Kuvituskuva. Oikomutkasen kirjahyllyn tynkä. Huomaa punakantinen Iloinen Aapinen, kirja 26 vuoden takaa.

Viime postauksessa Oikomutkanen esitteli viisi ensimmäistä valintaansa Helmet-lukuhaasteeseen. Tässä tulevat loput viisi:

 

6. Palkitun kääntäjän kääntämä kirja: Laurence Sterne (1759), Tristram Shandy: elämä ja mielipiteet

Kirjan on suomentanut Kersti Juva. Juva on varmastikin yksi tunnetuimmista ja kiiteltyimmistä suomalaisista kääntäjistä. Yle Areenassa teosta kuvaillaan näin: ”Tristram Shandy on romaani, jonka kääntämistä pidettiin mahdottomana sen loputtomien sanaleikkien, sanamonimielisyyksien ja puhtaan pähkähulluuden takia. Kersti Juvan kiitelty ja palkittu suomennos ilmestyi kuitenkin vuonna 1998, ja siitä lähtien teos ei ole jättänyt häntä rauhaan.” En malta odottaa moiseen monimieliseen pähkähulluuteen uppoutumista. Jos jostain saan käsiini alkuperäisen, saatan ammatillisen mielenkiinnon vuoksi myös hiukan vertailla alkuperäistä ja käännöstä.

 

7. Kirja käsittelee vanhemmuutta: Keith Stuart (2017), Poikani Sam

Poikani Sam perustuu kirjailijan omakohtaisiin kokemuksiin isän ja autistisen pojan suhteesta. Itse en tiedä mitään autistisen lapsen vanhemman todellisuudesta, joten kirja voi tehokkaasti avartaa näkökulmaani maailmaan.

 

8. Kirjaan tarttuminen hieman pelottaa: Ane Riel (2017), Pihka

Kodin Kuvalehdessä on toimitus suosittelee -palsta, jossa nostetaan esiin lukemisen arvoisia kirjoja. Toimittaja esitteli siellä Pihkan seuraavin sanakääntein: ”Tämän kirjan vuoksi lähetin koko perheeni päiväksi pois. -- Huh huh, olipa inhottava, inhimillinen, viisas, rakkaudellinen ja kammottava tarina.” Totta kai minun pitää selvittää, millainen on samaan aikaan kammottava ja rakkaudellinen tarina, joka on pitänyt toimittajan pauloissaan koko päivän putkeen.

 

9. Kirja on maahanmuuttajan kirjoittama: Roman Schatz (2014), Voi maamme, Suomi : what a country! = Finland

Schatzilla on hauskan miehen maine. Haluan selvittää, onko mies kirjoittajana maineensa veroinen.

 

10. Valitse kirja sattumanvaraisesti: Suosittele minulle kirjaa!

Mikä on sinun suosikkikirjasi juuri nyt tai on ollut sitä jo vuosia? Suosittele minulle teosta kommenttikentässä. Kuulisin mielelläni myös, mikä kirjassa teki vaikutuksen. Lupaan tarttua suosittelemaasi kirjaan, jos se vain kirjastosta löytyy.

________

_______

PS. Viime postauksessa auki jäänyt neljäs kohta, Ystävän tai perheenjäsenen sinulle valitsema kirja, on nyt selvinnyt. Se on Maria Veitolan elämäkerta Veitola. Kiitos suosituksesta isosiskolle, tätä teosta en olisi itse osannut ollenkaan ajatella tähän listaan.

_______

Mulla on vielä tämä viikko lomaa. Mitäköhän kivaa sitä keksisi? Mukavia elokuun alkupäiviä sinulle!

Kommentit (5)

Toinen pölijä
6/5 | 

Saatanpa alkaa itsekin toteuttaa lukuhaastetta ainakin joiltain osin sitten, kun nykyisen kirjasarjan luettuani taas kerran mietin, mitä ihmettä sitä osaisi sieltä kirjastosta valita. Kiitti vinkistä!

Oikomutkanen
Liittynyt24.8.2016
7/5 | 

Ole hyvä! Käsitykseni mukaan aina vuoden alussa tulee uusi Helmet-lukuhaaste, joten jos kirjojen valinta on vaikeaa, kannattaa uusi haaste tsekata tammikuussa.

instrumentsdelhi
8/5 | 

Really appreciate this wonderful post that you have provided for us. Great site and a great topic as well i really get amazed to read this. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Oikomutkanen-blogia kirjoittaa Rita, 32-vuotias välillä ihan pölijäksi heittäytyvä nainen Oulusta. Olen ihanan Mantelisilmän avopuoliso, viiden enemmän tai vähemmän ison mukulan sisko ja muutaman huipputyypin ystävä. Ammatiltani olen kasvatus- ja opetusalan kehittyvä pro sekä osa-aikainen tekstityöläinen. Blogitekstit suodattuvat näiden filttereiden läpi, ja vastuu ei ole sen enempää lukijalla kuin kenelläkään muullakaan. Toimin perkolaattorikahvilla, lataudun liikunnasta ja siirrän avaruuksia läheisyyden voimalla. oikomutkanen(at)gmail.com 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018