Paras ohjeeni parisuhteeseen on varmaan ohje, jonka olen saanut äidiltäni. Kohtele toista, niin kuin toivoisit, että sinua kohdellaan. Siihen sisältyy ajatus, miltä tämä tuntuu toisesta.

 

Kirjoitin edellisessä postauksessani parisuhteessa tapahtuvasta toisen kadottamisesta ja uudelleen löytämisestä. Jäin sen jälkeen pohtimaan saamieni viestien kautta sitä, mistä kaikki tuo työ todella alkaa. Itsestä. Meidän on pystyttävä katsomaan peiliin, kohdattava itsemme.

 

Joku viisas terapeutti on joskus sanonut, että yksi terapeutin tärkeimpiä tehtäviä on saada ihminen lopettamaan valehtelu itselleen. Auttamaan kohtaamaan totuuden. Koska totuus usein sattuu, sitä juostaan pakoon hölkäten tai jopa henkensä edestä.

 

Parisuhde ei muutu miksikään elleivät molemmat ole valmiita pohtimaan, mitä minä voisin tehdä paremmin. Ja mitä toivoisin kumppaniltani. Millainen itse asiassa on parisuhde, jossa minun olisi hyvä olla?

 

Käytän omaa parisuhdettani esimerkkinä herättämään sinua ajattelemaan omia arvojasi. Minulle tärkeää on arki. Haluan, että meillä on hyvä olla yhdessä perheenä ilman, että unohdamme toisiamme. Haluan, että rakkaus tuntuu ja näkyy.

 

Mistä hyvä arki sitten koostuu mielestäni? Se on toisen huomioimista teoilla. Toiselle tehdyt aamupalat, aamun univuoro, herättämisen pusujen kera, kotityöpäivän yllätyksenä hoidetut pyykit…

Meidän hyvään arkeen kuuluu koskettaminen. Parasta ikinä on nukahtaa tai ainakin olla hetki ennen nukkumaan menoa ihan lähekkäin lusikka-asennossa! Se rauhoittaa mielen ja kehon, tekee meistä yhtä. Joskus se on paras kutsu olla vieläkin lähempänä toista.

 

Seksuaalisella kosketuksella on tärkeä viesti muistuttaa toista, että olet haluttava, kiinnostava ja näen sinut muutenkin kuin vanhempana rinnallani tai ystävänä. Seksin määrän ei pidä eikä tarvitse olla mikään mittari onnelliselle parisuhteelle. Se mikä on minulle ja meille hyvä on tärkein mittari, jos nyt sellaista ylipäätään tarvitaan.

 

Kaikki koskettaminen ei ole seksuaalisesti virittynyttä. Se on hipaisuja, halimista, nenuttelua ja ryhmähaleja lasten kanssa. Ja nekin kosketukset ovat tärkeitä, ne kertovat että sinä olet tärkeä.

Vaikka kaikki tämä olisi kunnossa se ei kuitenkaan riitä. Se miten puhumme toiselle on äärimmäisen merkityksellistä.

 

Kohtele kumppaniani kuin ystävääsi. Se on hyvä ohje. Mieti miten puhut, miten pyydät ja jos menee pieleen, osaatko kertoa miksi ja pyytää anteeksi? Itse olen tätä joutunut opettelemaan, mutta se on auttanut.

 

Kermana parisuhde kakun päällä on toisen unelmiin uskominen. Minä toivon, että minun unelmiini uskotaan ja haluan uskoa sekä tukea murun unelmia. Se kantaa. Se on mieletön voima. Olen itse todella tarvinnut murun tukea, emme juhli vain voittoja vaan kestämme myös ne hetket kun koemme pettymyksiä tai teemme niska limassa töitä unelmien eteen.

Ja elämähän ei mene ohjeiden tai toiveiden mukaan. Välillä sitä menee ihan pieleen vaikka toivoisi ihan muuta. Väsymys, kuukautisärinät, työstressi tai huolet voivat saada meidät toimimaan arvojemme vastaisesti. Ja kehen puramme sen – no tietysti siihen kaikista rakkaimpaan ihmiseen. Se ei kaada venettä, mutta keikuttaa. Silloin pitää osata itse katsoa taas peiliin, hengittää ja miettiä, mietin voisin selittää ”miksi olen ollut yksi paskapää”. Se auttaa. Ja jos ei heti, yritä myöhemmin uudelleen. Kerro, ettet halua että toisella on paha olo.

 

Kun arvosi ovat kirkastuneet siitä millainen kumppani haluat olla, jatka matkaa. Pohdi kaikkia niitä esteitä, mitä on sen tiellä että voisit olla sellainen kumppani kuin toivoisit. Puhukaa näistä yhdessä. Sopii hyvin vaikka hääpäivän tai vuosipäivän viettoon.

