Kirjoitukset avainsanalla Lukeminen

Tämä ei ole kaupallinen yhteistyö! Nämä ovat  meidän lasten lempikirjoja, jotka olemme itse ostaneet tai saaneet lahjaksi. Joissakin kirjoissa vaan on jotain, mikä saa lapset hakemaan ne hyllystä uudelleen ja uudelleen. Eikä edes iällä ole väliä. 

 

Näitä kirjoja luetaan yleensä, kun aloitellaan kirjojen lukemista 1-3-vuotiaana. Riippuen lapsesta lukemisen voi aloittaa jo ennen 1-vuotissynttäreitä. Näitä tulevat kuuntelemaan vielä meidän 9-vuotias koululainen ja 4-vuotias keskimmäinen, kun niitä luetaan 1,5-vuotiaalle kuopuksellemme.

 

Eipäs possu – Richard Scarry

 

Loistava kirja, jopa tunnetaitojen opetteluun. Miten yhden ihmisen kiukku voi vaikuttaa koko perheeseen. Ja lopussa Eipäs possu saa vielä opetuksen, mikä saa etenkin jo hieman isommat lapset pohtimaan, kannattaako kiukutella.

 

Suuri kuvien ja sanojen kirja – Ole Könnecke

 

Täältä kirjasta löytyy niin paljon sanoja, ihmeteltävää ja opeteltavaa. Löytyy kodin kaikki huoneet, aakkoset, värit ja eläimet. On vuodenajat ja kaikki ihanat menopelit lentokoneesta paloautoon. Kaikki meidän lapset rakastavat tätä. Kirja kestää selkeästi kovaakin kulutusta.

 

Minua ei nukuta enkä ikinä mene nukkumaan! – Lauren Child

 

Lapset tulevat sohvalle aina, kun tätä luetaan. Välillä uhmakas 2- tai 3-vuotias on tätä jopa toivonut. Ja ihan oikeasti. Tämä kirja on auttanut myös uniuhmaan! Kerronta on hauska ja kuvitus mielenkiintoinen. Vauvatkin ovat meillä jaksaneet katsella tätä.

 

 

Puppe osaa laskea – Eric Hill

 

Tämän kirjan kanssa nuo meidän mussukat ovat oppineet laskemaan kymmeneen. Toimii. On luukkuja ja hyvät isot kuvat. Sopii hyvin myös pottakirjaksi.

 

Rikun, Roopen ja Ringon seikkailut – Mauri Kunnas

 

Kunnon reissukirja! Tämä on kulkenut mukana niin mummolassa kuin kesälomareissuilla ympäri Suomea. Neljä erilaista tarinaa, juuri sopivan mittaisia iltasaduiksi. Tämän avulla lapset ovat opetelleet värejä, numeroita kuin asioita avaruudesta. Aikuisellekin mukava kirja.

 

Joululoma on loistava hetki hakea kirjastosta kasa hyviä kirjoja kotiin tai mummolaan. Olen itse kirjastojen suuri fani. On ihana istua alas rauhassa, ottaa lapsi syliin ja lukea. Se on aitoa läsnäoloa, joka tuottaa iloa ja hyvää oloa. Nämä viisi ovat meidän lapsille rakkaita kirjoja ja itse osaan ne murun kanssa melkein ulkoa. Melkein kyllästymiseen asti... ;)

 

Hauskoja lukuketkiä ja rentouttavaa joululomaa kaikille ihanille lukijoilleni. <3

 

*Vinkatkaa kommentteihin ihmeessä teidän lasten suosikkikirjoja. =)

Kommentit (2)

Ina

Loistavia vinkkejä 2-vuotiaalle, kiitos! Meillä menee toistaiseksi parhaiten kaikki, missä on musiikkia: nukkumiseen meillä auttaa Soiva tuutulaulukirja, josta soitan musiikkia molemmille lapsille sen jälkeen, kun olen laulanut läpi oman repertuaarini. Nyt pienimmällä on menossa auto- ja pottakirjavaihe. Richard Scarry toimii muuten yllättävän pitkään, 5-vuotias toivoo sitä välillä edelleen iltasaduksi. Mikko Mallikas on yksi klassikko, jota haettiin just kirjastosta iso pino, se naurattaa sekä 5-vuotiasta että äitiä.

Puhu muru

Noi musiikki kirjat on kyllä hyviä. Ne vaan melkein aiheuttavat meillä joukkotappelun, kun on sopiva päivä. ;) Meillä on kanssa tuo pottailuvaihe alkamassa nuorimman kanssa ja taas täytyy kahmia kirjoja siihen avuksi. Kuopus on selkeästi eläinfani, joten Scarrya varmaan luetaan enemmänkin. Täytyykin ottaa noi Mikko Mallikkaat tuolle 4-vuotiaalle kokeiluun. Vaikka voi olla, että kun on tyttö kyseessä hän haluaa Minttu-kirjat. Kiitos vinkeistäsi Ina!

Ja kaikille lukijoilleni tiedoksi. Vahva suositus Inan Inahduskirjat blogiin, jos kaipaat hyviä lukuvinkkejä. Ina on myös ihanan Syliin-kirjan kirjoittaja, josta kirjoitin syksyllä blogiini.  =)

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

”Me ei voitu mennä kouluun tänään.” Erno sanoi. ”Meidän täytyi pelastaa maailma häijyltä mielipuolelta, joka törmäili ympäriinsä jättimäisissä Robohousuissa. ”Joo”, Huuko sanoi. ”Ollaan koko päivä matkustettu ajassa, juostu dinosauruksia pakoon ja opetettu luolamiehiä puolustautumaan!”

Tässä pätkä superhauskasta ja lennokkaasti kirjoitetusta Kapteeni Kalsari ja pöhöpönttö 2000:n korskea kosto –kirjasta. Esikoiseni kesälukeminen kuuluu osana Dav Pilkeyn kirjoittamaan kirjasarjaa ja se on poikani laskujen mukaan 12. Kapteeni Kalsari -kirja.

Oli hämmästyttävää äitinä nähdä ensimmäisen kerran, miten joku muu kirja kuin Aku Ankan taskukirja vei täysin poikani huomion. Hän omatoimisesti etsi kirjan käsiinsä joka ilta. Luki sitä jopa silloin, kun piti odottaa eikä vinkunut ainaisen pelaamisen perään. Hän oli myös kavereineen keskustellut kirjasta ja muutamalla kaverillakin oli muita Kapteeni Kalsari –kirjoja.

Poikani koki myös ensimmäisen kerran surun tunteen hyvän kirjan loppumisesta, kun viimeiset sivut olivat käsillä. Hän itse sanoi minulle, ettei haluaisi kirjan loppuvan vielä. Ja pohti myös, pitäisikö hänen lukea kirja loppuun ”säästellen”.

Kysyin pojaltani, miksi tämä Kapteeni Kalsari oli NIIN hyvä. Vastaus kuului: ”Kirja oli jännittävä ja koukutti tosi paljon. Tuntui, että kun luki sivun piti lukea seuraavakin.” (Ja tätä lausetta ei ole muokattu!) 

Joten, jos kaipaat pojallesi, tytöllesi, kummilapsellesi tai lapsenlapsellesi hauskaa ja innostavaa luettavaa osallistu kirja-arvontaan. Arvon kolme Kapteeni Kalsari ja pöhöpönttö 2000:n korskea kosto  -kirjaa arvontaan osallistuneiden kesken.

Säännöt ovat helpot. Kerro kommentissa lapsuutesi suosikkikirja. Muista myös laittaa erottuva nimimerkki ja kirjoita se itsellesi muistiin. Voit myös jättää sähköpostiosoitteesi, mikä auttaa voittajan tavoittamisessa. Arvonta alkaa NYT ja loppuu viikon päästä sunnuntaina 21.8. klo 23:59. Ilmoitan kolme voittajaa täällä blogissa. Onnea kaikille arvontaan! =)

Kommentit (43)

Nelliina

Kapteeni Kalsaria ei olla meillä luettukaan. Kuulostaa hykerryttävältä :) Mun lapsuuden suosikki oli Viisikko-sarja, en osaa valita yhtä kirjaa.

Käyttäjä6080
Liittynyt8.3.2017

Minä luin kaikki Tiina kirjat, Merja Jalon kirjat mutta suosikkini oli Prinsessa Ruusunen pienempänä koska ihailin hienoja pukuja.

Breikki2016143

Lapsuuteni lempikirjat olivat Enid Blytonin kirjoittamia. Neiti Etsivät kahlasin myös mielelläni läpi. :-)

Mppu

Rakastin"Ystäväni noitatyttö"-kirjaa,jonka luin useasti alakoulun aikana ja alemmilla luokilla taisin itsekin leikkiä olevani noita,kuten toinen kirjan päähenkilöistä teki :)

riittajohanna

Kisu Killisilmä, Kadonneen kaulakorun salaisuus, Runotyttö, Tarzan kirjat...

tarjahele

Mukana arvonnassa! Olen aina ollut ihan hirveä lukutoukka ja vakiovieras kirjastossa :) Olen tykännyt jännityskirjoista ja mysteereistä ja parhaiten muistankin Neiti Etsivän, 3 etsivää ja Viisikon. Yksittäistä kirjaa ei ole jäänyt mieleen parhaimpana.

Nyt 8v poikani ei millään lukisi muuta kuin Aku Ankkaa! Kahjo kouluni-sarjan kirjoja sain lukemaan useamman ja niille jutuille kovasti naureskeli, mutteivät ne sytyttäneet lukemisen intoa.... Yksi Kapteeni Kalsari-kirjakin on luettu, josko into iskisi kun niitä hakisi lisää!

-katriina-

Tarzanit, Mars-kirjat, neiti etsivät, Tiina-kirjat, Tuija Lehtisen tuotantoa - siis pikku kyläkirjaston koko nuorten osasto tuli kahlattua läpi.

eevartee

Neiti Etsivä-kirjat oli ihan parhaita omassa lapsuudessani. Nyt lainasin tyttärelleni kirjastosta yhden Neiti Etsivän, mutta 11v. tyttäreni mielestä kirja oli tylsä.

Pirskitta

Mukana arvonnassa :) Täällä poika kyllä innostuu usein aloittamaan kirjoja, mutta tuppaa loppumaan mielenkiinto melkein aina kesken. Jospa tää olis sellainen sitten minkä lukisi loppuun asti! Itse olin lapsena/nuorena koukussa mysteereihin ja jännitykseen. Suosikkeja olivat Neiti Etsivät ja kaikki kauhukirjat.

Elise H.

Olin lapsena oikein kunnon lukutoukka, läpi tuli kahlattua Neiti Etsivät, Viisikot, Tiinat, monet hevoskirjasarjat ja mitähän kaikkia näitä nyt olikaan :) Sellainenkin kirjasarja oli kuin SOS, ja sitten oli Lotta-kirjat myös. En osaa sanoa yhtä suosikkikirjaa, koskaa niitä oli niin niin paljon :)

Spuikkis

Mm. Neiti etsiviä ja Kolea etsivää luin itse ja molemmat poikani tykkää näistä Kapteeni Kalsareista.

Pikku Vampyyri

Lapsena luin paljon, ja kirjasto-auton saapuminen oli viikon kohokohta :) Neiti Etsivät olivat jännittäviä, ja hieman vanhempana hevosharrastus toi mukanaan Merja Jalon heppakirjat. Myös jännittävä Pikku Vampyyri-sarja tuli luettua läpi, ja siitä mieleen on jäänyt erityisesti kirja "Pikku Vampyyri muuttaa" :)
Oma poika on juuri oppinut lukemaan, ja haluaisin hänen pääsevän myös mukaan kirjojen maailmaan. Tämä kirjasarja vaikuttaa kyllä lupaavalta!

Sannapulu

Ehdottomasti kaikkien aikojen lemppari oli Veljeni leijonamieli. Äitini luuli minussa omevan jotain pahasti vialla kun se piti lainata kirjastosta aina vain uudelleen. Ostin sen muutama vuosi sitten itselleni ja kyllä se yhä on aika ihana.

Kiira

Mukana arvonnassa! Mä oon lukenut lapsena kaikki Enid Blytonit ja Tiina-kirjat. Ja Jalon hevoskirjat! :)

Meliale77

Kuulostaa hyvältä:) sait minutkin innostumaan kun Aku ankan rinnalle olisi kiva löytää joku uusi innostus:)
Minun suosikkeja olivat lapsena Tiina kirjat:)
Olisi ihana yllätys voittaa tämä 9 vuotiaalle kiusatulle pojalle <3

Krisse73

Neiti Etsivä ja Viisikot ala-asteella. Yläasteella Angelique-kirjat oli kova juttu ;)

Nana74

Veljeni leijonamieli Astrid Lindgren, kiva kuulla, että kyllä ne lukee kuhan kirja tarpeeksi tapahtumarikas ja kiinnostava, olisi kiva huomata oman pojankin kohdalla.:)peukut pystyyn siis.

Saila

Kirjastoauto tuli kahlattua pienenä läpikotaisin, Tiina - kirjat ehkä kuitenkin omia suosikkeja :).
Poika lukenut meillä ahkerasti Risto Räppääjiä, mutta Kapteeni Kalsari ei ole ollenkaan tuttu, niinpä innolla arvontaan mukaan :)

~kirjatoukka~

Hevoskirjasarja, jossa seikkailivat Anniina ja Bettiina (?). Koskaan en itse ratsastanut, mutta ahmimisiässä piti lukea koko kirjaston lastenosasto läpi.

VainSydämelläNäkeeHyvin

Lapsena ja nyt ja aina Pikku Prinssi on lempikirjani. Uskon, että poikani toivottaisi tervetulleeksi uutta lukemista meidän kotiin!

HeidiKK

Pekka Töpöhännät oli lemppareita pienenä ja niitä tulee luettua omillekin lapsille. Tää kirja kuulostaa hauskalta ajatellen perheen eskarilaista ja koululaisia :)

TnT

Ruohometsän kansa, josta osaan edelleen kanien kielellä lauseen. Oikeinkirjoituksesta en mene takuuseen, "hoi hoi uembleer hrair ma saion ule hraka vair!" 😂. Nuorimmat innostuisivat varmasti varmasti Kapteeni Kalsarista.

JenniN

Mun lemppari oli nuorena korppikartano kirjat :) kapteeni kalsari on meidän eskarin suosikki :)

Piitu-76

Suosikkeja oli monta: Lotta-kirjat, Tiina-kirjat, neiti etsivät, viisikko, SOS, Tuija Lehtisen kirjat. Olin nuorempana lukutoukka, nykyään ei enää ole aikaa niin paljon. Poikani aloitti juuri koulun ja kapteeni Kalsari kuullostaa juuri siltä mikä voisi häntä kiinnostaa kunhan oppii ensin lukemaan.

äiti ja 7-v poika

Luin lapsena mm. Tiina, SOS, seikailu, salaisuus, tarzanit, 3-etsivät ja neiti-etsivät, kaiken karvaiset ystävät, ruohometsän kanSa, susikoira jack, veljeni leijonamieli, mestaritonttu jne.

Omalle pihalle on uponneet tatut ja patut ja kunnakset. 7v haluaa jo lukea tietokirjoja, muutoin vielä pienempiä lukutaketti yms ensikirjoja ja akkareita lukee. Kapteeni kalsareita saa itse ruveta lukemaan...pari on iltasaduksi luettu.

Puhu muru

Kiitos kaikille arvontaan osallistuneille! =) Huomenna pidetään arpajaiset ja tyttäreni on onnettarena. Laitan voittajille henkilökohtaisesti meiliä. Ja ilmoitan nimimerkit myös täällä. Tasapuolisesti onnea kaikille arvontaan! Ihanaa, että osallistujia tuli näin paljon. <3 

Puhu muru

Nyt arvonta on suoritettu, muru oli tällä kertaa "onnetar". Voittajat ovat kommentti nro 21 Kiira, nro 27 Saila ja nro 37 Tnt. Onnea voittajille ja vielä kerran kiitokset kaikille osallistujille. 👏

Voittajille laitan tulemaan meiliä ja kysyn osoitetiedot, niin saadaan uudet Kapteeni Kalsari -kirjat matkaan. 

HUOM! Voittaja nro 21 Kiira. Sinun meiliosoitetta ei ollut kommentissa. Laittaisitko tämän viikon sunnuntaihin 28.8.2016 mennessä minulle meiliä osoitteeseen: puhumuru@gmail.com 

Saadaan sinullekin kirja postiin! =)

Kesällä kannattaa nauttia lomasta perheen kanssa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö äiti voisi välillä ottaa omaa aikaa ja ladata akkuja kunnolla syksyä varten. 

Lukeminen

Kesällä minuun iskee vastustamaton vimma lukea. Löysin tämän kesän tajunnan räjäyttävän kirjan ohikulku matkalla eräältä huoltoaseman pokkarihyllyltä. Tiesin heti tässä se on, minun ”lomaromanssini”. Luin sitä seisoessani trampoliinin vierellä, pidentämällä vessassa oloa, illalla lasten mentyä nukkumaan tai pyytämällä murulta tunnin omaa aikaa mummolan takapihalla. Tuo ihana kirja loppui jo, vaikka kuinka yritin jarrutella, ettei se loppuisi. Se avasi minulle taas uuden maailman.

Auringonotto

Minä tiedän, että auringonotto on pahasta. Mutta se on niiiiiin ihanaa. Auringon lämpö iholla antaa jotain ”ihme energiaa”, mikä auttaa syksyn pimetessäkin jaksamaan. Auringonotto vaan ei ole kolmen lapsen kanssa kovin helppoa! Enemmänkin se on sitä, että niska ja selkä palaa, kun koko ajan seuraa lapsia ja kyykkii niiden perässä – niin kuin ystäväni tiivisti. Makoilu on silloin vain haave, jonka muru voi toteuttaa viemällä lapset vaikka jätskille minun jäädessä rannalle. Parhaimmillaan auringonotto on, kun kädessä on hyvä hömppä-lehti tai kirja. Toisinaan on vain ihana levätä lämmössä.

Treenaaminen

Aamuinen juoksulenkki, hikinen kahvakuulla treeni, sykkeen nostava mäkitreeni, kundaliinijoogaa mökin terassilla, katukorista Hietsussa, kuntopiiri mummolassa, uintia järvessä tai trampoliinitreeni lapsilta salassa. Kesä on täynnä mahdollisuuksia! Jos vain edes vähän saisi treenattua väsymyksen ja loman tiimellyksessä olen onnellinen. Ja kehokin kiittää, mutta en halua ottaa stressiä. Ja siksi tämä lista on vain inspiraatiota varten.

Tyttöjen kanssa bilettäminen

Kesämekko, kevyt meikki ja ihana rusketus. Ympärillä upeita naisia, syviä ja kevyitä keskusteluita herkkujen sekä kuoharin äärellä. Illalla lähdetään johonkin aurinkoiselle terassille, tanssitaan villisti, pieni flirtti päällä ja hymy huulilla. Yksi tyttöjen illan parhaita hetkiä on kävellä auringon noustessa Helsingin keskustan läpi kohti kotia ja kömpiä sitten murun viereen. Silloin on ihan pakahtua siitä rakkaudesta, mikä meillä on.

Shoppailu kesäalessa

Raha on tiukalla hoitovapaalla, mutta jos vain suinkin mahdollista ”karkaan” kesäaleen yksin, ilman lapsia. Muru on kyllä loistavaa shoppailuseuraa, jos vain lapset saadaan hoitoon. Tänä kesänä olen metsästänyt alesta laadukkaita, luonnonmateriaaleista tehtyjä vaatteita lempimerkeiltäni. Listalla on myös ihana kesämekko. Voi kun sen löytäisin! Lapsille katselen myös vaatteita sen mukaan, mitä seuraavaksi tarvitaan. Ostoksia ennakoidessa voi säästää pitkän pennin.

Kommentit (0)

Seuraa 

Puhu muru blogin kirjoittaja on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström, jolla on vastaanotto Sexpossa. Hän on myös toinen Pannaan menemään -kirjan kirjoittajista ja naisten orgasmeista kertovan Iso O - matkaopas huipulle kirjan kirjoittaja. Blogissaan Marja kirjoittaa rakkaudesta, seksuaalisuudesta ja naisen elämästä. Aiheet kuuluvat Marjan elämään vahvasti murun ja kolme lapsen kautta. <3
www.marjakihlstrom.fi

Seuraa somessa

Facebook

Ota yhteys bloggariin

puhumuru@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat