Kuinka vanha vaatteen pitää olla, että se on vanha, aikansa palvellut ja pois heitettävissä? Näköjään yli kolmetoista vuotta. Oikomutkanen törmäsi eilen lauantaina La La Lilja -nimisessä blogissa julkaistuun postaukseen, jossa haastettiin esittelemään oma vanhin vaate. La La Liljan vaatekaapin vanhin vaate oli viisi vuotta vanha mekko; omasta kaapistani löytyy hieman vanhempaakin tavaraa.

Minusta on oikein, että vaatteita käytetään niin kauan kuin ne pysyvät hyvinä. En ymmärrä kulutuskulttuuria, jossa uutta shoppaillaan surutta joka lauantai vain, koska kukkaro antaa myöten. Nyt vaatekaappiani siivotessani tulin kyllä siihen tulokseen, että kohtuus se on tässäkin asiassa. Omasta vaatekaapistani löytyy nimittäin yli kymmenenkin vuotta vanhoja vaatteita. Ja ne ovat siis säännöllisessä käytössä olleita vaatteita, eivät henkarissa roikkuneita yhden juhlan mekkoja. Minusta vain on äärimmäisen vaikeaa korvata uudella tavaraa, joka ajaa vielä asiansa. Tässä siis esittelyssä vaatekaappini vanhukset:

Villapaita 13 v. Sain tämän kietaisu-mallisen villapaidan kotiväeltä joululahjaksi ennen kuin lähdin Hollantiin au pairiksi tammikuussa 2006. En ole ollenkaan varma, että enää tykkäisin siitä. Pois heittäminen ei kuitenkaan ole vaihtoehto, koska se on vielä käyttökunnossa. Nukkaantunut se on, mutta olkoon. Jää käyttöön.

Villapaita menee vielä päälle, vaikka se oli ylläni jo Australiassa vuonna 2011. Tuolloin kävimme ystäväni kanssa syömässä korealaisessa ravintolassa. Tilasimme listalta sokkona. Sain annoksen, jossa oli mustekaloja. Tuon illan ansiosta tiedän, etten tykkää mustekalasta. Kuva: Oikomutkanen.

_______

Marianne-hame ja jumppatrikoot 10 v. Nämä molemmat alaosat ostin ollessani kesän töissä Tukholmassa vuonna 2008. Molemmissa on kuminauha hapristunut ja kangas menettänyt muotoaan. Ne ajavat kuitenkin edelleen asiansa. Heitin housut jo kerran pois, mutta pelastin ne vielä roskiksesta. Mitä siihen voi enää sanoa? Arvasitkin varmaan jo, että jäävät käyttöön.

Marianne-hame päälläni Edinburghissa vuonna 2013. Vaikka se ei enää ole kuin uusi, ei se ainakaan kuvassa näytä kulahtaneelta. Voin siis pitää sitä päälläni ilman huolia. Kuva: Oikomutkanen.
 
Ensimmäiset omistamani jumppatrikoot reissasivat mukanani Turun saariston rengasreitillä vuonna 2010. Nykyään niissä on kuminauha jo täysin kuollut, mutta ne pysyvät silti näköjään hyvin menossa mukana. Kuva: Oikomutkanen.

_______

Nappi-tunika 7 v. Ostin tämän iki-ihanan tunikan vieraillessani ystäväni luona Australiassa vuonna 2011. Kangas on jo nukkaantunut ja menettänyt hieman muotoaan. Rakastan kuitenkin tunikan nappeja, taskuja,  kaulusta ja mallia niin paljon, että poisheittäminen ei tule kysymykseen. Jää käyttöön ikuisiksi ajoiksi.

Tunika on ollut paljon ylläni. Silti en löytänyt yhtään valokuvaa siitä, kun se ollut oikeasti käytössä. Kuva: Oikomutkanen.
_______

Pöllö-paita 6 v. Ostin tämän t-paidan Glasgow’ssa viettämäni opiskelijavaihdon aikana vuonna 2012. Tykästyin pöllön kuvaan, ja lisäksi paita maksoi alessa vain kolme puntaa. Nyt sen kainalot ovat kellastuneet ja on siinä muutama reikäkin. Paita on kuitenkin muuten hyvä, ja eihän ne reiätkään haittaa, kunhan muistan käyttää paitaa vain kotona, vai mitä? Meinasin jo heittää tämän pois, mutten raaski. Jää siis kotikäyttöön.

Pöllö-paita matkusti Maltalle vuonna 2015. Enää sen kanssa ei ole julkisille paikoille menemistä. Kuva: Oikomutkanen.

_______

Tarkoituksena oli inspiroitua tekemään tilaa vaatekaappiin, mutta toisin kävi. Jään näköjään odottelemaan vaatteiden hapertumista käsiin. Mikä on sinun vanhin vaatteesi, ja mikä on sen tarina? Kommentoi alle!

Kommentit (7)

Vierailija
8/7 | 

Vanhin edelleen käytössä oleva vaate on vuonna 2001 työpaikan 40-vuotisjuhliin hankittu Friitalan musta nahkajakku. Ihanaa pehmeää nahkaa. Jakku on kerran pienennetty taitavan, nahkan käsittelyyn erikoistuneen ompelijan käsissä.

Oikomutkanen
Liittynyt24.8.2016
9/7 | 

Ihana kuulla, että olet kokenut vanhan muokkaamisen paremmaksi vaihtoehdoksi kuin uuden ostamisen. Ihannehan kai olisi, että pyrkisimme aina korjaamaan ja tuunaamaan vanhaa ja sen kautta käyttämään tavarat loppuun asti.

Vierailija
10/7 | 

Minun vanhin vaatteeni on enoni teini-ikäisenä käyttämä bombertakki, noin 45-50v vanha. Sen lisäksi mulla on arkikäytössä yhä vaatteita, jotka äitini osti, ennen kuin alkoi odottaa mua. Minä täytin vasta 24v. Harvinaisempia mulla on alle 5v vanhat vaatteet :D

Ennen vanhaan tehtiin vaatteita, joiden oli tarkoitus kestää.

Nyt ois kai hyvä hetki kiillotella näillä vaatteilla ekologista sädekehää, mutta todellisuudessa olen vain erittäin pihi (uudet maksaa), laiska (uusien hankkimiseen menee vaivaa) ja muodista mitään ymmärtämätön (kunhan on ehjä ja siisti, sillä hyvä)!

Oikomutkanen
Liittynyt24.8.2016
11/7 | 

Wau, mun vanhimmat vaatteet on siis vielä uusia sun vanhimpiin verrattuna! Mieki olen pihi, laiska ja muodista mitään ymmärtämätön. Ymmärrän sinua tässä asiassa siis paremmin kuin hyvin :)

Oikomutkanen
Liittynyt24.8.2016
13/7 | 

Kiitos ajatuksia herättäneestä haasteesta. Saamani palautteen perusteella monet käyttävät vaatteet loppuun asti. En siis ole ainoa, joka saattaa ihmisten ilmoillakin kulkea hieman virttyneissä kamppeissa :)

kruppukraatari
14/7 | 

Ompelen itse ja osaan korjata tekemiäni kamppeita. Kuminauhat ravistuvat käytössä, mutta niitä on helppo vaihtaa, jos on ajatellut vaihtamista (ja säätämistä) jo tekovaiheessa. MInulla on monta yli kymmenvuotiasta vaatetta - mutta en tarkkaan tiedä, kuinka vanhoja - muistan joistakin, mihin tilaisuuteen ne olen tehnyt tai olenko ommellut ne esimerkiksi jollekin matkalle. Jouduin keväällä uusimaan ompelukoneeni ja uudessa on myös kirjaimet ja numerot.  Olen nyt päättänyt ommella kaikkiin uusiin vaatteisiin ja liinavaatteisiin vuosiluvun, johonkin salaiseen paikkaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Oikomutkanen-blogia kirjoittaa Rita, 32-vuotias välillä ihan pölijäksi heittäytyvä nainen Oulusta. Olen ihanan Mantelisilmän avopuoliso, viiden enemmän tai vähemmän ison mukulan sisko ja muutaman huipputyypin ystävä. Ammatiltani olen kasvatus- ja opetusalan kehittyvä pro sekä osa-aikainen tekstityöläinen. Blogitekstit suodattuvat näiden filttereiden läpi, ja vastuu ei ole sen enempää lukijalla kuin kenelläkään muullakaan. Toimin perkolaattorikahvilla, lataudun liikunnasta ja siirrän avaruuksia läheisyyden voimalla. oikomutkanen(at)gmail.com 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018