Brick Lanen varrelta löytyy vaikka ja mitä.
Lontoossa on aina hyvät vibat.
Herkkukauppa Brick Lanella.
Mereneläviä (tai kuolleita) museossa.
Natural History Museum
Nollameridiaanilla.
Natural History Museum on jylhä näky.
St. Paulin katedraali ja puhelinkoppi.
Alastonta taikinaa.
St. Jamesin puistossa asustelee kesyjä eläimiä.
Metrotunnelin taidetta.
Taloja matkan varrelta.

Olen jo useamman vuoden ajan halunnut viedä tyttäreni Lontooseen, mutta aina on tuntunut siltä, että he ovat liian pieniä monen päivän kaupunkilomalle. Nyt tytöt ovat jo 13- ja 14-vuotiaita ja toiveeni toteutui: sain hiihtolomalla tutustuttaa heidät yhteen lempikaupungeistani.


Tower Bridge.

Olin jo etukäteen varma, että tytöt ihastuvat Lontoon kiehtovaan tunnelmaan ja niinhän siinä kävi: molemmat neitokaiset tykästyivät kaupunkiin ja harmittelivat, että piti jo viiden päivän päästä lähteä takaisin kotiin. Kumpikaan ei kertaakaan valittanut pitkistä kävelymatkoista, kylmästä viimasta tai museovierailuista.


Trafalgar Square.

Tällä kertaa katselin itsekin tuota vanhaa tuttua kaupunkia uusin silmin, koska suunnittelin jo kotona mitä näyttäisin tytöille ja mitä ehtisimme tehdä viidessä päivässä.   

Koska otan itse aina matkavinkkejä ilolla vastaan, keräsin teille joitakin tärppejä seuraavaan listaan. Lontoon kävijöille kaikki ovat varmasti vanhoja tuttuja juttuja, mutta ehkä niistä on hyötyä sinulle, joka et ole vielä niin tuttu Lontoon kanssa. 
 

 1. Hanki matkakumppaniksi kätevä Oyster card. 

  Pankkikortin kokoisen matkakortin saa ostettua jo Heathrown lentokentän metroasemalta, joko automaatista tai henkilökunnalta. Latasin viidelle päivälle 35 puntaa/aikuinen ja 15 puntaa/lapsi. Kortti jää sinulle omaksi ja voit hyödyntää sitä seuraavilla matkoilla. Kortti näytetään keltaiseen lukijaan ja se käy metroon, busseihin, paikallisjuniin ja DLR-junaan (DLR on Docklands Light Railway, paikallisjunan ja raitiovaunun sekoitus, joka liikennöi Docklandsin alueella).
   
 2. Antaudu seikkailuun museoissa ja gallerioissa, vieraile vahakabinetissa.

  Useimpiin museoihin on vapaa pääsy eikä pakollisia narikkamaksujakaan ole. Laukut tarkastetaan sisään tullessa. Pitkiäkään jonoja ei kannata kauhistua, sillä ne etenevät nopeasti. British Museumin muumiot, Natural History Museumin dinosaurukset ja valtava valas kiinnostavat taatusti niin nuorempaa kuin aikuisempaakin kävijää. Taiteen ystäviä kiinnostavat National Gallery, National Portret Gallery, Tate Britain ja Tate Modern. Madame Tussaudin vahakabinetti oli valitettavasti meidän käynnillä suljettu, mutta varmasti vierailun arvoinen sekin.
   
 3. Tee retki Greenwichiin.

  Greenwich lienee tunnetuin nollameridiaanista eli maapallon aikavyöhykkeiden alkukohdasta. Tuo linja on merkitty maahan kuninkaallisen observatorion pihalla. Vaikka observatorio sijaitsee pienen kävelymatkan päässä puiston keskellä ja korkealla kukkulalla, on nousu vaivan arvoinen. Tuntui hauskalta seisoa nollameridiaanin molemmilla puolilla – toinen jalka maapallon itäisellä ja toinen läntisellä puolella.


  Greenwichin keskusta on sievä ja siisti ja siellä on kauniita kauppoja, pienet markkinat, kivoja kahviloita ja pubeja, näyttävät yliopiston ja merenkulkuoppilaitoksen rakennukset sekä Britannian merimuseo (National Maritime Museum). Myös Cutty Shark -klipperi ja sen ympärille rakennettu museo kertovat merenkulun historiasta.

  Greenwichiin pääset metrolla ja junalla. Mene ensin Jubilee-linjaa pitkin Canary Wharfin asemalle ja vaihda siinä DLR-junaan. Jää pois Cutty Sark for Maritime Greenwich -asemalla. Ja Greenwich lausutaan sitten [ˈɡrɛnɪtʃ]…

 4. Hyppää bussiin ja nauti maisemista.

  Hyppää kaksikerroksisen bussin kyytiin, kipua sen yläkertaan ja nauti maisemista. Saatat joutua hyppäämään päätepysäkillä hetkeksi pois kyydistä, mutta pian pääset takaisin bussin lämpöön ja matka jatkuu lähtöpaikkaasi. Hauskaa, jännittävää ja löydät takuulla uusia paikkoja!
   
 5. Tee reipas kävely nähtävyyksiä katsellen.

  Hyvällä ilmalla on mukava ulkoilla ja tutustua samalla nähtävyyksiin. Yksi kiva päiväkävelyreitti muodostuu, kun aloitat sen Buckinghamin palatsilta. Jatka siitä St. Jamesin puiston halki Parliament Squarelle, jossa näet samalla kertaa Big Benin, parlamenttitalon ja Westminster Abbeyn. Pienen matkan päässä on vielä London Eye -maailmanpyörä, jonka kyydistä avautuvat hienot näkymät.

  Voit lepuuttaa jalkojasi hyppäämällä vesibussiin ja kulkea Thames-jokea pitkin Tower Bridgen kupeeseen. Sillan tornit ja niitä yhdistävä käytävä tarjoavat myös upeat näköalat. Käy myös Tower of London -linnoituksessa. Jatka siitä matkaa metrolla Aldgate East -asemalle ja kävele Brick Lanelle lounaalle. Brick Lane on tunnettu palkituista intialaisista ravintoloistaan. Ruoka on taivaallista!
   
 6. Nauti vilkkaiden aukioiden hulinasta ja tunnelmasta.

  Trafalgar Square, Leicester Square ja Piccadilly Circus kuhisevat elämää. Kauniina päivänä voit istahtaa aukiolle vaikkapa jäätelölle ja vain katsella ihmisvilinää.
   
 7. Käy ostoksilla.

  Nuoriso tykkäsi Lontoon vaatekauppatarjonnasta, koska siellä on sellaisia liikkeitä, joita Suomessa ei vielä ole. Istuin tovin jos toisenkin mm. Urban Outfitterin, Top Shopin, Bershkan ja Forever 21:n penkeillä ja kahviloissa odottamassa tyttöjä. Ketjuliikkeet löytyvät Regent ja Oxford kaduilta. Enemmän minun makuuni olevia pikkuliikkeitä, kirjakauppoja, sisustuspuoteja yms. löytyy mm. Covent Gardenista.

  Kävimme myös Lontoon Outlet Villagessa, mutta se retki ei ollut urheilukauppoja lukuun ottamatta vaivansa väärti. Outlet sijaitsee tosin Wembleyn stadionin vieressä, että jos futismatsiin on menossa, voi samalla poiketa kaupoilla.

 8. Käy pubissa.

  Päiväsaikaan myös alaikäiset voivat käydä pubissa. Ikäraja astuu voimaan illalla kello 20. Pubit ovat pääosin siistejä ja suosittuja lounaspaikkoja. Perinteinen Fish and Chips -annos ei ehkä terveellisyydellään pääse kerskumaan, mutta kuuluuhan se nyt Lontoossa maistaa. 
   
 9. Käy elokuvissa, teatterissa ja musikaalissa.

  Me kävimme elokuvissa katsomassa musikaalin. Elokuva voitti äänestyksen, koska emme olisi enää saaneet vierekkäisiä ja hyviä lippuja musikaaliin. Liput kannattaakin varata hyvissä ajoin, edes kuukausi ennen matkaa ei meille riittänyt.
   
 10. Kiertele asuinalueilla ja ihaile kauniita taloja ja niiden värikkäitä ovia.

  Itse tykkään käydä matkoillani sellaisilla alueilla, missä paikalliset ihmiset asuvat. Lontoossa pääsee helposti kulkemaan sekä hienoille alueille, että tavallisemmille asuinalueille. Bussien päätepysäkeiltä löytyy yleensä lähiöt ja se tavallinen, tavallisten ihmisten arki. Hienompia alueita Lontoon keskustan tuntumassa puolestaan ovat mm. Mayfair, Kensington ja Chelsea. Oli alue mikä tahansa, rakennuksissa on yleensä hauskat ulko-ovet. Ja ne voivat olla aivan erilaiset vaikka kyseessä olisi yksi ja sama rakennus.


Greenwichin laiturilla lepää Cutty Sark muistuttamassa ajoista, jolloin teetä kuskattiin kilpaa Aasiasta Englantiin.

Lontoon syke ja viehätys eivät koskaan sammu. Seuraavaan kertaan jäivät Warner Bros Studio -kierros, musikaalit ja teatterit, futismatsi, Portobello Roadin markkinat, monta museota ja galleriaa…
Mukavaa hiihtolomaviikkoa teille, kenellä se nyt on <3   

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (3)

Vierailija

Vinkki tuohon 1. kohtaan. Jos omistat etäluettavan maksukortin, jossa on lisänä MasterCard (muista korteista lisätietoja Tfl:n sivuilla), voit käyttää sitä suoraan maksuvälineenä metrossa, busseissa ym. Oysterin sijaan. Maksut menevät kortilta samalla kaavalla kuin Oysteria käytettäessä. Superhelppoa :)!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Pihakonttorissa tarinoidaan elämästä kuvin ja sanoin. Pihakonttoristi etsii maailmasta kauneutta ja harmoniaa ja haluaa jakaa iloa ja vinkkejä myös muille. Tarinat syntyvät elämästä: ihmisistä, työstä, opiskelusta, matkoista, kodista, sisustuksesta, puutarhasta - mistä milloinkin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018