nää tissit ei tahdo oikein olla sellaset näppärästi toiselle siirrettävät, mutta välillä taas kyynel valuu pitkin poskea, kun toinen niin rauhallisena tuhisee rinnalla. Ajattelen siis tällä hetkellä jatkaa imetystä tasan niin pitkään, kun poika sitä itse haluaa.. Onpahan ainakin hetken aina vauva, vaikka juoksentelisikin jo ympäriinsä :)

Puhu muru

Kiitos ihanasta palautteestasi LiHeEl. <3 Imetykseen kuuluu tietty rajan veto, joka äidille ja lapselle on oikeuden päättää imetyksen kestosta. Jo sen tiedostaminen luo suojaa sille, ettei ikävät kommentit osu liian syvälle. 

Imetystaipaleenne kuulostaa hienolta "työvoitolta". Nyt olet ylpeä tissimaakarin äiti. Suloista! Ja se on niin totta, että kun lapsi lähtee liikkeelle ja vauhti kiihtyy, on ihanaa että hän tulee vielä rauhoittumaan rinnalle. Se luo paikan hengähtää ja samalla vahvistaa yhteyttänne. Nauttikaa imetyksestä ja jatkakaa niin pitkään kuin hyvältä tuntuu! <3

mamatsu
11/39 | 

Olipa ihana lukea tuollainen teksti imetyksestä. Esikoiseni ei saanut rintaa kuin ensimmäisen kuukautensa maito vain loppui ja minua harmitti kovasti. Toinen lapseni hylkäsi rinnan neli kuisena eikä huolinut vaikka kuinka tarjosin. Kolmas lapseni oli imetyksessä 10 kuiseksi asti mutta alkoi puremaan ja imetys oli pakko lopettaa sen vuoksi. Nyt neljäs lapsonen täytti 3 vuotta tammikuussa ja imetän häntä edelleen eikä loppua näy hän rakastaa yhteisiä hetkiämme täysin siemauksin💕

Puhu muru

Kiitos palautteestasi ja oman kokemuksesi jakamisesta mamatsu. =) Sinä olet todella nähnyt neljä erilaista imetystä. Ja kokenut imetyspettymyksen.

Kaikki tuo kokemus on varmasti vielä lisännyt ihanaa kokemustasi kuopuksesi kanssa. On aivan mahtavaa kuulla, että nautitte edelleen imetyksestä. Kokemuksesi on varmasti ollut korjaava ja tuonut paljon voimaa elämääsi. Kaikkea hyvää teille. <3

Entinen kauhistelia
12/39 | 

Hieno teksti.
Itsekki kauhistelin ja kummastelin taaperoimettäjiä aijenmin. En enää.
Kolmannen lapsen kohalla jo odotus aikana pääti, että imetän niin kaun ku lapsi tahtoo. Esikoisen imetys kesti 11kk loppu päivähoidon alotukseen. Ja keskinmäistä en sitten juuri ollenkaan. 😟 ehkä 2kk. Se jäi kyl harmittaa sillon ois kyl tarvinnu tukee ja kannustusta jatkamiseen. Neuvolossa vaan sanottiin "sinä voit tehä niin kun hyvältä tuntuu, kasvaa vauvat korvikkeellakin."
Imettäminenhä on tosi hieno asia just parasta ravintoo vauvalle äidinmaito. Nyt nautin niin kaun kun pikkumies 7kk tahtoo. Taival on tähän astin ollu kyllä ihana ja kamala yhtä aikaa. 😊

Puhu muru

Kiitos kommentistasi ja oman kokemuksesi jakamisesta Entinen kauhistelija. Ihana saada hyvää palautetta, kiitos siitäkin. =)

Hienoa, että sinäkin olet muuttanut mielesi kauhistelijasta ymmärrykseen ja ylpeyteen. Imetys on todella hieno asia! Itsestään selvä se ei ole, niin kuin omatkin kokemuksesi osoittaa. Imetyspettymys on hyvin kirvelevä kokemus ja aika moni äiti tarvitse tukea jossain vaiheessa imetystään. On surullista, jos jää ilman sitä. Niin kuin sinullekin kävi.

