Kirjoitukset avainsanalla Ruoka

Oikomutkanen vietti eilisillan koomassa bussin perukoilla päästäkseen isänpäivän viettoon Kittilään. Perillä lapsuudenkodissa oli — kuten aina — lämmin vastaanotto, ja tänä aamuna oli aamupalapöytä katettuna kun vihdoin raaskin kuoriutua pois lämpimästä pesästä peittojen alta. Myöhemmin päivällä joukkoon liittyi vielä pikkusiskoni avopuolisoineen, ja koska pikkuveljeni oli saapunut huudeille jo minua aiemmin eilen perjantaina, oli kuudesta sisaruksesta koolla puolet. Tietenkin myös iskä ja äiti olivat paikalla. Juhlistimme isänpäivää jo vähän etukäteen näin lauantaina nauttimalla toistemme seurasta ja syömällä hyvin. 

Koska isänpäivään liittyy perheen sisäisiä juttuja ja vain meille avautuvia hauskoja tarinoita, tässä päähuomion saa pikkusiskoni tekemä mahtavan mehevä isänpäiväkakku. Resepti on peräisin Kinuskikissalta, ja voin antaa varauksettomat kehut varsinkin tälle kakkupohjalle. Pohja on erittäin mehevä ja kuohkea. Kokonaisuutena kakku on täynnä makua, ja se todellakin sulaa suuhun. Kakku ei ole ällömakea, mutta sen verran suklainen kuitenkin, että jopa tällaiselle vannoutuneelle sokerihiirelle riitti yksi pala. (Noh, saatoin syödä yhden... kaksi joulutorttua siihen perään. Krhm.) Tässä kakun resepti ja kuva lopputuloksesta:

Taikina:
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
¾ tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
1 ½ dl tummaa kaakaojauhetta
150 g voita tai margariinia
3 ½ dl sokeria
3 munaa
3 dl kädenlämpöistä maitoa

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Sekoita hitaalla teholla vatkaten joukkoon ensin reilusti jauhoja ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput kuivat aineet ja kädenlämpöinen maito. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (Ø 24 cm). Paista 175 °c noin 50—60 min.

Täyte:
2 ½ dl vispikermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
150 g tummaa suklaata
karamellisoitua maitotiivistettä eli kinuskia

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljatuorejuusto. Sulata tumma suklaa. Lisää suklaasula kerma-tuorejuustovaahtoon.

Kakun kokoaminen: Leikkaa pohja kolmeen osaan. Kostuta pohjapalat maidolla ja laita kerrosten väliin ensin kinuskia ja sitten suklaatäytettä. Säilytä pieni määrä suklaatäytettä ja levitä se kakun pinnalle. Meidän kakku päällystettiin Kinuskikissan vaniljamassalla, joka on helppo kaulia levyksi ja nostaa kakun päälle. Koristele sivut sikarivohveleilla. 

Nauti ja mene suoraan kakkutaivaaseen kulkematta lähtöruudun kautta. Nams!

Pikkusiskoni teki kakun päälle koristeet Kinuskikissan ohjeella. Vaahtokarkkikukat oli kuulemma suht helppo ja nopea tehdä, ja kakun päällä ne ovat todella näyttäviä. Kuva: Oikomutkanen.
 
Pikkusiskoni kätten työtä, suklaa-kinuskikakku. Kuva: Oikomutkanen.

__________

Lämpöisen ihanaa isänpäivää sinulle, lukijani!

