Oikomutkanen on jo pitkään haaveillut tšekin kielen opiskelusta. Luin tšekkiä yhden lukukauden ollessani Glasgow’n yliopistossa vaihdossa vuonna 2012. Päädyin kurssille täysin sattumalta. Alun perin halusin osallistua fonetiikan kurssille, mutta sinne pääsy evättiin minulta viime tingassa, muistaakseni koska en ollut tarpeeksi edistynyt opinnoissani. Koska kursseja piti olla tietty määrä Erasmus-apurahaa saadakseni, valitsin umpimähkään jonkin toisen aikatauluuni sopivan kurssin. Fonetiikasta poisjäänti harmitti ihan vietävästi, mutta tšekin kurssi osoittautui yhdeksi innostavimmista kursseista, joilla olen ikinä ollut mukana. Kiitos tästä kuuluu kurssin opettajille Mirnalle ja Hanalle (muistan vielä heidän nimensäkin!), jotka haastoivat sopivasti, rohkaisivat käyttämään kieltä ja käyttivät vaihtelevia opetusmetodeja. Kielen opiskelu loppui vaihdon loppumiseen, mutta olen elätellyt toiveita siitä, että vielä joskus minulla olisi auttava tšekin kielen taito.

Vaan mistä inspiraatiota kielen itsenäiseen opiskeluun? Oulun kansalaisopistossa tai yliopistossa tšekkiä ei kurssivalikoimassa ole. Olen sitä kansalaisopistoon joskus toivonutkin, mutta turhaan. Eräs ystäväni opetteli hollannin kielen itsenäisesti tavattuaan hollantilaisen miehen, mutta tiedän, että itselläni ei moista itsekuria ole. Olen yrittänyt lahjoa itseäni pitkällä viikonlopulla Prahassa, mutta sekään ei ole toiminut. Ja sitä paitsi tiedän, että voisin opiskella kieltä ihan ilman lahjomistakin, kunhan vain joku sitä minulle opettaisi. Tarvitsen lukujärjestyksen, aikataulun, struktuurin; tarvitsen ryhmäpaineen, joka pakottaa opettelemaan tietyt fraasit ja sanat, jotta niitä osaa seuraavalla tapaamiskerralla käyttää; tarvitsen ainakin sen yhden paikan, missä kieltä pääsee myös käyttämään; tarvitsen ympärilleni porukan, jonka kanssa oppia yhdessä ja jolta kysyä neuvoa silloin, kun en vaan ymmärrä.

Aina joskus kaivan Glasgow’ssa käyttämäni kurssikirjat esiin ja mietin, että josko sittenkin? Yllytän itseäni tekemään lupauksen viidestätoista minuutista tšekkiä päivässä. Aloita, ja tee siitä tapa! Näetkö, muistat vieläkin joidenkin sanojen ja fraasien merkityksen sekä tšekin ääntämissäännöt! Minulla on tunnukset Duolingoon eli erääseen kielten opettelun nettisivustoon, jonka kielivalikoimaan kuuluu noin kolmekymmentä kieltä. Tänään aloitin Duolingossa kolmatta kertaa tšekin opettelun tasolta 0, vaikka tiedän, että luultavasti into taas lopahtaa lyhyeen. Höpöttelin sanoja ja fraaseja koneen perässä, ja kuvittelin valmistautuvani siihen tilanteeseen, kun kieltä pitää oikeasti puhua jollekulle ääneen. Toivon, että tällainen tilaisuus joskus tulee eteen — ja toivon, että silloin myös pystyn vastaamaan haasteeseen eli puhumaan tšekkiä. Ainoa fraasi, joka tällä hetkellä tulee minulta sujuvasti on To je nesmüsl eli Se on höpöhöpöä. Todella monikäyttöinen ja tärkeä fraasi osata. Voi kunpa saisin otettua itseäni niskasta kiinni ja tuo fraasi saisi monta kaveria lisää.

_______

En lämpene Czech Step by Step -kirjan visuaaliselle ilmeelle. Ihmishahmot näyttävät siltä, että ne on ensin laitettu paloiksi ja sitten koottu uudelleen vääristä paloista.
 
Duolingossa pääsee heti asian ytimeen. En osaa tilata kahvilassa kahvia tšekiksi, mutta osaan kertoa miehelle, että hän on mielestäni komea.

_______

Kaikki vinkit itsenäisen opiskelun alkuinnostuksen lopahtamisen estämiselle otetaan nöyrin mielin vastaan. Kerro vinkkisi kommenteissa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Oikomutkanen-blogia kirjoittaa Rita, noin kolmekymppinen välillä ihan pölijäksi heittäytyvä nainen Oulusta. Olen ihanan Mantelisilmän avopuoliso, viiden enemmän tai vähemmän ison mukulan sisko ja muutaman huipputyypin ystävä. Ammatiltani olen kasvatus- ja opetusalan kehittyvä pro sekä osa-aikainen tekstityöläinen. Blogitekstit suodattuvat näiden filttereiden läpi, ja vastuu ei ole sen enempää lukijalla kuin kenelläkään muullakaan. Toimin perkolaattorikahvilla, lataudun liikunnasta ja siirrän avaruuksia läheisyyden voimalla. oikomutkanen(at)gmail.com 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018