– Tarinasi saattaa olla surullinen, mutta katkeruus on vielä surullisempaa. Aiotko kantaa vanhaa mukanasi vielä pitkään? hän kysyi. 

 

                      Vilkuilin ympärilleni ja pudistin sitten varovasti päätäni. Puhuiko hän minulle? Mistä hän tiesi mitään minusta tai minun tarinastani?

 

– Milloin sitten päästät irti? Sillä kukaan muu ei tee sitä puolestasi. Vastaasi tulee aina kävelemään ihmisiä, jotka satuttavat tai joiden teot aiheuttavat sinulle vahinkoa tai päänvaivaa. Silloin sydän ja mieli täyttyvät helposti vihasta, jopa kostosta. Ja silloin viha ja kosto ohjaavat lopulta kaikkea tekemistä ja jokaista ajatusta. Viha halvaannuttaa. ….

 

Johanna Elomaa kirjoittaa uudessa romaanissaan Kaipuun väri on sininen (Kosmos 2018) väkevästi ja äärimmäisen osuvasti eikä lukija voi olla tuntematta sanojen vaikutusta omassa kehossaan. Hän luo romaanillaan kiehtovan matkan Intiaan, mutta ennen kaikkea se on matka länsimaisen naisen mieleen. Kustantajalta saatu ennakkokappale kosketti minua niin paljon, että halusin jakaa pohdintani kirjasta teillekin rakkaat lukijani.

Päähenkilö on kuin kuka tahansa kolmekymppinen lapseton naisystäväni. Hän kaipaa rakkautta. Hän kaipaa syvää kokemusta toisen ihmisen kohtaamisesta, joka saisi sielunkin väreilemään. Ja se saa hänet etsimään vimmatusti toista ihmistä, joka antaisi rakkauden ja sitä kautta onnen. 

 

Puitteet ovat huikeat. Intia maana ja kulttuurina luo tropiikin omaan olohuoneeseen ja saa lukijan tuntemaan syyllisyyttä yltäkylläisyyden keskellä valittamisesta. Johanna Elomaan Intiassa vietetyt vuodet saavat paikat ja ihmiset tuntumaan todellisilta. Intialaisten henkisten opettajien tarinat antavat lukijalle uusia näkökulmia, jotta hän voi katsoa tuttuja asioita toisin. Loppu on kiinni lukijasta, haluaako hän elää vain tarinassa vai kulkea myös oman elämänsä poluilla.

 

Johanna Elomaa on saanut romaanissaan taitavasti luotua taustatarinat, jotka aukeavat täysin vasta kirjan viime sivuilla. Onnen ja rakkauden etsinnän rinnalla kulkee koko kirjan läpi kolmas vahva teema, anteeksianto. Traumaattiset tapahtumat Intiassa ovat rikkoneet kaksi paikallista perhettä, kaksi ystävystä ja jäljellä on pimeys. Miten paljon helpompaa on piehtaroida vihassa, antaa vihan tekohengittää keuhkoillamme kuin antaa anteeksi? Vai voisiko pimeyden keskellä olla kuitenkin tilaa valonsäteille? 

Minua kirjan henkilöiden tarinat koskettivat aina kyyneliin saakka, enkä olisi halunnut lopettaa kirjan lukemista. Olisin halunnut tietää vielä lisää, palata vielä takaisin Intiaan. Antaa mahdollisuuden vielä kerran rakkauden löytämiselle.

 

… Toistin mielessäni Raman sanoja. Kaikki se mitä tapahtuu, tapahtuu syystä. Luottamus hukuttaa pelon alleen.

 

Mutta se onkin kirjan ydin. Ihmisen pitää ymmärtää lopettaa vimmattu rakkauden etsiminen, pysähtyä katsomaan mitä hänellä jo on. Elämälle voi  suoda mahdollisuuden antamalla anteeksi ja päästämällä irti, voi jättää ikävät muistot muiden muistojen joukkoon. Avaamme rakkaudelle tien luoksemme, vasta kun alamme luottamaan. <3

 

*Johanna Elomaalta on ilmestynyt esikoisromaani Säästä ajatuksesi eläviä varten (Kosmos) vuonna 2016. Elomaa kirjoittaa parhaillaan Thaimaan luolaoperaatioista ja sukeltaja Mikko Paasista kertovaa Sukellus valoon -kirjaa, joka julkaistaan myös syksyllä. 

 

*Kirjan upean kannen on tehnyt Sanna-Reeta Meilahti.

*KIRJA-ARVONTA. Sain Kosmokselta mahdollisuuden arpoa teille ihanat lukijani kolme kappaletta Johanna Elomaan Kaipuun väri on sininen romaania. Joten jos innostuit kirjasta, osallistu arvontaan ja kokeile onneasi. Ainahan kirjan voi antaa vaikka ystävälle lahjaksi!

Säännöt ovat helpot. Kerro kommentissa, miksi haluaisit lukea tämän kirjan. Mitä ajatuksia postaukseni herätti? Muista myös laittaa erottuva nimimerkki ja kirjoita se itsellesi muistiin. Suosittelen jättämään sähköpostiosoitteesi, koska se auttaa voittajan tavoittamisessa. Arvonta alkaa NYT ja loppuu ensi viikon torstaina 27.9.2018. klo 23:59. Ilmoitan kolme voittajaa täällä blogissa. Laitan voittajille myös meiliä, jos he ovat jättäneet sähköpostiosoitteensa. Onnea kaikille arvontaan! =)

*Jos et ole vielä Puhu murun seuraaja ja tykkääjä Facebookissa, tule mukaan matkaan! Nostan esiin kiinnostavia artikkeleita sekä vanhoja ja uusia blogitekstejäni. Toisinaan arjen kuulumisia ja oivalluksia. Kuvia elämästäni pääsee seuraamaan Puhu murun Instagram tililtä. <3

Kommentit (32)

Vierailija
33/32 | 

Olen hyvien tarinoiden ystävä, ja kirjoituksesi sai herätti kiinnostusta tähän tarinaan, ja mahdollisuuteen peilata myös omaan elämään.

Usnah Cu
34/32 | 

Tämä kirja kiinnostaa minua, koska olin viikonloppuna levillä arctic bootcämpillä, ja koin niin uskomattoman herätyksen siitä miten väärään suuntaan elämäni on menossa. Tämä kirja tulisi tarpeeseen muistuttamaan siitä että ensin pitää rakastaa itseään ennen kuin voi rakastaa muita. Ja myös anteeksiannon tärkeydestä ja siitä ettei elämä ole mustavalkoista.

Vierailija
35/32 | 

Olen elämässäni isojen pohdintojen äärellä ja jotenkin kaipaan kovasti juuri jotain tämmöistä mielen avausta.

kukka
36/32 | 

Kirjan esittelyteksti kuulosti erittäin kiehtovalle ja Intia tapahtumapaikkana herätti myös suuren mielenkiinnon.

Shari Love
37/32 | 

Kyllä vain. Tässä 50+ iässä liikkuu itsekin kaiken aikaa syvissä vesissä tuumailee menneitä touhuaa nykyhetkessä ja aprikointulevia.... Ihmisenä kasvaminen on osa elämääni. Siksi....T: Shari Love

Salli
38/32 | 

Vaikuttaa mielenkiintoiselta ja tykkään lukea erilaisia kirjoja. Postaus herätti hieman haikeita ja mielenkiintoisia tunnelmia.

Pähkinänsärkijätär
39/32 | 

Vaikuttaa kyllä lukemisen arvoiselta kirjalta! Mielelläni olen arvonnassa mukana :) Lukea haluaisin sen siksi, että olen yleisesti kiinnostunut kirjoista, joissa pääsee kokemaan palasen itselle vierasta kulttuuria ja jotka avartavat ihmisen kokemusmaailmaa sekä mieltä kaikessa sen koskettavuudessaan.

Elzu
40/32 | 

Kirja vaikuttaa todella kiinnostavalta. Tilanteeseen pysähtyminen on tällä hetkellä todella ajankohtainen aihe.

Vierailija
41/32 | 

Vaikuttaa mielenkiintoiselta, on minulle ennestään tuntematon kirjailija.

MarjaKoo
42/32 | 

Esittelysi sytytti mielenkiinnon. Luen kaikkea laidasta laitaan, mutta muu maailma kiinnostaa aina ja erilaiset pohdinnat. 

Vierailija
43/32 | 

Olen jälleen kerran aloittamassa elämää jollain tapaa alusta. Edelleen huomaan että, opittavaa riittää 60-vuotiaanakin. Kirjan tarina vaikuttaa todella vaikuttavalta.

Vierailija
44/32 | 

Kirjoituksen otsikko antoi ymmärtää, että kertoisit jotain omista haavoistasi.

Sirkkuli
45/32 | 

Kirja kiinnostaa koska olisi erilainen verrattuna yleensä lukemiini kirjoihin

Syysunelmia
46/32 | 

Kuulostaa kirjalta, joka tulisi luettua takkatulen ääressä, Intiaan "matkustaen".

Matilde
47/32 | 

Kylläpä kolahti! ”Tarinasi saattaa olla surullinen, mutta...” Lainaukset kirjasta saivat kiinnostukseni heräämään. Myös kommenttisi kirjasta aiheuttivat sen, että aion ehdottomasti lukea Kaipuun väri on sininen - teoksen. Kirjan nimi on todella kaunis ja se jo koskettaa.

Adele
48/32 | 

Olen itse vastaavassa tilanteessa missä katkeruus on ottamassa valtaa sielustani. Saisinpa vain omia ajatuksia kerättyä hieman kirjan avulla.

Vierailija
49/32 | 

Kirja herätti kiinnostuksen, koska siinä käsitellään samanlaisia teemoja, joiden äärellä olen itse tällä hetkellä.

Anniina Lång
50/32 | 

Rakkaudesta kertovat tarinat kiehtovat aina.

Suwwi
52/32 | 

Kirjan aihe kuulostaa kiinnostavalta ja erilaista luettavaa täytyy olla =)

Jennas
53/32 | 

Rakastan kaukomaille sijoittuvia tarinoita jotka vievät minut toiseen kulttuuriin ja ympäristöön. Uskon, että kirja herättäisi muutenkin ajatuksia ja tunteita. 

anna s.
54/32 | 

Vaikuttaa mielenkiintoiselta, ja tällä hetkellä ei olekkaan mitään kirjaa luettavana :)

Vivan
55/32 | 

Kirjan aihe kuulostaa mielenkiintoiselta, myös omaan elämään soveltuvalta pohdinnalta. Ja Intian kulttuuri se vasta kiehtovalta juuri nyt tuntuukin. Siispä arvonnassa mukana :)

Sanna P
56/32 | 

Vaikuttaa hyvinkin sellaiselta kirjalta, johon olisi ilo näin syysiltoina tarttua. Liikuttava tarina varmasti, minua myös aina viehättävät kaukomaille sijoittuvat tarinat. 

Ompputyttö
58/32 | 

Kirja vaikutti kiinnostavalta ja anteeksiantoa ei voi ihminen ikinä harjoitella liikaa!

Hansku koo
59/32 | 

Mukana! Kaipaan mielenkiintoista, mukaansatempaavaa kotimaista kirjallisuutta.

Eveline
60/32 | 

Kirja vaikuttaa jo nyt sellaiselta, että odotettavissa olisi matka syvälle omiin tunteisiin ja kipukohtiin. Tälle matkalle haluaisin lähteä, huolimatta siitä, että itkettää jo nyt. Olen havahtunut nyt 30-vuotiaana siihen tosiasiaan (10 vuotta kestäneen parisuhteen jälkeen), että olen etsinyt ja kaivanut sitä oikeaa rakkautta ja ihmistä elämääni aina, siinä samalla unohtaen oman itsensä rakastamisen. Nyt on se kuuluisa korkea aika kääntää kurssi. Tämä kirja voisi olla yksi tärkeä etappi sillä matkalla :) 

Tuisku
61/32 | 

Mukaan arvontaan! En ole kerennyt pitkään aikaan lukemaan kirjoja. Nyt olisi sen aika. Näin syksyn pimetessä olisi ihana käpertyä sohvan nurkkaan hyvän kirjan kanssa.

Suskik
62/32 | 

Tänä vuonna minulla on paljon anteeksi annettavaa, ja välillä tuntuu että sielu poksahtaa kun se on niin hankalaa. Uskon, että kirjasta olisi minulle iloa ja hyötyä, inspiraatiota.

sikkuralla
63/32 | 

Kirjan aihe on jotenkin puhutteleva ja kiehtova.

Puhu muru
Liittynyt2.1.2018
64/32 | 

ARVONTA ON PÄÄTTYNYT.

Hei kaikki ihanat arvontaan osallistujat - kiitos kommenteistanne! Mahtavaa, että Kaipuun väri on sininen kirja kiinnostaa.

Ensinnäkin isot pahoittelut, että arvonnan voittajien julkistus on kestänyt. Muuttohommat ovat täyttäneet viime päivät. Olin varannut aikaa liian vähän työmäärään nähden. Onneksi nyt saatiin arvonta suoritettua ja tuota pikaa kirjat saadaan postitse voittajille. Pyysin nuoret miehet täällä kotona onnettariksi ja voittajaksi selvisivät nimimerkit nro 7 eli Pähkinänsärkijätär, nro 8 Elzu ja nro 16 Adele. Laitan kaikille voittajille vielä henkilökohtaiset meilit. Pyydän niissä teidän osoitetiedot, jotta saadaan kirjat perille. Postituksen hoitaa kirjan kustantaja Kosmoskirjat.  =)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Puhu muru blogin kirjoittaja on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström, jolla on vastaanotto Sexpossa. Hän on myös toinen Pannaan menemään -kirjan kirjoittajista ja naisten orgasmeista kertovan Iso O - matkaopas huipulle kirjan kirjoittaja. Blogissaan Marja kirjoittaa rakkaudesta, seksuaalisuudesta ja naisen elämästä. Aiheet kuuluvat Marjan elämään vahvasti murun ja kolme lapsen kautta. <3
www.marjakihlstrom.fi

Seuraa somessa

Facebook

Ota yhteys bloggariin

puhumuru@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat