Kuvituskuvana Oikomutkasen omakuva itsestään siivoojana. Olen tehnyt siivoojan töitä useamman kesän ja myös muuten opintojen ohessa osapäiväisesti kolmisen vuotta. Työ sinällään on ihan mukiinmenevää, mutta jotkin asiat ottavat pattiin – joka kerta. Tässä siivoustyön ärsytysten viisi pahinta.

1. Olen näkymätön. Siivoojana minulla on näkymättömyyden supervoima! Sen avulla loihdin itseni, siivousvaunut ja usein myös pienen yhdistelmäkoneen ihmissilmiltä piiloon. Tämä kykyni ilmenee ihan tahtomattani, ja tiedän sen olevan toiminnassa, kun ihmiset eivät väistä minua, vaan paremminkin kävelevät alleni. Se on ikävää, koska raskaat siivousvaunut tai yhdistelmäkone on vaikea saada pysähtymään ihan tuosta vain yhtäkkiä. Tätä kuitenkin kompensoi se, että ihmiset myös supistelevat kahdenkeskisiä salaisuuksiaan siivoojan läsnäollessa. Pitääkin tästä ottaa puhelu Seiskan Kääk!-juoruihin.

2.Palautetta ei tipu. Ei sitten niin millään. Olen ollut nykyisessä osapäiväisen siivoojan pestissäni vajaan vuoden. Ainoa palaute työni jäljestä sinä aikana on ollut pomoni ohimennen tokaisema ”kai sie ihan hyvää jälkeä teet ku ei oo mitään kuulunu”. Huoh. Pitäisikö siis olla vaan tyytyväinen, ettei moitteita ole tullut?

3. Työvuoroni siivoojana = päiväni murmelina. Tiedäthän Päiväni murmelina -elokuvan? Siinä Bill Murrayn esittämä Phil herää aamu toisensa jälkeen samaan päivään. Päivän tapahtumat toistuvat aina samoina, mutta vähitellen Phil alkaa muuttaa omaa toimintaansa suhteessa tapahtumiin. Siivoojana työvuoroni toistuvat aina samanlaisina. Erona on kuitenkin se, etten pysty muuttamaan edes omaa toimintaani suhteessa työtehtäviin. Tiedäthän Päiväni murmelina -elokuvan? Siinä Bill Murrayn esittämä Phil herää aamu toisensa jälkeen samaan päivään. Päivän tapahtumat toistuvat aina samoina….

4. Nuuskan syljeskely. Käytettyjä nuuskamällejä syljetään milloin mihinkin siivoojan löydettäväksi. Päivittäistavarakaupan lattialle, kahvilan luettavaksi otettavien lehtien pöydälle, toimistoille tarkoitetun sosiaalitilan roikkuvan lampun reunalle. Näiden siivoaminen ei ole homma eikä mikään. Kokonaan toinen juttu on se, että ympäriinsä räityt nuuskat kertovat keskuudessamme olevan ihmisiä, joiden mielestä on sopivaa syljeskellä näihin paikkoihin. Mietipä sitä, kun seuraavan kerran meinaat napata Coffee Housessa MeNaiset kahviseuraksesi.

5. Pursuavat roskikset, valuvat pisuaarit. Miksi jo pursuavaan roskikseen pitää tunkea lisää tavaraa, vaikka viiden metrin päässä on toinen, johon mahtuisi? Miksi tukkeutuneeseen pisuaariin, jossa on jo pissaa kellumassa, pitää PISSATA VIELÄ LISÄÄ?

 

Kommentit (1)

Ihana

Kovaa hommaa siivoominen. Hatunnosto siivoojille! Nakymattomyys kylla ihmetyttaa. Pitaa kiinnittaa huomiota siihen tulevaisuudessa.

Seuraa 

Oikomutkanen-blogia kirjoittaa Rita, noin kolmekymppinen välillä ihan pölijäksi heittäytyvä nainen Oulusta. Olen ihanan Mantelisilmän avopuoliso, viiden enemmän tai vähemmän ison mukulan sisko ja muutaman huipputyypin ystävä. Ammatiltani olen kasvatus- ja opetusalan kehittyvä pro sekä osa-aikainen tekstityöläinen. Blogitekstit suodattuvat näiden filttereiden läpi, ja vastuu ei ole sen enempää lukijalla kuin kenelläkään muullakaan. Olin vielä jokin aika sitten kieliin ja kielitieteellisesti suuntautunut yliopisto-opiskelija, mikä saattaa selittää satunnaiset kielenkäyttöön liittyvät kannanotot. Toimin perkolaattorikahvilla, lataudun liikunnasta ja siirrän avaruuksia läheisyyden voimalla. oikomutkanen@gmail.com 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018