Ketä tapetaan, kuka särkee kitaraa ja millä rumpuja hakataan? Portaat alas ja ääntä kohti. Hontelo pitkäletti rääkyy leveillä vokaaleilla: "Kuolema tulee, olit rikas tai köyhä." Slide-kitara vonkuu ja parkuu. Kapuloiden päihin on tehty hopeateipistä pallot, joita rumpali paukuttaa kuin viimeistä iltaa. Enpä ollut tuollaista lämmittelybändiä ennen kuullutkaan. Olin taas kerran sopinut itsekseni treffit Honey B and the T-Bonesin kanssa. Jos sen tammikuisen illan päätähtenä olisi ollut vähänkin heikompi orkesteri, olisi starojen saattanut käydä köpelösti. Mutta ei tietenkään nyt. Keikkajulisteessa luki Honey B:n lisäksi "Pelkkä Pirttinen." Pakkohan se oli katsastaa. 

Joskus lämppäri jää kauneusunien tai jonkun muun syyn takia väliin, ja hyvä, kun ehtii itse päätekijää kuuntelemaan. Tällä kertaa tuon tuntemattoman bändin nimi sattui olemaan varsinainen vetonaula. Kahdesta miehestä lähti niin kova ääni, että se kajahteli helsinkiläisbaarin katutasolle asti. Niin, se kuolema oli tulossa. Aika synkkää, mutta jatketaas vähäsen. "Kuolema tulee - Jos aiot tehdä jotain, tee se nyt." Sehän olikin potku persauksille, eikä mikään lopunajan julistus. Porukkaa alkoi kerääntyä enemmänkin lavan eteen, ja useimmilla haavi yhtä auki kuin mullakin.
- Ketä noi on? Onnistuin kuulemaan metakan alta.
- Mahtavaa! Huusi joku takanani.

Räminäbluesia soittava autotalliduo sai saman reaktion aikaan kotikaupungissaan Turussa. Matkustin sinne kuuntelemaan yhtä paljon 22 Pistepirkkoa kuin silloinkin esisoittajana toiminutta Pirttistä. Olin jo kehunut Pirttispoikia Turkuun muuttaneelle lapsuudenystävälleni, joka lähti klubille seurakseni. Ei pelottanut yhtään, että arvioni olisi vikatikki, eikä kamraatti majoittaisikaan minua huusholliinsa. Salissa oli säälittävän vähän yleisöä, sillä kaikki odottivat Pistepirkkoja lauteille. Odottakaas, kun Tom Waitsilta kuulostava vokalisti pääsee vauhtiin, ajattelin. Pari kappaletta slide-kitaralla omituisten rumpukapuloiden tahdissa, ja taikajuoma oli sekoitettu. Ryhmä läheni Pelkkää Pirttistä kuin lumottuna, ja ovensuukyselijätkin alkoivat siirrellä koipiaan saliin päin. 

Totaalisesti autotallista kotoisin olevien bändien musiikki on totallicaa. Siihen ajatukseen heräsin kerran aamukahdelta, ja raapustin nimen ylös mainoskirjeen kulmaan. Heräsin uudestaan kolmelta, vain kirjoittaakseni kirjeen päälle lisukkeeksi au-TOTAL-li -rock. Mitä se on? Ramones, Tom Waits, Dead Skeletons, 22 Pistepirkko, Pelkkä Pirttinen, joku muu - mikä?

Kommentit (0)

Seuraa 

Tämä blogi saattaa sisältää musiikillisia jäämiä, mutta ei aiheuta allergisia reaktioita. Se sisältää myös keikka- ja elämänkokemuksia Suomesta ja ulkomailtakin. Seassa on paljon havaintoja ja vähän kritiikkiä. Musiikista ja muusta kirjoitan samalla kun kaivan piironginlaatikoista tarpeettomia vinkkejä ja itsestäänselviä neuvoja.

Blogiarkisto

Kategoriat