Terveiset Italiasta, Genovasta! Harvemmin kuulee kenenkään matkustaneen Genovaan. Enkä muista kyllä koskaan nähneeni yhtäkään matkatoimiston järjestämään Genovan reissua, vaikka muita Italian kohteita toimistojen listoilla onkin. Genova on matkan arvoinen ja se kannattaa kokea siinä missä Rooma, Milano tai Caprikin. Minulle Genova edustaa sitä ainoaa oikeaa, todellista Italiaa. 

Olin aikoinaan poikaystäväni (nykyisen aviomieheni) kanssa Genovassa vaihto-oppilaana. Ensitapaamisemme Italian kanssa tapahtui sinä harmaana, sateisena ja kostean koleana joulukuisena iltana, kun saavuimme tuon likaisen ja synkän satamakaupungin vanhan kaupungin laidalle. Maksulliset naiset maiskuttelivat suutaan ja naureskelivat, kun raahasimme laukkujamme etsien opiskelukämppäämme vanhan kaupungin eli Centro Storicon sokkeloisilla kujilla. Ensimmäiset päivät – tai oikeastaan viikot – menivät katuessa vaihtokaupunkipäätöstä. Olisihan tarjolla ollut esimerkiksi Rooma tai vaikkapa ihan vain tuttu ja turvallinen Tukholma!

Emme puhuneet italiaa ja harva genovalainen puhui englantia, joten ruokaostokset, maassaololuvat sekä pankki- ja postiasiat piti hoitaa viittoen. Eksyimme joka päivä vanhan kaupungin kujille, en osannut käyttää kaasuhellaa, kylpyhuoneessa ei ollut kunnon ovea, asunnossa oli vain +14 astetta lämmintä sisällä ja asiasta vuokraisännälle sanoessamme saimme vastaukseksi vain, ettei siellä voi olla kylmä, koska alakerrassa oli leipomo, ulkona satoi joka päivä ja pulu teki löysät tarpeensa päälleni…

Kun lopulta pääsimme sinuiksi Genovan kanssa, meistä tuli ystävät tai ehkä vähän enemmänkin: rakastuimme. Nyt Genova tuntuu toiselta kotikaupungilta, jossa jalat osaavat viedä oikeaan suuntaan, vaikka tietoinen mieli ei loputtomia kujien sokkeloita muistakaan. Kieli kuulostaa tutulta, ruoka maistuu kotoisalta, epäloogiset opaskyltit ovat aivan selkeitä (ainakin eksymisen ja parin kirosanan jälkeen), töykeän kaupan tädin tai kopean tarjoilijamiehen kuoren alta osaa nähdä sydämellisen ihmisen, liikenne ei pelota (kun vaan kerää rohkeutensa ja uskaltaa mennä virran mukana toivoen, ettei kolahda) ja siesta tuntuu järkevältä ja tarpeelliselta lepotauolta sekä vihreät ikkunaluukut käteviltä valon- ja lämmönsäätimiltä. Ja nyt tiedän, että pulun kohteeksi joutuminen on mitä suurin onnenpotku!

Luulen, että Italia ei voi jättää ketään kylmäksi, vaan sitä joko vihaa tai rakastaa. Ja useimmin vieläpä vihaa ja rakastaa yhtä aikaa. Samoin on Genovan laita. Se on yhtäaikaa kaoottinen ja selkeä, töykeä ja ystävällinen, kaunis ja kamalan ruma, puhdas ja likainen, resuinen ja tyylikäs, köyhä ja rikas, itseensä kääntynyt ja vieraanvarainen. Genova huokuu elämää ja se kätkee syliinsä monet eri kansallisuudet ja ihmiskohtalot iloisine ja surullisine tarinoineen. 

 

Genovassa on ollut nykyisen kaltaista asutusta jo ainakin 1400-luvulta lähtien. Hyvä sijainti vuoren ja meren välissä teki Genovasta merkittävän satamakaupungin mitä se on yhä edelleen. Satamasta pääsee laivalla muun muassa Barcelonaan ja Tunisiaan. Genovan vanha kaupunki on Euroopan laajin ja vanhin keskiaikainen vanha kaupunki. Sokkeloisten kujien päästä löytyy aina pieni aukio ja useimmiten myös kirkko ja hieno palatsi, jotka muistuttavat Genovan rikkaista suvuista ja perheistä. Palatsit taideaarteineen ovat nykyään museoita, joissa voi käydä ihailemassa menneiden aikojen loistoa. Vielä 20 vuotta sitten talojen seinät olivat mustan lian peitossa, mutta viime vuosina rakennuksia on puhdistettu ja entisöity kauniisti. Puhdistusta taisi avittaa Genovan nimitys Euroopan kulttuurikaupungiksi vuonna 2004.       

  

Vanhan kaupungin kapeiden kujien varsilla on pieniä kauppoja, joissa myydään kaikenlaista vaatteista rautanauloihin. Ruokaa saa marketeista eli supermercatoista, mutta edelleen myös erikoisliikkeistä: lihaa macelleriasta, leipää panificiosta, tupakkaa tabacceriasta ja jäätelöä gelateriasta. Jotkut kaupoista ovat olleet paikoillaan vähintään 70 vuotta, jolloin ne ovat voineet hakea historiallisten kauppojen, botteghe storiche, nimitystä. Näistä kaupoista saa varmasti hyvin autenttisen ja uniikin genovalaisen kokemuksen! Pidän siitä, että jotkut asiat pysyvät entisellään eivätkä muutu ja kehity. Italiassa on myös vielä mahdollista mennä esimerkiksi hotelliin, joka on kuin suoraan 60- tai 70-luvulta ja jossa on kiehtova kaurismäkeläisen elokuvan pysähtynyt tunnelma. Upea aikapoimu! 

 

Genovan kulttuuritarjonta on rikasta; tarjolla on oopperaa, teatteria, musiikkia, taidetta ja elokuvia joka illalle. Ostostelu onnistuu vanhan kaupungin kujien lisäksi pääkadun Via XX Settembren varrella sekä pääkadulta poikkeavilla kapeammilla kaduilla. Ravintoloita, trattorioita, baareja ja kahviloita on joka puolella.

Vaikka Genova on meren rannalla, ei siellä ole varsinaista uimarantaa, kuin muutama pieni suikale. Merestä voi kuitenkin nauttia ostamalla veneretken tai menemällä kävelylle rantabulevardille. Rantakatu päättyy Boccadasseen, joka on pieni ja idyllinen kalastajien poukama muutaman kilometrin päässä keskustasta. Vanhan kaupungin laidassa on vanha satama, Porto Antico (kuva yllä), jossa voi ihailla veneitä, kaupunkiin avautuvaa näkymää tai vierailla akvaariossa, Acquario di Genovassa. 

Mereltä kannattaa suunnata kulku korkeuksiin vuorille. Jos kunto ei riitä kävelyyn tai pyöräilyyn, voi ainakin Righi-kukkulalle mennä pikkujunalla, funicolarella. Righiltä avautuu mahtavat näköalat kaupunkiin sekä lähialueille (kuva alla).

 

Genovasta on helppo mennä junalla länteen vaikkapa Monacoon ja Nizzaan saakka sekä itään esimerkiksi Cinque Terren luonnonpuistoon vaeltamaan. Vaihto-opiskeluvuonna kävimme yhteensä 15 kertaa Portofinossa, joka on yksi alueen hienoimmista kylistä. Cinque Terren alueella on pieniä kyliä, joiden välillä kulkee huikeiden maisemien äärellä patikkapolkuja. Joihinkin kyliin ei vieläkään pääse, kuin jalan tai meritse.  

Voi kunpa Finnair alkaisi tehdä suoria lentoja Genovaan, niin voisin käydä täällä kätevämmin ja siksi useammin! Ihana matkakohde - suosittelen lämpimästi kokemaan ihanan kamalan Genovan jollet sitä jo ole tehnyt.

Baci <3

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (3)

Elisa-Maria

Genova on aivan ihana! Muutama vuosi takaperin pääsin siellä itsekin vierailemaan, ja olen kyllä samaa mieltä - kyseessä on pohjoisen Italian jalokivi. Sieltä on halutessaan erittäin helppo lähteä kiertämään Cinque Terreä. Genovan vanhassa kaupungissa eksyin tietenkin monet kerrat, mikä siis on täysi sallittua ja välillä ihan suositeltavaakin. ;)

Bacio x

Anskuliini

Kiitos mielenkiintoisesta postauksestasi! Hienoa, että nostat esille Genovan, johon varmastikaan moni ei ole tutustunut. Kävin itsekin muutama vuosi sitten siellä lomailessani Alassiossa. Kaupunki oli todellakin aidon italialainen ja juuri siksi viihtyisä. Oli myös minun kuulemani mukaan siistiytynyt paljon ja esimerkiksi satamassa sijainnut merimuseo ja vanha kaupunki olivat mielenkiintoisia. Junalla oli erittäin helppo tutustua rannikon eri kaupunkeihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Pihakonttorissa tarinoidaan elämästä kuvin ja sanoin. Pihakonttoristi etsii maailmasta kauneutta ja harmoniaa ja haluaa jakaa iloa ja vinkkejä myös muille. Tarinat syntyvät elämästä: ihmisistä, työstä, opiskelusta, matkoista, kodista, sisustuksesta, puutarhasta - mistä milloinkin.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018