Kirjoitukset avainsanalla pukukoodit


Kuva: James Forbes.


Taas on se aika vuodesta, kun saa pukeutua parhaimpiinsa ja nauttia juhlatunnelmasta. Mutta tunnetko pukukoodit ja tiedätkö mihin asuun pukeutua? Iltapukuun, juhlapukuun vai riittääkö sittenkin vain pikkumusta? Entäpä sitten asusteet - saako kansallispuvun kanssa laittaa roikkuvat korvakorut tai napata mukaan lempikäsilaukun? Netistä löytyy onneksi useita käteviä oppaita, jotka neuvovat oikealle polulle. Seuraavassa on lyhyt selviytymisopas, siltä varalta, että juuri nyt tuskailet juhla-asusi kanssa…Kuva: Olo Eletu.
 

 1. Lue kutsusta, mikä on juhlien pukukoodi. Se löytyy yleensä kutsun lopusta ja sillä tarkoitetaan miehen pukua, joka puolestaan määrittää naisen asun. Kellonaika antaa lisävihjeitä asun valintaan. Jos juhla on ennen klo 18, puku on arkisempi. Jos juhla on klo 18 jälkeen, pukeudutaan juhlavammin. Tosin tämä on ensimmäinen sääntö, jota rikotaan ihan tahallaan. Esimerkiksi saketti on perinteisesti päiväpuku, mutta monesti sitä pidetään myös illalla, koska se sopii mainiosti esimerkiksi sulhasen puvuksi.
   
 2. Tumma puku voidaan pukea niin päivällä kuin illallakin. Usein se väljentää frakki -pukukoodia. Tumma puku voi miehellä olla musta, tummansininen tai tummanharmaa. Vaaleanharmaa kravatti on väreistä juhlavin. Naiselle tumma puku tarkoittaa kevyttä jakkupukua, leninkiä tai leninki-jakku -yhdistelmää. Myös sen pikkumustan voi pukea tumma puku -koodin juhliin. Asun tulee kuitenkin ylettyä ainakin polveen saakka ja se voi olla myös täyspitkä. Asun kankaan ja korujen tulisi mielellään olla laadukkaat. Asun kanssa puetaan ohuet sukkahousut, paljaat sääret eivät ole oikein sopivat. Jalkineet ovat sirot, samoin laukku. Iltalaukku on pienempi, päivälaukku voi olla pieni olkalaukku. Korut ovat illalla näyttävämmät, kuin päivällä.
   
 3. Smokki on yleensä illalla käytettävä puku. Smokki on useimmiten musta tai tummansininen. Smokki -pukukoodi tarkoittaa naiselle täyspitkää tai polvipituista iltapukua tai juhlavaa housuasua. Jos iltapuku on pitkä, sen ei pitäisi olla yhtä juhlallinen, kuin juhlapuku on.  
   
 4. Juhlapuku- ja frakkipukukoodit ovat kaikista juhlavimmat. Juhla on silloin yleensä klo 18 jälkeen (paitsi akateemisissa tilaisuuksissa se voi olla myös päivällä). Naisen puku on juhlapuku eli täyspitkä, juhlavasta materiaalista valmistettu puku. Asuun voi yhdistää hansikkaat sekä parhaimmat ja näyttävimmät korut. Kengät ovat sirot ja juhlavat, eikä niitä sukkahousuja tai stay up -sukkia saa unohtaa… Pitkät hiukset pitäisi olla etiketin mukaan kiinni juhlapuvun kanssa, mutta tätäkin sääntöä näkee rikottavan. Ehkäpä kokonaisuus ratkaisee.
   

Lisäksi joskus kutsussa tai tilaisuuden ohjelmassa voi olla pukeutumisvinkkeinä koodit Casual ja smart casual. Ne eivät ole virallisia pukukoodeja. Casualilla tarkoitetaan tummaa pukua rennompaa pukeutumista. Smart casual on puolestaan casualia astetta siistimpi versio. Miehelle tällöin hyvä vaate voi olla esim. suorat housut, kauluspaita ja pikkutakki. Naiselle sopiva vaihtoehto on mekko, hame tai housut bleiserin tai neuletakin kanssa. Asu riippuu tilaisuuden luonteesta ja asun kantajasta.

Niin, ja sen kansallispuvun kanssa ei voi laittaa suosikkikoruja, vaan sen kanssa puetaan vain pukuun kuuluvia asusteita. Kansallispuvun voi kuitenkin pukea minkä tahansa koodin juhliin, kunhan vain pariskunta pukeutuu samantasoisesti. Eli nainen ei voi pukeutua kansallispukuun, jos mies pukeutuu esimerkiksi tummaan pukuun.

Jos pukeutuminen tuntuu hankalalta, kannattaa vain kuivata tuskahikensä, tehdä parhaansa koodia noudattaakseen ja pukea yllensä ne kaikista tärkeimmät: hymyn ja ystävällisyyden. Kun viihtyy asussaan ja kehossaan ja kantaa itsensä ylpeäsi, asu kuin asu näyttää hyvältä.

Iloista ja rentoa juhlakautta sinulle <3

 

Lähteet:

https://pukeutumisopas.com/tilaisuuden-aika-ja-puku/
https://www.yhteishyva.fi/arjen-apu/pukeutumiskoodien-abc/0577130


Kuva: Allan Filipe-Santos-Dias
 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (6)

Pihakonttorin Susan
Liittynyt29.8.2017

Apua, nyt vasta huomasin, ettei aiemmin kirjoittamani vastaus sinulle näykään täällä. Anteeksi!
Kiitos kommentista. Oikeassa olet. Juuri, kun olin kirjoittanut tekstin huomasin tv:ssä tasavallan presidentin puvussa, vierellään vaimonsa kansallispuvussa...

Terveisin, Susan

Vierailija

Mitenkäs jos laittaa tumman pikkutakin niin tuleeko pukukoodi täytetyksi jos laittaa mustat nahkachapsit jalkaan

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Pihakonttorissa tarinoidaan elämästä kuvin ja sanoin. Pihakonttoristi etsii maailmasta kauneutta ja harmoniaa ja haluaa jakaa iloa ja vinkkejä myös muille. Tarinat syntyvät elämästä: ihmisistä, työstä, opiskelusta, matkoista, kodista, sisustuksesta, puutarhasta - mistä milloinkin.

Blogiarkisto

2018