Ajankohtainen puheenaihe on varsinkin sosiaalisessa mediassa ollut se, miten pitää hyvinvointia kunnossa ja minkälaista ruokavaliota tulisi noudattaa. Minulla alkoi kaksi vuotta sitten ongelmat suolistoni kanssa ja olen joutunut kyseenalaistamaan ruokaan liittyviä asioita, kuten ruokapyramidimallin. Etsin oireita tekeviä ruokia pitkän aikaa. Helpoin tapa löytää syylliset ruuat, oli pitää ruokapäiväkirjaa. Noudatan vähä-maidollista ja vähä-vehnäistä ruokavaliota. Syön suolistoni mukaan, ja vatsani voi hyvin :)

Suosittelisin kaikille ihmisille tämän hetkisen ruokavalionsa kyseenalaistamista. Onko sinulla hyvä olo? Oletko väsynyt? Onko mahasi kipeä tai turvonnut? Kärsitkö ilmavaivoista, migreenistä, nivelsairaudesta tai diabeteksesta? 

Kaikkiin yllämainuttuihin sairauksiin ja ärsyttäviin mahan temppuiluihin voi oikeasti saada ison avun ruuasta! Haluaisin saada muitakin kiinnostumaan omasta hyvinvoinnistaan, koska minua kummastuttaa, miten ihmiset eivät hirveästi vielä tiedä terveydestään mitään. Ruokavaliosuositukset on tehty sen mukaan, miten keskivertoisesti ihmisen tulisi syödä, mutta kaikilla kuitenkin on erilainen suolisto ja erilainen kroppa, joka tarvitsee erimäärän erilaisia ruoka-aineita, vitamiineja ja rasvoja. Lääkäreiden tulisi mielestäni tutkia aihetta vielä lisää. En ole ruokasuosituksia vastaan, vaan tarkoitan, että kaikkien ihmisten tulisi syödä oman kehonsa tarpeiden mukaisesti, joihin ruokasuositukset antavat hyviä neuvoja ja viitteitä, mutta ne eivät kuitenkaan kerro koko totuutta sinun kehosi tarpeista :) 

 

Pieniä ohjeita oikeanlaisen ruokavalion etsimiseen jos kiinnostuit:

- Aloita pitämään ruokapäiväkirjaa, mihin kirjoitat mitä olet syönyt päivänaikana. Kirjoita myös päiväkirjaan, minkälainen vointisi on ollut sinä päivänä. Pidä päiväkirjaa vähintään kuukausi ja tutki löydätkö siitä erillisiä ruoka-aineita, jotka aiheuttavat terveydellesi ongelmia. 

- Kokeile pienissä määrin erilaisia vihanneksia, hedelmiä, ruokia ja mausteita. Kannattaa kokeilla yhtä per päivä, jotta on selvää mistä oireilet. Yleisimpiä mahavaivojen aiheuttajia ovat kaalit, sipulit, herneet, palkokasvit ja tietysti kaikki vatkattu ruoka, esimerkiksi munakas ja leivonnaiset. Yleisimmät päänsäryt ja nivelkivut aiheutuu siitä, että päivän aikana tulee syötyä liikaa vehnätuotteita tai liikaa sokeria.

 

Alla linkkejä hyviin artikkeleihin. Muista olla kriittinen lukiessasi!

Lääkäri Antti Heikkisen näkökulmaa diabeteksen hoidosta:

http://www.anttiheikkila.com/blogi/viralliset_diabetessuositukset_ovat_h...

Lääkärikeskus Aavan ravitsemusterapeutin kirjoitelmaa:

http://www.pronutritionist.net/2012/05/tyypin-2-diabetes-ja-karppaus-2-v...

Vehnän liiallisen käytön haitoista:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/03/19/eroon-vehnasta

Huonokuntoisen suoliston vaikutuksia terveyteen:

http://www.seinajoensanomat.fi/content/rapakuntoinen-suolisto-tuhoaa-ihm...

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kirjoittelen omia mielipiteitäni terveyteen liittyvistä asioista, jakaen samalla myös tietoja terveydestä :-) Postaan juttuja siitä, miten huollan omaa kehoa ja pidän hyvinvointiani tasapainossa.

 

Blogiarkisto

Instagram