Nauti kuopuksesi imettämisestä ja jos hyvältä tuntuu, niin jatkakaa. Pitkässä imetyksessä tunteet vaihtelee ja tekee mieli sanoa välillä lapselle, että nää on mun tissit. Mutta sitten kuitenkin. Onhan se ihanaa. <3

Vierailija
13/39 | 

Itselleni koko imetysasia on erittäin arka ja kipeä aihe. En juurikaan pystynyt imettämään omaa lastani vaikka kuinka halusin ja yritin. Ja voi luoja että minä yritin. Maito ei vaan koskaan noussut kunnolla ja vauva sai vain muutamia millejä maitoa rinnoista (tämä todettu ihan imetysklinikalla). Kaikkein pahimmalta tuntui lukea ohjeita, että kyllä se maito sieltä nousee kun vain tarpeeksi imettää ja yrittää...Jokainen perhe tietää oman parhaansa imetysasioissa. Jos joskus vielä saan toisen lapsen ja jos imetys onnistuukin hänen kanssaan, olen kyllä äärimmäisen kiitollinen siitä <3

Puhu muru

Olen erityisen otettu, että sain kuulla myös tarinan imetyspettymyksestä. Kiitos sinulle vierailija. Kuulen kirjoituksestasi sen valtavan halun imettää, ruokkia itse vauvaa ja valtavan tuskan, kun se ei onnistunut.  Pettymys, epäonnistuminen, suru, luopuminen. Olet käynyt varmaan monia tunteita läpi. 

Imetys ei kuitenkaan tee kenestäkään parempaa tai huonompaa äitiä. Sinä olet oikein hyvä äiti. Imetyspettymys kannattaa silti purkaa jonkun kanssa, jonkun joka kuuntelee ja on empaattinen sinulle. Ettei kokemuksesi jää vaivaamaan mieltäsi.

Toivon todella, että saisit vielä korjaavan kokemuksen imetyksestä. Jos vain voit, yritä nähdä imetyksen yli itsesi laajemmin äitinä ja poimi sieltä ne vahvuudet vahvistamaan sinua. <3

Vierailija

Kiitos tuhannesti kauniista vastauksestasi viestiini. Kyynelet silmissä sitä luin. Imetyspettymys on tosiaan ainakin itselleni todella kova paikka. Ja tuntuu että se on myös asia, josta ei niin paljon puhuta. Monenlaiset tunteet tuli kyllä käytyä läpi etenkin pikkuvauva-aikana, mutta edelleen nyt poikani ollessa 1,5v huomaan herkistyväni todella paljon, kun mietin näitä imetysasioita. Kyllähän sen järjellä ymmärtää, ettei imettäminen ole äitiyden mitta, mutta tunnepuolella asia on miljoona kertaa monimutkaisempi. Mutta kiitos sinulle vielä, viestisi merkitsi minulle oikeasti paljon <3

Puhu muru

Kiitos Vierailija. <3 Sinunkin viestisi ovat olleet minulle merkitykselliset. Olen samaa mieltä kanssasi, että imetyspettymys on aihe, josta ei puhuta. Siksi olin valtavan iloinen, että kerroit kokemuksestasi vaikka kokemus itsessään on ollut sinulle kova paikka. Pettymyksistä ja vaikeistakin asioista pitää saada puhua.  Jos haluat kertoa tarinasi imetyspettymyksestäsi blogissa, haastattelen sinua mielelläni ja tuon esiin tämänkin näkökulman imetykseen. Se olisi minulle kunnia.

Harkitse asiaa rauhassa ja jos haluat, voit laittaa minulle sähköpostia puhumuru@gmail.com. Tämä blogi on lukijoitani varten ja haluan tuoda esiin niitäkin puolia elämästä, mistä voi olla vaikea puhua. Mutta mistä moni toivoisi kuulevansa lisää. <3

Vierailija
14/39 | 

Kyllä nää taapero ikäiset 1-3v on ok mulla, mutta 7v jo ihan liian iso että voisin kuvitella imettäväni häntä. Tosin ei ole kyllä omille kauan tissi kelvannut.

Puhu muru

Kiitos kommentistasi Vierailija. Tuo oikea ikä imetykselle on vaikea määritellä. Luonnollinen vieroittumisikä sijoittuu 2-7 -vuoden väliin. Ja toki on tärkeää aina kuunnella itseään. Muistan kyllä, että esikoisen aikaan en olisi voinut kuvitellakaan, että olisin imettänyt häntä edes 2-vuotiaana . Kun taas toisen lapsemme kanssa se oli maailman luonnollisinta. 

Toivottavasti sinulle ei ole jäänyt imetyksestä ikäviä muistoja. Jos on, rohkaisen sinua puhumaan niistä esimerkiksi neuvolassa. Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi. =)

LeilaL
15/39 | 

Imetin ekaa lasta n. 1v 6kk vanhaksi, vaikka meninkin töihin jo kun poika oli 9kk. Imetys loppui kun jouduin umpisuolen poistoon. Tuntui pitkältä ajalta mutta vähänpä tiesin... toista lasta eli tyttöä imetettiin sitten 2,5 vuotta :) Vanha kansa muuten sanoo jos kolmena pitkäperjantaina imettää niin lapsesta tulee velho ;) Homma loppui jotenkin itsekseen tuossa muutama kuukausi sitten ja nyt tuntuisi tosi oudolta imettää. Tyyppi aina välillä katsoo tissejä ja naureskelee muttei millään lailla tunnu kaipaavan. Kuvaavaa tähän imetystouhuun on että kun jouduin kuopuksen ollessa n. 1 kk vanha pahan verenvuodon takia ambulanssilla sairaalaan, eka ajatus oli "voi ei imetys loppuu" ja vasta toka "ei hitto, lähteekö henki" ;)

