Kirjoitukset avainsanalla #metoo

Hiljennetyt - mutta olemassa. Vaikka ihminen olisi painanut seksuaalisen väkivallan kokemuksen oman mielensä kauimmaiseen perukkaan, se ei häviä. 

 

Pakotettuna postauksessa jaoin lukijani kokemuksen teille, mikä sai aikaan viestien vyöryn. Useampi nainen kertoi minulle seksuaalisen väkivallan kokemuksesta parisuhteessa. Osalle se oli ensimmäinen kerta, kun he kertoivat kokemuksestaan.

 

Vaikka tiesin, että parisuhteissa tapahtuva seksuaalinen väkivalta jää usein ilmoittamatta poliisille eikä näy tilastoissa, naisten lukuisat viestit silti yllättivät. 

 

Näiden naisten lisäksi on monia muita naisia, miehiä ja muunsukupuolisia, jotka ovat joutuneet kokemaan seksuaalista väkivaltaa parisuhteissaan – ja  ovat edelleen hiljaa. 

 

Miksi he ovat hiljaa? Miksi suhteet saattavat jatkua seksuaalisesta väkivallasta huolimatta?

 

Kokemus on usein hyvin hämmentävä. Se voi olla nöyryyttävä ja pelottava. Se voi lamaannuttaa ja saada olon epätodelliseksi. Päässä surisee kysymyksiä: miksi minulle käy näin? Miten meille voi käydä näin? Kuka tuo toinen ihminen oikeasti on?

 

Luottamus menee rikki erityisen pahasti, kun itselle rakas ihminen, johon on luottanut, rikkoo seksuaaliset rajat. Samaan aikaan häpeä tulee ryöppynä, sulkee ilkeään syleilyyn ja hiljentää. Uhri saattaa syyllistää itseään. Hän etsii omasta käyttäytymisestään syitä toisen väkivallalle itseään kohtaan.  

 

Mielessä voi pyöriä, uskooko kukaan edes minua? Kenelle voisin puhua?

 

Uhri saattaa ajatella, että tämä oli vain tämä yksi kerta eikä se toistu. Tai voi olla, ettei hän edes tunnista, että joutui kumppanin raiskaamaksi. Parisuhteessa raiskaus ei aina vaadi fyysistä pakottamista, vaan vallankäyttö suhteessa saa kumppanin alistumaan vasten tahtoaan seksiin. Oma ikävä olo voi saada muita selityksiä, ja suhde jatkuu kärsimyksestä huolimatta samanlaisena. Joskus vasta suhteen loputtua ymmärtää tulleensa raiskatuksi.

 

Pelko kokemuksen toistumisesta saattaa tehdä elämästä helvettiä. Ja vaikka suhde päättyisi ja saisi uuden tasapainoisen suhteen, voi ahdistus, selittämätön paha olo ja haluttomuus vaivata. Kokemus voi vaivata vielä vuosien tai vuosikymmenienkin jälkeen. 

 

Älä siis jää yksin, vaan hae apua. On tärkeää kertoa ja tulla kuulluksi. Käsitellä kokemus ja tarvittaessa saada apua trauman käsittelyyn. Kokea tunne, että on toivoa ja mahdollisuus kokea seksuaalisuus ihanana osana elämää. 

 

*Raiskauskriisikeskus Tukinaisella on antaa tukea, apua ja neuvoa: Kriisipäivystys seksuaalista väkivaltaa ja/tai hyväksikäyttöä kokeneille puh. 0800-97899, ma-to klo 9-15, viikonloppuna ja pyhinä sekä niiden aattoina klo 15-21.

*Sexpo-säätiöllä on maksuton neuvontapuhelin, jossa päivystää aina koulutetut ammattilaiset. Käy katsomassa puhelinneuvonnan aukioloajat täältä

*Tyttöjen Taloilla tehdään ympäri Suomea seksuaaliväkivaltatyötä 13-29-vuotiaiden nuorten tyttöjen ja naisten kanssa. Heille on tarjolla tukevaa, vakauttavaa ja ohjaavaa apua. Otava-hankkeessa Helsingin Tyttöjen Talon seksuaaliväkivalatyön mallia on jatkettu Espoossa, Oulussa, Kuopiossa ja Rovaniemellä. 

*Naisten Linjalta saa myös keskusteluapua. Naisten Linjan maksuton tukinumero  0800-02400 apunasi ma-pe 16-20, la-su 12-16. 

#metoo #memyös #vimed

*Jos et ole vielä Puhu murun seuraaja ja tykkääjä Facebookissa, tule mukaan matkaan! Nostan esiin kiinnostavia artikkeleita sekä vanhoja ja uusia blogitekstejäni. Toisinaan arjen kuulumisia ja oivalluksia. Kuvia elämästäni pääsee seuraamaan Puhu murun Instagram tililtä. <3

*Kuva Pixabay

Kommentit (0)

Sain lukijaltani tarinan, joka menee luihin ja ytimiin. Tarina, jota lukiessa tunnen vihlaisun sydämessäni monestakin syystä. Seksuaalinen väkivalta parisuhteissa on edelleen tabu, ja  uhriksi joutuneen vaiettu kivulias salaisuus. Lukijani halusi omalla tarinallaan rikkoa tätä hiljaisuutta. 

 

Seksuaalinen väkivalta, pakottaminen tai hyväksikäyttö eivät ikinä ole seksiä eikä niitä pidä seksiin sekoittaa. Suomessa raiskaus avioliitossa tuli rangaistavaksi laissa vasta vuonna 1994, mikä on varsin myöhään suhteessa muihin eu-maihin, todetaan Väestöliiton sivuilla

 

Annetaan ääni lukijalleni:

 

Olin silloin hieman yli kaksikymppinen nuori nainen. Sinä halusit, minä en. Makasin sängyllä allasi ja pidit käsistäni kiinni tehden selväksi, että meillä on nyt yhdyntä -halusin tai en. Aluksi rimpuilin hieman vastaan. Pidit kiinni entistä kovempaa ja sait minut pelkäämään. Ajattelin, että nyt on oltava järkevä. En halunnut, että minuun sattuu yhtään enempää kuin sillä hetkellä sattui käsiini joita puristit voimakkaasti. 

 

Olit määrätietoinen ja vahva, vahvempi kuin minä. Aavistukseni osui oikeaan, meillä oli yhdyntä. Siitä huolimatta etten halunnut. Tilanteen päätyttyä jäin lamaantuneena sänkyyn makaamaan. Kyyneleet alkoivat valua silmistäni enkä voinut käsittää, että oma poikaystäväni oli käyttäytynyt niin.

 

Seksiin pakottamisen jälkeen suhde ei päättynyt heti. Selitin asian itselleni niin, että seksuaaliset tarpeemme eivät nyt sillä hetkellä kohdanneet ja sillä oli nyt ikävä seuraus. Hän sai minut uskomaan, että tehtäväni oli tyydyttää hänen tarpeensa -halusin tai en. Suhteemme päättyi kuitenkin muutaman kuukauden kuluttua muista syistä ja vasta myöhemmin ymmärsin miten vahingoittava tilanne minulle oli. 

 

Tajusin asian vakavuuden vasta kun eräs terapeutti sanoi minulle, että minut on raiskattu oman poikaystäväni toimesta. En itse nähnyt asiaa samoin, en halunnut nähdä. Tilanteesta aiheutui hetkeksi minulle surullinen kierre. En halunnut kieltäytyä seksistä, koska halusin pelata varman päälle, ettei kukaan vain satuttaisi uudestaan.

 

Parisuhteessa elävän ei tarvitse vaieta ja jäädä häpeän varjoon, jos tulee raiskatuksi.  Seksuaalista väkivaltaa voi kokea seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoleen katsomatta. Edelleenkin moni seksuaalisen väkivallan uhri jättää rikosilmoituksen tekemättä. 

 

#metoo #memyös #vimed

 

* Mikäli sinä olet joutunut seksuaalisen väkivallan kohteeksi, sinulla oikeus apuun ja tukeen. Lue Tukinaisen sivuilta ohjeet, miten toimia ja mistä hakea apua. Suosittelen ohjeiden lukemista kaikille.

*Kiitos lukijalleni koskettavan tarinan jakamisesta. Mikäli haluat jakaa oman tarinasi blogini kautta voit laittaa minulle viestiä Puhu muru – Facebook sivujen kautta tai meiliin puhumuru@gmail.com

*Jos et ole vielä Puhu murun seuraaja ja tykkääjä Facebookissa, tule mukaan matkaan! Nostan esiin kiinnostavia artikkeleita sekä vanhoja ja uusia blogitekstejäni. Toisinaan arjen kuulumisia ja oivalluksia. Kuvia elämästäni pääsee seuraamaan Puhu murun Instagram tililtä. <3

*Kuva Pixabay

Kommentit (2)

#metoo

Eri käsikirjoitus, mutta sama tarina. Etenkin nämä lauseet. "En itse nähnyt asiaa samoin, en halunnut nähdä. Tilanteesta aiheutui hetkeksi minulle surullinen kierre. En halunnut kieltäytyä seksistä, koska halusin pelata varman päälle, ettei kukaan vain satuttaisi uudestaan." Olisivat voineet olla suoraan minun suustani.

Puhu muru
Liittynyt2.1.2018

Kiitos kommentistasi #metoo. Ikävä kuulla, että olet joutunut kohtamaan seksuaalista väkivaltaa. Toivottavasti lukijani kokemukseen samaistuminen ei satuttanut sinua enempää, vaan auttoi ymmärtämään ettet sinä tehnyt mitään väärin. Sen sijaan sinun rajoja rikottiin, mikä on rikos. Haethan tarvittaessa apua, jos asia vaivaa sinua. 

”Kyllä tuollaista herkkua tekis mieli lipaista.” (huutelija +40v. mies)

”?!!!!!” (minä 14v.)

 

Tällä viikolla somessa naiset ovat ympäri maailman kertoneet kokemuksistaan, tullessaan seksuaalisesti häirityiksi #metoo kampanjan myötä. Useat suomalaiset julkkisnaiset  ovat kertoneet oman tarinansa, muun muassa juontaja Anne Kukkohovi (IL), radiojuontaja Jenni Alexandrova (IL) ja Miss Plus Size Marjaana Lehtinen (IL). Tässä pala minun tarinaani.

 

Seksuaalinen häirintä on ollut elämässäni läsnä siitä asti, kun aloin  näyttämään yhtään naiselta 11-vuotiaana. Olin tuolloin ystäväni kanssa keräämässä pulloja kotokyläni kesäjuhlilla. Menin metsän rajaa pitkin, koska siellä nuoret usein joivat. Yhtäkkiä kaksi miestä kaatoi meidät metsään mielessään jotain hyvin ikävää. Onneksi sillä kertaa järjestyksenvalvojat huomasivat tilanteen ja tulivat heti apuun. Hullua se silti oli ja säikäytti meidät.

 

Välähdys teini-ikään,  naapurin äijä yritti kouria minua pimeällä kotikadullani, kun pyysin hakemaan muutamaa siideriä. Hölmistyin täysin ja kävelin äkkiä pois.

 

Kaksikymppisenä puolituttu mies yritti raiskata minut, kun nukuin. Hän oli jo ehtinyt riisumaan housuni ja oli alkamassa hommiin, kun havahduin unesta. Poliisille tuo törkimys sanoi aivan muuta. Syyte raiskausyrityksestä hylättiin. Onko muka vieressä nukkuminen lupa seksiin?

 

22-vuotiaana Roomassa metrovaunussa outo käsi yritti mennä hameeni alle ruuhkassa. Mitä tein. Jäin äkkiä pois seuraavalla pysäkillä ja kävelin. Ahdistelija sai jäädä metroon.

 

Ja kaikki ne lukemattomat kerran baareissa, kun tuntemattomat miehet ovat ottaneet asiakseen puristaa pyllystä, painaa seisokkinsa minua vasten, puristaa tissiä… Ja vaikka sanoisi ei, osa jatkaa edelleen!

On väärin, että naisena joudun tarkoituksella pohtimaan mitä laitan päälleni, etten herätä vääriä mielikuvia ja ”lietso” miehiä. Yksikin ihminen, joka rikkoo rajojani on liikaa. En halua olla pala lihaa, vaan ihminen. 

 

Kenenkään rajoja ei saisi rikkoa sukupuoleen katsomatta. Se on yksinkertaisesti väärin. Muista, että jos rajojasi on rikottu sinulla on oikeus apuun. Voit soittaa esimerkiksi Sexpo-säätiöön maksuttomaan seksuaalineuvonta puhelimeen, oli kokemuksesi sitten tuore tai jo vanhempi. 

#metoo

 

 

*Voit kirjoittaa kommentteihin, jonkin oman kokemuksesi tai mitä ajatuksia tämä kirjoitus tai koko "MeToo kampanja sinussa herättää. 

*Tsekkaa haastatteluni Miten voit suojella lastasi seksuaaliselta häirinnältä

*Seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta erityisesti luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri. (Tasa-arvovaltuutettu)

*Jos et ole vielä Puhu murun seuraaja ja tykkääjä Facebookissa, tule mukaan matkaan! Nostan siellä kiinnostavia artikkeleita, vanhoja ja uusia blogejani. Toisinaan arjen kuulumisia ja oivalluksia. Olisi mahtavaa, että sinäkin olisit mukana ja kommentoisit siellä. =)

*Toinen on oma kuvani, toinen Pixabay

Kommentit (17)

Vierailija

Ihmettelen vain, miksi tähänkin juttuun on pitänyt laittaa noin vähäpukeinen kuva alkuun?
Mitä haluat sillä viestiä?

Puhu muru

Kiitos kommentistasi Vierailija. Haluan viestiä aloituskuvalla sitä, mistä olen kuullut niin monet kerrat. Eli nainen jolla on vähän päällä on kuin olisi antanut luvan koskea itseensä. Minusta se ei ole niin. Minusta MIKÄÄN ei oikeuta toisen seksuaaliseen häirintään. Kuvan oli tarkoitus myös herättää huomiota ja aiheuttaa tätä pohdintaa. Et varmasti ole ainoa joka on ajatellut: "Miksi tämä kuva?"

Vierailija

Kyllähän huomiohakuisuuden voi näinkin perustella.
Täyttä potaskaa sanon minä. Oman navan ympäerillä pyörimistä pahimmillaan.
Tämä tyrkkymäisyys saa kyllä karvat pystyyn ja antaa varmasti väärän viestin monille, valitettavasti.

Vierailija

Nimenomaan itse ajattelin tarkoittamaasi pointtia heti kun näin kuvan. Ei se ole naisen pukeutumisesta kiinni, pitääkö totella, jos nainen ei tahdo.

Puhu muru

Kiitos kommentistasi! Tässä näkee hyvin myös, miten eri tavalla kuvia voi tulkita. Sinä ymmärsit pointtini, edellinen kommentoija ei. 

Vierailija

Vai onko kuvan tarkoitus vain antaa narsistinen viesti itsestään. Anteeksi, mutta en vaan ymmärrä pointtiasi kuvan osalta???

Puhu muru

Et selvästikään halua ymmärtää pointtia, mikä on harmillista. Mutta sinulla on toki oikeus mielipiteeseesi. 

Vierailija

On säälittävää on, ettei omien kirjoitusten kritiikkiä ole kanttia julkaista. Silloin keskustelu ei ole aitoa vaan ohjailtua!

Puhu muru

Kaikki kommentit ovat julkaistu.. Ja jos joku jäisi julkaisematta, se kertoo kommentoijan asiattomasta kommentista. Vaikka olisi nimettömänä kirjoittamassa, kannattaa miettiä miten käyttäytyy.

Trind

Kyllä, narsistista eritoten.
Lisäksikin non-verbaaliset viestit eivät jää katsojilta huomiotta live tilanteessa. Ja kyllä kai myös naisten fantasiat saattavat hyvinkin taustavaikuttaa naisen olemukseen ja hänen antamiin viesteihin.
Mitähän ne yleiset naisten fantasiat olikaan?
Mitä vastaa seksuaaliterapeutti tähän?

Puhu muru

Trind, narsistin leimaa ei kannata ihan näin heppoisesti jaella. Ylipäätään, kommenttisi on asiaton enkä aio jatkossa julkaista vastaavia. Jos jatkat tuolla linjalla, suosittelen lopettamaan blogini lukemisen kokonaan.  Ja aion pitää tyylini ja linjani. 

Seksuaaliterapeuttina tiedän kysymyksiisi vastaukset. En aio alkaa rautalangasta vääntämään, mutta se mistä naiset fantasioivat on aivan eri asia kuin seksuaalinen häirintä. Fantasioissa kiihottavaa on juuri se, että kaikki on omassa kontrollissa. Toisin kuin silloin kun toinen ihminen rikkoo toisen rajoja seksuaalisella häirinnällä.

Non-verbaalit viestit ovat aina tulkinnan varaisia, eikä niiden perusteella voi millään tavalla perustella seksuaalista häirintään. Jos kuitenkin, kokee tehneensä "vahingossa" väärin, kannattaa asia heti selvittää ja pyytää anteeksi. Suosittelen, joka tapauksessa olemaan mieluummin varovainen kuin päälle käyvä, se on toisen ihmisen kunnioittamista. 

Suosittelen sinua lukemaan tämän kirjoituksen:

http://haluton.fi/wetoo/

"Jos kysyminen ja keskusteleminen ei syystä tai toisesta onnistu, voi kokeilla toteuttaa vaikkapa Sofi Oksasen vinkkiä: älä sano mitään, mitä et haluaisi jonkun sanovan äidillesi/tyttärellesi/vaimollesi/tyttöystävällesi/isällesi/pojallesi/ miehellesi/miesystävällesi. Älä tee asioita, joita et haluaisi jonkun tekevän äidillesi/tyttärellesi/vaimollesi/ tyttöystävällesi/isällesi/pojallesi/miehellesi/miesystävällesi."

yks plus yks on yks

Arvaappa uskaltaako kukaan "kiltti" henkilö enää lähestyä ketään tuntematonta, kun on pelkona leimautua lirttaavaksi, lääppiväksi, kakkapääksi. En ainakaan minä. Kaikki sanominen, tekeminen voidaan aina ymmärtää väärin. Ihmisten kommunikaatio, ymmärtäminen ja arvomaailma on muuttunut tyysti. Johtuuko se sitten esim. siitä ettei muuta kun pelailla kännyköillä "suhdesenssejä" vai siitä etteivät johtajatkaan noudata omiaan sääntöjään.  Häviääkö siinä todellisuuden taju henkilöiltä? Nykyinen globaalitalous kannustaa alistamaan ihmisiä, eihän muuten markkinatalous voi toimia. Eikä varttaalit nouse. Johtajienkin oppeihin kuuluu "hajoita ja hallitse". Tasa-arvo mitä se on? Ei sellaista ole ollut, eikä tule olemaan.

Tuosta sukupuolettomuudesta, mennäänkö jo liiallisuuksiin, jos aletaan seitsemästä veljeksestä vääntämään sellaista versiota? Paljon olisi kyseenalaistettavia asiota maailmassa. 

Puhu muru

Kiitos kommentistasi yks plus yks on yks. Ymmärrän pointtisi. Suosittelen lukemaan tuosta äskeisestä kommentista ajatuksiani ja tsekkaaamaan siinä mainitun  haluton.fi -sivuston #wetoo blogipostauksen.  Uskon kuitenkin, että kyllä etenkin aikuinen ihminen tietää, miten voi lähestyä naisia ilman, että rikkoo seksuaalisen häirinnän rajaa.

"Jos kysyminen ja keskusteleminen ei syystä tai toisesta onnistu, voi kokeilla toteuttaa vaikkapa Sofi Oksasen vinkkiä: älä sano mitään, mitä et haluaisi jonkun sanovan äidillesi/tyttärellesi/vaimollesi/tyttöystävällesi/isällesi/pojallesi/ miehellesi/miesystävällesi. Älä tee asioita, joita et haluaisi jonkun tekevän äidillesi/tyttärellesi/vaimollesi/ tyttöystävällesi/isällesi/pojallesi/miehellesi/miesystävällesi."

Senja

No huhhuh. Pakko nostaa hattua, koska en tajua miten jaksat vastata noin asiallisesti kaikkiin näihin tökeröihin ja provosoiviin viesteihin. Hyvä teksti. Itse en uskaltanut lähteä kampanjaan, koska pelkäsin juurikin näitä kommentteja ja tuomitsemista. Mulle on sanottu kerran jopa, että "kuka sua nyt muka ahdistelis", niin sellainen jättää arvet ja pelon puhua. Eli siis toisin sanoen minut on onnistuttu kai hiljentämään, onneksi kaikkia ei ole. Todella tärkeä kampanja ja hienoa, että sinäkin osallistuit!

Puhu muru

Kiitos palautteestasi ja kokemuksesi jakamisesta Senja. Osasin kyllä odottaa näitä "huutelijoita", vaikka ikäväähän se on. Naisen seksuaalinen häirintä on aihe, mistä on tärkeää puhua. Ja tärkeää ANTAA naisten kertoa. Jokainen nainen joka on hiljennetty vähättelemällä, haukkumalla tai muulla tavoin on kokenut vääryyttä. Tuo miten rumasti sinullekin on puhuttu on törkeää. Ei ole ihme, että se jättää arvet ja pelon. Toivottavasti tiedät, ettei sinussa ole vika. Ymmärrän hyvin, ettet ole uskaltanut lähteä mukaan. Mutta toisaalta jo kommenttisi täällä blogissani on positiivisella tavalla kampanjaan osallistumista. Hyvä sinä. <3

Katinka

Kiitos tästä postauksesta. Olen 51-vuotias nainen ja olen usein miettinyt, miksi mies "saa" käyttäytyä tietyllä tavalla, mutta kukaan ei käy haaruksiin kiinni?! Jos nainen on vähän villi, juhlii ja tanssii, jopa puhuu asioista oikeilla nimillä, häntä saa kohdella luin tavaraa! Itsepähän aloitti, sanotaan. Nuorempana vaikein, häpesin, luulin vian olevan minussa, kun sain osakseni vaikka mitä shittiä sanallisesta häirinnästä ja kourimisesta aina raiskausyrityksiin saakka. Nyt olen vahvempi sanomaan ja torjumaan ja edelleen koen oikeudekseni olla "villi". Oman tyttäreni olen toivottavasti kasvattanut siten, että hän saa olla, mitä on ja mitään sopimatonta ei tarvitse sietää.

Puhu muru

Kiitos palautteestasi ja oman kokemuksesi jakamisesta Katinka. Olen samaa mieltäsi kanssasi, että edelleen nainen joka tanssi ja juhlii villisti tuntuu antavan luvan monelle miehelle käydä kiinni. Olen kokenut itsekin aivan saman, kirjoituksesi olisi voinnut olla omani. 

Toivottavasti tämä kampanja on nostanut esiin myös tämän näkökulman. Se, että miehistä tuntuu "miten sitä voi ikinä enää lähestyä naista" voi parhaimmillaan olla terve reaktio. Se voi saada itse kunkin, miettimään miten muita ihmisiä voi lähestyä. Jokaisella ihmisellä on omat rajansa eikä niitä voi ennalta tietää. Siksi on parempi kunnioittaa ja lähestyä sen mukaisesti. 

Hienoa, että sinä olet löytänyt iän myötä kultaisen keskitien ja osaat torjua, jos sitä vaaditaan. Uskon, että tyttäresi on saanut sinulta hyvät opit elämään. Itse sanoin juuri murulleni, kun puhuimme omista lapsistamme - että onhan se parempi pysäyttää käsi reidelle, kuin antaa mennä haaroihin asti. Vaikkei kumpikaan ole hyvä asia.

Seuraa 

Puhu muru blogin kirjoittaja on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström, jolla on vastaanotto Sexpossa. Hän on myös toinen Pannaan menemään -kirjan kirjoittajista ja naisten orgasmeista kertovan Iso O - matkaopas huipulle kirjan kirjoittaja. Blogissaan Marja kirjoittaa rakkaudesta, seksuaalisuudesta ja naisen elämästä. Aiheet kuuluvat Marjan elämään vahvasti murun ja kolme lapsen kautta. <3
www.marjakihlstrom.fi

Seuraa somessa

Facebook

Ota yhteys bloggariin

puhumuru@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat