Vuosi sitten tunnelma oli jotain ahdistuksen ja onnen väliltä. Olin mokannut ”varmojenpäivien” laskujeni kanssa ja pelkäsin raskautta. Kuopus oli vasta 1-vuotias. Siinä hetkessä tuntui, ettei voimat riitä uuteen raskauteen. Miten selviäisimme neljän kanssa?!!

 

Päädyin luottogynekologini Leena Väisälän suosituksesta kuparikierukkaan, koska taaperoimetykseni esti muiden jälkiehkäisymenetelmien käytön. Kuparikierukan asentaminen toimi jälkiehkäisynä, ja samalla sain ehkäisyn kuntoon seuraavaksi viideksi vuodeksi. Minulle hormonikierukka ei sopinut, sain siitä kovan aknen ja vatsa nipisteli pitkään.

 

En myöskään halunnut hormonaalista ehkäisyä jo pelkän imetyksen takia. 

 

Blogikommenteissa oli viime vuonna vilkasta keskustelua, kun postasin Kun äidin ehkäisy pettää – on kiire tehdä valintoja. Moni jakoi myös kokemuksiaan kuparikierukasta, joka siinä hetkessä alkoi todella kiinnostaa. Enhän yhtään tiennyt, mitä tuleman pitää. Pelkäsin monia asioita kuparikierukan suhteen.

 

”Meille on nyt tulossa neljäs lapsi kuparikierukasta huolimatta. Tein päätöksen tehtyäni plussatestin että saa tulla. Mies oli erimieltä ja häntä pelotti enemmän tuleva etenkin taloudellisesti. Meille tulee jatkossa joku muu ehkäisy..varmaankin mieheni käy vasektomiassa.”

 

”Itsellä ollut kuparikierukka nyt päälle vuoden,otin sen muutama kuukausi lapsen syntymän jälkeen.Aluksi mietti että voiko tää oikeesti ehkäistä ja tavallaan pelottikin.Mutta ainakin itsellä on toiminut oikeen hyvin,ei oo ainakaan yllätysraskauksia tullut,ja kaikki pelottelut runsaista vuodoista,pitkäkestoisista kuukautisista yms.ei ainakaan ole mulla pätenyt. Tyytyväisempi tähän vaihtoehtoon kuin pillereihin!! ”

 

Olen ollut ihan hirmuisen tyytyväinen kuparikierukkaan. KYLLÄ –TYYTYVÄINEN!!! Kuparikierukka sopii minulle: ehkäisy on kunnossa ja keho tuntuu silti toimivan oman luonnollisen rytminsä mukaan. 

Mitä kuparikierukka on tuonut mukanaan? Varmuuden. Seksistä on paljon helpompaa nauttia, kun ehkäisy on kunnossa. Seksihalut ovat jopa kohonneet! Vuoden aikana kuukautiskiertoni on ollut säännöllinen, vähän lyhentynyt ja pari päivää ennen menkkoja tulee tiputtelua. Menkat ovat hieman runsaammat (aiemmin niukat/ normaalit) ja ehkä 1-2 päivää pidemmät (yhteensä 5 päivää), mutta ei yhtään kipeämmät. 

 

Ainoa isompi miinus oli alkuvaiheessa kuparikierukan langat, jotka kävin katkaisemassa. Ne pistelivät murua seksin aikana. Gynekologi tsekkasi käynnin yhteydessä, että kaikki on kunnossa, ja kierukka on pysynyt oikeassa paikassa. 

 

Kuparikierukan kanssa hyvät puolet ovat ehdottomasti voittaneet huonot minun kohdallani. Ja se sopii hyvin taaperoimettäjälle! 

 

Kun sanoo sanan kuparikierukka, saa usein kuulla ikäviä kauhutarinoita. Tarinoita siitä, miten kuukautisvuodot muuttuvat runsaammiksi, muuttuvat kipeämmiksi, tulee tiputtelua ja raskaaksikin saattaa kuulemma tulla ”helposti”.  Uskon, että ei se toimikaan kaikilla. Omasta kokemuksestani johtuen haluan kuitenkin tuoda keskusteluun positiivisen näkökulman.

 

Korvan taakse on hyvä laittaa tieto, että kuparikierukka toimii myös tehokkaimpana jälkiehkäisykeinona ja kuuluu Käypä hoito -suositukseen. Voi olla, että sinä, ystäväsi tai tyttäresi tarvitsee sen tiedon vielä joskus. Ja jos sinä mietit hyvää ehkäisykeinoa, voit ainakin kysyä lääkäriltäsi, sopisiko kuparikierukka sinulle. Oikean ehkäisymenetelmän löytyminen on tärkeää naisen elämässä! <3

 

 

*Mikä ehkäisymenetelmä sinulla on? Oliko vaikea löytää sopiva? Tai onko sinulla kokemuksia kuparikierukasta?

 

*Jos et ole vielä Puhu murun seuraaja ja tykkääjä Facebookissa, tule mukaan matkaan! Nostan esiin kiinnostavia artikkeleita sekä vanhoja ja uusia blogitekstejäni. Toisinaan arjen kuulumisia ja oivalluksia. Olisi mahtavaa, jos sinäkin tulisit mukaan=)

 

*Alempi kuva Pixabay

Kommentit (6)

Omenapuuro
7/6 | 

Lähes 36-vuotiaana olen käyttänyt erilaisia ehkäisymuotoja. 20 vuotta sitten hain ensimmäiset e-pillerit ja popsin samoja pillereitä useamman vuoden täysin tyytyväisenä. Kunnes sitten jostain kuulin/luin, että pillereistä kannattaa pitää taukoa sillon tällöin ja että heti lopettamisen jälkeen ei tule tai ei tule niin helposti raskaaksi.

Tuon päätöksen 16-vuotias tulos lähti aamulla kouluun...

Tulin siis raskaaksi heti pillereiden lopettamisen jälkeen. Sen muistan, että raskaustesti näytti plussaa maaliskuussa 2001.

Poikasen syntymän jäläkeen palasin käyttämään ehkäisyä ja koska halusin imettää, niin jatkoin minipillereillä. Niillä oli valitettavasti vaikutus maidon määrään ja imetys loppui kokonaan n. 4kk kohalla. Minipillereistä yritin vaihtaa e-pillereihin, mutta en pystynyt enää käyttämään pillereitä, joissa oli estrogeenia. Tulin niin huonovointiseksi, että makasin vessan lattialla.

Onnekseni löysin ihanan gynekologin yksityiseltä. Hänen asikkaansa olen ollut ainakin 10 vuotta. Kokeilin e-pillereiden jälkeen laastaria, sitä kesti n. 2 viikkoa, sillä olen sen liimalle allerginen. Laastarin kohta tuli aivan punaiseksi ja punaisuus levisi reunoille, kutisi ja iho oli lähes vesirakkulalla. Ehkäisyrengas oli mielestäni tosi kiva! Mutta sillä oli todella voimakas paikallisvaikutus eikä se oikein pysynyt paikallaan. Ehkä myös liian huonot lantionpohjan lihakset olivat osasyy siihen, ettei ehkäisyrengas päässyt jatkoon. Seuraavaksi kokeilin minipillereitä. Gynekologini etsi mahdollisimman vähäestrogeenisen vaihtoehdon ja sitä olen käyttänyt siitä lähtien.

Päätimme pian exän kanssa jättää ehkäisyn pois elokuussa 2008. Ja nyt tiedän, että pian exä suostui toiseen lapseen vain minun mielikseni :/ Tulin ensimmäisestä kierrosta raskaaksi (mm. serkkuni ei tätä halunnut uskoa vaan tuhahti, että "ethän sinä mitenkään voi olla raskaana jo nyt!") Pieni Pinsessa syntyi keväällä 2009. Pinsessa on myös aivan mini-me, eleet, ilmeet, tavat, temperamentti. Näen hänessä sen temperamentin, jonka olen menettänyt juuri päättyneen suhteen aikana. Yritän varjella Pinsessaani siltä, ettei hänelle koskaan tulisi paineita miellyttää toista (Samin blogissa oli juuri tästä), sillä se ei ole omalla kohdallani johtanut mihinkään kivaan.

Kierukkaa en pysty mitenkään kuvittelemaan sisälleni. En vain pysty. Hormonikierukalle olisin todnäk yliherkkä estrogeenin vuoksi, kuparin vaikutuksia voi vain arvailla. Minipillerit aiheuttavat miellyttävän sivuvaikutuksen, minulla ei ole kuukautisia ollenkaan. Sen vuoksi olen jatkanut minipillereiden popsimista, vaikkei seksistä ole ollut mitään tietoa kuukausiin.

Pystyn jotenkin kuvittelemaan kierukan paikoillaan ja miltä se tuntuu. Tamponikin tuntuu ja mietin, että mitenkähän kehoni suhtautuisi kuukautiskuppiin. Minipillerit sopivat minulle juuri nyt enkä voi tietää tulevaisuudesta. Juuri nyt olen tyytyväinen vaikka joskus mietin, että olenko samanlainen ilman ehkäisyä kuin ehkäisyn kanssa? Nyt kun ei ole partneria, jonka kanssa lisääntyä, niin voisin ihan hyvin olla ilman ehkäisyä, antaa kehon puhdistua edes yhdestä lääkkeestä (dosetissa sen kaverina on 6 muuta + dvit).

En tiedä miten reagoisin kierukan laittoon. Pelkään pyörtyväni kivusta. Vaikkakin luulen, että oma gynekologini osaisi laittaa sen todella taitavasti. Silti pyörryn liian kovasta kivusta. Toisaalta, nyt olisi hyvä kipulääkekombo, että ehkä kierukan voisi nyt laittaa, jos sille olisi tarve =D Ehkä luovun minipillereistä ja kokeilen elää taas kuukautisten kanssa. Ei minulla koskaan ole mitenkään ylikipeät olleet, reiteni ovat äärettömän kipeät ja jokainen kohdun supistus tuntuu reisissä (synnytyksissä myös). Kipulääkkeillä ja kuumilla kääreillä siitä on ennenkin selvitty! Eli tämän levyn jäläkeen alakaa taas elämä iliman ehkäsyä =D

Puhu muru
8/6 | 

Kiitos kokemuksesi jakamisesta Omenapuuro. Olet kokeillut useampaa ehkäisyä, mikä on varmasti ollut välillä todella rasittavaa. Se ei todellakaan ole itsestään selvyys, että hyvä ja sopiva ehkäisy löytyisi helposti. Ja niin kuin mainitsit keho myös muuttuu raskauksien ja synnytyksien jälkeen, mikä vaikuttaa omalta osaltaan esimerkiksi lantionpohjalihasten kuntoon. 

Oma luotto gynekologi on tärkeä juttu naisen elämässä ja onneksi sinä olet sellaisen löytänyt jo vuosia sitten. Jos et kerran nyt tarvitse ehkäisyä, niin anna kehon "levätä" vaan. Se on ihan jännää seurata, miten ehkäisyn pois jättö vaikuttaa omaan mieleen ja kehoon. Muista kuitenkin ehkäisy, jos löydät kumppanin sillä taidat olla niitä onnekkaita, jotka tulevat helposti raskaaksi. =) 

Supermarsu
9/6 | 

Mulla on ollut kuparikierukka kaksi kertaa. Molemmilla kerroilla reilun vuoden jälkeen siitä alkoi tulla ongelmia. Ensimmäisellä syyt eivät selvinneet ja toisella puolen vuoden jälkeen syy selvisi pahaksi hiivatulehdukseksi. Minun elimistö siis piti sitä vierasesineenä ja aiheutti tulehdusta. Muutoin olin hyvin tyytyväinen. Nyt odotan toista lasta ja jo mietinnässä että minkälainen ehkäisy tämän jälkeen kun hormooneihin en enää koske!

Puhu muru
10/6 | 

Kiitos kokemuksesi jakamisesta Supermarsu. Ikävä kuulla, että kuparikierukka ilmeisesti aiheutti sinulle hiivatulehduksia. Vaikka se muuten oli hyvä. Hienoa, että olet jo nyt odotus vaiheessa pohtinut ehkäisyä vauvan synnyttyä. Keskustele ihmeessä gynekologisi kanssa vaihtoehdoista.

Oletko tutustunut Natural Cycles menetelmään, missä mitataan ruumiinlämpöä ja apuna on kännykkä app? Se on hyväksytty viralliseksi ehkäisykeinoksi Suomessa tänä vuonna. Suosittelen tutustumaan ja keskustelemaan oman gynekologin kanssa vielä, sopisiko se sinulle. 

HS:n juttu Natural Cyclesta

Vierailija
11/6 | 

Kaikki naiset eivät halua käyttää ehkäisyä, etenkään sellaista, jossa on mahdollisuus myös jälkiehkäisyyn. Ehkäisynkäyttöä ei pitäisi ottaa itsestäänselvänä asiana. Hyvä hormoniton ehkäisy on myös kondomi.

Laurrrrrra
12/6 | 

Käytin kuparikierukkaa 5 vuotta ja nyt otin uuden 10 vuodeksi. Ei ollut muuta kuin kivulias asennus ekalla kerralla, toisella kerralla asennus ei sattunut mutta hirvittävä vatsakipu 30 minuutin ajan kun vempele oli sisällä. 1 päivä asennuksen jälkeen edelleen mahaan sattuu enemmän ja vähemmän. Vahvalla kipulääkkeellä saa oireet pois. Vähän epäilyttää onko kierukka paikallaan mutta oottelen pari päivää vielä. Hiivatulehdus oli, kuparikierukka edesauttaa sitä mutta alapesuilla se pysyy poissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Puhu muru blogin kirjoittaja on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström, jolla on vastaanotto Sexpossa. Hän on myös toinen Pannaan menemään -kirjan kirjoittajista ja naisten orgasmeista kertovan Iso O - matkaopas huipulle kirjan kirjoittaja. Blogissaan Marja kirjoittaa rakkaudesta, seksuaalisuudesta ja naisen elämästä. Aiheet kuuluvat Marjan elämään vahvasti murun ja kolme lapsen kautta. <3
www.marjakihlstrom.fi

Seuraa somessa

Facebook

Ota yhteys bloggariin

puhumuru@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat