Vuosisatoja ajateltiin, että nainen on viettelijätär. Naisen mukana tuli synti. Kuukautiset ja synnytys tekivät naisen seksuaalisuudesta mystistä, epäilyttävää. Kuukautisista onkin tehty meille länsimaalaisille naisille riesa, johon liittyy ikäviä oireita ja peittelyä, jopa häpeää. Osa naisista vihaa omia kuukautisiaan.

Mitä jos kuukautiset olisivat naisen seksuaalisuuden ja luonnon voimannäyte? Osaisimmeko silloin suhtautua niihin eri tavalla. Osaisimmeko jopa riemuita, tuntea voima ja ajatella rakastavasti kuukautisista. Kuukautiset voi nähdä myös puhdistavana ja uudistavana ajanjaksona.

Minua ärsyttää, että kuukautisista on yritetty tehdä kaikin tavoin mahdollisimman huomaamattomat. Ne eivät saa näkyä tai kuulua. Kuukautisten voima piilotetaan sulassa sovussa. Toisaalta minun kouluaikana ne olivat ainoa asia, mitä meille tytöille kerrottiin, kun oli seksuaalikasvatusta.

Kuukautissuojamainoksissa  ydin on valkoisissa housuissa, joissa ei näy tahroja. Samalla kuukautisten kehollisuus jää tahrojen pelon varjoon. Miksi verestä on tehty niin tabu? Nuo mainokset vaikuttavat minuunkin, mutta miten ne vaikuttavat nuoriin tyttöihin. Ne luovat turhaa pelkoa ja mahdollista häpeää ”paljastumisesta”. Se on väärin! Itse muistutan nuoria siitä, että vahinkoja sattuu eikä se ole vaarallista.

Itselleni kävi reilut viisi vuotta sitten vähän nolosti, kun olin Italiassa lomalla. Olin ennakkoluulottomasti ottanut kuukautiskupin käyttööni ensimmäistä kertaan, ja suoraan reissulle. Olin ystäväni kanssa turistikaupassa Napolissa ja tunsin, että nyt vuotaa ohi. Takeltelin miesmyyjälle, että pitää päästä vessaan.

Vessa oli vanha. Kuppi oli täysi ja tyhjensin sen lennokkaasti pönttöön. Paperia ei ollut ja minulla oli vain yksi nenäliina. Ja sitten tajusin, ettei vessa toimi. Pönttö näytti siltä kuin joku olisi teurastettu. Luikin kauppaan takaisin ja sanoin kaverilleni, että meidän olisi syytä lähteä. Ulkona nauroimme kippurassa, emmekä siihen kauppaan enää palanneet, vaikka myyjä olikin söpö.

Voiko piilottelun syy olla vieläkin miesten pelko vuotavaa naista kohtaan? Tiesittekö, että vuotavat naiset ovat joutuneet eristyksiin kylän yhteisöstä esimerkiksi Intiassa? On myös ajateltu, että vuotava nainen on demoni. Eikä tuo ajatus ole kovin kaukana nykyisinkään. Donald Trump sanoi käynnissä olevan presidenttikampanjansa aikana Fox News:n toimittajasta Megyn Kellystä, että tämä vuotaa ties mistä paikoista. Syy solvaukseen oli ärsyyntyminen Kellyn tiukkoihin kysymyksiin haastattelun aikana.

Naureskelin juuri murulle, kun hän ihmetteli, miksi olin niin ärhäkkänä. Muru kyllä tiesi, että minulla oli juuri alkaneet menkat ja hän tietää, että silloin olen herkempi ärsyyntymään. Silti ymmärrys mielialan heittelyille löytyi vasta, kun muistutin syistä. Jos muru ja muutkin miehet olisivat tietoisempia kuukautisten vaikutuksista, naisetkin hyötyisivät siitä. Tällä en tarkoita iän ikuisia ”taas ne kiukkupäivät” -kommentteja, vaan aitoa halua ymmärtää ja kunnioittaa naisia. Jalkahieronta voi tehdä kuukautisten aikaan ihmeitä naiselle.

Kun aloimme toivoa toista lastamme pääsin aikuisiällä nauttimaan kehoni voimasta. Se yllätti minut. Ei ollut enää vieraita hormoneja, oli vain minun hormonini. Huomasin miten seksuaalinen haluni kasvoi kuukautiskierron mukana ovulaation lähestyessä. Ja miten kuukautisten lähestyessä olin miltei välinpitämätön seksin suhteen. Mutta samaan aikaan sain hullun himon siivota vessan ja saada keskeneräisiä asioita valmiiksi. Uusi kierto tuntui konkreettisesti uudelta alulta.

Kehoni reaktioiden seuraaminen avasi silmiäni. Miten paljon vaihtelua ja eri vaiheita kehoni kävi läpi yhden kuukauden aikana. Kuukaudet myös erosivat toisistaan, mikä oli minulle uutta. Kokemus myös teki todelliseksi sen, miten ihmeellinen naisen keho on. Minulla oli ollut aiemmin hormonikierukka, jonka vuoksi menkat jäivät pois. Keho tuntui luonnollisessa tilassaan terveeltä ja toimivalta.

Minun ja murun suhde myös muuttui. Tuntui kuin rakkaudellinen suhteeni murun kanssa olisi alkanut elämään kehoni rytmiä. Välillä muru oli melkein hämmentynyt vimmastani sulkea hänet makuuhuoneeseen tai voimasta, millä työnsi vanhaa pois ja loin uutta tilalle. Olin luovempi ja vahvempi kuin aiemmin! Voima tuntui myös henkisenä voimana.

Keskustelin kerran minua reilusti vanhemman naisen kanssa, kun odotin kuopustamme. Puhuimme raskaudestani ja mainitsin, että on niin ihanaa, kun ei ole menkkojakaan. Hän sanoi minulle: ”Sinä ymmärrät vasta kuukautisten loputtua, miten tärkeät ne olivat sinulle. Kuukautisia tulee ikävä.” Jospa opettelisimme olemaan ylpeämpiä naiseutemme yhdestä ihmeellisyydestä, kuukautisista, jo silloin kun meillä vielä on ne?

Kun me osaamme olla ylpeitä, oppivat tulevat sukupolvet olemaan ylpeitä kuukautisistaan. Äitini onnitteli ja halasi minua, kun minulla alkoi kuukautiset 11-vuotiaana. Se oli vahva viesti siitä, että naiseksi tulo on upea juttu! <3

Kommentit (6)

Edith
7/6 | 

Itselläni kuukautiset kun alkoivat, neolivat kauhea häpeän aihe. Ei todellakaan olisi äidiltä halausta saanut. Koskaan en kertonut asiasta, koskaan en kuukautissuojia saanut, paperilla mentiin.

Nuorena aikuisena kärsin runsaista kivuliaista kuukautisista. Sairastan endoa joten joka kuukausi odotan ahdistuneena kipua johon lääkkeet eivät oikein tehoa.

Sitten aikuisena kun lapsia olisimme halunneet, niin niitä ei koskaan kuulunut. Joka ikinen kuukausi menkat muistuttivat tästä kipeästä lapsenkaipuusta. Monet kerrat itkin pöntöllä kun jälleen ne alkoivat vähän myöhässä, plussaamisen jälkeen. Nykyään kuukautiset kestävät 16 päivää, kierto on 23 päivää. Mikään hormoni ei tunnu auttavan. Nyt mietinnässä onkin kohdunpoisto 35 vuotiaana toivon menettäneenä. En henkisesti jaksa joka kuukautista pitkää muistutusta siitä mitä vaille jään.

Joten tuskin tulen vanhuksena kaipaamaan tätä piinaa.

Puhu muru
8/6 | 

Kiitos jakamastasi omasta kokemuksesta Edith. Olet joutunut kokemaan rankkoja asioita kuten häpeän kuukautisista ja suurta surua liittyen lapsettomuuteen, mistä kuukautiset ovat muistuttaneet. Kunnioitan jokaisen naisen omaa kokemusta kuukautisista. Blogissani halusin nostaa esiin uusia näkökulmia nähdä kuukautiset, loukkaamatta silti ketään. En voi ymmärtää kokemustasi, mutta surusi on varmaan valtava. Voimia sinulle. <3

Chardonnay
9/6 | 

Todella hyvä teksti, toivottavasti moni eksyy lukemaan! Ajattelen kuukautisista samalla tavalla. Lopetin pillerit 6-7 vuotta sitten enkä ikinä enää pilaisi kehoani hormooneilla, joita en tarvitse. Naisen keho on upea <3

Http://ruusuillatanssimistasittenkin.blogspot.fi

Puhu muru
10/6 | 

Kiitos kommentistasi Chardonnay. <3 Ihana kuulla, että jaat mun kanssa saman ajatuksen. Täytyy käydä katsomassa sun blogisi. Kiva kun vinkkasit siitä.  =)

Hirveätkuukautiset
11/6 | 

No et selvästi ole kärsinyt oikeasti ongelmallisinta kuukautisista. En minä niitä vihaisi jos ne eivät aiheuttaisi valtavia kipuja sekä sitä, että kerran kuukaudessa joudun jäämään kotiin kun ei mene edes tuntia ettei veret valuisi pitkin työpaikan lattioita, tuhrisi kaikkia vaatteita ja aiheuttaisi pahoinvointia. Voin sanoa rehellisesti vihaavani niitä päiviä ja tekstisi vahvisti tunnetta.

Puhu muru
12/6 | 

Kiitos kommentistasi Hirveätkuukautiset. On totta, etten ole kärsinyt noin ikävistä kuukautisista kuin sinä. Tarkoitukseni ei ollut kirjoituksessa väheksyä tai aliarvioida sitä, miten paljon kärsimystä kuukautiset voivat aiheuttaa. Halusin pohtia kuukautisia positiivisemmasta näkökulmasta ja miettiä kulttuurimme sekä historian vaikutusta suhtautumisemme niihin. Blogitekstissä ei pysty ikinä ottamaan kaikkia näkökulmia huomioon, eikä ole tarpeenkaan. Pohdin kyllä vakavasti teenkö toisenkin kirjoituksen kuukautisista, missä pohdin niiden aiheuttamaa tuskaa. Kommentteja täältä ja muilta foorumeilta lukiessa se on noussut paljon esiin. Kuukautiset tuntuvat olevan vieläkin hyvin kipeä aihe. Voimia sinulle. <3

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Puhu muru blogin kirjoittaja on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström, jolla on vastaanotto Sexpossa. Hän on myös toinen Pannaan menemään -kirjan kirjoittajista ja naisten orgasmeista kertovan Iso O - matkaopas huipulle kirjan kirjoittaja. Blogissaan Marja kirjoittaa rakkaudesta, seksuaalisuudesta ja naisen elämästä. Aiheet kuuluvat Marjan elämään vahvasti murun ja kolme lapsen kautta. <3
www.marjakihlstrom.fi

Seuraa somessa

Facebook

Ota yhteys bloggariin

puhumuru@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat

Instagram