 

Kommentit (0)

Maailman parhaita ohukaisia. Kuva: Oikomutkanen

Laiska sunnuntai on paras päivä ohukaisten tekoon! Ohukaiset on juuri sellainen nopea herkku, johon tarvikkeet yleensä löytyvät kaapista myös ihan ex tempore kokkailua varten. Oikomutkanen otti ja pyöräytti puolikkaan pannaritaikinan, koska makeahammasta kolotti, mutta miehen ollessa reissussa en viitsisi yksikseni syödä koko pellillistä.  Sopivan pientä uunipannua ei ollut kuitenkaan saatavilla, joten paistoin taikinan sitten ohukaisiksi. Aah, miten hyviä! Näitä voi syödä paljaaltaankin, varsinkin silloin kun ovat vielä reilusti lämpimiä. Resepti on tietenkin äidiltä saatu ja siten täynnä rakkautta. Olkaapa hyvä, tässä resepti maailman parhaaseen pannariin, joka siis ohukaisiksikin taipuu:

8 dl                      maitoa

4 dl                      vehnäjauhoa (laita vajaa desi enemmän, jos teet ohukaisia)

3                          munaa

1 tl                       suolaa

1 tl                       vaniljasokeria

1 tl                       leivinjauhetta

0,5 dl                   sokeria

50 g                     voita sulatettuna

Sekoita kuivat aineet yhteen. Vatkaa ne pienissä erissä maitoon. Lisää kananmunat ja sulatettu voi. Kun lisäät kuivat aineet ennen munia, saat taikinasta paakutonta. Anna tekeytyä huoneenlämmössä 20 minuuttia. Paista 225°C noin puoli tuntia.

 

Ohukaiset voi syödä mansikoiden kera... Kuva: Oikomutkanen.

 

...tai niihin voi laittaa mansikoiden lisäksi sipauksen nutellaa ja muutaman palan banaania. Parhaita ne ovat kuitenkin melkein suoraan pannulta paljaaltaan syötynä. Kuva: Oikomutkanen.
 

Ohukaisten voimalla kohti uutta viikkoa!

Kommentit (0)

Oikomutkanen tykkää liikkua ja syödä hyvin. En mieti niinkään ruuan terveellisyyttä, vaan sitä, että ruoka, jota syön, maistuu hyvältä ja siitä tulee hyvä mieli. Koska aina sanotaan, että ruokapäiväkirjan pitäminen auttaa tajuamaan, mitä oikeasti syö, kokeilin ruokapäiväkirjan pitoa yhden päivän ajan. Testipäivä sattui tavalliselle arkipäivälle. Ruokapäiväkirjan lopussa ravitsemisterapeutin kommentit päivän syömisistäni.

_____

Aamupala klo 9

Kaurapuuro desistä kaurahiutaleita, desi mustikoita ja puolitoista desiä raejuustoa. Mukillinen kahvia mustana.

______

Lounas klo 12.30

Kanarisottoa (jossa ihan oikeasti oli kanaakin seassa, vaikka kuva näyttää väittävän muuta) sekä sekasalaattia, jossa salaattia, kurkkua, kirsikkatomaattia, fetajuustoa ja paprikaa.

______

Päivällinen klo 17

Paketillinen pakaste-pinaattikeittoa, kananmuna ja kaksi hapankorppua levitteineen. Voisin vaikka vannoa, että lasillisen maitoakin join, vaikkei sitä näy kuvassa. Jälkkäriksi pannaria hillolla ja kermavaahdolla - tämä annos ei todellakaan ehtinyt kuviin ennen syöntiä.

______

Iltapala klo 20.30

Pari lasillista ruokakaupan valkoviiniä, Kaunis mieli -elokuva.

 

______

Päivän liikunta:

4 x 20 min pyöräilyä - kaksi kauppareissua, jotta ylipäätään sain mitään ruokaa tehtyä

1 h 30 min hellan edessä hikoilua, jotta sain ruuan valmiiksi

1 h bodycombat, jossa purin ruoanlaittostressiä

______

Ravitsemusterapeutti Annikki Palssa-Partasuun kommentit:

+ Syöt.

+ Suhtaudut syömiseen selvästikin todella rennosti. Tämän näkee siitä, että mahdutat yhteen päivään sekä pannaria että viiniä.

+ Onneksi kävit bodycombatissa, muuten olisi mennyt kaloreissa aivan liikaa ylimääräisen puolelle.

