Kirjoitukset avainsanalla vastuu

Mitä jos kyseessä olisi sinun tyttösi? 

”Jätin pillerit pois, koska en uskaltanut sanoa vanhemmille tarvitsevani niitä.” 

”Ei ollut rahaa ja mutsin antamat rahat oli mennyt jo muuhun.” 

”Poikaystävä ei suostu käyttämään kumia. Oltiin sitten ilman mitään.”


 Nämä ovat lauseita nuorten naisten suusta. Lauseita, jotka ovat toistuneet, ja joihin voi vastata kaupungin tarjoamalla maksuttomalla ehkäisyllä alle 25-vuotiaille. Helsingin kaupunki otti eilen askeleen tätä kohti, kertoo Helsingin Sanomat uutisessa Helsinki lupaa sittenkin nuorille vuoden e-pillerit tai ehkäisyrenkaan (19.9.2017).  

Työskentelin hoitovapaalla Helsingin Tyttöjen Talon PoP in -vastaanotolla kerran viikossa. Pop in -vastaanotolla nuori saa puhua mm. seksuaalisuudesta, pyytää raskaustestin tai jälkiehkäisypillerin maksutta sekä ottaa muutamia sukupuolitautitestejä.  Tulijoita riitti. 

Olisiko kuitenkin kaikkien etu, että nuori saisi ehkäisyn ajoissa kuntoon ja turhat raskaustestit, jälkiehkäisypillerit, abortit, yllätysraskaudet ja sukupuolitaudit vähentyisivät?

 "Vuonna 2016 raskaudenkeskeytyksiä tehtiin eniten 20-24-vuotiaille nuorille naisille. (THL)” 

Jos raskaustesti näyttää positiivista, se on iso asia nuoren elämässä. Abortti on usein raskas kokemus henkisesti ja nuorena äidiksi tuloon liittyy monia haasteita. Vantaalla maksuton ehkäisy on jo nyt laskenut aborttien määrää (HS 19.9.17).  

Kaikkea vastuuta ehkäisy asiasta ei saisi kaataa tyttöjen päälle. Helsinki kaupunki aikoo vastata tähän jakamalla enemmän nuorille kondomeja. Hyvä! On tärkeää muistaa, että kaikki nuoret eivät ole heterosuhteissa. Homosuhteissa olevilla sukupuolitautien riski pysyy, vaikka raskaaksi tuloa ei tarvitse pelätä.

En tiedä oletko sinä ikinä ajatellut, mutta pojan tai miehen ainoa hetki valita, haluaako tulla isäksi, on hetki, jolloin hän päättää käyttääkö kondomia. Sen jälkeen hän ei voi enää valita. Jos tyttö tai nainen tulee raskaaksi, se on nainen, joka päättää pitääkö lapsen.  

Vanhempana on hyvä nähdä myös oma vastuu nuoren ehkäisystä. Olen itse päättänyt jo ajat sitten, että jos pojallani joskus on tyttöystävä, me voimme maksaa ehkäisyn tarvittaessa. Kondomeja laitan myös esille, jotta niitä saa aina kun tarvitsee. Tämä ei ole kaikissa perheissä mahdollista, ja siksi tasa-arvonkin kannalta on tärkeää, että yhteiskunta tarjoaa nuorille maksutonta ehkäisyä. Silloin jokainen vanhempi voi kannustaa nuorta huolehtimaan ehkäisystä.

"Maksuton ehkäisy nuorille olisi parhaimmillaan, kun se yhdistettäisi seksuaalikasvatukseen.” 

Nuorille pitäisi taata riittävät tiedot omasta kehostaan, kehityksestä, nautinnosta ja seksuaaliterveydestä. Seksuaalikasvatusta saaneet nuoret eivät harrasta seksiä muita aiemmin, vaikka niin usein luullaan. Sen sijaan se parantaa nuoren harkintakykyä, tieto suojaa ja siirtää seksin aloitusikää pidemmälle. Ja kun tulee se hetki, että nuori haluaa sanoa kyllä seksille, hänellä olisi turvallinen olo ja ehkäisyväline jo hankittuna. 

Jokainen meistä vanhemmista toivoo, että oma lapsi tekisi viisaita päätöksiä ja saisi nauttia nuoruudesta rauhassa. <3

*Kommentoi rohkeasti, jos kirjoitus herättää sinussa ajatuksia. Mikä tilanne teidän kotikunnassa on? Voit myös pohtia olisitko itse toivonut nuorena, että ehkäisy olisi ollut maksutonta ja seksuaalikasvatusta olisi ollut enemmän? Jos sinulla herää kysymyksiä, kysy rohkeasti tässä tai laita meiliä puhumuru@gmail.com

*Kuvat Pixabay

Kommentit (6)

Vierailija

Hieno kirjoitus. Olen asioista samaa mieltä. Mitä enemmän nuorille annamme asiallista tietoa, sen asiallisempia valintoja nuori tekee. Meillä täällä mun kotikunnassa annetaan 3kk pillerit ilmaiseksi ja mä jaan kortsuja kyllä vastaanotolla! Samoin kyllä "mainostan" että tältä terkalta saa pillereitä jos joskus niiden osto jäisi rahasta kiinni.

Puhu muru

Kiitos kommentistasi! Ja ihana kuulla, että pidit kirjoituksesta. Tosi upeaa, että nuorilla on noin viisaasti ja ymmärtäväisesti ajatteleva ammattilainen. Sinun kaltaiset ammattilaiset ovat kultaakin arvokkaampia, jopa jonkun nuoren pelastus. Jatka samaan malliin. <3

Vierailija

Vaikka olen kanssasi samaa mieltä, olen myös teinistä asti ajatellut, että jos ei kehtaa ostaa kondomeja, ei pitäisi harrastaa seksikään. Tietenkin raha voi olla este ja tuo ikävän usein toistuva "poikaystävä ei halunnut kumia" -argumentti on hyväksyntää hakevalle (ja/tai kiimaiselle) nuorelle paha paikka. Hormonaalista ehkäisyä voi käyttää salaakin, tosin (seksuaali)kasvatuksen pitäisi tähdätä siihen, ettei yksikään ihminen, oli sitten minkä ikäinen tahansa, olisi suhteessa, jossa noin isoa asiaa pitää salailla. Ehkä tämä on asia, johon etenkin me poikien vanhemmat voisimme panostaa.

Puhu muru

Kiitos kommentistasi. Ymmärrän hyvin pohdintaasi. On totta, että olisi ihanne että jokainen seksiä harrastava kehtaa ostaa kondomeja. Aina se ei kuitenkaan ole niin ja siksi olisi vielä tärkeämpää, että niitä olisi maksutta kaikille nuorille tarjolla. 

Uskon, että maksuton ehkäisy ja seksuaalikasvatus ovat erityisen tärkeitä ennen kaikkea niille nuorille, jotka ovat muutenkin syrjäytymisuhan alla. Nuorten keskuudessa polarisaatio kasvaa koko ajan, osalla menee todella hyvin ja väli niihin kenellä menee todella huonosti kasvaa. Maksuton ehkäisy ja seksuaalikasvatus luovat tasa-arvoa sitä kautta. Ne nuoret kenellä menee hyvin hyötyvät varmasti myös seksuaalikasvatuksesta vaikka kotoa löytyisi rahaa ja kannustusta maksaa ehkäisy. 

On sitten kotona tyttöjä tai poikia, olisi hyvä kaikkien vanhempien ottaa vastuuta seksuaalikasvatuksesta. Kun seksuaalisuudesta puhuu, antaa mahdollisuuden nuorelle pitää asioista huolta ja kotiin saa aina tulla vaikka olisi töppäillyt, on nuorella hyvä maaperä kasvaa aikuiseksi. Seksuaalikasvatuksen suhteen ei taida aikuisenakaan olla ikinä ihan valmis tai täydellinen. Ja sekin on hyvä. Ei meidän kaikkea tarvitse tietää vanhempina. Nuorelle on hyvä näyttää, ettei täydellisyyttä ole. Ja nuori on itsensä paras asiantuntija. Me autamme häntä oivaltamaan sen aikuisina. <3

Vera

Täysin samaa mieltä. Nuorille ehkäisyn pitäisi olla ilmaista! Kun itselle ehkäisyn hankita tuli ajankohtaisesti törmäsin moniin epäkohtiin. Terveyskeskuksen hoitaja oli kaikkea muuta kuin pätevä kohtaamaan häpeileviä ja epävarmoja nuoria. Piinaavien keskusteluiden päätteeksi sain reseptin sekä ensimmäisen kolmen kuun pillerit. Siinä kaikki mitä meidän kunnasta sai silloin ja saa yhä.

Mitä seksuaalikasvatukseen tulee niin en muista sellaista edes olleen. Eikä lukiosta ole kuitenkaan kymmentä vuotta edes. Luojan kiitos minulla on ollut edes hiukan järkeä päässä ja osasin vaatia kondomin käyttöä yhdenillan suhteissa.

Puhu muru

Kiitos kokemuksesi jakamisesta Vera. =) Hienoa, että ajattelet että ehkäisyn kuuluisi olla ilmaista nuorille. Esimerkkisi kertoo hyvin myös siitä, miten tärkeää on että nuoria kohtaavilla ammattilaisilla kuten terveydenhoitajilla, opettajilla, nuorisotyöntekijöillä olisi edes perusteet seksuaalikasvatuksesta hallussaan. Nuori on itsekin epävarma ja tarvitsee aikuisen ohjausta esimerkiksi seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa ilman häpeilyä.

On aina harmillista kuulla, ettei seksuaalikasvatusta ole ollut ollenkaan. Toisaalta se ei yllätä. Ei voi muuta kuin toivoa, että se pikku hiljaa leviää koko Suomeen. Tällä hetkellä alueelliset erot ovat suuria.

Hyvä, että sinä toimit vastuullisesti. <3

”Kyllä mä sua panisin” kuului takaani, kun kävelin kauppaan teininä. Hetken aikaa taisin olla imarreltu, mutta jossain vaiheessa iski inhottava tunne. Tunne siitä, että on vain pala maukasta lihaa. Jotain, mihin muut voivat tarttua ilman lupaa. Seksuaalisuudenhan kuuluisi olla iloinen asia eikä muiden armoilla olemista!

 

Tyttö huomaa tavalla tai toisella naiseksi kasvaessaan hetken, jolloin ympäristö ei kohtele häntä enää pikku tyttönä. Katseet muuttuvat, usein myös puheet ja joillakin myös käytös. On olemassa kohteliaita tapoja huomioida nuori nainen, mutta myös vähemmän kohteliaita. Myös nuoret miehet voivat kokea samaa murrosiässä.

 

On törkeää, kun aikuinen puhuu kaksimielisiä teinille. Tai mittailee katsellaan nuorta kuin halpaa makkaraa. Se on väärin ja siitä saa suuttua. Raja seksuaaliseen kaltoinkohteluun voi olla näissä tilanteissa hiuksen hieno.

 

Jokaisella on oikeus määritellä omat rajansa ja epämukava huutelu tai viestittely on jo seksuaalista kaltoinkohtelua. Nuorille pitäisikin antaa riittävästi tietoa, miten pitää huolta omista rajoista ja mitä on seksuaalinen kaltoinkohtelu. Nuoren kannattaa aina olla tarkkana, kun olo on epämiellyttävä tai ahdistunut. Rajoja rikkova ihminen voi olla myös tuttuva tai ystävä.

 

Aikuisella on vastuu, vaikka teini kuinka kiusaisi pukeutumalla niukasti tai flirttailisi. Suojaikäraja on Suomessa 16 vuotta ja sille on selvä syy. Tavoite on suojella nuorta ihmistä aikuisten seksuaalisilta teoilta.

 

Seksuaalinen halu on terveellä aikuisella täysin hallittavissa oleva voima. Jos pelkää, ettei pysty hallitsemaan haluaan, kannattaa siihen hakea apua rohkeasti. 

 

Pahimmillaan nuoren ja aikuisen kohtaamiset  johtavat siihen, että aikuinen ostaa nuorelta vastikkeellista seksiä. Nuori saa seksistä vastineeksi joko rahaa, päihteitä, vaatteita tai muuta arvokasta. Nuorilta vastikkeellisen seksinoston ilmiö näkyy Suomessa ja siitä uutisoi eilen MTV3 nettisivuilla. ”Sanon nuorille, että mieti aina tarkkaan, kun tuntematon aikuinen on sulle liian kiva. Nuoret eivät tunnista, minkä perässä aikuiset liikkuvat, tietää Sari Hälinen.”

 

Nuoren kasvuun reagoivat myös hänen ikätoverinsa. Luokkatoverit ovat puristelemassa ”salaa” nuoren uusia kurveja. Se on yhtä väärin kuin aikuisenkin seksuaalinen kaltoinkohtelu, johon aikuisten pitäisi aina puuttua.

 

Meillä on murun kanssa poika ja kaksi tyttöä. Kasvatustyötä riittää. Lasten seksuaalisuus näkyy arjessa siinä missä motoriikan kehitys. On paljon kerrottavaa ja aina ohje ”kerro, kun lapsi kysyy" ei riitä. On asioita, joista aikuisen vaan täytyy puhua ja kertoa lapselle.

 

Miten tämä nyt sitten liittyy siihen, että seksistisiä kommentteja ei tarvitsisi nuorten kuunnella? Tai siihen, että naisen keho on naisen keho, vaikka puristelija olisi Donald Trump?

 

Se liittyy kasvatukseen kotona, päiväkodeissa, kouluissa, nuorisotyössä ja harrastuksissa. Miten opetamme tytöt ja pojat kohtaamaan itsensä ja toisensa? Miten tärkeää on oppia arvostamaan, huolehtimaan ja rakastamaan omaa kehoaan? Tai miten tunteita ilmaistaan? Miten tärkeä on kunnioittaa toisen rajoja?

 

Raisa Cacciatore ja Susanne Ingman-Friberg julkaisivat lasten seksuaalikasvatukseen liittyvän, loistavan kirjan Keho on leikki tänä vuonna. Kirja on tarkoitettu varhaiskavatuksen ammattilaisille ja vanhemmille. Jo päiväkoti-ikäisille olisi tärkeää opettaa tunnistamaan oman kehon rajat ja kertoa itsemääräämis-oikeudesta lapsen tasoisesti. Omaa ja toisten kehoa pitäisi oppia kunnioittamaan.

 

Kun oppii riittävän varhain, miten tärkeä ja hyvä oma keho on, sitä on helpompi puolustaa. Kaikki lähtee vanhempien kosketuksesta ja vauvan kohtaamisesta. Tulee vaihe, kun opitaan, mikä on rumaa ja sitten mietitään miten lapset saavat alkunsa. Lapsi tarvitsee apua tunteiden tunnistamiseen, tietoa kehityksestä ja erilaisista ihmisistä sekä suhteista. Opittavaa on paljon.

 

Jokainen aikuinen lapsen elämän varrella näyttää toiminnallaan, miten arvokas lapsi on. Kaikki ei ole vanhempien vastuulla.

 

Tämä kirjoitukseni ei todennäköisesti tavoita niitä niljakkeita, jotka kuolaavat tuolla teinien perään. Jospa silti jokainen aikuinen miettisi omissa nahoissaan, miltä tuntuu olla se nuori tai miltä tuntuu, kun oma lapsi on aikuisen kiiman kohteena.

 

On ollut hienoa seurata viime päivinä lööpeissä olleen nuoren naisen rohkeutta puhua kokemastaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Aihe on äärimmäisen surullinen, mutta vaikenemalla se ei häviä. Sekä uhrit että rikoksen tekijät tarvitsevat apua mahdollisimman ajoissa. Loputon syyllistäminen ei auta, vaan aito tilanteeseen puuttuminen.

 

Pidetään huolta lapsista yksin ja yhdessä. Kerrotaan heidän oikeuksista ja velvollisuuksista. Annetaan heille rauha kasvaa ja kehittyä. <3

Kommentit (0)

Seuraa 

Puhu muru blogin kirjoittaja on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström, jolla on vastaanotto Sexpossa. Hän on myös toinen Pannaan menemään -kirjan kirjoittajista ja naisten orgasmeista kertovan Iso O - matkaopas huipulle kirjan kirjoittaja. Blogissaan Marja kirjoittaa rakkaudesta, seksuaalisuudesta ja naisen elämästä. Aiheet kuuluvat Marjan elämään vahvasti murun ja kolme lapsen kautta. <3
www.marjakihlstrom.fi

Seuraa somessa

Facebook

Ota yhteys bloggariin

puhumuru@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat