Kirjoitukset avainsanalla raha

Postauksen kuvat ovat viikonlopun telttaretkeltä Oulujärven maisemiin. 

 

Oikomutkanen päätti kuukausi sitten seurata omia tulojaan ja menojaan kuukauden ajan. Tämä ihan vain siksi, että näkisin mihin rahaa menee ja kuinka paljon. Tarkoituksenani ei siis ollut elää mahdollisimman vähällä rahalla, vaan kartoittaa omia menojani ja tulojani. Tällaiseen kokeiluun minut sysäsi kokoomuksen kansanedustajan Susanna Kosken ja pitkäaikaistyöttömän Anna-Maija Tikkasen kohtaaminen mediahuomiota saaneessa ohjelmassa. Täältä pääset lukemaan aiheesta kirjoittamani postauksen, josta löytyy myös linkki kyseiseen ohjelmaan. Nyt on kuukausi rahankäytön seurantaa takana (viikkoraportit löytyvät Facebookista: vko 1, vko 2, vko 3, vko 4) – millaisia tuntemuksia heräsi?

______

______

Kuukauden asumiskulut olivat 330 euroa ja ruokakulut 120 euroa. Säästän paljon jo siinä, että asun mieheni kanssa yhdessä, jolloin asumiskulut pysyvät pieninä. Asumiseen liittyvät menot ovat sellaisia, joista en paljoakaan ota stressiä, koska ne on joka tapauksessa maksettava. Sen sijaan ruokalasku on se rahankäytön osa-alue, johon arjessa kiinnitän eniten huomiota. Toisaalta minussa asuva pieni säästäväinen kituuttelija ohjaa säästämään ruuassa tekemällä laihaa hernekeittoa ja pitämällä puuropäiviä. Toisaalta haluan tehdä ruokaa, joka maistuu hyvältä ja josta tulee hyvä olo. Yritän siis tasapainoilla noiden kahden asian välillä. Useimmiten jälkimmäinen painaa vaakakupissa kuitenkin enemmän, joten ruokamenotkin ovat kohtuuden rajoissa sellaisia, että niitä en kauhean paljon kyttäile. Kohtuuden raja piirtyy kanan fileepihvien ja kylmäsavulohen välille.

______

______

Kuukauden aikana herkkuihin ja jätskeihin ynnä muihin vähemmän välttämättömiin menoihin meni 63 euroa. Mielestäni elin tämän kuukauden aikalailla rennosti, ja jossain vaiheessa tuntui jopa siltä, että käytän tosi hurjasti rahaa kaikkeen turhaan. Olin pitkään vähätuloinen opiskelija. Opin tekemään edullisia ruokia, käyttämään tavarat loppuun asti, ostamaan vaatteeni kirpputorilta ja venyttämään välttämättömyyksienkin hankintaa. Sen sijaan en koskaan oppinut hyväksymään sitä, ettei minulla ollut valinnan varaa. En voinut koskaan päättää, että nyt voin tämän kauppareissun ajan ottaa rennosti ja valita jotain, mitä oikeasti haluan. Aina piti mennä kukkaron mukaan nuukaillen. Tätä taustaa vasten 63 euroa on minulle pieni hinta siitä, että minulla on menneen kuukauden ajan ollut valinnan vapaus.

______

______

Kuukauden menoni olivat yhteensä 806 euroa. Minusta tämä tuntuu pieneltä summalta juurikin siksi, että en koe mitenkään nuukailleeni menneen kuukauden aikana. Olen reissannut, harrastanut ja herkutellut, elänyt rennosti ja nauttinut kesästä. Toisaalta summa on melko suuri, jos sitä miettii siltä kannalta, että olen kesäkuun alusta asti ollut työttömänä. Kun tulevasta työtilanteesta ei ole tietoa, olisi tietenkin järkevämpää elää hyvin säästeliäästi ja maltilla. Olen kuitenkin halunnut suoda itselleni sen ylellisyyden, että elän nuukailematta niin kauan kuin voin, ja alan säästeliääksi sitten kun on pakko.

______

______

Kuukauden aikana tuloja kertyi lastentarhanopettajan sijaisuuksista 1 900 euroa, yksityisopetustunneista 85 euroa ja kielentarkistajan töistä 400 euroa eli yhteensä 2 385 euroa. Tuloja tuli siis ihan mukavasti, mutta osa näistä palkoista on jo aiemmin tehtyjä mutta nyt vasta maksettuja tunteja. Tämä summa lienee alle keskivertosuomalaisen työssäkäyvän ihmisen kuukausipalkan, mutta minusta se tuntuu älyttömän isolta rahalta! Olen kevään ajan tehnyt erimittaisia sijaisuuksia päiväkodeissa sekä silloin tällöin sivutöinä yksityisopettajan ja kielentarkistajan töitä, joten tulot ovat olleet melko epävarmalla pohjalla. Siksi tällainen tili tuntuu ylellisyydeltä, josta olen todella kiitollinen. Tuloihin nähden menot pysyivät kohtuullisina, sillä tuon 806 euron lisäksi pystyin jonkin verran maksamaan pois opintolainaa ja laittamaan ASP-tilille säästöön.

Mitä menneestä kuukaudesta jäi käteen? Tulojen ja menojen seuranta on tehnyt minut entistä tietoisemmaksi siitä, että kuulun onnekkaiden heimoon. Minulla on rahankäytön suhteen varaa valita – kaikilla sitä ei ole. Ja olen entistä varmempi siitä, että raha tekee rikkaaksi, mutta onni syntyy elämällä.

______

Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle, lukijani! Juhannus on jo nurkan takana, jee!

Kommentit (0)

Työttömyysturvan oikeudenmukaisuus ja saantiperusteet ovat olleet alkuvuonna esillä aktiivimallin vuoksi. Viime viikolla mediassa nousi jonkin sortin kohu Ylen videosta, jossa kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski ja pitkäaikaistyötön Anna-Maija Tikkanen keskustelivat. Oikomutkasen iho nousi kylmänhehkusta kananlihalle, niin kalseasti Koski Tikkasen kohtasi. Koski näytti olevan sitä mieltä, että Tikkanen oli tukalassa tilanteessa ihan omaa saamattomuuttaan ja kyllähän se toimeentulotuki riittää hyvin, koska työttömällä on mahdollisuus hakea silakkansa aina tarjouksesta. Argh!

Yksioikoista vastausta työttömyysturvan riittävyyteen tai oikeudenmukaisuuteen ei tietenkään ole olemassa. Se olisi aivan liian helppoa. Myös vastaus siihen, kuinka paljon rahaa tarvitaan elämiseen, riippuu vastaajasta. Mie en ole koskaan elänyt työttömyysturvan varassa. Olen kuitenkin ollut kymmenen vuotta opiskelija, josta viimeinen puolitoista vuotta meni ilman opintotukea. Tiedän siis jotain vähällä rahalla elämisestä. Oma tilanteeni oli tuolloin sellainen, että rahat riittivät hyvin kaikkein tarpeellisimpaan. Opin olemaan ostamatta mitään, mikä ei ollut täysin välttämätöntä. Ruokalistalla oli usein makaronipainoitteista lihamakaronilaatikkoa ja milloin mitäkin puuroa. Kesätyötienestit menivät kalliimpien hankintojen kuten silmälasien ja läppärin rahoittamiseen, ja näitä hankintoja jouduin välillä maksamaan myös opintolainalla. Nuukuuteen oppineena ostan vielä nykyäänkin kaikki vaatteeni alusvaatteita, sukkia ja sporttivaatteita lukuun ottamatta kirpparilta. En pysty kuvittelemaan, että maksaisin monta kymppiä farkuista, vaikka nyt moinen sijoitus ei talouttani kaataisikaan.

Vähävaraista ajanjaksoa elämässäni helpotti tietysti se, että elin yksin ilman huollettavia. Olen myös luonteeltani melkoisen sopeutuvainen, joten ilmeisesti vain opin elämään tilanteen vaatimalla tavalla. En kokenut silloin, että elämästäni puuttuisi rahatilanteeni takia jotain oleellista. Nyt kun olen ollut vuoden työelämässä ja töissä kiinni vaihtelevalla menestyksellä, tulotasoni on noussut omasta mielestäni roimasti, mutta on edelleen epävarmalla pohjalla. Ylimääräiset rahat menevät opintolainan takaisinmaksuun ja ASP-tilille säästöön.   

Olen alkuvuoden tienannut elantoni tekemällä lastentarhanopettajan ja lastenhoitajan sijaisuuksia Oulun kaupungin päiväkodeissa. Täksi viikoksi minulla on vielä töitä tiedossa, mutta sen jälkeen tilanne on taas auki. Koska päiväkotielämä hiljenee kesä-heinäkuussa, en usko seuraavalle kahdelle kuukaudelle löytyvän töitä siltä saralta. Saatan siis joutua elämään kesän työttömyysturvan varassa.

Työttömyysturvan riittävyys on mielestäni tärkeä aihe pitää mukana julkisessa keskustelussa. Minua jäi kaivelemaan, että Susanna Koski ensin tarttui Tikkasen haasteeseen elää kuukausi työttömyysturvalla ja sitten kuittasikin kokeilun höpöhöpöksi ”kulurakenteen erilaisuuden” takia. Tästä kimpaantuneena päätin itse seurata kuukauden tulojani ja menojani tästä päivästä alkaen. Avoimuuden nimissä raportoin aiheesta viikoittain vasta-avatulla Facebook-sivullani, ja tänne blogin puolelle teen asiasta reportaasin kun kuukausi on kulunut eli kesäkuun loppupuolella. Katsotaan, miten käy.

______

Raha tekee rikkaaksi, onni syntyy elämällä.

Maltalla vuonna 2015.

Kommentit (0)

Seuraa 

Oikomutkanen-blogia kirjoittaa Rita, noin kolmekymppinen välillä ihan pölijäksi heittäytyvä nainen Oulusta. Olen ihanan Mantelisilmän avopuoliso, viiden enemmän tai vähemmän ison mukulan sisko ja muutaman huipputyypin ystävä. Ammatiltani olen kasvatus- ja opetusalan kehittyvä pro sekä osa-aikainen tekstityöläinen. Blogitekstit suodattuvat näiden filttereiden läpi, ja vastuu ei ole sen enempää lukijalla kuin kenelläkään muullakaan. Olin vielä jokin aika sitten kieliin ja kielitieteellisesti suuntautunut yliopisto-opiskelija, mikä saattaa selittää satunnaiset kielenkäyttöön liittyvät kannanotot. Toimin perkolaattorikahvilla, lataudun liikunnasta ja siirrän avaruuksia läheisyyden voimalla. oikomutkanen@gmail.com 

Blogiarkisto

2018