Kun hyppäät polkupyörän selkään, onko päässäsi pyöräilykypärä? Jo jonkin aikaa mediassa on vellonut keskustelu siitä, pitäisikö tieliikennelaista poistaa pyöräilykypärän käyttösuositus. Otsikosta huolimatta Oikomutkanen ei halua arvottaa kenenkään valintaa käyttää tai olla käyttämättä kypärää, mutta Pyöräliiton lausunto aiheesta innoitti pistämään lusikkani tähän soppaan. Laissa siis sanotaan, että kypärää tulee pyöräillessä käyttää, mutta kypärän käyttämättä jättämisestä ei rangaista. Tuntuu oudolta, että Pyöräliitto, joka nettisivujensa mukaan ”toimii pyöräilijöiden valtakunnallisena edunvalvojana”, kannattaa kypäräsuosituksen poistamista. Minusta maalaisjärkikin jo sanoo, että pyöräilijän etu on käyttää kypärää, aivan kuten autoilijan etu on käyttää turvavyötä.

Pyöräliitto kirjoittaa nettisivuiltaan löytyvässä lausunnossaan näin: ”Käyttösäännöksen poistaminen on perusteltua, sillä säännöksestä on kansanterveyden kannalta selvästi enemmän haittaa kuin hyötyä. Sen poistaminen tuskin saisi ketään lopettamaan pyöräilykypärän käyttämistä, mutta se alentaisi kynnystä pyöräilyyn uusille pyöräilijöille.” Lausunnosta on tulkittavissa, että Pyöräliitto ajattelee ihmisten mieluummin jättävän pyörän varastoon kuin käyttävän kypärää, jolloinka läskin määrä kansassa kasvaa. No eipä taida silloin halu pyöräillä olla alun perinkään kauhean polttava tai kunnon ylläpitäminen minkään sortin prioriteetti. Lisäksi voi kyseenalaistaa sen, miksi suosituksen voimassaolo oikeastaan estää pyöräilyn aloittamista, jos suosituksen poistaminenkaan ”tuskin saisi ketään lopettamaan pyöräilykypärän käyttämistä”. Kypärän käyttämistä ohjaavat varmasti virallista käyttösuositusta enemmän käytännönläheisemmät seikat kuten estetiikka, käytännöllisyys ja se, että kypärän käyttö voi tuntua nololta. Miten muuten voi selittää päivittäisen näyn, jossa isä tai äiti istuu satulassa pää paljaana samalla kun jälkikasvu istuu pyörän turvaistuimessa kypärä päässä?

Korostan vielä, että vaikka mielestäni kypärän käyttäminen on järkevää, en halua arvostella itse kenenkin päätöstä käyttää kypärää tai jättää se kaupan hyllylle. Itse käytän pyöräillessäni kypärää. Se on hiostava, ruma, epäkäytännöllinen ja epämukava, eikä se passaa mitenkään yhteen kesämekon ja korkojen kanssa. Se on kuitenkin haaverin sattuessa ainoa asia kalloni ja asvaltin välissä. Käytän kypärää, koska rakastan aivojani.

Matka ei tapa, vaan vauhti. Nautinnollisia pyöräilyhetkiä sinulle, lukijani!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (1)

Ihana

Kirjotus sai kyl miettimaan, mihin mun kypara on jaany. Lapselle kylla laittasin, joten miksen itellekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Oikomutkanen-blogia kirjoittaa Rita, noin kolmekymppinen välillä ihan pölijäksi heittäytyvä nainen Oulusta. Olen ihanan Mantelisilmän avopuoliso, viiden enemmän tai vähemmän ison mukulan sisko ja muutaman huipputyypin ystävä. Ammatiltani olen kasvatus- ja opetusalan kehittyvä pro sekä osa-aikainen tekstityöläinen. Blogitekstit suodattuvat näiden filttereiden läpi, ja vastuu ei ole sen enempää lukijalla kuin kenelläkään muullakaan. Toimin perkolaattorikahvilla, lataudun liikunnasta ja siirrän avaruuksia läheisyyden voimalla. oikomutkanen(at)gmail.com 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018