- Päivän kaloreistasi suhteettoman suuri osa, noin kolme sadasosaa, tulee pannareista. Niistä olisit voinut jättää hillon ja kermavaahdon pois ja tehdä ne maito-muna-jauhottomaan taikinaan. Tai mikä vielä parempaa, olisit voinut korvata pannarit purkillisella maustamatonta rahkaa.

- Missä rahka? Et ole syönyt sitä lainkaan päivän aikana! Aikuisen minimiannos on 3 x 200 g päivässä. Rahkaa saa helposti ujutettua ruokavalioosi mukaan siten, että sitä syö sellaisenaan joka aterialla. Rahkahan on nykyisissä ruokasuosituksissa ravintopyramidin keskeinen osa siinä missä vaikkapa kuidun lähteet.

- Syöt liikaa hiilihydraatteja suhteessa proteiininsaantiisi. Proteiinin osuutta ruokavaliossa on helppo lisätä: syö enemmän aterian proteiinipitoista osaa ja vähemmän hiilihydraattipitoista osaa. Esimerkiksi pinaattikeitto-ateriallasi olisit voinut jättää pinaattikeiton syömättä ja syödä sen sijaan toisen kananmunan.

- Ateriavälisi ovat aivan liian pitkiä, joskus jopa neljä tuntia. Tämä on todellakin aivan liian pitkä aika aikuiselle olla syömättä. Syödä tulee tikitilleen vähintään kolmen tunnin välein, jottei nälkä pääse tulemaan.

- Ruokavaliostasi puuttuvat kaikki superfoodit. Tervekin aikuinen tarvitsee päivittäin esimerkiksi mehiläisen siitepölyä, jotta keho pysyy toimitakykyisenä.

______

Oikomutkanen on ravitsemusterapeutin asiantuntevista kommenteista huolimatta syönyt testipäivän jälkeenkin pannaria (ja korvapuustia ja Domino-keksejä ja suolapähkinöitä), jättänyt rahkan kauppaan ja syönyt nälän mukaan kelloon katsomatta.

______

Loppuviikkoon mahtuu monta ateriaa, nautitaan niistä!

Kommentit (2)

Oikomutkanen
Liittynyt24.8.2016

Oikomutkanen huuteli oikoluvun perään viime kirjoituksessa. Tätä postausta tehdessäni se taisi jäädä itselläni tekemättä: ensimmäisen kappaleen "ravitsemisterapeutti" on tietenkin "ravitsemUsterapeutti", ja missä rahka -kappaleen"ruokavalioosi" pitäisi olla "ruokavaliOON". Kiitos huomautuksesta, sinä tarkkasilmäinen kasvotusten kohtaamani lukija.

Toinen pölijä

Oikeat fitnessterveysihmisethän suorastaan herkuttelevat rahkalla raakana, ja oikein ranttaliksi laittaessaan saattavat syödä sitä jopa ylimääräisen purkillisen! Lähteenä jokin kauan sitten luettu blogin pätkä, joka tupsahti mieleen.

Seuraa 

Oikomutkanen-blogia kirjoittaa Rita, noin kolmekymppinen välillä ihan pölijäksi heittäytyvä nainen Oulusta. Olen ihanan Mantelisilmän avopuoliso, viiden enemmän tai vähemmän ison mukulan sisko ja muutaman huipputyypin ystävä. Ammatiltani olen kasvatus- ja opetusalan kehittyvä pro sekä osa-aikainen tekstityöläinen. Blogitekstit suodattuvat näiden filttereiden läpi, ja vastuu ei ole sen enempää lukijalla kuin kenelläkään muullakaan. Olin vielä jokin aika sitten kieliin ja kielitieteellisesti suuntautunut yliopisto-opiskelija, mikä saattaa selittää satunnaiset kielenkäyttöön liittyvät kannanotot. Toimin perkolaattorikahvilla, lataudun liikunnasta ja siirrän avaruuksia läheisyyden voimalla. oikomutkanen@gmail.com 

Blogiarkisto

2018