 

Ja muistakaa, arvoja ei tarvitse saavuttaa. Ne ovat ohjaamassa sinua kohti rakkauden polkua, johon sinä todella uskot. <3

*Sain inspiraation tekstiini murultani ja Arto Pietikäisen loistavasta kirjasta Joustava mieli parisuhteessa (Duodecim). Suosittelen.

*Millainen on sinun arvojesi mukainen suhde? Millainen se olisi jos et pelkäisi mitään? Voit kertoa arvojesi mukaisesta suhteestasi ja ajatuksistasi mitä kirjoitus herätti blogini kommenteissa.

*Kuvat Pixabay

*Jos et ole vielä Puhu murun seuraaja ja tykkääjä Facebookissa, tule mukaan matkaan! Nostan esiin kiinnostavia artikkeleita sekä vanhoja ja uusia blogitekstejäni. Toisinaan arjen kuulumisia ja oivalluksia. Kuvia elämästäni pääsee seuraamaan Puhu murun Instagram tililtä. <3

Kommentit (6)

Vierailija
7/6 | 

Mä niin rakastan tätä sun blogia. Viimeisin vuosi on ollut äärettömän raskas, kun mieheni kertoi minulle olleensa uskoton vuoden ajan. Suhde oli päätetty aiemmin, mutta yhteys tähän toiseen eli pettäminen, jatkui edelleen vielä jonkin aikaa. Olemme siis joutuneet käymään kaiken auki ja sydän irti revittynä olen paikkaillut myös itseäni. Olimme kadottaneet toisemme lähes 20 vuoden aikana. Onneksi nyt näyttää paremmalle. Läheisyys on löytynyt. Kirjoitat asioista joista jokaisen parisuhteeessa olevan pitäisi huolehtia koko ajan, jo ennen ongelmia. Kiitos tästä.

Puhu muru
Liittynyt2.1.2018
8/6 | 

Lämmin kiitos kauniista sanoistasi Vierailija. <3 Kuulen, että sinulla on ollut hyvin rankka vuosi. Olette joutuneet varmasti tarkastelemaan omaa elämäänne ja yhteistä matkaanne, eikä se ole ollut kivutonta. Toivottavasti asiat alkavat pikku hiljaa aukeamaan teillä ja jos niin toivotte, niin löydätte toisenne vielä uudelleen. Joskus kriisi on mahdollisuus kohti vielä syvempää suhdetta. Toivottavasti pysyt blogini parissa jatkossakin. <3

Vierailija
9/6 | 

Ihmiset ovat yksilöitä ja kaikki kaipaavat vähän erilaista kohtelua. Parisuhteessa on tärkeä keskittyä siihen, miten saat toiselle hyvän olon - ethän kuitenkaan seurustele itsesi kanssa!

Puhu muru
Liittynyt2.1.2018
10/6 | 

Kiitos kommentistasi Vierailija. Tuo pointtisi on tärkeä, että ottaa toisen huomioon ja keskittyy asioihin, mitkä tuovat hänelle hyvää. On kuitenkin äärimmäisen tärkeää tunnistaa myös oma ääni, omat tarpeet ja toiveet, koska hyvässä parisuhteessa on myös erillisyyttä. Jokaisen täytyy itse ottaa vastuu omasta hyvinvoinnista, mikä heijastuu myös yhteiseen. <3

Raisa
11/6 | 

Tosi hyvä kirjoitus sinulta. Olen samaa mieltä monessa asiassa kuten esimerkiksi tuo lähekkäin oleminen ennen nukkumaan menoa. Siitä saa voimaa! Todella hyvä neuvo sinulta tuo että kohtele kumppania niin kuin ystävääsi. Näin kyllä säästyisi monet turhat riidat!

Puhu muru
Liittynyt2.1.2018
12/6 | 

Kiitos Raisa kommentistasi ja palautteestasi. Kiva kuulla, että ajattelemme samoin. Yhdessä nukkumisessa on kyllä totta tosiaan hurja voima! Joskus se tuntuu kuin "unilääkkeeltä" mennä toisen lähelle. Uskon, että moni turha riita voisi jäädä väliin, jos näiden asioiden äärelle pysähdytään.  <3

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Puhu muru blogin kirjoittaja on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström, jolla on vastaanotto Sexpossa. Hän on myös toinen Pannaan menemään -kirjan kirjoittajista ja naisten orgasmeista kertovan Iso O - matkaopas huipulle kirjan kirjoittaja. Blogissaan Marja kirjoittaa rakkaudesta, seksuaalisuudesta ja naisen elämästä. Aiheet kuuluvat Marjan elämään vahvasti murun ja kolme lapsen kautta. <3
www.marjakihlstrom.fi

Seuraa somessa

Facebook

Ota yhteys bloggariin

puhumuru@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat

Instagram