Puhu muru
16/39 | 

Kiitos LeilaL imetystarinasi jakamisesta. Siitä tuli hyvä mieli. =)  Olet nähnyt useamman imetyksen ja kirjoituksessasi tulee kauniisti esiin jokaisen imetyksen uniikkius. Jokainen äiti ja lapsi luovat välilleen oman imetystarinan. Ja sitten joukkoon laitetaan vielä ripaus sattumia, kohtaloa ja onnea. Kaikkiin olosuhteisiin, kun ei kukaan voi vaikuttaa. 

Tuo vanhan kansan ajatus pikku velhosta kuulosti hauskalta! Enpä ollut aiemmin kuullut. Ja lopetuksesi ambulanssi esimerkki osui ja upposi! Niinpä. Ensimmäisenä hätä imetyksestä ja sitten vasta tulee mieleen oma henki. Onneksi kaikki meni hyvin - ilmeisestikin. <3

Nepikettu
17/39 | 

Minulla takana imetyspettymys esikoisen kanssa kuuden vuoden takaa. Nyt toinen lapsi 1v8kk on ihana tissimonsteri enkä aio lopettaa imetystä ennenkuin on ihan pakko eli kun hän itse tahtoo vieroittua. Oma äitini on kysellyt jo vuoden verran milloin lopetan imettämisen ja se on minulle tosi raskasta. Myös mies toivoisi imetyksen loppumista. Olen kuitenkin vahva ja tiedän mikä on lapselleni parhaaksi ympäristön paineista huolimatta. Kiitos tästä blogikirjoituksesta, tällaiset tekstit ovat äärimmäisen tärkeitä minunkalraisille ympäristön lopettamispaineessa eläville taaperoimettäjille.

Puhu muru

Kiitos kokemuksesi jakamisesta Nepikettu. Onpa ihana kuulla, miten hienosti olet nyt päässyt imettämään imetyspettymys kokemuksesi jälkeen. Se on varmasti ollut ihan valtavan tärkeää sinulle. <3

On kurjaa, että joutuu olemaan ympäristön ristipaineessa siitä, saako imettää. Toisten jatkuva kysely imetyksen lopetuksesta turhauttaa ja aiheuttaa ristiriitaisia tunteita, kun kysyjät ovat itselle tärkeitä ihmisiä. 

Kiitos valtavasti tästä lämpimästä palautteestasi. Tämä kirjoitus on onnistunut juuri tämän takia. Jokainen taaperoimettäjä äiti, joka saa siitä voimaa arkeensa, on minulle tärkeä - tärkeämpi kuin mitkään lukijamäärät. <3

Tsemppiä sinulle!!!! <3

Vierailija
18/39 | 

Musta tuntuu, että äideillä itsellään on tarve tehdä tästä asiasta näin iso juttu ja ongelma. Missään muualla en koe näin isona ongelmana tätä koko imetysaihetta, kuin näissä kirjoituksissa. Toki aihe on tärkeä ja luonnollinen, mutta niin on moni muukin asia jossa on luonnollista variaatiota ihmisten väleillä, eikä asiasta silti läyhätä näin paljon.

Puhu muru

Kiitos kommentistasi Vierailija. Tätä imetys keskustelua voi tarkastella monesta suunnasta. Minusta on aivan oikein, että äidit puolustavat mahdollisuutta imettää rauhassa hieman isompaankin lasta. Ja minä ainakin aion puolustaa jatkossakin. Se on liittyy myös lapsen oikeuksiin. Äidin maito on paljon muutakin kuin vain ravintoa, se on myös rakkautta nestemäisessä muodossa, niin kuin joku viisas äiti sanoi. <3

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Puhu muru blogin kirjoittaja on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström, jolla on vastaanotto Sexpossa. Hän on myös toinen Pannaan menemään -kirjan kirjoittajista ja naisten orgasmeista kertovan Iso O - matkaopas huipulle kirjan kirjoittaja. Blogissaan Marja kirjoittaa rakkaudesta, seksuaalisuudesta ja naisen elämästä. Aiheet kuuluvat Marjan elämään vahvasti murun ja kolme lapsen kautta. <3
www.marjakihlstrom.fi

Seuraa somessa

Facebook

Ota yhteys bloggariin

puhumuru@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat