Kirjoitukset avainsanalla vanhemmat

Tuttu tarina monelle suomalaiselle. Nyt se tapahtui ystävälleni. Äiti ja isä ja jo aikuiset lapset, lapsenlapsia. Äiti kuolee, ja isä jää leskeksi. 

 

Aluksi perhe suree yhdessä menetettyä äitiään. Suru on yhteinen ja yhdistää kaikkia. Isä, joka on myös isoisä, hoitaa lapsenlapsia ja kaipaa elämää ympärilleen. 

 

Kaikki heittää kuitenkin häränpyllyä vain reilun puoli vuotta äidin kuoleman jälkeen. 

 

Isällä alkaa olla kokoajan menoa. Hän tuntuu salailevan jotain. Lapset ovat välillä jopa huolissaan onko kaikki hyvin. Mutta mikään salaisuus ei pysy salassa. Niin ei tämäkään.

 

Salamyhkäisyyden taustalla on uusi naisystävä. Viriilit seitsemänkymppiset ovat löytäneet toisensa netin tähtitaivaan alta. Ja romanssi on roihahtanut. He puhuvat rakkaudesta. Se saa aikuisten lasten karvat pystyyn.

 

Lapset ovat järkyttyneitä. Nyt jo??!!!!

 

Juurihan äiti kuoli. Lapsilla on surutyö vielä menossa eikä äidin paikka ole vielä vapaana. Ja nyt isällä on UUSI NAINEN! Järki sanoo, että rakkaushan on ihana asia. Ja isällä on oikeus rakastua. Mutta silti se sattuu. Onko isä jo unohtanut äidin? Oliko hänellä tuo nainen jo aiemmin? Miksi hän ei enää halua hoitaa lapsenlapsia?

Viimeinen niitti on, kun isä ilmoittaa puolen vuoden seurustelun jälkeen menevänsä naimisiin kuukauden päästä. Vaikka kukaan ole nähnyt edes koko naista! Isään ei tahdo saada mitään kontaktia, ja tilanne on monimutkainen kuin sotkuinen lankakerä.

 

Pinnalla on hirveä raivo, ketutus, pettymys ja tarve tulla kuulluksi.

 

Miksi isä ei halua edes kuulla aikuisten lastensa fiiliksiä? Pelko siitä, että hajoaako koko perhe tähän, leijuu ilmassa? Häviääkö lastenlasten rakas mummola? Olo on ihan kädetön. Ja häät tulevat vastaan kuin pimeä talvi, halusit tai et.

 

Itse pystyn seuraamaan tilannetta ulkopuolelta, eikä minulla ole tunteet pelissä. Se antaa järjelle tilaa. Ammattilaisena haluan katsoa asioiden taakse ja avata sekä tutkia pelkojen, pettymyksen ja ärtymyksen syitä. Kaikkien osapuolien olisi tärkeä saada kertoa omista tunteistaan, mutta muistaa että se ei tarkoita syyttelyä.

 

Kyse on silti tarinan isän elämästä. Hän on aikuinen, joka saa nauttia omasta elämästään. Voi olla myös tärkeää hengähtää hetkeksi ja miettiä, jos olisi isän pöksyissä. Ja toisaalta, isä ja tuleva vaimo voisivat miettiä, miltä aikuisista lapsista tuntuu. Tai miltä tuntuu lapsenlapsista, kun pappa ei enää ehdi leikkimään heidän kanssaan? Suru on läsnä äidin kuolemasta perheessä loppuelämän. Jollain tavalla haluan nähdä rakkauden elämän rikkautena ja kannustaa muitakin siihen. Vaikka sitten pienin askelin. <3

 

 

*Mitä mieltä olet tilanteesta? Oletko ollut itse vastaavassa tilanteessa? Osaisitko antaa jonkun hyvän neuvon ystävälleni? Uskon, että vertaistuella olisi tässäkin hetkessä tärkeä rooli. <3

*Jos et ole vielä Puhu murun seuraaja ja tykkääjä Facebookissa, tule mukaan matkaan! Nostan esiin kiinnostavia artikkeleita sekä vanhoja ja uusia blogitekstejäni. Toisinaan arjen kuulumisia ja oivalluksia. Olisi mahtavaa, jos sinäkin tulisit mukaan=)

*Kuvat Pixabay

Kommentit (2)

Vierailija

Ei minusta ole antamaan vertaistukea, kun en ole kokenut tai nähnyt läheltä vastaavaa. Ymmärrän kyllä ystäväsi hämmennyksen. Itsestäni tuntuu hiukan hämmentävältä, että julkkisterapeutti T. H. hehkuttaa uutta rakkauttaan 5 kuukautta vaimonsa äkillisen kuoleman jälkeen. Naistenlehdissä hän kertoo löytäneensä "unelmiensa naisen". Miltäköhän se tuntuu edesmenneen vaimon läheisistä? 

Puhu muru

Kiitos kommentistasi Vierailija. Ei nuo tilanteet ole kovin yksinkertaisia. Kaikissa keskusteluissa, mitä itse seurasin somessa tästä postauksesta tuli hyvin ilmi se, että jokainen toivoo leskellekin onnea sekä uutta rakkautta. Samaan aikaan etenkin ne, jotka ovat kokeneet vähän vastaavia tilanteita myös ymmärtävät reaktiota. Tuo esimerkki, minkä itse toit esille on ihan osuva. Lähiomaisesta voi tuntua vaikealta suhtautua uuteen suhteeseen, kun oma suru on vielä ihan alussa. Olisi silti tärkeää, ettei ympäristö tuomitse vaan antaa tilaa jokaiselle ihmisille elää omaa elämäänsä. 

Mitä jos kyseessä olisi sinun tyttösi? 

”Jätin pillerit pois, koska en uskaltanut sanoa vanhemmille tarvitsevani niitä.” 

”Ei ollut rahaa ja mutsin antamat rahat oli mennyt jo muuhun.” 

”Poikaystävä ei suostu käyttämään kumia. Oltiin sitten ilman mitään.”


 Nämä ovat lauseita nuorten naisten suusta. Lauseita, jotka ovat toistuneet, ja joihin voi vastata kaupungin tarjoamalla maksuttomalla ehkäisyllä alle 25-vuotiaille. Helsingin kaupunki otti eilen askeleen tätä kohti, kertoo Helsingin Sanomat uutisessa Helsinki lupaa sittenkin nuorille vuoden e-pillerit tai ehkäisyrenkaan (19.9.2017).  

Työskentelin hoitovapaalla Helsingin Tyttöjen Talon PoP in -vastaanotolla kerran viikossa. Pop in -vastaanotolla nuori saa puhua mm. seksuaalisuudesta, pyytää raskaustestin tai jälkiehkäisypillerin maksutta sekä ottaa muutamia sukupuolitautitestejä.  Tulijoita riitti. 

Olisiko kuitenkin kaikkien etu, että nuori saisi ehkäisyn ajoissa kuntoon ja turhat raskaustestit, jälkiehkäisypillerit, abortit, yllätysraskaudet ja sukupuolitaudit vähentyisivät?

 "Vuonna 2016 raskaudenkeskeytyksiä tehtiin eniten 20-24-vuotiaille nuorille naisille. (THL)” 

Jos raskaustesti näyttää positiivista, se on iso asia nuoren elämässä. Abortti on usein raskas kokemus henkisesti ja nuorena äidiksi tuloon liittyy monia haasteita. Vantaalla maksuton ehkäisy on jo nyt laskenut aborttien määrää (HS 19.9.17).  

Kaikkea vastuuta ehkäisy asiasta ei saisi kaataa tyttöjen päälle. Helsinki kaupunki aikoo vastata tähän jakamalla enemmän nuorille kondomeja. Hyvä! On tärkeää muistaa, että kaikki nuoret eivät ole heterosuhteissa. Homosuhteissa olevilla sukupuolitautien riski pysyy, vaikka raskaaksi tuloa ei tarvitse pelätä.

En tiedä oletko sinä ikinä ajatellut, mutta pojan tai miehen ainoa hetki valita, haluaako tulla isäksi, on hetki, jolloin hän päättää käyttääkö kondomia. Sen jälkeen hän ei voi enää valita. Jos tyttö tai nainen tulee raskaaksi, se on nainen, joka päättää pitääkö lapsen.  

Vanhempana on hyvä nähdä myös oma vastuu nuoren ehkäisystä. Olen itse päättänyt jo ajat sitten, että jos pojallani joskus on tyttöystävä, me voimme maksaa ehkäisyn tarvittaessa. Kondomeja laitan myös esille, jotta niitä saa aina kun tarvitsee. Tämä ei ole kaikissa perheissä mahdollista, ja siksi tasa-arvonkin kannalta on tärkeää, että yhteiskunta tarjoaa nuorille maksutonta ehkäisyä. Silloin jokainen vanhempi voi kannustaa nuorta huolehtimaan ehkäisystä.

"Maksuton ehkäisy nuorille olisi parhaimmillaan, kun se yhdistettäisi seksuaalikasvatukseen.” 

Nuorille pitäisi taata riittävät tiedot omasta kehostaan, kehityksestä, nautinnosta ja seksuaaliterveydestä. Seksuaalikasvatusta saaneet nuoret eivät harrasta seksiä muita aiemmin, vaikka niin usein luullaan. Sen sijaan se parantaa nuoren harkintakykyä, tieto suojaa ja siirtää seksin aloitusikää pidemmälle. Ja kun tulee se hetki, että nuori haluaa sanoa kyllä seksille, hänellä olisi turvallinen olo ja ehkäisyväline jo hankittuna. 

Jokainen meistä vanhemmista toivoo, että oma lapsi tekisi viisaita päätöksiä ja saisi nauttia nuoruudesta rauhassa. <3

*Kommentoi rohkeasti, jos kirjoitus herättää sinussa ajatuksia. Mikä tilanne teidän kotikunnassa on? Voit myös pohtia olisitko itse toivonut nuorena, että ehkäisy olisi ollut maksutonta ja seksuaalikasvatusta olisi ollut enemmän? Jos sinulla herää kysymyksiä, kysy rohkeasti tässä tai laita meiliä puhumuru@gmail.com

*Kuvat Pixabay

Kommentit (6)

Vierailija

Hieno kirjoitus. Olen asioista samaa mieltä. Mitä enemmän nuorille annamme asiallista tietoa, sen asiallisempia valintoja nuori tekee. Meillä täällä mun kotikunnassa annetaan 3kk pillerit ilmaiseksi ja mä jaan kortsuja kyllä vastaanotolla! Samoin kyllä "mainostan" että tältä terkalta saa pillereitä jos joskus niiden osto jäisi rahasta kiinni.

Puhu muru

Kiitos kommentistasi! Ja ihana kuulla, että pidit kirjoituksesta. Tosi upeaa, että nuorilla on noin viisaasti ja ymmärtäväisesti ajatteleva ammattilainen. Sinun kaltaiset ammattilaiset ovat kultaakin arvokkaampia, jopa jonkun nuoren pelastus. Jatka samaan malliin. <3

Vierailija

Vaikka olen kanssasi samaa mieltä, olen myös teinistä asti ajatellut, että jos ei kehtaa ostaa kondomeja, ei pitäisi harrastaa seksikään. Tietenkin raha voi olla este ja tuo ikävän usein toistuva "poikaystävä ei halunnut kumia" -argumentti on hyväksyntää hakevalle (ja/tai kiimaiselle) nuorelle paha paikka. Hormonaalista ehkäisyä voi käyttää salaakin, tosin (seksuaali)kasvatuksen pitäisi tähdätä siihen, ettei yksikään ihminen, oli sitten minkä ikäinen tahansa, olisi suhteessa, jossa noin isoa asiaa pitää salailla. Ehkä tämä on asia, johon etenkin me poikien vanhemmat voisimme panostaa.

Puhu muru

Kiitos kommentistasi. Ymmärrän hyvin pohdintaasi. On totta, että olisi ihanne että jokainen seksiä harrastava kehtaa ostaa kondomeja. Aina se ei kuitenkaan ole niin ja siksi olisi vielä tärkeämpää, että niitä olisi maksutta kaikille nuorille tarjolla. 

Uskon, että maksuton ehkäisy ja seksuaalikasvatus ovat erityisen tärkeitä ennen kaikkea niille nuorille, jotka ovat muutenkin syrjäytymisuhan alla. Nuorten keskuudessa polarisaatio kasvaa koko ajan, osalla menee todella hyvin ja väli niihin kenellä menee todella huonosti kasvaa. Maksuton ehkäisy ja seksuaalikasvatus luovat tasa-arvoa sitä kautta. Ne nuoret kenellä menee hyvin hyötyvät varmasti myös seksuaalikasvatuksesta vaikka kotoa löytyisi rahaa ja kannustusta maksaa ehkäisy. 

On sitten kotona tyttöjä tai poikia, olisi hyvä kaikkien vanhempien ottaa vastuuta seksuaalikasvatuksesta. Kun seksuaalisuudesta puhuu, antaa mahdollisuuden nuorelle pitää asioista huolta ja kotiin saa aina tulla vaikka olisi töppäillyt, on nuorella hyvä maaperä kasvaa aikuiseksi. Seksuaalikasvatuksen suhteen ei taida aikuisenakaan olla ikinä ihan valmis tai täydellinen. Ja sekin on hyvä. Ei meidän kaikkea tarvitse tietää vanhempina. Nuorelle on hyvä näyttää, ettei täydellisyyttä ole. Ja nuori on itsensä paras asiantuntija. Me autamme häntä oivaltamaan sen aikuisina. <3

Vera

Täysin samaa mieltä. Nuorille ehkäisyn pitäisi olla ilmaista! Kun itselle ehkäisyn hankita tuli ajankohtaisesti törmäsin moniin epäkohtiin. Terveyskeskuksen hoitaja oli kaikkea muuta kuin pätevä kohtaamaan häpeileviä ja epävarmoja nuoria. Piinaavien keskusteluiden päätteeksi sain reseptin sekä ensimmäisen kolmen kuun pillerit. Siinä kaikki mitä meidän kunnasta sai silloin ja saa yhä.

Mitä seksuaalikasvatukseen tulee niin en muista sellaista edes olleen. Eikä lukiosta ole kuitenkaan kymmentä vuotta edes. Luojan kiitos minulla on ollut edes hiukan järkeä päässä ja osasin vaatia kondomin käyttöä yhdenillan suhteissa.

Puhu muru

Kiitos kokemuksesi jakamisesta Vera. =) Hienoa, että ajattelet että ehkäisyn kuuluisi olla ilmaista nuorille. Esimerkkisi kertoo hyvin myös siitä, miten tärkeää on että nuoria kohtaavilla ammattilaisilla kuten terveydenhoitajilla, opettajilla, nuorisotyöntekijöillä olisi edes perusteet seksuaalikasvatuksesta hallussaan. Nuori on itsekin epävarma ja tarvitsee aikuisen ohjausta esimerkiksi seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa ilman häpeilyä.

On aina harmillista kuulla, ettei seksuaalikasvatusta ole ollut ollenkaan. Toisaalta se ei yllätä. Ei voi muuta kuin toivoa, että se pikku hiljaa leviää koko Suomeen. Tällä hetkellä alueelliset erot ovat suuria.

Hyvä, että sinä toimit vastuullisesti. <3

Seuraa 

Puhu muru blogin kirjoittaja on erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström, jolla on vastaanotto Sexpossa. Hän on myös toinen Pannaan menemään -kirjan kirjoittajista ja naisten orgasmeista kertovan Iso O - matkaopas huipulle kirjan kirjoittaja. Blogissaan Marja kirjoittaa rakkaudesta, seksuaalisuudesta ja naisen elämästä. Aiheet kuuluvat Marjan elämään vahvasti murun ja kolme lapsen kautta. <3
www.marjakihlstrom.fi

Seuraa somessa

Facebook

Ota yhteys bloggariin

puhumuru@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

Blogiarkisto

2018
2017
2016

Kategoriat