”Kyllä tuollaista herkkua tekis mieli lipaista.” (huutelija +40v. mies)

”?!!!!!” (minä 14v.)

 

Tällä viikolla somessa naiset ovat ympäri maailman kertoneet kokemuksistaan, tullessaan seksuaalisesti häirityiksi #metoo kampanjan myötä. Useat suomalaiset julkkisnaiset  ovat kertoneet oman tarinansa, muun muassa juontaja Anne Kukkohovi (IL), radiojuontaja Jenni Alexandrova (IL) ja Miss Plus Size Marjaana Lehtinen (IL). Tässä pala minun tarinaani.

 

Seksuaalinen häirintä on ollut elämässäni läsnä siitä asti, kun aloin  näyttämään yhtään naiselta 11-vuotiaana. Olin tuolloin ystäväni kanssa keräämässä pulloja kotokyläni kesäjuhlilla. Menin metsän rajaa pitkin, koska siellä nuoret usein joivat. Yhtäkkiä kaksi miestä kaatoi meidät metsään mielessään jotain hyvin ikävää. Onneksi sillä kertaa järjestyksenvalvojat huomasivat tilanteen ja tulivat heti apuun. Hullua se silti oli ja säikäytti meidät.

 

Välähdys teini-ikään,  naapurin äijä yritti kouria minua pimeällä kotikadullani, kun pyysin hakemaan muutamaa siideriä. Hölmistyin täysin ja kävelin äkkiä pois.

 

Kaksikymppisenä puolituttu mies yritti raiskata minut, kun nukuin. Hän oli jo ehtinyt riisumaan housuni ja oli alkamassa hommiin, kun havahduin unesta. Poliisille tuo törkimys sanoi aivan muuta. Syyte raiskausyrityksestä hylättiin. Onko muka vieressä nukkuminen lupa seksiin?

 

22-vuotiaana Roomassa metrovaunussa outo käsi yritti mennä hameeni alle ruuhkassa. Mitä tein. Jäin äkkiä pois seuraavalla pysäkillä ja kävelin. Ahdistelija sai jäädä metroon.

 

Ja kaikki ne lukemattomat kerran baareissa, kun tuntemattomat miehet ovat ottaneet asiakseen puristaa pyllystä, painaa seisokkinsa minua vasten, puristaa tissiä… Ja vaikka sanoisi ei, osa jatkaa edelleen!

On väärin, että naisena joudun tarkoituksella pohtimaan mitä laitan päälleni, etten herätä vääriä mielikuvia ja ”lietso” miehiä. Yksikin ihminen, joka rikkoo rajojani on liikaa. En halua olla pala lihaa, vaan ihminen. 

 

Kenenkään rajoja ei saisi rikkoa sukupuoleen katsomatta. Se on yksinkertaisesti väärin. Muista, että jos rajojasi on rikottu sinulla on oikeus apuun. Voit soittaa esimerkiksi Sexpo-säätiöön maksuttomaan seksuaalineuvonta puhelimeen, oli kokemuksesi sitten tuore tai jo vanhempi. 

#metoo

 

 

*Voit kirjoittaa kommentteihin, jonkin oman kokemuksesi tai mitä ajatuksia tämä kirjoitus tai koko "MeToo kampanja sinussa herättää. 

*Tsekkaa haastatteluni Miten voit suojella lastasi seksuaaliselta häirinnältä

*Seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta erityisesti luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri. (Tasa-arvovaltuutettu)

*Jos et ole vielä Puhu murun seuraaja ja tykkääjä Facebookissa, tule mukaan matkaan! Nostan siellä kiinnostavia artikkeleita, vanhoja ja uusia blogejani. Toisinaan arjen kuulumisia ja oivalluksia. Olisi mahtavaa, että sinäkin olisit mukana ja kommentoisit siellä. =)

*Toinen on oma kuvani, toinen Pixabay

Kommentit (18)

Vierailija
19/18 | 

Ihmettelen vain, miksi tähänkin juttuun on pitänyt laittaa noin vähäpukeinen kuva alkuun?
Mitä haluat sillä viestiä?

Puhu muru
20/18 | 

Kiitos kommentistasi Vierailija. Haluan viestiä aloituskuvalla sitä, mistä olen kuullut niin monet kerrat. Eli nainen jolla on vähän päällä on kuin olisi antanut luvan koskea itseensä. Minusta se ei ole niin. Minusta MIKÄÄN ei oikeuta toisen seksuaaliseen häirintään. Kuvan oli tarkoitus myös herättää huomiota ja aiheuttaa tätä pohdintaa. Et varmasti ole ainoa joka on ajatellut: "Miksi tämä kuva?"

Vierailija
21/18 | 

Kyllähän huomiohakuisuuden voi näinkin perustella.
Täyttä potaskaa sanon minä. Oman navan ympäerillä pyörimistä pahimmillaan.
Tämä tyrkkymäisyys saa kyllä karvat pystyyn ja antaa varmasti väärän viestin monille, valitettavasti.

Vierailija
22/18 | 

Nimenomaan itse ajattelin tarkoittamaasi pointtia heti kun näin kuvan. Ei se ole naisen pukeutumisesta kiinni, pitääkö totella, jos nainen ei tahdo.

Puhu muru
23/18 | 

Kiitos kommentistasi! Tässä näkee hyvin myös, miten eri tavalla kuvia voi tulkita. Sinä ymmärsit pointtini, edellinen kommentoija ei. 

Vierailija
24/18 | 

Vai onko kuvan tarkoitus vain antaa narsistinen viesti itsestään. Anteeksi, mutta en vaan ymmärrä pointtiasi kuvan osalta???

Puhu muru
25/18 | 

Et selvästikään halua ymmärtää pointtia, mikä on harmillista. Mutta sinulla on toki oikeus mielipiteeseesi. 

Vierailija
26/18 | 

On säälittävää on, ettei omien kirjoitusten kritiikkiä ole kanttia julkaista. Silloin keskustelu ei ole aitoa vaan ohjailtua!

Puhu muru
27/18 | 

Kaikki kommentit ovat julkaistu.. Ja jos joku jäisi julkaisematta, se kertoo kommentoijan asiattomasta kommentista. Vaikka olisi nimettömänä kirjoittamassa, kannattaa miettiä miten käyttäytyy.

Trind
28/18 | 

Kyllä, narsistista eritoten.
Lisäksikin non-verbaaliset viestit eivät jää katsojilta huomiotta live tilanteessa. Ja kyllä kai myös naisten fantasiat saattavat hyvinkin taustavaikuttaa naisen olemukseen ja hänen antamiin viesteihin.
Mitähän ne yleiset naisten fantasiat olikaan?
Mitä vastaa seksuaaliterapeutti tähän?

Puhu muru
29/18 | 

Trind, narsistin leimaa ei kannata ihan näin heppoisesti jaella. Ylipäätään, kommenttisi on asiaton enkä aio jatkossa julkaista vastaavia. Jos jatkat tuolla linjalla, suosittelen lopettamaan blogini lukemisen kokonaan.  Ja aion pitää tyylini ja linjani. 

Seksuaaliterapeuttina tiedän kysymyksiisi vastaukset. En aio alkaa rautalangasta vääntämään, mutta se mistä naiset fantasioivat on aivan eri asia kuin seksuaalinen häirintä. Fantasioissa kiihottavaa on juuri se, että kaikki on omassa kontrollissa. Toisin kuin silloin kun toinen ihminen rikkoo toisen rajoja seksuaalisella häirinnällä.

Non-verbaalit viestit ovat aina tulkinnan varaisia, eikä niiden perusteella voi millään tavalla perustella seksuaalista häirintään. Jos kuitenkin, kokee tehneensä "vahingossa" väärin, kannattaa asia heti selvittää ja pyytää anteeksi. Suosittelen, joka tapauksessa olemaan mieluummin varovainen kuin päälle käyvä, se on toisen ihmisen kunnioittamista. 

Suosittelen sinua lukemaan tämän kirjoituksen:

http://haluton.fi/wetoo/

"Jos kysyminen ja keskusteleminen ei syystä tai toisesta onnistu, voi kokeilla toteuttaa vaikkapa Sofi Oksasen vinkkiä: älä sano mitään, mitä et haluaisi jonkun sanovan äidillesi/tyttärellesi/vaimollesi/tyttöystävällesi/isällesi/pojallesi/ miehellesi/miesystävällesi. Älä tee asioita, joita et haluaisi jonkun tekevän äidillesi/tyttärellesi/vaimollesi/ tyttöystävällesi/isällesi/pojallesi/miehellesi/miesystävällesi."

yks plus yks on yks
30/18 | 

Arvaappa uskaltaako kukaan "kiltti" henkilö enää lähestyä ketään tuntematonta, kun on pelkona leimautua lirttaavaksi, lääppiväksi, kakkapääksi. En ainakaan minä. Kaikki sanominen, tekeminen voidaan aina ymmärtää väärin. Ihmisten kommunikaatio, ymmärtäminen ja arvomaailma on muuttunut tyysti. Johtuuko se sitten esim. siitä ettei muuta kun pelailla kännyköillä "suhdesenssejä" vai siitä etteivät johtajatkaan noudata omiaan sääntöjään.  Häviääkö siinä todellisuuden taju henkilöiltä? Nykyinen globaalitalous kannustaa alistamaan ihmisiä, eihän muuten markkinatalous voi toimia. Eikä varttaalit nouse. Johtajienkin oppeihin kuuluu "hajoita ja hallitse". Tasa-arvo mitä se on? Ei sellaista ole ollut, eikä tule olemaan.

Tuosta sukupuolettomuudesta, mennäänkö jo liiallisuuksiin, jos aletaan seitsemästä veljeksestä vääntämään sellaista versiota? Paljon olisi kyseenalaistettavia asiota maailmassa. 

Puhu muru
31/18 | 

Kiitos kommentistasi yks plus yks on yks. Ymmärrän pointtisi. Suosittelen lukemaan tuosta äskeisestä kommentista ajatuksiani ja tsekkaaamaan siinä mainitun  haluton.fi -sivuston #wetoo blogipostauksen.  Uskon kuitenkin, että kyllä etenkin aikuinen ihminen tietää, miten voi lähestyä naisia ilman, että rikkoo seksuaalisen häirinnän rajaa.

"Jos kysyminen ja keskusteleminen ei syystä tai toisesta onnistu, voi kokeilla toteuttaa vaikkapa Sofi Oksasen vinkkiä: älä sano mitään, mitä et haluaisi jonkun sanovan äidillesi/tyttärellesi/vaimollesi/tyttöystävällesi/isällesi/pojallesi/ miehellesi/miesystävällesi. Älä tee asioita, joita et haluaisi jonkun tekevän äidillesi/tyttärellesi/vaimollesi/ tyttöystävällesi/isällesi/pojallesi/miehellesi/miesystävällesi."

Senja
32/18 | 

No huhhuh. Pakko nostaa hattua, koska en tajua miten jaksat vastata noin asiallisesti kaikkiin näihin tökeröihin ja provosoiviin viesteihin. Hyvä teksti. Itse en uskaltanut lähteä kampanjaan, koska pelkäsin juurikin näitä kommentteja ja tuomitsemista. Mulle on sanottu kerran jopa, että "kuka sua nyt muka ahdistelis", niin sellainen jättää arvet ja pelon puhua. Eli siis toisin sanoen minut on onnistuttu kai hiljentämään, onneksi kaikkia ei ole. Todella tärkeä kampanja ja hienoa, että sinäkin osallistuit!

Puhu muru
33/18 | 

Kiitos palautteestasi ja kokemuksesi jakamisesta Senja. Osasin kyllä odottaa näitä "huutelijoita", vaikka ikäväähän se on. Naisen seksuaalinen häirintä on aihe, mistä on tärkeää puhua. Ja tärkeää ANTAA naisten kertoa. Jokainen nainen joka on hiljennetty vähättelemällä, haukkumalla tai muulla tavoin on kokenut vääryyttä. Tuo miten rumasti sinullekin on puhuttu on törkeää. Ei ole ihme, että se jättää arvet ja pelon. Toivottavasti tiedät, ettei sinussa ole vika. Ymmärrän hyvin, ettet ole uskaltanut lähteä mukaan. Mutta toisaalta jo kommenttisi täällä blogissani on positiivisella tavalla kampanjaan osallistumista. Hyvä sinä. <3

Katinka
34/18 | 

Kiitos tästä postauksesta. Olen 51-vuotias nainen ja olen usein miettinyt, miksi mies "saa" käyttäytyä tietyllä tavalla, mutta kukaan ei käy haaruksiin kiinni?! Jos nainen on vähän villi, juhlii ja tanssii, jopa puhuu asioista oikeilla nimillä, häntä saa kohdella luin tavaraa! Itsepähän aloitti, sanotaan. Nuorempana vaikein, häpesin, luulin vian olevan minussa, kun sain osakseni vaikka mitä shittiä sanallisesta häirinnästä ja kourimisesta aina raiskausyrityksiin saakka. Nyt olen vahvempi sanomaan ja torjumaan ja edelleen koen oikeudekseni olla "villi". Oman tyttäreni olen toivottavasti kasvattanut siten, että hän saa olla, mitä on ja mitään sopimatonta ei tarvitse sietää.

Puhu muru
35/18 | 

Kiitos palautteestasi ja oman kokemuksesi jakamisesta Katinka. Olen samaa mieltäsi kanssasi, että edelleen nainen joka tanssi ja juhlii villisti tuntuu antavan luvan monelle miehelle käydä kiinni. Olen kokenut itsekin aivan saman, kirjoituksesi olisi voinnut olla omani. 

Toivottavasti tämä kampanja on nostanut esiin myös tämän näkökulman. Se, että miehistä tuntuu "miten sitä voi ikinä enää lähestyä naista" voi parhaimmillaan olla terve reaktio. Se voi saada itse kunkin, miettimään miten muita ihmisiä voi lähestyä. Jokaisella ihmisellä on omat rajansa eikä niitä voi ennalta tietää. Siksi on parempi kunnioittaa ja lähestyä sen mukaisesti. 

Hienoa, että sinä olet löytänyt iän myötä kultaisen keskitien ja osaat torjua, jos sitä vaaditaan. Uskon, että tyttäresi on saanut sinulta hyvät opit elämään. Itse sanoin juuri murulleni, kun puhuimme omista lapsistamme - että onhan se parempi pysäyttää käsi reidelle, kuin antaa mennä haaroihin asti. Vaikkei kumpikaan ole hyvä asia.

Vierailija
36/18 | 

Kyllä ihmisillä saa olla mielipiteitä. Suurin osa naisista ei voi sietää itseään lyhyempiä miehiä eikä suurin osa miehistä voi sietää itseään pidempiä naisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Puhu muru blogin kirjoittaja on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström, jolla on vastaanotto Sexpossa. Hän on myös toinen Pannaan menemään -kirjan kirjoittajista ja naisten orgasmeista kertovan Iso O - matkaopas huipulle kirjan kirjoittaja. Blogissaan Marja kirjoittaa rakkaudesta, seksuaalisuudesta ja naisen elämästä. Aiheet kuuluvat Marjan elämään vahvasti murun ja kolme lapsen kautta. <3
www.marjakihlstrom.fi

Seuraa somessa

Facebook

Ota yhteys bloggariin

puhumuru@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat

Instagram