Kissa on nostettu pöydälle. Tänään Suomea on kuohuttanut Helsingin Sanomien verkkolehdessä julkaistu tuoreen äidin mielipidekirjoitus ”Imetys tappaa parisuhteen – kun siirryin korvikemaitoon, seksihaluni palasivat”.

 

Tunteet käyvät kuumina ja nettiraivo on päässyt irti. Mielipide kosketti minuakin. Se ei kuitenkaan nostanut raivoa vaan surua. Tuore perhe oli joutunut kovan valinnan eteen vähillä eväillä. Tuore äiti poti selkeästi syyllisyyttä valinnastaan.

 

Missä tässä kaikessa härdellissä on lempeys tuoretta perhettä kohtaan? Netissä vouhkataan, kuinka mies ei kestänyt olla panematta kuukautta. Miksei kukaan huuda, miten ihmeissään sitä ollaan kuukauden ikäisen vauvan kanssa! Tai saiko perhe keneltäkään ohjausta tai neuvontaa? Mistä kukaan tietää, miten paljon he olivat asiaa miettineet?

 

Seksuaaliterapeuttina koen, että minun pitää nostaa esiin tämän kaiken takana olevia asioita. Perheeltä on selkeästi puuttunut tietoa raskauden, synnytyksen, pikkuvauvavaiheen ja imetyksen vaikutuksista naisen kehoon sekä seksuaalisuuteen. Parisuhteenmuutoksista puhumattakaan. Onko se vain perheen syy? Ei minusta. 

 

Se minkälaista tietoa perhe saa on kuin lottoarvonta. Voi olla, että hän saa neuvolatädin joka on myös seksuaalineuvoja sekä imetysohjaaja. Tai hän saa työhönsä väsyneen kunnallispolitiikan uuvuttaman neuvolatädin, josta ei turhaa tietoa heru. Kyse on valtion tasolla, kuntiin valuvasta poliittisesta tahdosta. Nähdäänkö seksuaalisuus tärkeänä osana terveyttämme? Tai onko imetys tärkeää?

 

Tosi asia on, että imetys vaikuttaa naisen seksuaalisuuteen raskauden ja synnytyksen jälkeen. Raskausaikana naisen estrogeenitasot ovat 100-kertaiset ja synnytyksen jälkeen ne menevät melkein nollille istukan irtoamisen jälkeen. Imetys pitää useimmilla naisilla estrogeeni- ja testosteronitasot matalina jopa kuukausia. Silloin on täysin normaalia, että ei haluta ja limakalvot ovat kuivat ja ohuet. Tilanne palautuu pikku hiljaa ja normalisoituu vasta kuukautisten alettua.

 

Soitin asiasta kollegalleni kliiniselle seksologille, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Leena Väisälälle. Hän nosti esiin, että perheen on hyvä tietää imetyksen vaikutuksista seksuaalisuuteen.  Nainen voi myös itse yrittää helpottaa tilannetta. Apteekeista on saatavilla paikallisesti vaikuttavia estrogeenivalmisteita, joita voi käyttää turvallisesti myös imetysaikana. Niillä saa hoidettua kuivaa ja herkkää emättimen limakalvoa.

 

”Koskaan ei pidä silti unohtaa yksilöllisyyttä, muistutti Leena Väisälä. Naisten hormonitasot palautuvat omaan tahtiin eikä imetys vaikuta kaikkiin samalla tavalla. Yksin asiaa ei kuitenkaan kannata jäädä murehtimaan.”

 

Mielipidekirjoituksen tehneen naisen mies on ollut myös kovan arvostelun kohteena. Melkein hänet on leimattu jo epäihmiseksi. Vähintäänkin huonoksi mieheksi mille moni nainen olisi jo näyttänyt ovea.

 

Olisiko tuore isä voinut olla peloissaan? Hämmentynyt? Ja hakea lohtua tilanteeseen seksin kautta? Tai toisaalta, jos heillä olisi ollut vilkas seksielämä ja outo stoppi sekoitti pakan? Kenelle mies voisi edes puhua tilanteesta – neuvolantädille vai?

 

Naisen seksuaalisuus on suuressa muutoksessa vauvan synnyttyä, mutta vaikuttaa se mieheenkin. Hän voi kokea ulkopuolisuuden ja jopa mustasukkaisuuden tunteita. Naisella hellyysvarastot ovat usein täynnä, kun vauva on iholla. Mutta tuore isä voi jäädä vaille kosketusta.

 

Onko pari osannut puhua seksuaalisuudesta? Omista tunteista ja toiveista puhuminen ei ole aina helppoa. Mielipidekirjoitus antaa käsityksen, ettei mies voinut enää odottaa. Jos puhuminen ei ole onnistunut, on ihan turha neuvoa parille suoraan erilaisia seksitekniikoita. Jos kumpikaan ei pysty sanoittamaan tunteita tai toiveita muutenkin jo ihmeellisessä uudessa tilanteessa, sattuu väärinkäsityksiä helposti.

 

Mielestäni koko show tämän yhden kirjoituksen ympärillä  voi parhaimmillaan olla hyödyksi kaikille tuoreille ja tuleville perheille. Ehkä tästä voisi oppia jotain helvetillisen haukkumisen ja arvostelun sijaan?

 

Sinä tai te jotka suunnittelette vauvaa tai jo odotatte vauvaa, ottakaa asioista selvää. Tutustukaa artikkeleihin tai kirjoihin, ottakaa puheeksi neuvolassa, etsikää luentoja tai synnytysvalmennuksia, missä puhutaan myös parisuhteesta ja seksuaalisuudesta.

 

Tutkikaa, mistä saa apua, jos tulee hankala tilanne. Kyllä Suomesta apua löytyy. Ja me ammattilaiset haluamme todella auttaa. Ei kukaan halua vauvaperheen eroavan. Imetyksen tuen kautta saa loistavaa tietoa ja apua imetysasioissa.

 

Kunpa vauvaperheet eivät jäisi yksin. Imetyksen ja seksuaalisuuden kun ei tarvitsisi taistella keskenään. Parhaimmillaan ne voivat saada hehkua toisiinsa.

 

Ja kiitos tälle rohkealle äidille, joka avasi omalla tarinallaan keskustelun. Sinä olet hyvä äiti ihan omana itsenäsi, huutelivat netissä ihmiset mitä vain. <3

Kommentit (5)

petttra
6/5 | 

Olipas ihana kuulla (lukea) ammatillinen näkökulma tähän juttuun! Kiitos :)

Puhu muru
7/5 | 

Kiitos kommentistasi petttra, Ja pahoittelut, olin jostain syystä epähuomiossa jättänyt kommenttisi julkaisematta. Palautetta on aina kiva saada. =)

Neuvolan Satu
8/5 | 

Jokaisessa neuvolassa pitäisi olla edes yksi terveydenhoitaja, joka on kiinnostunut seksuaalisuudesta ja haluaa infota perheitä ja haluaa kuunnella molempia. Kaikille hoitajille se vaan ei ole luontevaa. Itselleni on, seinälläni roikkuu teksti :”Täällä saa puhua seksuaalisuudesta ja seksistä”.

Puhu muru
9/5 | 

Kiitos kommentistasi Neuvolan Satu. Olen ihanaa samaa mieltä kanssasi. Seksuaalisuudesta puhuminen voi olla haastavaa ja neuvoloissa olisi tärkeää, että edes yksi työntekijä voisi ottaa asian puheeksi. Ja muut osaisivat ohjata hänelle. Tosi hienoa, että sinä teet seksuaalineuvontatyötä ja tuet perheitä ottamaan asian puheeksi. Tuo kyltti seinälläsi on loistava! Jokainen sinun kaltainen neuvolatäti on kultaakin arvokkaampi ja ehkä kannustaa, myös muita työyhteisössä esimerkiksi opiskelemaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Puhu muru blogin kirjoittaja on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström, jolla on vastaanotto Sexpossa. Hän on myös toinen Pannaan menemään -kirjan kirjoittajista ja naisten orgasmeista kertovan Iso O - matkaopas huipulle kirjan kirjoittaja. Blogissaan Marja kirjoittaa rakkaudesta, seksuaalisuudesta ja naisen elämästä. Aiheet kuuluvat Marjan elämään vahvasti murun ja kolme lapsen kautta. <3
www.marjakihlstrom.fi

Seuraa somessa

Facebook

Ota yhteys bloggariin

puhumuru@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat

Instagram