”Me ajattelimme samalla tavalla, uskoimme samoihin asioihin. Missä oli se kohta, jossa käännyimme eri suuntiin, lakkasimme kuulemasta toisen ääntä tai edes kuuntelemasta sitä enää.”

-Ina Westman: Henkien saari (Kosmos 2018)

 

Ina Westmanin uusi romaani Henkien saari (Kosmos, 2018) on rakkaustarina, joka sijoittuu ilmastonmuutoksen keskelle. Nuo kaksi vahvaa voimaa vievät minua lukijana tunteiden vuoristorataa kirjan alusta loppuun. Olin kuin liimattuna kirjaan seuraavat kolme päivää saatuani kirjan ennakkokappaleen kustantajalta. En voinut lopettaa! 

 

Halusin tietää. Kaiken. 

 

Tunneskaala oli enemmän surun, vihan, ahdistuksen, pelon ja huolen äärellä. Toisaalta päästiin hetkiin joissa rakkaus pilkahti: ilo, lapsen uteliaisuus. Kun sitten lopetin kirjan lukemisen iltaisin ja keskityin muruun – oli pakko puhua ilmastonmuutoksesta. 

 

”Mitä me voimme tehdä? Vähennetään lihansyöntiä! Missä maailmassa meidän lapset kasvavat? Tulevaisuus pelottaa! ”

 

Ahdistus oli varmasti vahvin tunne, jonka  Henkien saari -romaani herätti. Ahdistuksesta tunnesanana tulee usein vain negatiivisia mielikuvia, mutta itse koin tässä ahdistuksessa positiivista voimaa. Se positiivisuus kumpusi Westmanin luomasta ilmapiiristä, jossa oli vahva sanoma siitä, että ME VOIMME VAIKUTTAA

Me voimme vaikuttaa parisuhteeseemme. Ei ole helppoa raivata tietää takaisin toisen luo, kun kaikki mitä yrittää, tuntuu vain tuskaiselta haparoinnilta tai kamppailulta epäuskon kanssa. Päähenkilöt Emma ja Joel ovat kaukana toisistaan, mutta jokin rakkaudenlanka heitä pitää vielä yhdessä vaikeuksienkin keskellä. Terapeuttina koin äärettömän mielenkiintoiseksi lukea arjen tasolla kohtaamisen ja etäisyyden kuvailua. Miten paljon rakkauteen vaikuttaa, kun toinen ei ole terve?

 

Westman ei päästä lukijaa helpolla, hän pakottaa lukijan totuuden äärelle. 

 

”Meidän vesipulamme on luksuspula. Tänäkin kesänä tuulee kovaa useimpina päivinä, mutta tuuli ei tuo mukanaan sadetta… Ei ilmastonmuutos tuo mukanaan pelkkiä helteitä. Se tuo mukanaan  juuri tätä – epävarmuutta, ennustamattomuutta, tuulisia kylmiä kesiä, liian leutoja talvia, viikko kausia kestäviä sateita. ”

-Ina Westman: Henkien saari (Kosmos 2018)

 

Westman sanoi Yle Puheen haastattelussa, ettei hän halua paasata ilmastonmuutoksesta. Ja hän onnistuu, rivi riviltä vastaan tulee tietoon perustuvaa kuvailua ilmastonmuutoksen aiheuttamasta tuhosta. Ovi jää kuitenkin auki muutokselle, havahtumiselle omaan toimijuuteen. Ahdistuksen jäädessä rintaan painamaan lukemisen jälkeen avuksi tulee toivo. Vielä sinä, minä, jokainen meistä voi toimia maapallon hyväksi. <3

 

*Lue Helsingin sanomien kirja-arvostelu Ina Westmanin Henkien saari romaanista ja Kulttuuri kukoistaa -bloggarin postaus, jos haluat tietää lisää. 

*Ina Westman kirjoittaa myös itse Pientä novelliblogia, mitä itsekin seuraan. Sieltä löydät myös Henkien saari romaanin ensimmäisen luvun. Westmanilta on aiemmin ilmestynyt esikoisromaani Syliin (Kosmos,2016), josta tein postauksen Ina Westmanin Syliin kirja lohduttaa äitejä - osallistu kirja-arvontaan!

*KIRJA-ARVONTA. Sain Kosmokselta mahdollisuuden arpoa teille ihanat lukijani kolme kappaletta Ina Wetsmanin Henkien saari romaania. Joten jos innostuit kirjasta, osallistu arvontaan ja kokeile onneasi. Ainahan kirjan voi antaa vaikka ystävälle lahjaksi!

Säännöt ovat helpot. Kerro kommentissa, mikä ilmastonmuutoksessa tai rakkaudessa sinua pelottaa. Muista myös laittaa erottuva nimimerkki ja kirjoita se itsellesi muistiin. Suosittelen jättämään sähköpostiosoitteesi, koska se auttaa voittajan tavoittamisessa. Arvonta alkaa NYT ja loppuu tämän viikon sunnuntaina 26.8.2018. klo 23:59. Ilmoitan kolme voittajaa täällä blogissa. Laitan voittajille myös meiliä, jos he ovat jättäneet sähköpostiosoitteensa. Onnea kaikille arvontaan! =)

*Jos et ole vielä Puhu murun seuraaja ja tykkääjä Facebookissa, tule mukaan matkaan! Nostan esiin kiinnostavia artikkeleita sekä vanhoja ja uusia blogitekstejäni. Toisinaan arjen kuulumisia ja oivalluksia. Kuvia elämästäni pääsee seuraamaan Puhu murun Instagram tililtä. <3

Kommentit (35)

mansikkatytto
36/35 | 

Ehdottomasti pelottaa jatkuva muutoksessa elaminen. Kai taman kesan 2018 seksihelteetkin sen todistaa. Kirjan lukisin enemman kuin mielellani. :)

MuikkuOnKala
37/35 | 

Yksi asia mikä Ilmastonmuutoksessa pelottaa, on sen vaikutus eläimiin. Harmittaa jo ihan kun miettii pelkästään tämän kesän kuumuutta, kuivuutta ja metsäpaloja ja kuinka ne on iskenyt eläimiin.

Mammamia
38/35 | 

Ilmastonlämpenemisessä pelottaa se kuinka laajasti se aiheuttaa erilaisia ongelmia koko pallolla... ongelmia joita ei edes heti tule ajatelleeksi kun miettii ilmastonmuutosta.

kukka
39/35 | 

Ilmastonmuutoksessa pelottaa eniten sääilmiöt, kuten maapallon lämpötilan nousu ja sen seuraukset :(

Vierailija
40/35 | 

Kuulostaa mielenkiintoiselta. Olisi kiva päästä lukemaan

Veeruska
41/35 | 

Ilmastonmuutoksessa samoin kuin rakkaudessakin pelottaa sen seurausten ennalta-arvaamattomuus.

Lily&Bear
43/35 | 

Ilmastonmuutos pelottaa tosi paljon! 2 pientä lasta kasvamassa kohti aikuisuutta, mutta millaiseen maailmaan? Välillä oikeasti itken kun ajattelen millä mallilla maailma silloin saattaa olla... millaiseen elämään tämän päivän lapset saattavat joskus joutua. Pelkään että kauhuskenaariot toteutuvat nopeammin kuin kukaan edes uskoo :(

Nicola
44/35 | 

Ilmaston muutos todella pelottaa, että minkälaisessa maailmassa lapsemme joutuukaan elämään.

Pullanpyörittäjä
45/35 | 

Rakkaudessa pelottaa sen hauraus. Loppujen lopuksi kyse on halusta ja pienistä asioista. Pienillä asioilla voi kaiken pelastaa - tai tuhota. Tämä sama pätee ihan kaikkeen, kuten maapalloon ja ilmastonmuutokseenkin :)

AnskuL
46/35 | 

Rakkaudessa kuin ilmastossakin voi käydä epämukavia muutoksia :/ Ne pelottaa.

Salli
47/35 | 

Lämpötilan nousu pelottaa ilmastonmuutoksessa.

_MariK
48/35 | 

Ilmastonmuutoksessa pelottaa sen laajuus; mihin kaikkeen se vaikuttaa, mitä me ei vielä tiedetäkään.

Aamu
49/35 | 

Muutokset sinänsä saattavat pelottaa. Ilmastonmuutos on niin iso asia, ettei sitä osaa oikein hahmottaa.

Vierailija
50/35 | 

Rakkaus on itsessään jo pelottava asia, mutta siinäkin täytyy tasapainoilla, elää, rakastaa, tahtoa, puhua ääneen.

Hansku koo
51/35 | 

Ilmastonmuutoksessa pelottaa hallitsemattomat muutokset. :(

KAni
52/35 | 

Epävarmuus. Ei voi olla täysin varma toisesta, puhutaan sitten ilmastonmuutoksesta tai parisuhteesta.

anna s.
53/35 | 

Me ollaan aika pieniä otuksia tässä maailmassa loppujen lopuksi. Meidät voidaan poistaa täältä sekunneissa. Eniten mua pelottaa/ärsyttää ihmisten välinpitämättömyys luontoa kohtaan, ilmastonmuutos on meidän syytä!

Anne__
55/35 | 

Rakkaudessa eniten pelottaa se, että vaikka kuinka itse rakastaisi toista niin se ei aina välttämättä riitä. Vaikka et tee mitään väärää itse rakkaudessa niin toinen voi sitä vahingoittaa niin vahingossa kuin myös tahallaan.

Silti vaikka se pelottaa välillä niin valtavasti on se kuitenkin lopulta kaiken sen pelon arvoista.

Sanna P
56/35 | 

Ilmastonmuutoksessa pelottaa eniten ihmisten yleinen välinpitämättömyys asiasta ja luonnonsuojelusta, itseni mukaan lukien. Rakkaudessa mua ei pelota mikään oikeastaan enää ^_^

MarjaKoo
57/35 | 

Ilmastonmuutoksessa pelottaa eniten sen lopullisuus ja peruuttamattomuus. Kun jotain hukattu niin perusteellisesti, ettei ole enää paluuta.

Salamanteri
58/35 | 

Ympäristotieteitä opiskelevana ilmastonmuutoksessa pelottaa se olemmeko jo liian myöhässä pelastaaksemme itsemme ja maapallon sellaisena kuin sen otimme haltuun. Rakkaudessa pelottaa muutos, vaikka se on myös sen voima.

sikkuralla
59/35 | 

Ilmastonmuutoksessa pelottaa eniten se, voiko sille tehdä enää mitään ja kuinka hallitsematton tilanne tulee olemaan.

Kirsi
60/35 | 

Ilmastonmuutoksessa pelottaa eniten epävarmuus, ääri-ilmiöt ja peruuttamattomuus. Muutosten vaikutus eläimiin ja kasveihin, sitä tuskin voi edes arvailla. Tuosta kirjasta olen kuullut pelkkää hyvää. :)

Sinisuohaukka
61/35 | 

Mua pelottaa veden puute. Globaali ilmastopakolaisuus on jo nyt totta vaikemme täällä Suomessa vielä sitä tajua. Mökillä piti kesällä säännöstellä vettä, kun kaivo kuivui eikä sadetta tullut vaikka ennusteet lupasivat. Kaupungissa sitä ei tajua, kun ei tarvitse kuin kraana avata. Mun rakkauteen kuuluu keskustelut näistä arkisista asioista. Ne yhdistää syvältä.

ninnipinni
62/35 | 

Epävarmuus tulevasta.. pelottaa niin ilmastonmuutoksessa kuin rakkaudessakin.

Seikkailulle
63/35 | 

Rakkaidessa pelottaa löytääkö pitkän puhumattomuuden jälkeen takaisin toisen luo luomaan vahvaa suhdetta ja ilmastonmuutoksessa se ymmärtävätkö ihmiset ympärillä mitä on tapahtumassa ja jos ymmärtävät mikseivät he jo toimi. Molemmissa niin rakkaudessa kuin ilmastoasioissa tulee puhua, muttei tuomita ja paasata.

klaara
64/35 | 

Tulevien sukupolvien vuoksi tämä ilmastomuutos pelottaa: onko heillä enää puhdasta ruokaa javettä, miten asuntojen lämmitykset hoidetaan. Paljon on asioita vastausta vaille. Mukana mielenkiintoisen kirjan arvonnassa.

Aiksu
65/35 | 

Ihmisten välinpitämättömyys, ajatellaan vain itseään, eletään seurauksista välittämättä - heitä, jotka välittävät, on ihan liian vähän. Minkälaisessa maailmassa tulevat sukupolvet elävät?

hilda hissu
66/35 | 

Muutos tuntemattomaan pelottaa aina.

Vierailija
67/35 | 

Hieman pelottaa se, että mahdammeko olla jo myöhässä maapallon pelastamisen kanssa.
Jos en voita kirjaa, tiedän mitä ostan ensi viikolla.
T. MinnaLa

Sannis85
68/35 | 

Rakkaudessa pelottavinta on se, että kun rakastaa niiiin paljon eikä rakkaitaan halua ikinä menettää eikä tahdo heille mitään pahaa. Elämästä ei kuitenkaan ikinä tiedä, siksi just tämä hetki on tärkeä ja on tärkeää kertoa ja näyttää rakkautensa just nyt<3

Clara
69/35 | 

Ilmastonmuutoksessa sekä rakkaudessa pelottaa ennustamattomuus ja epävarmuus. Ilmastonmuutoksen seurauksia ei täysin voi ennustaa, kuten ei myöskään parisuhteessa rakkauden säilyminen ole täysin varmaa.

Puhu muru
Liittynyt2.1.2018
70/35 | 

ARVONTA ON PÄÄTTYNYT. Kiitos kaikille arvontaan osallistuneille! Ina Westamanin Henkien saari -kirjan voittivat nimimerkit Veeruska, Salli ja hilda hissu. Kaikkien voittajien meilit löytyivät, joten laitan teille erikseen onnittelut ja pyydän lisätietoja kirjan lähetykseen. Hyviä lukuhetkiä! <3

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Puhu muru blogin kirjoittaja on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström, jolla on vastaanotto Sexpossa. Hän on myös toinen Pannaan menemään -kirjan kirjoittajista ja naisten orgasmeista kertovan Iso O - matkaopas huipulle kirjan kirjoittaja. Blogissaan Marja kirjoittaa rakkaudesta, seksuaalisuudesta ja naisen elämästä. Aiheet kuuluvat Marjan elämään vahvasti murun ja kolme lapsen kautta. <3
www.marjakihlstrom.fi

Seuraa somessa

Facebook

Ota yhteys bloggariin

puhumuru@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat